Znaleziono w kategoriach:
Okap AMICA OWC931G

Instrukcja obsługi Okap AMICA OWC931G

Powrót
Okap kuchenny
Typ: OWC 931G,
PL
INSTRUKCJA OBSŁUGI
IO 00301
3
Szanowni Państwo
Staliście się Państwo uŜytkownikami najnowszej generacji okapu nadkuchennego
typu OWC 931G.
Okap ten został zaprojektowany i wykonany specjalnie z myślą o spełnieniu
Państwa oczekiwań i z pewnością będzie stanowić część nowocześnie wyposaŜonej
kuchni. Zastosowane w nim nowoczesne rozwiązania konstrukcyjne i uŜycie
najnowszej technologii produkcji, zapewniają mu wysoką funkcjonalność i estetykę.
Przed przystąpieniem do montaŜu okapu prosimy o dokładne zapoznanie się z
treścią niniejszej instrukcji. Dzięki temu unikną Państwo ędnej instalacji i obsługi
okapu.
śyczymy satysfakcji i zadowolenia z wyboru okapu naszej firmy.
SPIS TREŚCI
I Charakterystyka
II WyposaŜenie
III Dane techniczne
IV Warunki eksploatacji
V MontaŜ
1. MontaŜ zespołu mocującego
2. MontaŜ okapu
3. Podłączenie do sieci elektrycznej i kontrola działania
4. Ustawienie trybu pracy okapu nadkuchennego
4.1. Ustawienie wyciągowego trybu pracy okapu
4.2. Ustawienie trybu pracy okapu jako pochłaniacz zapachów
4.3. Prędkości wentylatora
VI Obsługa i konserwacja
1. Bezpieczeństwo uŜytkowania
2. Obsługa
2.1. Panel sterowania
2.2. Funkcja programu
3. Konserwacja
3.1. Metalowe filtry przeciwtłuszczowe
3.2. Filtr węglowy
3.3. Oświetlenie
3.4. Czyszczenie
IO 00301
4
I Charakterystyka
Okap nadkuchenny OWC 931G słuŜy do usuwania oparów kuchennych. Wymaga
on zainstalowania przewodu odprowadzającego powietrze na zewnątrz. Długość
przewodu (najczęściej rura Ø 150 lub 120mm) nie powinna być dłuŜsza niŜ 4-5 m. Po
zainstalowaniu filtra z węglem aktywnym okap moŜe pracować jako pochłaniacz
zapachów. W tym przypadku nie wymaga się instalowania przewodu
odprowadzającego powietrze na zewnątrz.
Okap nadkuchenny OKC 931G jest wykonany w II klasie ochrony
przeciwporaŜeniowej.
Okap posiada niezaleŜne oświetlenie oraz wentylator wyciągowy z moŜliwością
ustawienia jednej z trzech prędkości obrotowych.
Okap jest przeznaczony do trwałego zamocowania na suficie, ponad kuchenką gazową
lub elektryczną.
II WyposaŜenie
Okap jest złoŜony z następujących elementów (rys. 1):
1. Korpus okapu A wraz z szybą, wyposaŜony w oświetlenie,
2. Maskownica dolna B,
3. Maskownica górna C,
4. Wewnętrzny zespół mocujący D
IO 00301
5
III Dane techniczne
Cechy charakterystyczne Typ okapu
OWC 931G
Napięcie zasilania AC 230V ~50Hz
Silnik wentylatora 1
Oświetlenie 2x20W
Ilość filtrów tłuszczowych 2
Stopnie prędkości 3
Szerokość [cm] 90
ębokość [cm] 60
Wysokość [cm] 82-102
Wylot [ø mm] 150
Wydajność [m
3
/h] Max 620
Całkowity pobór mocy [W] 160
Głośność [dBA] Max. 55
Masa urządzenia [kg] 21,8
Rodzaj pracy Wyciąg lub pochłaniacz
Kolor Stal nierdzewna INOX mat
IV Warunki eksploatacji
1. Okap nadkuchenny, słuŜy do usuwania oparów kuchennych na zewnątrz, naleŜy podłączyć go
do odpowiedniego kanału wentylacyjnego (nie podłączać do kanałów kominowych, dymowych
lub spalinowych, będących w eksploatacji).
2. Urządzenie naleŜy zamontować na wysokości, co najmniej 650 mm od elektrycznej płyty
kuchennej i 700 mm od kuchni gazowej.
3. Pod okapem nadkuchennym nie wolno pozostawiać odkrytego płomienia, podczas
zdejmowania naczyń znad palnika, naleŜy ustawić minimalny płomień.
4. Potrawy przygotowywane na tłuszczach powinny być stale nadzorowane, gdyŜ przegrzany
tłuszcz moŜe się łatwo zapalić.
5. Filtr przeciw tłuszczowy do okapu nadkuchennego naleŜy czyścić, co najmniej, co 2 miesiące,
gdyŜ nasycony tłuszczem jest łatwopalny.
6. Przed kaŜdą operacją czyszczenia, konserwacji, wymianą filtra lub przed podjęciem prac
naprawczych, naleŜy wyjąć wtyczkę okapu z gniazdka lub odłączyć zasilanie od gniazdka okapu.
7. JeŜeli w pomieszczeniu, oprócz okapu, eksploatuje się inne urządzenia o zasilaniu
nieelektrycznym (np. piece na paliwa ciekłe, grzejniki przepływowe, termy), naleŜy zadbać o
wystarczającą wentylację (dopływ powietrza). Bezpieczna eksploatacja jest moŜliwa, gdy przy
jednoczesnej pracy okapu i urządzeń spalających, zaleŜnych od powietrza w pomieszczeniu, w
miejscu ustawienia tych urządzeń panuje podciśnienie najwyŜej 0,004 milibara (ten punkt nie
obowiązuje, gdy okap kuchenny jest uŜytkowany jako pochłaniacz zapachów).
8. NaleŜy sprawdzić, czy napięcie (230V ~50 Hz) podane na tabliczce znamionowej odpowiada
parametrom zasilania elektrycznego w domu, przy czym zasilanie to musi być oznaczone jako ~
(prąd przemienny).
UWAGA: przed podłączeniem okapu do zasilania i sprawdzeniem jego prawidłowego działania,
naleŜy zawsze skontrolować czy przewód zasilający został prawidłowo zainstalowany i NIE
został przygnieciony przez okap w trakcie czynności montaŜowych.
9. JeŜeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, to powinien być wymieniony
w specjalistycznym zakładzie naprawczym.
IO 00301
6
10.Urządzenie na czas transportu zostało zabezpieczone przed uszkodzeniem. Po rozpakowaniu
urządzenia prosimy Państwa o usunięcie elementów opakowania w sposób niezagraŜający
środowisku.
Wszystkie materiały zastosowane do opakowania są nieszkodliwe dla środowiska naturalnego, w
100% nadają się do odzysku i oznakowano je odpowiednim symbolem .
Uwaga! Materiały opakowaniowe(woreczki polietylenowe, kawałki styropianu itp.) naleŜy w
trakcie rozpakowywania trzymać z dala od dzieci.
11. Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do uŜytkowania przez osoby (w tym dzieci) o
ograniczonej zdolności fizycznej, czuciowej lub psychicznej, lub osoby o braku doświadczenia
lub znajomości sprzętu, chyba Ŝe odbywa się to pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją
uŜytkowania sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające za ich bezpieczeństwo.
NaleŜy zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się okapem.
V MontaŜ
UWAGA:
Przed przystąpieniem do montaŜu okapu naleŜy zakupić kołki /
dyble (4 sztuki), odpowiednie ze względu na konstrukcję sufitu w
którym planujemy zamontować okap.
W celu zamontowania okapu naleŜy wykonać następujące
czynności:
1. Zamontować zespół mocujący do sufitu,
2. Podłączyć przewód wentylacyjny (jeśli wymagane),
3. Zamontować maskownicę górną,
4. Zamontować korpus okapu do zespołu mocującego,
5. Opuścić maskownicę dolną na korpus
6. Podłączyć okap do sieci.
1. MontaŜ zespołu mocującego
1. Zaznaczyć na suficie środek płyty kuchennej.
2. Wykonać papierowy szablon odwzorowujący rozmieszczenie otworów mocujących i
przyłoŜyć go do zaznaczonego na suficie miejsca, odpowiednio ustawić względem kuchni,
zaznaczyć rozstaw otworów mocujących na suficie.
3. Wywiercić zaznaczone w suficie otwory uŜywając wiertła o średnicy odpowiadającej
zakupionym dyblom / kołkom montaŜowym (Rys.3 poz.D).
4. W wywiercone otwory włoŜyć kołki a następnie przykręcić do sufitu zespół mocujący okapu.
5. Gdy okap będzie pracował jako wyciąg, połączyć kanał wentylacyjny wraz z króćcem
wylotowym zespołu mocującego za pomocą uprzednio zakupionej rury wylotu powietrza,
6. Podłączyć wtyczkę zespołu mocującego do gniazdka sieciowego; na czas montaŜu naleŜy
jednak odłączyć zasilanie do gniazdka sieciowego (np. rozłączyć odpowiedni bezpiecznik).

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756