Znaleziono w kategoriach:
Piekarnik HOTPOINT TIF 801 SC AN HA

Instrukcja obsługi Piekarnik HOTPOINT TIF 801 SC AN HA

Powrót
PL
1
OPIS PRODUKTU
PANEL STEROWANIA
1. Panel sterowania
2. Wentylator
3. Grzałka okrągła
(niewidoczna)
4. Prowadnice półek
(poziom jest zaznaczony na
froncie piekarnika)
5. Drzwiczki
6. Grzałka górna/ grill
7. Oświetlenie piekarnika
8. Tabliczka znamionowa
(nie usuwać)
9. Dolna grzałka okrągła
(niewidoczna)
1. POKRĘTŁO WYBORU
Służy do włączania urządzenia
poprzez wybranie funkcji. Obrócić
do pozycji , by wyłączyć
urządzenie.
2. ZEGAR ANALOGOWY
3. POKRĘTŁO TERMOSTATU
Obrócić, aby wybrać żądaną
temperaturę.
4. DIODA TERMOSTATU/
NAGRZEWANIA
Świeci podczas nagrzewania
urządzenia. Wyłącza się
po osiągnięciu wymaganej
temperatury.
INSTRUKCJA CODZIENNEJ
EKSPLOATACJI
Przed użyciem urządzenia prosimy o uważne przeczytanie Zasad bezpieczeństwa
i ochrony zdrowia.
DZIĘKUJEMY ZA ZAKUP PIEKARNIKA
HOTPOINT - ARISTON
Aby móc korzystać z programu
kompleksowej pomocy i wsparcia, należy
zarejestrować swój produkt na stronie
www. hotpoint. eu/ register
WWW
Zasady bezpieczeństwa oraz Instrukc
obsługi i konserwacji urządzenia można
pobrać odwiedzając naszą stronę
docs .hotpoint .eu i postępując zgodnie ze
wskazówkami zamieszczonymi na odwrocie
tej broszury.
5
4
3
2
1
5
4
3
2
1
1
2
3
4
5
8
9
7
6
1 2 3 4
2
AKCESORIA
RUSZT BLACHA NA ŚCIEKAJĄCY
TŁUSZCZ* BLACHA DO PIECZENIA* WYSUWANE
PROWADNICE *
Służy do pieczenia potraw
lub jako miejsce do
położenia patelni, form do
pieczenia i innych nacz
żaroodpornych.
Do stosowania jako blacha do
pieczenia mięsa, ryb, warzyw,
focaccii itp. lub w przypadku
umieszczenia pod rusztem,
do zbierania ociekającego
tłuszczu i soków.
Służy do pieczenia
wszelkiego rodzaju ciast i
chleba oraz mięsa, ryb w folii
itd.
Ułatwiają wkładanie i
wyjmowanie akcesoriów.
ROŻEN* * Dostępne tylko w wybranych modelach.
Liczba i rodzaj akcesoriów może różnić się w zależności od zakupionego modelu.
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
Umożliwia rówomierne
pieczenie dużych porcji
mięsa i drobiu.
UMIESZCZANIE RUSZTU I INNYCH AKCESORIÓW
Umieścić ruszt poziomo, wsuwając go między pręty
drabinki na blachy i pilnując, aby strona z zawiniętym
brzegiem była skierowana ku górze.
Inne akcesoria, takie jak blacha na ściekający tłuszcz,
czy blacha do pieczenia są wsuwane poziomo, w taki
sam sposób jak ruszt.
WYJMOWANIE I PONOWNY MONT
PROWADNIC
Aby wyjąć prowadnice półek, należy je podnieść i
następnie delikatnie wyciągnąć dolną część z miejsca
zamocowania: teraz ruszt można wyjąć.
Aby z powrotem włożyć prowadnice półek, najpierw
trzeba je umieścić w górnym miejscu zamocowania.
Trzymając prowadnice uniesione ku górze, wsunąć
je do piekarnika, a następnie opuścić do dolnego
miejsca zamocowania.
MONTOWANIE WYSUWANYCH PROWADNIC (JEŚLI
TA OPCJA JEST DOSTĘPNA)
Zdemontować z piekarnika drabinki na blachy i zdjąć
plastikowe zabezpieczenie z przesuwnych szyn.
Zamocować górny zacisk szyny do prowadnicy
półki i przesunąć ją wzdłuż tak daleko, jak to
możliwe. Opuścić drugi zacisk tak, aby znalazł się w
odpowiednim miejscu. Aby zabezpieczyć prowadnicę,
należy docisnąć mocno dolną część zacisku do
prowadnicy półki. Sprawdzić, czy szyny przesuwają
się swobodnie. Powtórzyć powyższe czynności dla
drugiej prowadnicyłki na tym samym poziomie.
Uwaga: Wysuwane prowadnice mogą być zamontowane na
dowolnym poziomie.
UŻYWANIE ROŻNA (JEŚLI JEST W ZESTAWIE)
Wbić szpikulec przez środek porcji mięsa (jeśli jest to drób,
mięso należy owiązać sznurkiem). Przesunąć mięso wzdł
szpikulca, aż oprze się mocno i nieruchomo na widełkach.
Wcisnąć drugie widełki na szpikulec i przesunąć je tak, aby
mocno przytrzymywały mięso. Dokręcić śrubę mocującą,
aby zabezpieczyć mięso w odpowiednim położeniu.
Wprowadzić zakończenie w odpowiednie zagłębienie
w komorze piekarnika i oprzeć zaokrągloną część na
przeznaczonym do tego celu wsporniku.
Uwaga: Poniżej rożna trzeba umieścić specjalną blachę na ściekający
tłuszcz i nalać do niej ok. 500 ml wody. Aby uniknąć poparzeń, gdy
szpikulec jest gorący, należy używać specjalnego uchwytu z tworzywa
sztucznego (który trzeba zdjąć przed włożeniem rożna do piekarnika).
Korzystanie z akcesorium jest dopuszczalne tylko w połączeniu z
funkcją Turbogrill.
PL
3
. ROZGRZEWANIE PIEKARNIKA
Nowy piekarnik może mieć wyczuwalny zapach, który jest
pozostałością po produkcji: jest to zjawisko normalne.
Dlatego przed przystąpieniem do pieczenia potraw
zalecamy rozgrzanie piekarnika „na pusto", co ułatwi
pozbycie się tego zapachu.
Należy wyjąć z komory piekarnika wszystkie kartony
zabezpieczające i zdjąć przezroczystą folię, a także
usunąć wszystkie znajdujące się w niej akcesoria.
Rozgrzać piekarnik do 250°C i pozostawić włączony
na około jedną godzinę, najlepiej przy użyciu funkcji
„Piecz. konwekcyjne”. W tym czasie piekarnik musi
być pusty. Aby prawidłowo ustawić tę funkcję, należy
postępować zgodnie z instrukcjami.
Uwaga: Po pierwszym użyciu urządzenia zaleca się
przewietrzyć pomieszczenie.
PIERWSZE UŻYCIE URZĄDZENIA
1. WYBÓR FUNKCJI
Aby wybrać funkcję, należy obrócić pokrętło wyboru
do pozycji oznaczonej symbolem żądanej funkcji.
WYŁĄCZONY
Do wyłączania piekarnika.
OŚWIETLENIE
Włączanie wewnętrznego oświetlenia
piekarnika.
KONWENCJONALNE
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na
jednym poziomie.
DIAMOND CLEAN (Tylko w niektórych
modelach)
W ramach tego specjalnego niskotemperaturowego
cyklu czyszczenia brud i resztki jedzenia można
z łatwością usunąć za pomocą pary. Funkcja
może zostać uruchomiona wącznie przy
zimnym piekarniku i po wlaniu 200ml wody na
dno piekarnika. Ustawić minutnik na 30 minut i
temperaturę na 90°C. Po zakończeniu cyklu należy
odczekać około 15 minut przed otwarciem drzwi
urządzenia.
PIECZENIE KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięsa lub ciast z płynnym
nadzieniem, na jednej półce. Ta funkcja zapewnia
równomierne wypieczenie części dolnej i górnej. Cały
wypiek jest złoty i chrupiący.
GRILL
Do grillowania antrykotu, szaszłyków, kiełbasek,
do zapiekania warzyw lub do przyrumieniania
pieczywa. Podczas grillowania mięsa zaleca się
stosowanie blachy na ściekający tłuszcz: blachę na
ściekający tłuszcz można umieścić na dowolnym
poziomie poniżej blachy do pieczenia i nalać do niej
ok. 500 ml wody pitnej.
TURBOGRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec,
rostbef, kurczak). Zalecamy zastosowanie blachy na
ściekający tłuszcz: blachę na ściekający tłuszcz można
umieścić na dowolnym poziomie poniżej blachy
do pieczenia i nalać do niej ok. 500 ml wody pitnej.
Korzystając z tej funkcji pieczenia możemy użyć rożna
(zależnie od wyposażenia).
ROZMRAŻANIE
Dla szybszego rozmrażania żywności.
TERMOOBIEG
Do pieczenia różnych potraw w tej samej
temperaturze, jednocześnie na kilku półkach
(maksymalnie trzech). Funkcja ta pozwala na
pieczenie bez wzajemnego przenikania się zapachów
pieczonych potraw.
NAGRZEWANIE DOLNEJ GRZAŁKI
do opiekania spodu potrawy. Funkcja jest też
polecana do wolnego gotowania, gotowania potraw
w sosie lub zalewie oraz zagęszczania sosów.
2. WŁĄCZANIE FUNKCJI
Aby włączyć wybraną funkcję, należy obrócpokrętło
termostatu, by ustawić żądaną temperaturę.
Diamond Clean (Jeśli występuje)
Aby włączyć funkcję czyszczenia „Diamond Clean”,
nalać 200 ml wody pitnej na dno piekarnika,
następnie ustawić pokrętło wyboru oraz pokrętło
termostatu na ikonę .
. ZEGAR ANALOGOWY
1. Ikona czasu rozpoczęcia
pieczenia
2. Ikona zakończenia czasu
pieczenia
3. Ikona ustawi
minutnika
4. Pokrętło zegara
5. Ikona ustawienia zegara
. USTAWIENIE ZEGARA
Czterokrotnie wcisnąć pokrętło zegara, aż na
wyświetlaczu będzie migać ikona . Przekc
pokrętło, aby ustawić aktualny czas i zatwierdzić,
wciskając pokrętło.
Uwaga: jeśli nastąpi przerwa w zasilaniu, czas musi być
ustawiony ponownie.
. USTAWIENIE CZASU PRACY
Aby określić czas pracy urządzenia, naly
wprowadzić czas zakończenia pieczenia. Po wybraniu
funkcji i temperatury roboczej dwukrotnie wcisnąć
pokrętło zegara, aż na wyświetlaczu będzie migać
ikona . Przekręcić pokrętło zegara, aby ustawić
czas zakończenia pieczenia. Ponownie wcisnąć
pokrętło zegara, aby potwierdzić i rozpocząć
pieczenie. Zakończenie pieczenia zostanie
zasygnalizowane dźwiękiem oraz miganiem ikony .
Uwaga: najkrótszy możliwy czas pracy to 2minuty. Aby
sprawdzić ustawiony czas pracy podczas pieczenia, należy
jednokrotnie nacisnąć pokrętło zegara. Aby anulować zadane
1
5
2
3
4
CODZIENNE KORZYSTANIE Z FUNKCJI PIEKARNIKA
4
TABELA GOTOWANIA
PRZEPIS FUNKCJA NAGRZEWANIE TEMPERATURA (°C) CZAS TRWANIA
(MIN.)
BLACHY I
AKCESORIA
Ciasta drożdżowe / biszkopty
Tak 150 - 175 35 - 90 3
Tak 150 - 170 30 - 90 4
1
Ciasta z nadzieniem
(sernik, strucla, szarlotka)
Tak 150 - 190 30 - 85 3
Tak 150 - 190 35 - 90 4
1
Herbatniki / ciasteczka
Tak 160 - 175 20 - 45 3
Tak 150 - 175 20 - 45 4
1
Ptysie
Tak 175 - 200 30 - 40 3
Tak 170 - 190 35 - 45 4
1
Bezy
Tak 100 110 - 150 3
Tak 100 130 - 150 4
1
Pizza/ Chleb/ Focaccia
Tak 190 - 250 12 - 50 3
Tak 190 - 250 20 - 50 4
1
Mrożona pizza
Tak 250 10 - 15 3
Tak 250 10 - 20 4
1
Tarta pikantna
(warzywna lub mięsna, quiche)
Tak 175 - 200 35 - 55 3
Tak 175 - 190 45 - 60 4
1
Nadziewane ciasto francuskie/ przekąski z
ciasta ptysiowego
Tak 175 - 200 20 - 30 3
Tak 175 - 190 25 - 45 4
1
Lasagne/ Tarta/ Zapiekanka makaronowa/
Cannelloni Tak 200 45 - 65 3
ustawienie przed upływem podanego czasu, wcisnąć i
przytrzymać pokrętło zegara przez 5sekund, a piekarnik
powróci do ręcznego trybu pracy. Po zakończeniu pieczenia
wcisnąć pokrętło zegara na 5sekund, aby wyłączyć sygnał
więkowy, a potem ponownie, aby anulować pozostałe
ustawienia i powrócić do ręcznego trybu pracy.
. PROGRAMY PIECZENIA
Można opóźnić uruchomienie funkcji, ustawiając
dla niej czas rozpoczęcia. Po wybraniu funkcji i
temperatury roboczej należy raz wcisnąć pokrętło
zegara. Na wyświetlaczu będzie migać ikona
: obrócić pokrętło zegara, aby ustawić godzinę
rozpoczęcia pieczenia i nacisnąć je, aby potwierdzić.
Na wyświetlaczu będzie migać ikona : przekręc
pokrętło zegara, aby ustawić czas zakończenia
pieczenia i nacisnąć je, aby rozpocząć program. Obie
ikony i pozostaną włączone do momentu
rozpoczęcia cyklu pieczenia.
. MINUTNIK
Kiedy urządzenie jest wyłączone, zegar analogowy
może być używany jako minutnik. Aby włączyć tę
funkcję, upewnić się, że piekarnik jest wyłączony i
nacisnąć trzykrotnie pokrętło zegara: na wyświetlaczu
będzie migać ikona . Przekręcić pokrętło zegara,
aby ustawić wybrany czas i nacisnąć je, aby włączyć
minutnik: zakończenie odliczania do zera zostanie
zasygnalizowane dźwiękiem.
Uwaga: najkrótszy możliwy czas pracy to 2 minuty. Aby
wyłączyć minutnik przed upływem podanego czasu, wcisnąć
i przytrzymać pokrętło zegara przez 5sekund. Aby wyłącz
alarm dźwiękowy, wcisnąć pokrętło zegara.
3. NAGRZEWANIE
Po uruchomieniu tej funkcji włączy się dioda
termostatu sygnalizująca rozpoczęcie pracy
urządzenia.
Po zakończeniu nagrzewania dioda wączy się,
wskazując, że w komorze piekarnika uzyskano
wybraną temperaturę. W tym momencie należy
umieścić potrawę w piekarniku i rozpocząć jej
pieczenie.
Uwaga: umieszczenie potraw w piekarniku przed końcem
procesu wstępnego nagrzewania może mieć wpływ na
jakość pieczonych potraw.
Aby wyłączyć funkcję, ustawić pokrętło wyboru funkcji
oraz pokrętło termostatu odpowiednio w położeniach
oraz .
PL
5
PRZEPIS FUNKCJA NAGRZEWANIE TEMPERATURA (°C) CZAS TRWANIA
(MIN.)
BLACHY I
AKCESORIA
Jagnięcina/ cielęcina/ wołowina/ wieprzowina
1 kg Tak 200 80 - 110 3
Kurczak/ Królik/ Kaczka 1 kg Tak 200 50 - 100 3
Indyk/ gęś 3 kg Tak 200 80 - 130 2
Ryba pieczona/ potrawy pieczone w papierze
(filet, w całości) Tak 175 - 200 40 - 60 3
Nadziewane warzywa
(pomidory, cukinie, bakłażany) Tak 175 - 200 50 - 60 2
Pieczony kurczak 1-1,3 kg
200 55 - 70 * 21
250 60 - 80 21
Tosty 200 2 - 5 5
Filety / kawałki ryb 200 20 - 30 * 43
Kibaski / Kebaby /
Żeberka / Hamburgery 200 30 - 40 * 54
Befsztyk krwisty 1 kg 200 35 - 45 ** 3
Udziec jagnięcy/ golonka 200 60 - 90 ** 3
Pieczone ziemniaki 200 45 - 55 ** 3
Zapiekanka warzywna ze skorupką (typu
gratin) 200 20 - 30 3
Lasagne i mięso Tak 200 50 - 100 *** 4
1
Mięso i ziemniaki Tak 200 45 - 100 *** 4
1
Ryby i warzywa Tak 175 30 - 50 *** 4
1
* Obrócić potrawę w połowie czasu pieczenia.
** Obrócić potrawę po upływie 2/3 czasu pieczenia (w razie potrzeby).
*** Szacowany czas: Potrawy można wyjmować z piekarnika w różnym czasie, w zależności od indywidualnych preferencji.
FUNKCJE
Konwencjonalne Grill Turbogrill Pieczenie konwekcyjne Termoobieg
AKCESORIA
Ruszt Taca lub forma do
ciasta na ruszcie
Blacha-ociekacz/
blacha do pieczenia
lub blacha na ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz/ blacha do
pieczenia
Rożen (jeśli jest w
zestawie)
Blacha na ściekający
tłuszcz napełniona
500 ml wody
JAK POSŁUGIWAĆ SIĘ TABELĄ PIECZENIA
Tabela zawiera najlepsze funkcyjne, akcesoria i poziom
do gotowania różnych rodzajów żywności. Czasy
pieczenia są liczone od momentu włożenia potrawy
do piekarnika, z wyjątkiem potraw wymagających
nagrzewania wstępnego. Temperatury oraz czasy
pieczenia są orientacyjne i zależą od ilości potrawy lub
od rodzaju akcesoriów. Początkowo należy stosować
najniższe sugerowane ustawienia, a jeśli potrawa nie
jest wystarczająco dopieczona, należy użyć wyższych.
Zaleca się stosowanie akcesoriów dołączonych w
zestawie lub, w miarę możliwości, blach lub form do
pieczenia z ciemnego metalu. Można stosować również
naczynia i akcesoria ze szkła żaroodpornego (pyrex) lub
ceramiczne. Czas pieczenia nieco się wtedy wydłuży.
JEDNOCZESNE PIECZENIE RÓŻNYCH POTRAW
Korzystając z funkcji „Termoobieg”, można
jednocześnie piec różne potrawy wymagające tej
samej temperatury (np. ryby i warzywa), umieszczając
je na różnych półkach. Potrawy wymagające
krótszego pieczenia należy wyjąć wcześniej,
pozostawiając te, które powinny piec się dłużej.
PRAKTYCZNE PORADY

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756