Znaleziono w kategoriach:
Zestaw garnków KINGHOFF KH-1765 (12 elementów)

Instrukcja obsługi Zestaw garnków KINGHOFF KH-1765 (12 elementów)

Powrót
Instrukcja obsługi
NACZYŃ, GARNKÓW ZE STALI NIERDZEWNEJ
Szanowni Klienci,
Chcielibmy, abcie Państwo zawsze cieszyli s nowo nabytymi naczyniami. Dlatego prosimy o
przestrzeganie poniższych zaleceń dla naczyń wykonanych ze stali nierdzewnej. Charakteryzują się, tym, że
nadzwyczaj trwałe: do utrzymania ich połysku i czystości wystarcza regularne zmywanie i wycieranie do sucha.
Występowanie większych problemów z utrzymaniem naczyń w czystości jest niezwykle rzadkie.
Użytkowanie i konserwacja:
W naczyniach, przed pierwszym użyciem, powinno się zagotowwodę z małą ilością płynu do mycia naczyń;
przed pierwszym gotowaniem mleka, budyniu, kaszki czy przecieru, należy przepłukgarnek czyswodą w celu
usunięcia osadu.
Nie należy stawiać zbyt małych naczyń na dużym palniku dobieramy palnik do rozmiaru garnka.
Gęste portrawy często mieszajmy, aby nie doprowadzić do przypalenia naczynia
Gotowanie potraw bez pokrywy zwiększa 2-3 krotnie zużycie energii.
Sól i inne przyprawy zawierające sporą ilość soli należy dodawać po zagotowaniu wody w garnku, w przeciwnym
wypadku mogą wystąpić przebarwienia, różnego rodzaju plamy i ery przypominające rdzę. Tak się może
wydarzyć również w przypadku przechowywania przez dłuższy czas w naczyniu ze stali nierdzewnej pokarmów,
które mają odczyn kwasowy. Dlatego po zakończeniu gotowania zaleca się przełożenie potrawy do pojemników.
Nie należy przegrzewnaczyń!!! Jeśli naczynie zostanie przegrzane, powstaną na nim przebarwienia. Nie jest to
wada naczynia, a jedynie fizyczna właściwość stali nierdzewnej. Powstałe odbarwienia nie zmieniają właściwości
naczyń i nie da się ich usunąć za pomocą żadnych środków czyszczących.
Należy zwrócić szczególną uwagę na dno naczynia, które zawsze powinno być czyste, sprawdzić czy na płycie
grzewczej nie znajduje się: cukier, sól, piasek itp. Zabrudzenia mogą spowodować zarysowanie naczyń i płyty
grzewczej.
Do czyszczenia naczyń ze stali nierdzewnej nie wolno używać wybielaczy ani amoniaku, druciaka, ostrych
przedmiotów - ponieważ na powierzchni metalu mogą zostać związki węgla i metalu, które SPOWODUJĄ
KOROZJĘ. Do czyszczenia należy używać tylko myjki i detergentów przeznaczonych do czyszczenia stali
nierdzewnej. Przypalone resztki pokarmu, należy zalać wrzątkiem i pozostawić na 20 minut, garnek trzeba
wypełnić wodą do 1/3 objętości, dodać odrobinę płynu do naczyń, podgrzać roztwór prawie do momentu
zagotowania, potem zmniejszyć znacznie dopływ ciepła i pozostawić jeszcze na 3-5 minut na palniku.
Mycie w zmywarkach jest wskazane na delikatnych programach z koniecznością wytarcia do sucha tuż po
skończonym myciu!
Jeśli w naczyniu wystąpią białe plamy lub osad podobny do osadu powstającego w czajniku, należy zagotoww
tym naczyniu wodę z odrobiną kwasku cytrynowego. Następnie wystudzić, przepłukać zimną wodą oraz wytrz
do sucha.
Szczegółowe informacje takie jak np. możliwość używania w piekarniku, przystosowanie do określonego rodzaju
kuchenki znajdziecie Państwo na opakowaniu produktu.
Życzymy Smacznego.
Uszkodzenia spowodowane nieprzestrzeganiem powyższych instrukcji nie podlegają roszczeniom
gwarancyjnym.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756