- Pojemność – im większa, tym więcej żywności zmieści się jednorazowo do podgrzania. Mniejsze kuchenki do zabudowy mają pojemność około 25 litrów, większe nawet do 50 litrów.
- Moc – im większa, tym szybciej potrawy będą podgrzewane. Większość mikrofalówek dostępnych na rynku, ma moc mieszczącą się w przedziale 700W-1000W.
- Funkcje dodatkowe – w wielu modelach kuchenek mikrofalowych oprócz standardowej funkcji podgrzewania, możemy znaleźć np.: rozmrażanie, gotowanie na parze, przypiekanie, a nawet termoobieg.
- Funkcja grilla – kuchenki wyposażone w tę funkcję posiadają spiralę, która nagrzewa się i emituje ciepło, lub są wyposażona w lampę kwarcową. Lampa kwarcowa szybciej się nagrzewa i zużywa mniej energii. Kuchenki mikrofalowe do zabudowy z funkcją grilla zazwyczaj posiadają dodatkowe wyposażenie.
- Sposób otwierania drzwi – najczęściej spotkamy się z otwieraniem drzwi w lewą stronę, natomiast dostępne są również modele otwierane w prawo, a coraz częściej w dół, jak w piekarniku.
- Design – kuchenka mikrofalowa do zabudowy w kuchni przyciąga wzrok, dlatego warto aby komponowała się z resztą urządzeń AGD. Wielu producentów wykorzystuje taki sam design dla piekarników oraz kuchenek mikrofalowych, co szczególnie zwraca uwagę jeśli zabudowę planujemy w tzw. słupku.