Termometr do żywności BROWIN 101600

Kod: 947763
Porównaj
Dokładność pomiaru [stopnie]: 5
Pamięć pomiaru: Nie
Zakres pomiaru temperatur [st.C]: od 0 do 100
Wyświetlacz: Nie
Materiał: Stal
Zobacz opis produktu
Termometr do żywności BROWIN 101600
Termometr do żywności BROWIN 101600
26 99
U Ciebie
W sklepie jutro

Opis produktu

Termometr do żywności marki BROWIN model 101600 - Termoemetr piwowarski, niezastąpiony pomocnik każdego piwowara! Dzięki niemu każdy piwosz będzie w stanie precyzyjnie określić temperatury, jak i kolejne etapy wymagane w produkcji tego trunku. Czytelna tarcza oraz załączona instrukcja z pewnością znacznie ułatwią proces warzenia piwa.

Zacieranie:

40°C (10-20 min) - przerwa ferulikowa, typowa dla piw pszenicznych, pozwala na uzyskanie nut goździkowych.

50-52°C (10-20 min) - przerwa białkowa – dostarcza drożdżom związków organicznych potrzebnych w trakcie fermentacji. Nie jest wymagana..

62°C (15-60 min) - przerwa maltozowa (scukrzanie) – działa głównie beta-amylaza, dzięki której otrzymujemy cukry fermentowalne. Im dłuższa ta przerwa tym otrzymane piwo będzie bardziej wytrawne.

72°C (15-60 min) - przerwa dekstrynująca (scukrzanie)- działa głównie alfa-amylaza, wytwarzająca cukry niefermentowalne, poprawiające treściwość i wzmacniające słodycz piwa. Im dłuższa ta przerwa tym bardziej treściwe, słodowe piwo.

Na smak i wartość alkoholu w piwie głównie znaczenie mają przerwy scukrzające, regulując czas ich trwania decydujemy jakie piwo otrzymamy. Początkującym piwowarom polecamy scukrzanie w temp 65-67°C, w celu otrzymania optymalnej ilości alkoholu oraz treściwości.

Do 80°C - temp. inaktywacji enzymów. Podgrzanie powyżej tej temp. może spowodować uwolnienie się dodatkowej skrobi przy zdezaktywowanych enzymach. Skutkiem będzie trwałe zmętnienie brzeczki, szybsze psucie piwa i uwolnienie związków niekorzystnie wpływających na smak piwa.

100°C (60 minut) - gotowanie brzeczki/warzenie. Najczęściej na tym etapie przeprowadzane jest chmielenie.

Dane techniczne

Parametry

Charakterystyka

Rodzaj: Termometr
Zakres pomiaru temperatur [st.C]: od 0 do 100
Dokładność pomiaru [stopnie]: 5
Pamięć pomiaru: Nie
Wyświetlacz: Nie
Automatyczne wyłączenie: Nie
Materiał: Stal
Kolor: Srebrny
Wyposażenie: Brak
Funkcje dodatkowe: Brak

Producent

  • Nazwa producenta/importera: BROWIN
  • Opinie

    Dodaj pierwszą opinię dotyczącą tego produktu.

    Inne produkty w kategorii:

    Termometr do żywności BROWIN 101600
    Termometr do żywności BROWIN 101600
    26 99
    U Ciebie
    W sklepie jutro

    Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756

    Łącznie 26,99 zł
    26 99