Znaleziono w kategoriach:
Jogurtownica BROWIN 801015

Instrukcja obsługi Jogurtownica BROWIN 801015

Powrót
INSTRUKCJA OBSŁUGI ─
JOGURTOWNICA
No 801015
2
JĘZYKI
Instrukcja obsługi
JOGURTOWNICA Z TERMOSTATEM
PL - 3
Operation manual -
YOGHURT MAKER WITH
THERMOSTAT
GB - 8
Bedienungsanleitung -
JOGHURTBEREITER MIT THERMOSTAT
DE - 13
Руководство по эксплуатации
ЙОГУРТНИЦА С ТЕРМОСТАТОМ
RU - 18
Naudojimo instrukcija -
JOGURTO GAMINIMO APARATAS
SU TERMOSTATU
LT - 23
Apkalpošanas rokasgrāmata -
JOGURTU APARATS AR TERMOSTATU
LV - 28
Kasutusjuhend -
TERMOSTAADIGA JOGURTIMASIN
EE - 33
Návod k obsluze -
JOGURTOVAČ S TERMOSTATEM
CZ - 38
Návod na použitie -
JOGURTOVAČ S TERMOSTATOM
SK - 43
Інструкція експлуатації -
ЙОГУРНИЦЯ З ТЕРМОСТАТОМ
UA - 48
3
INSTRUKCJA OBSŁUGI
JOGURTOWNICA Z TERMOSTATEM
Urządzenie wielofunkcyjne, które sprosta oczekiwaniom wszystkich, którzy chcą swoje domowe menu
wzbogacić przede wszystkim o pyszne i zdrowe jogurty, ale także o serki czy kefir. Idealnie nadaje się
do robienia zarówno zwykłego jogurtu, jak i stego jogurtu typu greckiego. Zwolennikom kuchni
wegetariańskiej pozwoli przygotować jogurt z mleka sojowego.
Jogurtownica wyposażona została w timer pozwalający na zaprogramowanie czasu pracy oraz
precyzyjne ustawienie temperatury dojrzewania jogurtu, dzięki czemu zapewnia świetną kontrolę
procesu tworzenia ulubionych pyszności i może z łatwością sprostać indywidualnym preferencjom.
Zestaw zawiera:
Pokrywa
7 Pokryw do słoików
7 Słoików
Kabel
Pojemnik w obudowie z panelem sterującym
Panel sterowania :
Schemat poglądowy
4
Prosimy o dokładne zapoznanie się z niniejszą instrukcją przed użyciem urządzenia
i o zachowanie jej do wglądu na przyszłość.
SPOSÓB UŻYTKOWANIA
Dokładne zapoznanie się z poniższymi zaleceniami umożliwi właściwe korzystanie z urządzenia
i pozwoli cieszyć się jego bezawaryjnym działaniem przez długi czas.
Przed pierwszym użyciem sprawdź zawartość opakowania i upewnij się, że posiadasz wszystkie
części zestawu.
Obsługa:
1. Podłącz urządzenie do gniazdka sieciowego.
2. Naciśnij przycisk „Function”, aby wybrać funkcję: „Temp temperatury lub „Time” czasu.
Pod wybraną funkcją zaświeci się lampka.
Aby ustawić temperaturę roboczą urządzenia naciśnij przycisk „+” lub „-”.
Zakres ustawień temperatury wynosi od 20 do 60. Następnie naciśnij przycisk „Start /Cancel”,
aby zatwierdzić ustawienie temperatury.
5
Po naciśnięciu „Start/Cancel” funkcja zmieni się na „Time”, czyli ustawienie czasu. Naciśnij przycisk „+”
lub -”, by ustawić czas pracy. Zakres ustawienia czasu wynosi od 1h do 48h. Po ustawionym czasie
naciśnij przycisk „Start/Cancel”, lampka funkcji „Time” zaświeci się na czerwono, a urządzenie zacznie
działać.
3. Gdy upłynie ustawiony czas, rozlegnie się sygnał dźwiękowy. Wówczas odłącz przewód
urządzenia od gniazdka. Gotowy jogurt włóż do lodówki.
4. Jeśli podczas pracy urządzenia chcesz anulować jego pracę, przyciśnij dłużej przycisk
„Start/Cancel”.
Porady:
Po 8 godzinach uzyskasz bardzo łagodny jogurt, a po 10 godzinach typowy jogurt
naturalny.
Czas dojrzewania wpływa na konsystencję i smak jogurtu. Im dłuższy czas, tym wytrawniejszy
jogurt i intensywniejszy smak.
Gotowy jogurt należy spożyć w ciągu 3 - 5 dni.
Aby wzbogacić smak gotowego jogurtu czy urozmaicić menu, można dodać do niego sok, miód,
owoce lub bakalie.
Przygotowanie jogurtu
Jogurt to mleko przefermentowane przez bakterie jogurtowe. Bakterie te mnożą się w ciepłym mleku,
po pewnym czasie zmieniają je w jogurt. To znacznie wzbogaca mleko w wysokiej jakości białka.
Jogurt zawiera mikroelementy oraz przyjazną mikroflorę bakteryjną. Domowy jogurt pozbawiony jest
zbędnych dodatków popularnie wykorzystywanych w jogurtach smakowych (substancji
zagęszczających, sztucznych barwników, aromatów, cukrów).
Do sporządzenia smacznego, domowego jogurtu potrzebujesz:
1250 ml mleka świeżego "od krowy" lub niskopasteryzowanego (chudego lub odtłuszczonego),
jogurtownica umożliwia przygotowanie 7 porcji jogurtu (1 porcja = 180 ml).
liofilizowane kultury bakteryjne do jogurtu,
opcjonalnie: orzechy, owoce, dżem, rodzynki.
1. Ostrożnie umyj słoiki na jogurt ciepłą wodą wraz z pokrywkami. Same słoiki po umyciu sparzyć.
Całość wysuszyć.
2. Odmierz potrzebną ilość mleka 1250 ml. Jeśli używasz mleka świeżego niepasteryzowanego,
spasteryzuj je wcześniej. W tym celu wlej je do garnka i podgrzej cały czas mieszając do 65°C
utrzymuj temperaturę przez 30 minut, następnie szybko schłodź mleko do 40-45°C.
W przypadku kiedy używasz mleka sklepowego niskopasteryzowanego, podgrzej je w garnku do
temperatury 40-45°C.
3. Bakterie rozpuść osobno w niewielkiej ilości podgrzanego mleka (ok. 50 ml), kiedy całkowicie się
rozpuszczą wlej do przygotowanego mleka.
4. Po zaszczepieniu mleka bakteriami jgurtowymi pozostaw je jeszcze na 30 minut, co jakiś czas
mieszając. Po tym czasie mleko przelej do przygotowanych wcześniej słoiczków.
5. Włóż słoiki do wnętrza jogurtownicy i nałóż pokry urządzenia.
6. Ustaw czas wstępnie na 8h i temperaturę (45-47°C) pracy urządzenia. Temperaturę dobierz do
przepisu albo do zaleceń podanych na opakowaniu wykorzystywanych kultur jogurtowych. Czas
fermentacji wynosi około 8-12 godzin. Po 8 godzinach zobacz czy konsystencja i smak jogurt Ci
odpowiada, jeśli nie to pozostaw dalej w jogurtownicy zwiększając czas.
Uwaga: Na czas fermentacji będzie miała wpływ temperatura otoczenia i temperatura surowców.
Potrzebuje ona zatem więcej czasu w niskiej temperaturze otoczenia ale nie może trwać dłużej niż
14 godzin.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756