Znaleziono w kategoriach:
Multicooker CROCKPOT CSC062X

Instrukcja obsługi Multicooker CROCKPOT CSC062X

Powrót
Instruction manual • Notice d’utilisation • Bedienungsanleitung
• Manual de instrucciones • Manual de instruções • Manuale di istruzioni
• Gebruiksaanwijzing • Bruksanvisning • Ohjeet • Betjeningsvejledning
Instruksjonshåndbok Instrukcja obsługi Uživatelská příručka
Návod na použitie Használati utasítás Manual de utilizare
Ръководство за употреба
CSC062X
Crockpot® Turbo Express Pressure Multi-Cooker
CSC062X_21MLM2 (EU).indd 1CSC062X_21MLM2 (EU).indd 1 6/15/21 16:446/15/21 16:44
142 143
FEILKODER
Feil Løsning
«LID» blinker og piper Påse at lokket er lukket helt og i LÅST posisjon.
Viser “E1” Multikokeren vil stoppe tilberedningssyklusen. Koble fra multikokeren og kontakt
servicesenteret.
Viser “E2” Multikokeren vil stoppe tilberedningssyklusen. Koble fra multikokeren og kontakt
servicesenteret.
Viser “E3” Multikokeren vil stoppe tilberedningssyklusen. Koble fra multikokeren, og la den avkjøles helt.
Når multikokeren er avkjølt, kontroller alle deler av lokket. Vri lokket til LOCKED -posisjonen.
Kontroller at damputløserknappen er i «Seal»-posisjonen (lukket). Hvis denne feilkoden
oppstår igjen, koble fra multikokeren og kontakt et servicesenter.
Viser “E5” Multikokeren vil stoppe tilberedningssyklusen. Koble fra multikokeren og la den kjøle seg helt
ned. Når multikokeren er avkjølt, fjerner du lokket og sjekker tilberedningsgryten. Ikke bruk
lokket ved bruk av funksjonene BROWN/SAUTE (BRUN/SAUTE) og SIMMER (SMÅKOKE).
Når du bruker funksjonene SLOW COOK (LANGTIDSKOKING), SOUS VIDE, YOGURT
(YOGHURT) og KEEP WARM (HOLD VARM), må du påse at damputløserknappen er i
utløserposisjon (åpen) før du starter tilberedningssyklusen.
Viser “E6” Koble fra multikokeren og la den avkjøles. Når den er avkjølt, tar du av lokket og kontrollerer
tilberedningsgryten. Tilsett væske etter behov. Forsikre deg om at minst 250 ml væske brukes
i den avtakbare tilberedningsgryten. Hvis du bruker en trykkokingsfunksjon, kontroller at
Damputløserknappener i «Seal»-posisjonen (lukket).
Viser “E7” Multikokeren vil stoppe tilberedningssyklusen. Koble fra multikokeren og kontakt
servicesenteret.
ETTERSALG OG RESERVEDELER
Hvis apparatet ikke fungerer, men er under garanti, må du returnere produktet til stedet det ble kjøpt for en erstatning.
Vær oppmerksom på at en gyldig form for kjøpsbevis vil være nødvendig. Hvis du vil ha mer støtte, kan du kontakte vår
forbrukerserviceavdeling i: +46 31 300 05 00. Internasjonale priser kan påløpe. Eller send en e-postmelding til: support@
acreto.se.
AVFALLSHÅNDTERING
Elektriske produkter skal ikke kastes sammen med vanlig husholdningsavfall. Resirkuler der slike anlegg finnes. Dersom du
har spørsmål angående resirkulering eller WEEE (Waste Electrical and Electronic Equipment Regulation), kan du sende en
e-postmelding til support@acreto.se.
POLSKI
WAŻNE OSTRZEŻENIA
Podczas korzystania z urządzeń elektrycznych należy zawsze przestrzegać
podstawowych zasad bezpieczeństwa, aby ograniczyć ryzyko pożaru,
porażenia prądem i/lub obrażeń osób. to m.in.:
1. Przed przystąpieniem do eksploatacji produktu należy zapoznać się ze
wszystkimi instrukcjami.
2. Urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez dzieci. Przechowuj
urządzenie i przewód w miejscu niedostępnym dla dzieci. Dzieci nie
powinny bawić się urządzeniem. Urządzenia mogą być używane przez
osoby o ograniczonej sprawności fizycznej, czuciowej lub psychicznej,
lub osoby niemające doświadczenia ani wiedzy, pod warunkiem że
korzystają z nich pod nadzorem lub zostały poinstruowane w zakresie
bezpiecznego używania urządzenia i mają świadomość ryzyka
związanego z jego użytkowaniem.
3. Urządzenia nie wolno używać, jeśli wtyczka lub przewód zasilający
uszkodzone, jeśli wystąpiły zakłócenia działania urządzenia lub
urządzenie zostało upuszczone bądź uszkodzone w jakikolwiek
sposób. Nie podejmuj próby wymiany lub sklejania uszkodzonego
przewodu. Zwróć urządzenie do producenta (patrz gwarancja) celem
przeprowadzenia badania, naprawy lub regulacji. Uszkodzony przewód
zasilający musi być wymieniony na odpowiedni model, dostępny u
producenta lub w autoryzowanym serwisie.
4. Nie używaj na zewnątrz ani w celach komercyjnych.
5. Nie używaj urządzenia do celów innych niż jest przeznaczone.
Niewłaściwe użycie może spowodować obrażenia. Urządzenie nie jest
przeznaczone do smażenia w głębokim tłuszczu.
6. W przypadku korzystania z funkcji gotowania pod ciśnieniem w urządzeniu
stosowane jest gotowanie pod ciśnieniem. Niewłaściwe użycie może
skutkować oparzeniem. Przed korzystaniem z urządzenia upewnij się, że
urządzenie jest właściwie zamknięte. Patrz Instrukcja obsługi.
WAŻNA INFORMACJA DOTYCZĄCA BEZPIECZEŃSTWA:
Podczas obniżania ciśnienia w urządzeniu pamiętaj o założeniu rękawicy
kuchennej i korzystaniu ze sprzętu kuchennego, aby stopniowo otworzyć
zawór i obniżyć ciśnienie. Uważaj na wydobywającą się parę.
NIE WOLNO zanurzać podstawy grzewczej, przewodu zasilającego ani
wtyczki w wodzie ani w żadnej innej cieczy.
CSC062X_21MLM2 (EU).indd 142-143CSC062X_21MLM2 (EU).indd 142-143 6/15/21 16:456/15/21 16:45
144 145
7. Urządzenie wytwarza ciepło podczas działania. Nie dotykaj gorących
powierzchni. Korzystaj z uchwytów lub pokręteł.
8. Nie napełniaj użytkownika powyżej linii maksymalnego napełnienia (2/3
wysokości). Podczas przyrządzania produktów zwiększających objętość
podczas gotowania, takich jak ryż lub suszone warzywa, nie napełniaj
urządzenia powyżej zalecanego poziomu 1/2 wysokości. Przepełnienie
może spowodować ryzyko zablokowania przewodów wentylacyjnych i
wytworzenie nadmiernego ciśnienia. Należy przestrzegać wszystkich
wskazówek gotowania i instrukcji zawartych w przepisach.
9. Przed użyciem zawsze sprawdź, czy urządzenia do redukcji ciśnienia nie
zablokowane. W razie konieczności wyczyść je.
10. Ustaw multicooker w taki sposób, aby zawór wylotu pary był skierowany
w kierunku od użytkownika.
11. Nigdy nie umieszczaj żadnych części ciała (np. twarzy, dłoni i rąk) nad
zaworem wylotu pary. Para może spowodować ciężkie oparzenia.
12. Nie używaj multicookera bez żywności lub płynu w pojemniku do gotowania.
13. Aby zapobiec ryzyku obrażeń spowodowanych nadmiernym ciśnieniem,
wymieniaj uszczelkę pokrywki tylko w sposób zalecany przez producenta.
Więcej informacji można znaleźć w instrukcji konserwacji i czyszczenia.
14. Nie przenoś multicookera za pokrywkę.
15. Nie przemieszczaj ani nie przykrywaj multicookera podczas pracy.
16. Po zakończeniu gotowania pod ciśnieniem nie otwieraj urządzenia, zanim
ostygnie i zanim całe ciśnienie wewnętrzne zostanie uwolnione. Trudność ze
zdjęciem pokrywki oznacza, że wewnątrz multicookera wciąż panuje ciśnienie
— nie otwieraj go na siłę. Ciśnienie w multicookerze może być niebezpieczne.
Zapoznaj się ze wskazówkami uwalniania ciśnienia.
17. Podczas podnoszenia i zdejmowania pokrywki po gotowaniu zachowaj
ostrożność. Zawsze odchylaj pokrywkę od siebie, ponieważ para jest
gorąca i może skutkować ciężkim poparzeniem. Nigdy nie nachylaj
twarzy nad multicookerem.
18. Nie używaj multicookera ciśnieniowego do smażenia na oleju pod ciśnieniem.
19. Aby uniknąć porażenia prądem, nie umieszczaj ani zanurzaj wtyczki,
przewodu ani urządzenia w wodzie ani w żadnej cieczy.
20. Nie używaj naczynia do gotowania do przechowywania żywności ani nie
umieszczaj go w zamrażarce.
21. Aby uniknąć uszkodzenia multicookera, nie używaj do czyszczenia
zasadowych środków czyszczących. Stosuj miękką szmatkę i łagodny
detergent.
22. Zawsze w pierwszej kolejności podłącz przewód zasilający do gniazda
multicookera, a następnie do gniazda ściennego.
23. Wyjmij przewód zasilający z gniazda sieciowego, gdy multicooker
nie jest używany, przed montażem i demontażem części oraz przed
czyszczeniem. Przed montażem i demontażem części oraz przed
czyszczeniem odczekaj, urządzenie ostygnie. W celu rozłączenia
upewnij się, że multicooker jest wyłączony, a następnie wyjmij przewód
zasilający z gniazda ściennego. Nie rozłączaj, pociągając za przewód.
24. Nie pozwól, by przewód zasilający wisiał nad krawędzią stołu ani opierał
się o gorące powierzchnie lub dotykał gorących powierzchni.
25. Należy zachować najwyższą ostrożność podczas przenoszenia
urządzenia zawierającego gorące płyny.
26. Używanie dodatkowych akcesoriów niezalecanych przez producenta
urządzenia może spowodować obrażenia.
27. Nie stawiaj urządzenia na mokrych powierzchniach lub w ich pobliżu,
na źródłach ciepła, takich jak palnik gazowy lub elektryczny, ani w
rozgrzanym piekarniku.
28. PRZESTROGA: Aby uniknąć porażenia prądem i uszkodzenia
produktu, nie gotuj bezpośrednio w podstawie grzewczej. Gotuj tylko w
wyjmowanym naczyniu do gotowania.
29. OSTRZEŻENIE: Rozlana żywność może spowodować poważne oparzenia.
Trzymaj urządzenie i przewód z dala od dzieci. Nigdy nie przeciągaj
przewodu ponad krawędzią blatu, nie używaj wylotu pod blatem i nie
stosuj przedłużacza.
30. Nie podłączaj ani nie włączaj multicookera bez naczynia do gotowania w
środku.
31. Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego. Zachowaj
odległość 152 mm od ściany oraz ze wszystkich stron. Zawsze używaj
urządzenia na suchej, stabilnej i równej powierzchni.
ZACHOWAJ TE INSTRUKCJE UŻYTKOWANIA W
GOSPODARSTWIE DOMOWYM
CSC062X_21MLM2 (EU).indd 144-145CSC062X_21MLM2 (EU).indd 144-145 6/15/21 16:456/15/21 16:45
146 147
LISTA ELEMENTÓW MULTICOOKERA CROCKPOT® TURBO
EXPRESS
SPOSÓB UŻYCIA MULTICOOKERA CROCKPOT® TURBO
EXPRESS
POCZĄTEK PRACY:
Usuń całe opakowanie, papier i karton (w tym znajdujący się między naczyniem do gotowania a podstawą grzewczą).
Przeczytaj i zachowaj wszystkie materiały drukowane oraz koniecznie zapoznaj się z informacjami o serwisie i gwarancji.
MONTAŻ:
Umieść naczynie do gotowania na podstawie grzewczej
Załóż pokrywkę na multicookera i wyrównaj symbol z . Aby zablokować, obróć w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara, wyrównując symbol z . Aby zablokować, obróć pokrywkę w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara, wyrównując symbol z .
POCZĄTEK PRACY
(UWAGA: Po naciśnięciu każdego przycisku multicookera rozlega się sygnał dźwiękowy.)
1. Umieść produkty w naczyniu do gotowania. Przykryj multicookera pokrywką, wyrównując symbol z . Aby
zablokować, obróć w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, wyrównując symbol z .
2. Podłącz znajdujący się w zestawie przewód zasilający do gniazda multicookera.
3. Podłącz drugi koniec przewodu zasilającego do gniazda ściennego.
Pokrywka zablokowana Pokrywka odblokowana Pokrywka otwarta
Rysunek 1
APrzewód zasilający
BTrzpień blokady pokrywki
CUchwyt pokrywki
DPokrywka
ENaczynie do gotowania
FPodstawa grzewcza
GPanel sterowania
HZawór pływakowy
IZawór wylotu pary
JPojemnik na skropliny
KGniazdo przewodu zasilającego
LPokrętło spustu pary
MNasadka dyfuzyjna pary
PANEL STEROWANIA
NWyświetlacz
OPrzyciski wyboru czasu
SPÓD POKRYWKI
PPierścień uszczelki
QPokrywa zaworu wylotu pary
RUszczelka
SZawór pływaka
TPlastikowa łyżka
UKratka do gotowania na parze
VStojak do sous-vide
4. Wybierz żądaną funkcję gotowania, której chcesz użyć.
5. Przycisk START/STOP i godzina na wyświetlaczu zaczną migać.
6. W razie potrzeby wybierz żądaną temperaturę i żądane ciśnienie za pomocą przycisków + i funkcji TEMP/
PRESSURE (temperatura/ciśnienie). (Rekomendacje na temat czasu i temperatury gotowania można znaleźć w tabeli
na stronie 219 Instrukcji gotowania).
7. Naciśnij przycisk START/STOP. W przypadku funkcji gotowania pod ciśnieniem podczas nagrzewania na
wyświetlaczu pojawi się słowo „HEAt” (nagrzewanie). Gdy multicooker zostanie podgrzany, na wyświetlaczu pojawi się
wybrany czas gotowania i wszystkie 5 kontrolek na pasku stanu będzie się świecić.
Uwaga: W przypadku funkcji gotowania pod ciśnieniem nagrzewanie trwa około 5-30 minut. Jeśli żywności jest więcej
lub jeśli jest bardzo zimna, czas nagrzewania może być dłuższy.
8. Multicooker umożliwia opóźnienie rozpoczęcia gotowania, aby proces został zakończony w odpowiednim momencie.
Instrukcje dotyczące funkcji DELAY TIMER (opóźnienia czasomierza) można znaleźć na stronie 147.
9. Po upływie wyznaczonego czasu gotowania ponownie rozlegnie się sygnał dźwiękowy, a multicooker automatycznie
przełączy się na ustawienie KEEP WARM (utrzymywanie ciepła). Na wyświetlaczu zamiast czasu gotowania
wyświetlony zostanie nowy czasomierz z opcją GETTING STARTED (początek pracy) ustawioną na wartość 4:00
(4 godziny) lub po naciśnięciu przycisku START/STOP. Po 4 godzinach na ustawieniu KEEP WARM (utrzymywanie
ciepła) multicooker się wyłączy.
10. Aby zatrzymać funkcję gotowania, można w dowolnej chwili nacisnąć przycisk START/STOP.
11. Po zakończeniu odłącz multicookera od zasilania i przed próbą czyszczenia poczekaj, ostygnie.
PRZESTROGA: Podczas korzystania z multicookera naczynie do gotowania i podstawa grzewcza silnie się
nagrzewają. Nie dotykaj gorących powierzchni. Podczas korzystania z multicookera zawsze korzystaj z uchwytów lub
rękawic. Podnosząc pokrywkę, odchylaj ją od siebie, aby uniknąć poparzenia parą.
JAK KORZYSTAĆ Z OPÓŹNIENIA CZASOWEGO
Multicooker umożliwia opóźnienie rozpoczęcia gotowania, aby proces został zakończony w odpowiednim momencie.
Uwaga: Funkcja DELAY (opóźnienie) nie jest dostępna przy ustawieniach BROWN/SAUTÉ (obsmażanie), KEEP WARM
(utrzymywanie ciepła), YOGURT (jogurt), SIMMER (duszenie) ani SOUS VIDE (sous-vide).
Uwaga: Nie używaj funkcji DELAY TIMER (opóźnienie czasomierza), gdy przepis zawiera łatwo psujące się składniki, takie
jak mięso, ryba, jaja lub nabiał.
1. Po ustawieniu czasu gotowania naciśnij przycisk DELAY TIMER (opóźnienie czasomierza). Przyciski DELAY TIMER
(opóźnienie czasomierza) i START/STOP zaczną migać, a na wyświetlaczu zaczną migać cyfry „0:30”, co wskazuje,
że multicooker jest zaprogramowany na ustawienie opóźnienia.
2. Naciskaj przyciski + i - do momentu osiągnięcia tylu godzin i minut, o ile chcesz opóźnić proces gotowania (tzn.
ustawić czas, na jaki chcesz odłożyć rozpoczęcie cyklu gotowania).
3. Naciśnij przycisk START/STOP, aby zainicjować funkcję opóźnienia. Czasomierz i przycisk DELAY TIMER (opóźnienie
czasomierza) przestaną migać, a przycisk START/STOP będzie migać dalej. Oznacza to, że na multicookerze
włączono ustawienie DELAY TIMER (opóźnienie czasomierza). Na wyświetlaczu rozpocznie się odliczanie czasu
opóźnienia do osiągnięcia wartości 0:00. Po osiągnięciu wartości 0:00 kontrolka DELAY TIMER (opóźnienie
czasomierza) wyłączy się, a przycisk START/STOP przestanie migać, co sygnalizuje zakończenie czasu opóźnienia.
Na wyświetlaczu pojawi się słowo „HEAt” (nagrzewanie) do momentu osiągnięcia pełnego ciśnienia w multicookerze.
Po osiągnięciu wybranego ciśnienia czasomierz rozpocznie odliczanie.
KORZYSTANIE Z FUNKCJI GOTOWANIA POD CIŚNIENIEM
Ustaw multicookera na płaskiej, poziomej powierzchni. Umieść naczynie do gotowania na podstawie grzewczej. Podłącz
multicookera do gniazda ściennego. Rozlegnie się sygnał dźwiękowy, a na wyświetlaczu ukażą się cztery kreski (- - - -).
1. Umieść żywność i płyn wewnątrz wyjmowanego naczynia do gotowania.
2. Przykryj multicookera pokrywką, wyrównując symbol z . Aby zablokować, obróć w kierunku przeciwnym do
ruchu wskazówek zegara do pozycji LOCKED (zablokowane) .
3. Obrócić pokrętło spustu pary do pozycji „Seal” (zamknięte).
4. Wybierz żądaną funkcję gotowania.
5. W razie potrzeby skoryguj czas gotowania i ciśnienie.
CSC062X_21MLM2 (EU).indd 146-147CSC062X_21MLM2 (EU).indd 146-147 6/15/21 16:466/15/21 16:46
148 149
PRZESTROGA:
1. Nie zdejmuj pokrywki na siłę. Jeśli pokrywki nie da się łatwo podnieść, oznacza to, że multicooker wciąż znajduje się
pod ciśnieniem.
2. Podczas gotowania w multicookerze będzie gromadzić się para, dlatego podczas podnoszenia pokrywki używaj
rękawic kuchennych, aby chronić dłonie.
WOLNE GOTOWANIE
Ustawienie LOW (niskie): Odpowiednie w przypadku duszenia i wolnego gotowania. Zalecany czas gotowania na
ustawieniu LOW (niskie) wynosi od 6 do 8 godzin.
Ustawienie HIGH (wysokie): Służy do szybszego gotowania. Zalecany czas gotowania na ustawieniu HIGH (wysokie)
wynosi od 2 do 4 godzin.
Ustawienie KEEP WARM (utrzymywanie ciepła): Po upływie czasu gotowania multicooker automatycznie przełączy się na
ustawienie KEEP WARM (utrzymywanie ciepła), aby zapobiec rozgotowaniu i podtrzymać odpowiednią temperaturę potrawy
do momentu podania.
KORZYSTANIE Z FUNKCJI WOLNOWARU
Funkcja SLOW COOK (wolne gotowanie) nie korzysta z ciśnienia w procesie gotowania, mimo to ciśnienie w urządzeniu
może nieco wzrosnąć. Podczas korzystania z tej funkcji pamiętaj, aby Pokrętło spustu paryw pozycji „Release”
(rozszczelnione). Funkcja ta przypomina standardowe wolnowary, to znaczy stosuje się w niej niższe temperatury i dłuższy
czas gotowania, aby otrzymać delikatne potrawy o bogatym smaku. Ustaw multicookera na płaskiej, poziomej powierzchni.
Umieść naczynie do gotowania na podstawie grzewczej. Podłącz multicookera do gniazda ściennego. Rozlegnie się sygnał
dźwiękowy, a na wyświetlaczu ukażą się cztery kreski (- - - -).
1. Umieść żywność i płyn wewnątrz wyjmowanego naczynia do gotowania.
2. Przykryj multicookera pokrywką, wyrównując symbo z . Aby zablokować, obróć w kierunku przeciwnym do
ruchu wskazówek zegara do pozycji LOCKED (zablokowane) .
3. Obrócić pokrętło spustu pary do pozycji „Release” (rozszczelnione).
Uwaga: Mimo że na tym ustawieniu w procesie gotowania nie jest stosowane ciśnienie, może ono nieco wzrosnąć.
Właśnie dlatego Pokrętło spustu pary powinien znajdować się w pozycji „Release” (rozszczelnione).
4. Naciśnij przycisk SLOW COOK (wolne gotowanie) oraz skoryguj czas i temperaturę stosownie do potrzeb.
Uwaga: Dostępne korekty czasu i ciśnienia można znaleźć na stronie 219 Instrukcji gotowania.
5. Naciśnij przycisk START/STOP. Rozpocznie się odliczanie czasu.
6. Po upływie wyznaczonego czasu gotowania rozlegnie się sygnał dźwiękowy, a multicooker automatycznie przełączy
się na ustawienie KEEP WARM (utrzymywanie ciepła). Na wyświetlaczu zamiast czasu gotowania wyświetlony
zostanie nowy czasomierz z opcją GETTING STARTED (początek pracy) ustawioną na wartość 4:00 (4 godziny)
lub po naciśnięciu przycisku START/STOP. Po 4 godzinach na ustawieniu KEEP WARM (utrzymywanie ciepła)
multicooker się wyłączy.
Uwaga: Dostępne korekty czasu i ciśnienia można znaleźć na stronie 219 Instrukcji gotowania.
6. Po dokonaniu ewentualnych korekt naciśnij przycisk START/STOP.
7. Przed rozpoczęciem gotowania pod ciśnieniem konieczne jest podniesienie ciśnienia wewnątrz multicookera. W
trakcie tego procesu na wyświetlaczu pojawi się słowo „HEAt” (nagrzewanie), a czas nie będzie odliczany. Czas
podnoszenia ciśnienia w multicookerze różni się w zależności od wilgotności i temperatury wody, ale średnio trwa to
5-30 minut. Po osiągnięciu odpowiedniej wartości ciśnienia słowo „HEAt” (nagrzewanie) na wyświetlaczu zgaśnie,
wszystkie 5 kontrolek na pasku stanu będzie się świecić i rozpocznie się odliczanie czasu.
8. Po upływie wyznaczonego czasu gotowania rozlegnie się sygnał dźwiękowy, a multicooker automatycznie przełączy
się na ustawienie KEEP WARM (utrzymywanie ciepła). Na wyświetlaczu zamiast czasu gotowania wyświetlony
zostanie nowy czasomierz z opcją GETTING STARTED (początek pracy) ustawioną na wartość 4:00 (4 godziny)
lub po naciśnięciu przycisku START/STOP. Po 4 godzinach na ustawieniu KEEP WARM (utrzymywanie ciepła)
multicooker przełączy się na tryb uśpienia, a na wyświetlaczu ukażą się cztery kreski (- - - -).
Uwaga: Aby korzystać z funkcji gotowania pod ciśnieniem, w multicookerze musi znajdować się płyn. Minimalna ilość płynu
w naczyniu do gotowania to 250 ml.
PRZESTROGA: Podczas gotowania w multicookerze będzie gromadzić się para, dlatego podczas podnoszenia pokrywki
używaj rękawic kuchennych, aby chronić dłonie.
KORZYSTANIEM Z FUNKCJI TURBO PRESSURE
(CIŚNIENIE TURBO)
Funkcja TURBO PRESSURE (ciśnienie turbo) skraca wybrany czas gotowania o 40%. Funkcja TURBO PRESSURE
(ciśnienie turbo) może być używana z ustawieniami STEAM (para), RICE/GRAINS (ryż/kasza), BEANS/CHILI (fasola/chili),
MEAT/POULTRY (mięso/drób), SOUP/STEW (zupa/gulasz) i MANUAL (ręczny).
1. Wybierz żądaną funkcję gotowania i ustaw czas i ciśnienie zgodnie z wymaganiami.
2. Naciśnij przycisk TURBO PRESSURE (ciśnienie turbo). Czas na ekranie wyświetlacza zmniejszy się o 40%, a na
ekranie pojawi się napis „turbo”. W razie potrzeby czas gotowania można jeszcze bardziej dostosować do własnych
preferencji.
3. Naciśnij przycisk START/STOP.
4. Po upływie wyznaczonego czasu gotowania rozlegnie się sygnał dźwiękowy, a multicooker automatycznie przełączy
się na ustawienie KEEP WARM (utrzymywanie ciepła). Przed spożyciem zawsze upewnij się, że jedzenie jest w pełni
ugotowane.
Uwaga: Funkcja TURBO PRESSURE (ciśnienie turbo) nie może być używana z ustawieniami bezciśnieniowymi
(tradycyjnymi) lub gdy multicooker jest ustawiony na niskie ciśnienie.
Uwaga: Nasadka dyfuzyjna pary ma za zadanie pomóc w rozpraszaniu pary podczas obniżania ciśnienia w multicookerze.
Przed rozpoczęciem korzystania z funkcji ciśnieniowych multicookera należy nałożyć nasadkę na zawór spustu pary.
Zalecamy, aby podczas gotowania z funkcją Turbo Pressure (ciśnienie turbo) zawsze używać nasadki.
*w porównaniu z gotowaniem w urządzeniu Crockpot CSC062X przy użyciu trybu wysokiego ciśnienia.
OBNIŻANIE CIŚNIENIA PO ZAKOŃCZENIU GOTOWANIA
A. Naturalna metoda obniżania ciśnienia: Po zakończeniu cyklu gotowania ciśnienie w multicookerze zostaje w
naturalny sposób obniżone poprzez zawór pływakowy. Urządzenie stopniowo ostygnie samoczynnie. Odczekaj co
najmniej 10 minut po zakończeniu gotowania, a Obrócić pokrętło spustu pary do pozycji „Release” (rozszczelnione)
(zob. rysunek 2). Nie umieszczaj żadnych części ciała (np. dłoni) nad wylotem pary na górze zaworu, ponieważ
para jest bardzo gorąca i może wywołać poparzenia skóry. Ciśnienie zostało obniżone, gdy z zaworu nie wydobywa
się para, a pokrywkę można łatwo podnieść przy użyciu minimalnej siły. Tylko wówczas można bezpiecznie zdjąć
pokrywkę i podać jedzenie.
B. Stosując metodę szybkiego obniżania ciśnienia, należy zachować ostrożność: Obrócić pokrętło spustu pary do
pozycji „Release” (rozszczelnione) (patrz rysunek 2). Para zacznie szybko wydobywać się z zaworu wylotu pary. Nie
umieszczaj żadnych części ciała (np. dłoni) nad wylotem pary na górze zaworu, ponieważ para jest bardzo gorąca i
może wywołać poparzenia skóry. Metoda ta wymaga zachowania ostrożności i sprawdza się podczas przyrządzania
dań płynnych, takich jak potrawy z sosem, zupy, buliony oraz dania z roślin strączkowych. Nigdy nie używaj jej
podczas gotowania ryżu, który zazwyczaj jest bardzo delikatny. Ciśnienie zostało obniżone, gdy z zaworu nie
wydobywa się para, a pokrywkę można łatwo podnieść przy użyciu minimalnej siły. Tylko wówczas można bezpiecznie
zdjąć pokrywkę i podać jedzenie.
Zawór obniżania ciśnienia
Zawór ZAMKNIĘTY („Seal”) Zawór OTWARTY („Release”) Zawór USUNIĘTY
Rysunek 2
CSC062X_21MLM2 (EU).indd 148-149CSC062X_21MLM2 (EU).indd 148-149 6/15/21 16:466/15/21 16:46

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756