Poradniki Eksperta

Zdaniem eksperta

Ekspres do kawy - do zabudowy czy wolnostojący?

 2023-08-30 

Jest to dobry temat dla tych wszystkich, którzy lubią wypić kawę o poranku, bo ta ponoć doskonale budzi i pozwala dobrze funkcjonować. Z kolei espresso, serwowane nawet wieczorem, ale po sutej kolacji, doskonale działa na trawienie. I nie wszystkich od razu musi od razu pobudzać do działania. Wypijana, zwłaszcza w okresie „szarych poranków”, aromatyczna i mocna kawa stawia na nogi niejednego śpiocha. Sprawdza się też podczas podróży samochodem, zrobiona do termosu. Często się jednak zastanawiamy: ekspres do kawy – do zabudowy, czy wolnostojący i nie możemy się zdecydować. Dlatego warto przeanalizować wszystkie za i przeciw.

Zanim porównamy

Nim podejmiecie decyzję, który ekspres do kawy – do zabudowy, czy wolnostojący – warto odpowiedzieć sobie na kilka pytań. Jak często pijecie kawę, zależnie od tego wybierzecie ekspres z większym lub mniejszym pojemnikiem na wodę albo taki, do którego wodę wlewa się tuż przed zrobieniem naparu. Druga kwestia dotyczy liczby osób pijących kawę, bo to wskaże rodzaj urządzenia. Preferujecie kawy mleczne czy czarne – to wiąże się ze spieniaczem mleka. I jeszcze jedno, jak często przyjmujecie gości i czy częstujecie ich właśnie kawą. Weźcie też pod uwagę czy macie miejsce na blacie czy może wolicie wybrać taki ekspres, który będzie „w ścianie”.

Jakie mogą być ekspresy do zabudowy

Teraz dopiero możemy mówić o rodzajach ekspresów. Okazuje się, że te do zabudowy potrafią parzyć nie tylko kawę już zmieloną. Z powodzeniem zmielą ziarna (miewają młynki), a nawet działają na kapsułki. Można też spotkać ekspresy kolbowe w tej grupie. Większość z nich to modele ciśnieniowe, w pełni zautomatyzowane. Mają różne wielkości, standardowe wynoszą 60x60 cm, zaś kompaktowe to ok. 40x60 cm. Ich pojemniki, jeśli są wyjmowane, mogą zmieścić nawet do 3 l wody. Tego typu ekspresy są to tzw. wysokociśnieniowe, najczęściej wynosi ono 15-16 barów, wykorzystują również optymalną temperaturę – 40-90 st. C. Wyposażone są w nowoczesne panele sterowania, wystarczy użyć jednego przycisku, by wybrać kawę.

Ekspresy do zabudowy w naszej ofercie:

Rodzaje podłączeń, czyli jak działa

Ekspres do zabudowy może mieć pojemnik na wodę wyjmowany i wtedy wymaga napełniania albo też być podłączony hydraulicznie do ujęcia wody zimnej. Ma również pojemnik na tzw. fusy, który trzeba regularnie opróżniać. Pojemnik na mleko może być wbudowany lub wyjmowany. Dzięki zastosowaniu czujników, np. braku ziaren, zapełnionego pojemnika na fusy, czy też odpowiedzialnego za informowanie o konieczności dolania wody, urządzenie samo „mówi” o konieczności umycia lub robi to automatycznie.

Jakie kawy parzą ekspresy do zabudowy

Te modele mogą m.in. same wybierać czas mielenia ziaren, a nawet stopień zmielenia. Mają też wyświetlacze (np. LCD). Niektóre z nich wyposażone są w automatyczną regulację wysokości dozownika kawy i dostosowują jego położenie do wysokości naczynia. Ich spieniacze do mleka napowietrzają je. W zasadzie zrobią każdy rodzaj naparu.

Rodzaje ekspresów wolnostojących

A może wolnostojące „wskażą”, który ekspres do kawy – do zabudowy, czy wolnostojący wybrać? Do najbardziej popularnych nie tylko ciśnieniowych należą, zatem ekspresy:

  • przelewowe – tu do dzbanka przez wkładany filtr oraz wsypaną do niego, odpowiednio zmieloną kawę przesącza się woda i tak w dzbanku powstaje napar kawowy, zwykle dla kilku osób; taki ekspres nie zajmuje dużo miejsca; niektóre mają już młynek; mleko spienia się raczej osobno,
  • przelewowo-ciśnieniowy – „godzi” tych, co wolą kawę filtrowaną z tymi, którzy wolą ciśnieniową, bo może zaparzyć i jeden, i drugi rodzaj naparu.

Ekspresy do kawy w naszej ofercie:

Ekspresy ciśnieniowe wolnostojące

Wszystkie pracują w oparciu o energię elektryczną. W tej grupie mamy ekspresy:

  • kawiarki (zwane też makinetkami) – stawia się je na kuchni; składają się z trzech części – w dolną wlewana jest woda, pośrodku jest filtr ze zmieloną kawą, zaś w górnej części gromadzi się kawowy napar; nie mają one młynków, a mleko spienia się osobno. Sitko się opróżnia z fusów, całość myje i chowa, w tej grupie są też kawiarki działające na prąd;
  • kolbowe – zmieloną kawę wsypuje się do kolby, dociska i przez nią pod ciśnieniem, do ok. 9 barów, przechodzi nagrzana woda, a napar trafia do filiżanki, wiele urządzeń ma wmontowany spieniacz mleka; niektóre wyposażane są też w młynek do kawy, która po zmieleniu trafia do pojemnika automatycznie, w takich ekspresach można też ustawić moc i ilość naparu, bo kolby maja różne pojemności, a są modele, robiące kawę od razu do dwóch filiżanek; coraz częściej tego typu ekspresy mają dołączany adapter, pozwalający na parzenie kawy w saszetkach;
  • ciśnieniowe automatyczne – parzą pod ciśnieniem 15–19 barów, a ich obsługa jest automatyczna, same dobierają ilość wody, temperaturę parzenia i grubość zmielenia ziaren, mają wbudowany młynek i spieniacz mleka, a za pomocą wyświetlacza LCD informują o potrzebie odkamieniania, napełnienia zbiornika wodą czy też pojemnika kawą, często też same się odkamieniają, gdy włączy się odpowiedni program;
  • na kapsułki (saszetki) – związane są najczęściej z jednym gatunkiem kawy; możemy wybrać kapsułkę z kawą mocną, słabszą, a nawet mleczną; po zaparzeniu kapsułka wpada do pojemnika lub usuwa się ją ręcznie, wyposażone są w pojemniki z wodą, ale w spieniacz mleka nie, ponieważ można włożyć kapsułkę z kawą mleczną, do modeli działających na kapsułki nie pasują oczywiście saszetki i odwrotnie.
Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756