Jeśli decydujesz się na kupno takiej maszynki, to musisz wiedzieć, że może być ona ręczna albo też elektryczna. W przypadku maszynki ręcznej warto wiedzieć, jaki rodzaj makaron można dzięki niej przyrządzić oraz jaką ma szerokość roboczą, bo im jest ona większa, tym więcej makaronu zrobi maszynka. Istotne są również grubość i długość klusek. Trzeba pamiętać, że grubość może być regulowana. Dobrze jest też wiedzieć, czy ma ona mocowanie do blatu kuchennego (nie będzie się przemieszczać podczas pracy), a także z czego jest zrobiona i czy łatwo się ją składa oraz rozkłada (np. do mycia). Gdy zależy ci na czasie, wybierz drugą opcję, czyli maszynkę elektryczną, a skro tak, to zwróć uwagę na jej moc, która waha się między 90 a 200 W. Generalnie wystarcza, jeśli maszynka ma moc 150 W, ale im większa moc, tym praca jest szybsza. Ważna jest też łatwość obsługi urządzenia oraz szybkość jego działania. Trzeba też sprawdzić jakie ma funkcje – wiele z nich bowiem zagniata również ciasto i ma szereg przystawek, w tym, m.in. do zrobienia małych pierożków ravioli czy płatów na lasagne.