Znaleziono w kategoriach:
Okap iceBERG Under 60 Inox 193m3/h 65dB klasa D

Instrukcja obsługi Okap iceBERG Under 60 Inox 193m3/h 65dB klasa D

Powrót
UNDER 50/60
INSTRUKCJA OBSŁUGI
UWAGA: Producent nie bierze na siebie żadnej odpowiedzialności za
uszkodzenia powstałe w skutek montażu i użytkowania niezgodnego
z instrukcją obsługi.
INSTRUKCJA OBSŁUGI UNDER 50, UNDER 60
Okap kuchenny przeznaczony jest do oczyszczania powietrza z oparów
i zapachów powstających w kuchni podczas gotowania i smażenia potraw.
Okap kuchenny posiadający wkładkę filtrującą oczyszcza powietrze bez
konieczności podłączenia do przewodu wentylacyjnego.
Charakterystyka techniczna
Typ: UNDER 50, UNDER 60
Napięcie znamionowe 230V
Częstotliwość znamionowa 50Hz
Znamionowy pobór mocy 115W
Klasa ochrony obsługi przed
porażeniem elektrycznym II
Oświetlenie 1 żarówka 40W
Wydatek powietrza (Bieg 1) 220 m3/h
Wydatek powietrza (Bieg 2) 260m3/h
Wydatek powietrza (Bieg 3) 320 m3/h
Kolor mat
W zależności od klasy ochrony okap należy podłączyć do gniazda z uziemieniem lub bez
uziemienia.
Instalowanie:
Okap należy zamocować na dwóch wkrętach Ø5 wkręconych w kołki rozporowe
na ścianie. Minimalna wysokość zamocowania okapu od kuchenki wynosi 75-
80cm.
Włączanie i wyłączanie odbywa się za pomocą dwóch przycisków:
1 – włączanie bieg 1, bieg 2 i wyłączanie silnika
2 – włączanie i wyłączanie światła
W przypadku: wymiany żarówki, przeprowadzania wymiany włókniny filtracyjnej lub
czyszczenia i konserwacji okap należy odłączyć od gniazdka sieci elektrycznej przez
wyciągnięcie wtyczki.
Czyszczenie i konserwacja:
W czasie eksploatacji wyrobu brudzi się (głównie zatłuszcza) przede wszystkim
włóknina filtracyjna. Należy ją prać przynajmniej raz na trzy miesiące w wodzie z
dodatkiem środków do prania delikatnych tkanin. Wyjęcie włókniny filtracyjnej z
zespołu filtra, dzięki elastyczności drutowego docisku, nie przedstawia
trudności. Zużytą włókninę wymienić na nową.
Uwaga! Pochłaniacze w kolorze srebrnym lub miedź gładka należy czyścić
miękką ściereczką, nie należy używać środków czyszczących o właściwościach
ściernych – ich działanie może uszkodzić powierzchnię pochłaniacza!
Okap można podłączyć tylko do przewodu wentylacyjnego.
Nie wolno go podłączać do przewodu kominowego lub dymowego!
IV Warunki eksploatacji
1. Okap do usuwania oparów kuchennych na zewnątrz należy podłączyć do odpowiedniego
kanału wentylacyjnego (nie podłączać do kanałów kominowych , dymowych lub
spalinowych będących w eksploatacji).
2. Bezpieczna odległość pomiędzy płytą kuchenną a okapem nadkuchennym powinna
wynosić przynajmniej 650 mm.
3. Pod okapem nadkuchennym nie wolno pozostawiać odkrytego płomienia ; podczas
zdejmowania naczyń znad gazu należy ustawić płomień minimalny.
4. Potrawy przygotowywane na tłuszczach powinny być stale nadzorowane, gdyż
przegrzany tłuszcz może się zapalić.
5. Czyszczenie filtra przeciwtłuszczowego do okapu
nadkuchennego należy przeprowadzać zgodnie z instrukcją i co
najmniej co 2 miesiące, w związku z istniejącym ryzykiem paru
(nasycony tłuszcz jest łatwopalny).
6. Przed każdą operacją czyszczenia, wymianą filtra lub przed
podjęciem prac naprawczych, należy wyjąć wtycz urządzenia z
gniazdka.
7. Jeżeli w pomieszczeniu, oprócz okapu, eksploatuje się inne
urządzenia o zasilaniu nieelektrycznym (np. piece gazowe na
paliwa ciekłe), to należy zadbać o wystarczającą wentylację
(dopływ powietrza). Bezpieczna eksploatacja jest możliwa, gdy
przy jednoczesnej pracy okapu i urządzeń spalających, zależnych
od powietrza w pomieszczeniu, w miejscu ustawienia tych
urządzeń panuje podciśnienie najwyżej 0,004 milibara (ten punkt nie obowiązuje, gdy okap
nadkuchenny jest użytkowany jako pochłaniacz zapachów).
8. Przy podłączeniu do sieci 230 V wymagane jest podłączenie do sprawnego gniazda.
V Montaż
W celu zamontowania okapu należy wykonać
następujące czynności:
1. zawiesić obudowę okapu A,
2. podłączyć okap do sieci elektrycznej.
rys. 2
1. Montaż obudowy okapu
a) przyłożyć obudowę okapu „A” do ściany (ze
zdemontowanym filtrem tłuszczowym) jego środkiem zaznaczonym na pionowej linii, przy
czym odległość między otworami a płytą grzejną powinna wynosić min.710 mm (rys. 2).
Uwaga: należy upewnić się, czy obudowa „A” jest wypoziomowana.
b) zaznaczyć na ścianie środki otworów
c) wywiercić zaznaczone na ścianie otwory używając wiertła o średnicy 8 mm, a
następnie zamocować obudowę okapu „A” przy pomocy kołków rozporowych lub
wkrętów(w zależności od rys 3. rodzaju ściany), które należy nabyć w
sklepie instalatorskim (rys 3).
2. Podłączenie do sieci elektrycznej i kontrola działania.
Po podłączeniu do sieci elektrycznej (zgodnie z określonymi wcześniej wymaganiami) należy
sprawdzić czy działa oświetlenie okapu oraz pracuje jego silnik.
3. Ustawienie trybu pracy okapu nadkuchennego
3.1 Ustawienie wyciągowego trybu pracy okapu
W trakcie wyciągowego trybu pracy okapu powietrze odprowadzane jest na zewnątrz
specjalnym przewodem. Przy tym ustawieniu należy usunąć ewentualne filtry węglowe.
Okap powinien być podłączony z otworem (zyką) odprowadzającym powietrze na zewnątrz
za pomocą sztywnego lub elastycznego przewodu o średnicy 120 mm, który należy nabyć
w placówkach z materiałami instalacyjnymi.
Podłączenie należy zlecić instalatorowi.
3.2 Ustawienie trybu pracy okapu jako pochłaniacza zapachów
W tej opcji przefiltrowane powietrze wraca z powrotem do pomieszczenia poprzez otwór
z przodu okapu. Przy tym ustawieniu należy zamontować filtr węglowy (rys. 6).
VI Obsługa i konserwacja
1. Bezpieczeństwo użytkowania.
Należy przestrzegać zaleceń bezpieczeństwa podanych w rozdziale IV. Filtry
przeciwtłuszczowe oraz filtr z węglem aktywnym powinny b czyszczone lub wymieniane
wg Zaleceń producenta lub częściej w razie intensywnego używania (ponad 4 godziny
dziennie).
W przypadku użytkowania kuchenki gazowej nie wolno pozostawiać odkrytego płomienia.
Podczas zdejmowania naczynia znad gazu należy ustawiać płomień minimalny. Zawsze
należy sprawdzać czy płomień nie wykracza poza naczynie, gdyż powoduje to straty energii
i niebezpieczną koncentracje ciepła. Nie należy używać okapu do celów innych niż te, do
których jest on przeznaczony.
2. Obsługa:
2.1 Panel sterowania
rys. 4
Działanie okapu może być kontrolowane za pośrednictwem przycisków. (rys 4):
- przełącznik „O” steruje oświetleniem. Przesunięcie w lewą stronę załącza oświetlenie
natomiast w prawo wyłącza oświetlenie.
- przycisk „1,2,3,4” służy do załączenia silnika okapu oraz zmianę prędkości silnika.
Regulacja ta pozwala na dobranie optymalnej prędkości wentylatora do potrzeb
użytkowania przy minimalnej wartości hałasu.
3. Konserwacja.
Regularna konserwacja i czyszczenie urządzenia zapewni dobrą i bezawaryjną pracę okapu
oraz przedłuży jego żywotność. Należy zwracać szczególną, uwagę aby filtry
przeciwtłuszczowe i filtry z węglem aktywnym były wymieniane zgodnie z zaleceniem.
Zaleca się stosowanie wilgotnej szmatki oraz obojętnych środków czyszczących.
3.1 Filtr przeciwtłuszczowy
a) czyszczenie
Filtr przeciwtłuszczowy powinien być czyszczony co miesiąc podczas normalnej pracy
okapu. Demontaż filtru odbywa się w prosty sposób poprzez zwolnienie bolca
zabezpieczającego, przy czym należy pamiętać o zabezpieczeniu filtra ręką podczas
zwalniania bolca („1” rys 5).
rys 5
3.2 Filtr węglowy
a) działanie
Filtr na aktywny węgiel („B” na rys 6) posiada zdolność
pochłaniania zapachów aż do swojego nasycenia. Nie nadaje się
do mycia ani do regeneracji i powinien być wymieniany co
najmniej raz na 4 miesiące lub częściej w wypadku wyjątkowo
intensywnego użytkowania okapu.
b) wymiana
- wyjąć filtr aluminiowy „C” (rys 6)
- wymienić filtr węglowy „B” będący na filtrze aluminiowym
„C”, rys 6
- zainstalować aluminiowy filtr przeciwtłuszczowy z filtrem
węglowym do okapu.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756