Znaleziono w kategoriach:
Maszynka do lodów G3FERRARI G20136

Instrukcja obsługi Maszynka do lodów G3FERRARI G20136

Powrót
mod. 20136
Maszynka do lodów
ŚRODKI BEZPIECZEŃSTWA
Poniżej znajdują się ważne uwagi dotyczące instalacji, użytkowania i konserwacji. Zachowaj
niniejszą instrukcję do wykorzystania w przyszłości. Używaj sprzętu tylko w sposób określony
w niniejszej instrukcji. Każde inne użycie jest uważane za niewłaściwe i niebezpieczne,
dlatego producent nie może ponosić odpowiedzialności w przypadku szkód spowodowanych
niewłaściwym, błędnym lub nierozsądnym użyciem.
Przed użyciem upewnij się, że sprzęt jest nieuszkodzony. W razie wątpliwości nie próbuj go
używać i skontaktuj się z autoryzowanym serwisem. Nie pozostawiaj materiałów
opakowaniowych (tj. torebek plastikowych, styropianu, gwoździ, zszywek itp.) w zasięgu
dzieci, ponieważ są one potencjalnym źródłem zagrożenia.
Upewnij się, że informacje znamionowe podane na etykiecie technicznej są zgodne z
informacjami dotyczącymi sieci elektrycznej. Instalacja musi być wykonana zgodnie z
instrukcjami producenta z uwzględnieniem maksymalnej mocy urządzenia podanej na
etykiecie. Nieprawidłowa instalacja może spowodować szkody dla ludzi, zwierząt lub rzeczy,
za które producent nie może być uznany za odpowiedzialnego.
Jeśli konieczne jest użycie adapterów, gniazdek wielokrotnych lub przedłużaczy
elektrycznych, używaj tylko tych, które są zgodne z aktualnymi normami bezpieczeństwa. W
każdym przypadku nie przekraczaj limitów poboru mocy wskazanych na adapterze
elektrycznym i / lub przedłużaczach, a także maksymalnej mocy wskazanej na adapterze
wielokrotnym.
Nie zostawiaj urządzenia podłączonego do prądu; lepiej wyjmij wtyczkę z sieci, gdy
urządzenie nie jest używane.
Zawsze odłączaj urządzenie od zasilania, jeśli pozostawiasz je bez nadzoru lub przed
montażem i demontażem. Czynności związane z czyszczeniem należy wykonywać po
odłączeniu urządzenia.
- Nie dopuszczać do zbliżenia przewodu zasilającego do ostrych przedmiotów lub do
kontaktu z gorącymi powierzchniami; nie ciągnąć go w celu odłączenia wtyczki.
- Nie obsługuj ani nie dotykaj urządzenia mokrymi rękami lub bosymi stopami. Nie wystawiaj
urządzenia na działanie szkodliwych warunków atmosferycznych, takich jak deszcz, wilgoć,
mróz itp. Zawsze przechowuj je w suchym miejscu.
- Urządzenie może być używane przez dzieci w wieku 8 lat i więcej oraz osoby o ograniczonej
sprawności fizycznej, sensorycznej lub umysłowej, lub osoby nieposiadające doświadczenia i
wiedzy, jeżeli otrzymały one nadzór lub instrukcję dotyczącą bezpiecznego użytkowania
urządzenia i rozumieją związane z tym zagrożenia
- Dzieciom nie wolno bawić się urządzeniem.
- Urządzenie i jego przewód należy trzymać poza zasięgiem dzieci poniżej 8 lat.
- Nie do użytku komercyjnego. Tylko do użytku domowego
W przypadku awarii i/lub wadliwego działania nie należy manipulować przy urządzeniu; w
celu naprawy urządzenia należy zawsze skontaktować się z centrum serwisowym
autoryzowanym przez producenta i zażądać użycia oryginalnych części zamiennych;
nieprzestrzeganie powyższego może zagrozić bezpieczeństwu urządzenia i unieważnić
gwarancję.
INFORMACJE OGÓLNE
- W celu ochrony przed ryzykiem porażenia prądem nie należy polewać wodą przewodu i
wtyczki.
- Nie zanurzać w wodzie lub innej cieczy.
- Nie używać w pobliżu płomieni, gorących płyt lub pieców.
- Nie włączać urządzenia przed zamontowaniem łopatki, pokrywy i misy mrożącej.
- Nie zdejmować łopatki podczas pracy produktu
- Temperatura początkowa składników powinna wynosić 25±5. Nie wkładaj składników do
zamrażarki w celu ich wstępnego zamrożenia, ponieważ łatwo spowoduje to zablokowanie
ostrza zanim lody będą gotowe.
- Nigdy nie zamrażaj lodów, które zostały całkowicie lub częściowo rozmrożone. Lodów lub
sorbetu, które zawierają surowe lub częściowo ugotowane jajka, nie należy podawać małym
dzieciom, kobietom w ciąży, osobom starszym lub osobom, które ogólnie źle się czują.
- Aby zapobiec poparzeniu zamrażarki, zawsze upewnij się, że ręce są chronione podczas
obsługi wewnętrznej misy, zwłaszcza po pierwszym wyjęciu z zamrażarki.
- Jeśli roztwór zamrażający wydaje się wyciekać z miski wewnętrznej, należy zaprzestać
używania. Roztwór zamrażający jest nietoksyczny.
- Przed włączeniem maszyny do lodów upewnij się, że jest ona prawidłowo zmontowana i
odczekaj co najmniej 30 minut przed ponownym włączeniem urządzenia po ciągłym
użytkowaniu
- Wszelkie lody lub sorbety zawierające surowe składniki należy spożyć w ciągu jednego
tygodnia. Lody smakują najlepiej, gdy są świeże.
- Trzymaj palce, przybory itp. z dala od pojemnika do zamrażania podczas użytkowania, aby
zmniejszyć ryzyko obrażeń osób lub urządzenia do robienia lodów. NIE NALEŻY UŻYWAĆ
OSTRYCH LUB METALOWYCH PRZYBORÓW LUB PRZEDMIOTÓW NA WEWNĘTRZNEJ STRONIE
POJEMNIKA DO ZAMRAŻANIA. Przedmioty te mogą uszkodzić maszynę do lodów. Gumowe
lub drewniane przybory mogą być używane, gdy wytwornica lodów jest wyłączona.
OPIS G20136
1. Misa mrożąca
2. Łopatka
3. Pokrywa
4. Zasilacz
5. Włącznik/wyłącznik
PRZYGOTOWANIE LODÓW
OSTRZEŻENIE: Przed wykonaniem poniższych czynności upewnij się, że
urządzenie jest odłączone od zasilania
- Pozwól, aby misa do mrożenia (1) zamarzła przez co najmniej 8 godzin przed
przygotowaniem.
- Wykonać kompozycję lodów.
- Zamontować jednostkę zasilającą (4) i pokrywę (3) jak pokazano na (Rys. 2).
- Włóż łopatkę (2) do jednostki zasilającej (4) jak pokazano na (Rys. 3).
- Wyjmij misę mrożącą (1) z zamrażarki i umieść w niej kompozycję.
- Zamontować pokrywę na misie mrożącej, obrócić zgodnie z ruchem wskazówek zegara aż do
zablokowania i podłączyć urządzenie (Rys.4).
- Włącz urządzenie za pomocą przełącznika On/Off (5).
WSKAZÓWKI
- Ponieważ lód rozszerza się podczas formowania, aby uniknąć przepełnienia i marnowania lodów,
proszę upewnić się, że składniki nie przekraczają 60% pojemności misy do mrożenia (1).
- Po zakończeniu procesu, wyjmij lody z misy za pomocą plastikowej gałki lub drewnianej łyżki. Nie
używaj metalowej gałki w przeciwnym razie misa może zostać łatwo porysowana.
CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE: Przed czyszczeniem zawsze odłączaj urządzenie od gniazdka elektrycznego.
- Nie zanurzaj urządzenia i kabla zasilającego w wodzie. Nie myć części w zmywarce.
- Wyczyść zewnętrzną część za pomocą nieściernej wilgoci, unikaj używania detergentów lub
ściernych lub agresywnych środków czyszczących. Ściereczka nie powinna być zbyt mokra, ponieważ
jeśli woda spłynie do wnętrza obudowy, może poważnie uszkodzić urządzenie. Umyj misę mrożącą
(1), łopatkę (2), pokrywę (3) w ciepłej wodzie, opłucz i dokładnie wysusz przed ponownym
zamontowaniem.
PRZEPISY
LODY WANILIOWE (8 porcji)
Składniki: 1 szklanka mleka pełnego, 1/2 szklanki cukru granulowanego, 3/2 szklanki gęstej śmietany
(dobrze schłodzonej), 1-2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego.
W średniej misce, użyj miksera ręcznego lub trzepaczki, aby połączyć mleko i cukier granulowany, aż
cukier się rozpuści, około 1-2 minut na małej prędkości. Wymieszaj z ciężką śmietaną i wanilią do
smaku. Włącz urządzenie, wlej mieszaninę do miski do zamrażania przez pokrywę uzupełniania
składników i pozwól mieszać, aż zgęstnieje przez około 50-60 minut.
Dodać 3/4 szklanki grubo posiekanych ciasteczek lub ulubione cukierki czekoladowe, w ciągu
ostatnich 5 minut procedury "Mixing".
Analiza odżywcza na porcję: Kalorie 239 (68% tłuszczu) - Węglowodany17g - Białko 2g - Tłuszcz 18g -
Tłuszcz sat. 11g - Cholesterol 69mg - Sód 30mg.
LODY CZEKOLADOWE (8 porcji)
Składniki: 1 filiżanka mleka pełnego, 1/2 filiżanki cukru, 240g czekolady słodkiej lub półsłodkiej,
1 filiżanka śmietany (dobrze schłodzonej), 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Podgrzej mleko, aż zacznie bulgotać na brzegach. Za pomocą blendera lub robota kuchennego
wyposażonego w metalowe ostrza, pulsacyjnie zmiksuj cukier z czekoladą, aż czekolada będzie
drobno posiekana. Dodaj gorące mleko, miksuj, aż mieszanka będzie zblendowana i gładka. Przełożyć
do średniej miski i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Wymieszaj ze śmietaną i wanilią. Włącz
maszynę do lodów, wlej masę do miski do zamrażania przez pokrywę i pozwól jej mieszać przez około
50-60 minut.
Analiza odżywcza na porcję: Kalorie 370 (60% tłuszczu) - Węglowodany 34g - Białko 3g - Tłuszcz 25g -
Tłuszcz sat. 11g - Cholesterol 65mg - Sód 31mg
Czekoladowe ciasteczka: dodaj 1/2 - 1 filiżankę posiekanych ciasteczek podczas ostatnich 5 minut
"Freezing".
LODY TRUSKAWKOWE (8 porcji)
Składniki: 250g świeżych truskawek (odszypułkowanych i pokrojonych w plasterki), 3/2 łyżki świeżo
wyciśniętego soku z cytryny, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mleka, 1 szklanka śmietany, 1 łyżeczka
ekstraktu waniliowego.
W małej misce połączyć truskawki z sokiem z cytryny i 1/3 szklanki cukru; delikatnie wymieszać i
pozwolić truskawkom moczyć się w soku przez 2 godziny. W średniej misce, używając miksera
ręcznego lub trzepaczki, połącz mleko z cukrem, aż cukier się rozpuści (około 1-2 minuty na małej
prędkości). Wymieszaj z truskawkami oraz wanilią.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756