Znaleziono w kategoriach:
Zestaw garnków ZWILLING Cube (9 elementów)

Instrukcja obsługi Zestaw garnków ZWILLING Cube (9 elementów)

Powrót
ZESTAWY GARNKÓW STALOWYCH
ORAZ PATELNI STALOWYCH ZWILLING
BEZ POWŁOK NIEPRZYWIERAJĄCYCH
(NON-STICK)
INSTRUKCJA OBSŁUGI
Wersja 1.3 (z dnia 11.04.2019)
WWW.ZWILLING.PL 1 z 3
1. O PRODUKTACH
Dziękujemy za zakup produktów Zwilling.
Wszystkie produkty Zwilling wykonane ze stali nierdzewnej to produkty
najwyższej jakości spełniające najsurowsze normy jakościowe.
Zapewniają najwyższy poziom satysfakcji ytkowania, wykazując przy tym
minimalne niezbędne zapotrzebowanie na energię.
Przed pierwszym użyciem koniecznie przeczytaj poniższą instrukcję, ażeby
w codziennym użytkowaniu cieszyć s w pełni najwyższą jakością
i możliwościami jakie oferują produkty Zwilling.
Produkty ze stali nierdzewnej przeznaczone na wszelkie źródła ciepła, w tym
kuchenki indukcyjne.
Producent dopuszcza możliwość nagrzewania się uchwytów garnków, patelni lub
pokrywek w niektórych liniach produktów Zwilling.
Naczynia nierdzewne, szczególnie wykonane z wysokiej jakości stali 18/10 mogą
być zmywane w zmywarkach z zastosowanie dostępnej na rynku chemii oraz przy
użyciu specjalnego programu do zmywania o obniżonej temperaturze wody. Jednak
często chemia do zmywarek zawiera sól do mycia i nabłyszczania w dużym stężeniu.
Taka chemia może wywołać jasne odbarwienia stali nierdzewnej. Jest to naturalna
reakcja stali nierdzewnej na oddziaływanie soli. W celu uniknięcia odbarwień
zalecamy stosowanie chemii do zmywarek przeznaczonej do naczyń nierdzewnych.
Ponadto po wyjęciu naczynia ze zmywarki bezpośrednio po umyciu, opłukanie go pod
bieżącą wodą i wytarcie do sucha. Pomimo dopuszczenia do czyszczenia
w zmywarkach producent zaleca ręczne mycie przy yciu delikatnej myjki oraz
detergentów przeznaczonych do czyszczenia stali nierdzewnej. Takie postępowanie
w sposób znaczący przyczyni się do wydłużenia okresu użytkowania naczyń.
2. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Wyjmij produkty z oryginalnego opakowania.
Starannie umyj pod bieżącą wodą używając do tego ogólnie dostępnych
kuchennych detergentów oraz miękkich gąbek lub myjek.
Spłucz dokładnie.
Wytrzyj do sucha, żeby powierzchnia była pozbawiona resztek wody.
3. INSTRUKCJA OBSŁUGI / OSZCZĘDNOŚĆ ENERGII
Upewnij się, że średnica dna naczynia odpowiada średnicy źródła ciepła.
Powierzchnia naczynia powinna być sucha, ażeby uniknąć śladów po
wyparowaniu cieczy czy resztek oleju.
Nie pozostawiać naczynia na źródle ciepła bez produktów we wnętrzu.
Wersja 1.3 (z dnia 11.04.2019)
WWW.ZWILLING.PL 2 z 3
Długotrwałe pozostawienie naczynia na źródle ciepła bez produktów grozi
przegrzaniem dna.
Krótkotrwałe pozostawienie może spowodować odbarwienie wewnętrznej
powierzchni, ale nie wpływa to na właściwości użytkowe.
Aby uniknąć niepotrzebnej starty ciepła rekomenduje się używanie pokrywek
w trakcie gotowania.
Po osiągnięciu przez naczynie żądanej temperatury zmniejsz intensywność
źródła ciepła oszczędzanie energii bez uszczerbku dla procesu gotowania lub
smażenia. Jest to możliwe dzięki specjalnej konstrukcji dna naczynia
absorbującego ciepło.
Sól dodawaj tylko i wyłącznie do już gotującej się wody dokładnie mieszając.
Dodanie soli do zimnej wody może spowodować powstanie odbarwień i nalotów
na powierzchni dna.
Jeśli nie wyszczególniono inaczej na opakowaniu, naczynia z rączkami z tworzyw
sztucznych można używać w piekarnikach do temperatury 100°C.
Szklane pokrywki nie nadają się do użytkowania w piekarnikach.
4. INSTRUKCJA DO KUCHENEK INDUKCYJNYCH
W przypadku kuchenek indukcyjnych ryzyko przegrzania dna naczynia jest
bardzo duże ze względu na bardzo wysoki poziom generowanego ciepła.
Rozgrzewać naczynie powoli na niskim lub średnim poziomie grzania.
NIE używać funkcji Boost lub Turbo lub najmocniejszego poziomu grzania.
Kuchenka indukcyjna może nie zadziałać, jeśli średnica dna naczynia nie
odpowiada średnicy pola grzewczego, w szczególności kiedy jest ono mniejsze od
tego dedykowanego.
W trakcie rozgrzewania naczynia może się pojawić brzęczący odgłos, który jest
normalnym objawem spowodowanym konstrukcja dna naczynia.
5. INSTRUKCJA DO KUCHENEK GAZOWYCH
Upewnij się, że w trakcie gotowania lub smażenia płomienie palnika gazowego
nie ogrzewają bocznych ścianek naczynia.
Może to spowodować odbarwienie zewnętrznej części naczynia oraz nagrzanie
uchwytów naczynia lub pokrywki.
6. CZYSZCZENIE I KONSERWACJA NACZYŃ
Przed czyszczeniem i myciem wystudź naczynie w temperaturze pokojowej.
Nie wkładać, nie zalewać naczynia pod zimną wodę, kiedy jest gorące.
Gwałtowne schłodzenie szklanych pokrywek może skutkować ich uszkodzeniem.
Zarówno garnki jak i patelnie Zwilling łatwe w czyszczeniu i utrzymaniu.
Mogą być myte w zmywarkach, jednakże bardziej rekomendujemy mycie ręczne
w ciepłej wodzie, używając delikatnych detergentów oraz gąbek lub myjek.
Użycie agresywnych detergentów może uszkodzić powierzchnię i zredukować
właściwości nieprzywierające powierzchni wewnętrznej.
Aby uniknąć potencjalnych odbarwień na powierzchni naczyń nie należy
pozostawiać na nich resztek jedzenia pozwalając im zaschnąć.
Wersja 1.3 (z dnia 11.04.2019)
WWW.ZWILLING.PL 3 z 3
Powstające białe lub tęczowe naloty na powierzchni można łatwo usunąć
używając do tego specjalistycznych środków przeznaczonych do czyszczenia stali
nierdzewnej lub soku z cytryny lub octu.
Nie pozostawić w naczyniu potraw o odczynie kwasowym, może on uszkodzić
powierzchnię.
7. BEZPIECZEŃSTWO UŻYTKOWANIA
Nie pozostawiaj naczynia w trakcie użytkowania bez nadzoru.
Nigdy nie pozostawiaj dzieci samych w pobliżu naczynia, kiedy jest ono używane
lub gorące.
Uważaj na rączki naczynia i pokrywek są one tak zaprojektowane, aby
pozostawały chłodne, jednakże długotrwałe użytkowanie garnka lub patelni
może spowodować ich nagrzanie.
Zawsze używaj łapek materiałowych lub silikonowych, kiedy zdejmujesz
naczynia ze źródła ciepła.
Gorące naczynia odstawiaj na powierzchnie odporne na ciepło.
Garnki i patelnie Zwilling nie przystosowane do użycia w kuchenkach
mikrofalowych.
8. GWARANCJA
Gwarancja nie obejmuje garnków i patelni w których stwierdzono:
o przegrzanie dna,
o zarysowania mechaniczne,
o odbarwienia powstałe na skutek użytkowania niezgodnego z instrukcją,
o uszkodzenia powstałe na skutek uderzenia lub upadku naczynia,
o uszkodzenia powstałe na skutek niewłaściwego czyszczenia,
o uszkodzenia powstałe na skutek użycia niewłaściwych detergentów lub
żrących środków czyszczących,
o używanie do celów profesjonalnych i przemysłowych.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756