Znaleziono w kategoriach:
Grill elektryczny DELONGHI CGH1130DP

Instrukcja obsługi Grill elektryczny DELONGHI CGH1130DP

Powrót
280
WAŻNE OSTRZEŻENIA
Uwagi dotyczące bezpieczeństwa
Niebezpieczeństwo!
Nieprzestrzeganie tego ostrzeżenia może spowodow
obrażenia stwarzające zagrożenie dla życia, na skutek
porażenia prądem elektrycznym.
- Przed podłączeniem urządzenia do gniazdka sprawdzić,
czy:
napięcie sieci wskazane na tabliczce urządzenia,
odpowiada napięciu instalacji elektrycznej;
Gniazdko zasilające wyposażone jest w uziemienie i ma
minimalne natężenie 16A.
Profesjonalne użytkowanie urządzenia, użytkowanie
niezgodne z przeznaczeniem lub z instrukcją obsługi
zwalnia producenta z wszelkiej odpowiedzialności.
- Upewnić się, że kabel zasilający nie
styka się z częściami, które nagrzewają
się podczas użytkowania. W przypadku
uszkodzenia kabla, jego wymiany
powinien dokonać producent lub
jego Serwis Techniczny, aby zapobiec
wszelkiemu ryzyku.
- Przed odstawieniem urządzenia lub wyciągnięciem
płyt opiekających i przed czyszczeniem lub konserwacją,
należy wyłączyć urządzenie i wyciągnąć wtyczkę
z gniazdka. Odczekać na całkowite schłodzenie
urządzenia.
- Nie korzystać z urządzenia na wolnym powietrzu.
- Nie zanurzać urządzenia w wodzie.
- Urządzenie nie może być włączane
przy pomocy zewnętrznego regulatora
czasowego lub przy pomocy
oddzielnego urządzenia zdalnego
sterowania.
- Używać tylko przedłużaczy zgodnych z obowiązującymi
normami bezpieczeństwa. Sprawdzić ich stan oraz
adekwatność przekroju.
- Nie wyciągać wtyczki z gniazda, pociągając za kabel
zasilający.
Uwaga!
Niestosowanie się do tych ostrzeżeń powoduje ryzyko
obrażeń ciała lub uszkodzeń urządzenia.
- Zewnętrzne części płyt czyścić miękką gąbką lub
ściereczką zwilżoną wodą i delikatnym detergentem.
- Urządzenie przeznaczone jest do opiekania produktów
żywnościowych. Nie należy używać go w innym celu,
jak również nie dokonywać w nim jakichkolwiek zmian
czy przeróbek.
- Niniejsze urządzenie przeznaczone
jest wyłącznie do użytku domowego.
Nie przewidziano jego użycia w
pomieszczeniach przeznaczonych na
kuchnię dla pracowników sklepów,
biur i innych miejsc pracy, w
gospodarstwach agroturystycznych,
hotelach, wynajmowanych pokojach i
innych obiektach rekreacyjnych.
- Urządzenie może być używane
przez dzieci w wieku powyżej 8
lat i przez osoby o ograniczonych
możliwościach psychicznych,
zycznych i ruchowych lub o
niewystarczającym doświadczeniu
i wiedzy, pod warunkiem, że będą
uważnie nadzorowane i zostaną
pouczone przez osobę, która jest za
nie odpowiedzialna, o bezpiecznym
użytkowaniu urządzenia i o ryzyku z
nim związanym. Należy pilnować, aby
dzieci nie bawiły się urządzeniem.
- Czyszczenie i konserwacja ze strony użytkownika nie
mogą być wykonywane przez dzieci, chyba że mają one
ponad 8 lat i są nadzorowane.
Trzymać urządzenie i kabel zasilający z dala od dzieci w
wieku poniżej 8 lat.
- Trzymać z dala od dzieci. Nie pozostawiać działającego
urządzenia bez nadzoru.
- Nigdy nie używać urządzenia bez płyt opiekających.
- Urządzenie można odłożyć do przechowywania dopiero
po jego całkowitym schłodzeniu.
- Nie przenosić urządzenia podczas jego użytkowania.
Ryzyko oparzeń!!
Nieprzestrzeganie tego ostrzeżenia może spowodow
ryzyko oparzeń.
- W trakcie działania urządzenia,
powierzchnia zewnętrzna może stać
się bardzo gorąca. W razie potrzeby
należy zawsze używać uchwytu (2) lub
281
rękawic kuchennych.
- Płyty opiekające można demontować lub wymieniać
dopiero po całkowitym schłodzeniu urządzenia.
- Sondy temperatury można używać tylko do pomiaru
temperatury żywności. Podczas wkładania do żywności
należy uważać, aby nie dotknąć gorących części!
Zanotuj:
Ten symbol oznacza porady i informacje ważne dla
użytkownika.
- Nie opiekać produktów zawiniętych w folię spożywczą
lub umieszczonych w foliowych woreczkach, aby
uniknąć zagrożenia pożarem.
- Po zakończeniu czyszczenia płyty opiekające muszą
zostać wysuszone przed ponownym zamontowaniem w
urządzeniu.
Niniejsze urządzenie spełnia wymogi Rozporządzenia
(WE) nr 1935/2004, dotyczącego materiałów i przedmiotów
przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Utylizacja urządzenia
Urządzenie nie może być utylizowane z odpadami
domowymi, lecz musi być oddane do ocjalnego
ośrodka segregacji odpadów.
OPIS
1. Podstawa i pokrywa: solidna struktura ze stali
nierdzewnej z pokrywą samoregulującą.
2. Uchwyt: solidny uchwyt z metalu do regulacji pokrywy
w zależności od grubości opiekanych produktów.
3. Przyciski zwolnienia płyty: nacisnąć w celu
odblokowania i demontażu płyty.
4. Urządzenie do blokowania/odblokowywania
płyty grilla i dźwignia regulacji wysokości: W
celu zablokowania górnej płyty/pokrywy na żądanej
wysokości, w celu przygotowania potraw, które nie
wymagają dociskania.
5. Dźwignia odblokowania zawiasu: pozwala na
całkowite otwarcie pokrywy dla opiekania w położeniu
płaskim.
6. Stopnie regulacji wysokości.
7. Kontrolka włączenia.
8. Przycisk Start/Stop.
9. Pokrętło termostatu płyty dolnej: do regulowania
temperatury od 60°C do 240°C lub do wyłączania płyty
dolnej.
10. Przycisk „SEAR” („zapieczętowanie żywności) płyty
dolnej.
11. Przycisk “Sandwich.
12. Przycisk “Hamburger”.
13. Przycisk utrzymywania ciepła.
14. Przycisk czasu/sondy temperatury "-": służy
do regulacji (zmniejszania) czasu pieczenia lub
temperatury docelowej sondy.
15. Przycisk czasu/ sondy temperatury "+": służy do
regulacji (zwiększania) czasu pieczenia lub temperatury
docelowej sondy.
16. Pokrętło termostatu płyty górnej: do regulowania
temperatury od 60°C do 240°C lub do wyłączania płyty
górnej.
17. Przycisk „SEAR” („zapieczętowanie żywności) płyty
górnej.
18. Łącznik sondy temperatury.
19. Demontowane płyty: nieprzylegające i nadające się
do mycia w zmywarce, łatwe do czyszczenia. LICZBA I
RODZAJ PŁYT MOŻE SIĘ ZMIENIAĆ W ZALEŻNOŚCI OD
MODELU.
19a. Płyta grillowa: przeznaczona do grillowania steków,
hamburgerów, kurczaka i warzyw
19b: Płyta gładk a: do przygotowywania smacznych
naleśników, jajek, boczku i owoców morza.
19c: Górna płyta gofrowa: przeznaczona do
przygotowywania wszystkich rodzajów gofrów.
19d: Dolna płyta gofrowa: przeznaczona do
przygotowywania wszystkich rodzajów gofrów (w
modelu CGH1130 lub jako oddzielne akcesorium).
20. Zbiorniczek na tłuszcz: wbudowana w urządzenie i
demontowana w celu ułatwienia czyszczenia.
21. Miarka do gofrów.
22. Sonda temperatury i etui.
PIERWSZE UŻYCIE
Usunąć cały materiał opakowaniowy i znajdujące się na
płycie etykiety promocyjne. Przed wyrzuceniem materiału
opakowania należy upewnić się, czy z nowego urządzenia
zostały wyciągnięte wszystkie części opakowania.
Zaleca się zachowanie pudełka i materiału opakowaniowego
do kolejnego użycia.
Zanotuj: Przed użyciem wyczyścić podstawę, pokry
oraz pokrętła sterujące za pomocą wilgotnej szmatki, aby
usunąć kurz nagromadzony w czasie transportu. Dokładnie
wyczyścić płyty opiekające i tackę na tłuszcz. Płyty i
zbiorniczek na tłuszcz mogą być myte w zmywarce.
Zanotuj: Przy pierwszym użyciu urządzenia może
być wyczuwalny niezbyt intensywny zapach i może pojawić
282
się słaby dym. Jest to normalne zjawisko w urządzeniach z
powierzchniami zapobiegającymi przywieraniu.
Uwaga: demontowane płyty opiekające (grillowe i
gładkie) można swobodnie wymieniać.
Montaż płyt opiekających
- Ustawić urządzenie w położeniu otwartym (rysunek 1).
Włożyć po kolei płyty.
- Każda płyta, grillowa lub gładka, może zostać
umieszczona tylko w gnieździe górnym lub dolnym
(rysunek 2), z wyjątkiem płyt do gofrów.
Demontaż płyt
Zlokalizować po prawej stronie przyciski odblokowujące
płyty (3). Nacisnąć mocno przycisk w celu wyciągnięcia płyty
z podstawy. Chwycić płytę dwoma rękami, przesunąć wzdłuż
metalowych wsporników i wyciągnąć z podstawy. Nacisnąć
również kolejny przycisk, w celu wyciągnięcia drugiej płyty,
powtarzając opisaną powyżej procedurę.
Ryzyko oparzeń!! Płyty opiekające demontować lub
wymieniać dopiero po całkowitym schłodzeniu urządzenia.
Umieszczanie tacki na tłuszcz
Podczas opiekania tackę na tłuszcz należy wsunąć do
gniazda znajdującego się w tylnej części urządzenia. Tłuszcz
pochodzący z żywności odprowadzany jest przez otwór w
płycie i zbierany na tacce.
Zanotuj: Podczas opiekania często sprawdzać
tackę na tłuszcz i wyciągnąć ją, by uniknąć nadmiernego
gromadzenia się płynnego tłuszczu.
Po zakończeniu opiekania należy utylizować zebrany tłuszcz
we właściwy sposób.
Tackę na tłuszcz można myć w zmywarce.
Uwaga! Podczas opiekania zachować szczególną
ostrożność.
Aby otworzyć urządzenie, należy chwycić za uchwyt, który
nie nagrzewa się podczas pracy urządzenia. Pozostałe części,
z odlewanego aluminium, stają się bardzo gorące. unikać
dotykania tych części podczas i natychmiast po zakończeniu
pracy urządzenia.
Przed wykonaniem jakiejkolwiek czynności w obrębie
urządzenia, należy pozostawić je do schłodzenia na co
najmniej 30 minut.
Żywność opiekać wyłącznie po wsunięciu tacki na tłuszcz.
Nie opróżniać zbiorniczka na tłuszcz dopóki urządzenie nie
będzie całkowicie schłodzone. Podczas wyciągania tacki
należy uważać, aby nie rozlać tłuszczu.
POZYCJE UŻYTKOWANIA URZĄDZENIA
Grill zamknięty (położenie zamknięte)
Górna płyta przylega do płyty dolnej. Jest to początkowe
położenie pieczenia, gdy używa się urządzania w funkcji
opiekacza. Górna płyta dostosowuje się automatycznie do
grubości produktów spożywczych umieszczonych na płycie
dolnej.
W ten sposób jedzenie opiekane jest równomiernie po obu
stronach.
Grill zamknięty przeznaczony jest do przygotowywania
hamburgerów, mięsa bez kości i pokrojonego w cienkie
plastry, warzyw i bułek. Funkcja dotykowa” przeznaczona
jest do przygotowywania potraw w krótkim czasie i w
zdrowy sposób. Przy użyciu grilla zamkniętego produkty
spożywcze gotowe są w krótkim czasie ponieważ opiekane
są z dwóch stron jednocześnie (rysunek 3).
CLICK
CLICK
283
Rowki płyty oraz otwór w tylnej części urządzenia pozwalają
na odprowadzanie i zbieranie wytopionego tłuszczu na
odpowiedniej tacce.
Urządzenie wyposażone jest w specjalny uchwyt i zawias,
które pozwalają na regulację płyty górnej, w zależności od
grubości opiekanych produktów spożywczych. Jeśli ma się
zamiar przygotować w grillu zamkniętym kilka artykułów
w tym samym czasie, produkty powinny mieć taką samą
grubość, aby umożliwić równomierne domknięcie pokrywy
(płyty górnej).
Grill otwarty
Górna płyta przy płycie dolnej. Dolna i górna płyta znajdują
się na tym samym poziomie, tworząc dużą powierzchnię
pieczenia. W tej konguracji urządzenie może być używane
jako grill, zarówno z płytami grillowymi lub gładkimi.
Aby wyregulować urządzenie w tym położeniu, należy
zidentykować dźwignię odblokowywania zawiasu,
umieszczoną po lewej stronie. Chwycić uchwyt prawą ręką,
a lewą przesunąć do siebie dźwignię odblokowywania
(rysunek 4).
Uchwyt popchnąć do tyłu, do momentu całkowitego
otwarcia pokrywy i ustawienie w położeniu otwartym
(rysunek 5).
Jeżeli uchwyt przed przesunięciem dźwigni odblokowywania
zostanie lekko podniesiony, zmniejsza się nacisk na zawias i
operacja otwierania staje się łatwiejsza. Urządzenie może
być używane jak grill do przygotowywania hamburgerów,
steków, kurczaka i ryb. Tryb grilla jest najbardziej
wszechstronnym trybem użytkowania urządzenia. Płyty
znajdują się w położeniu otwartym, podwajając powierzchnię
pieczenia (zobacz rysunek 6).
Na dwóch płytach można przygotować wiele produktów
spożywczych, bez mieszania ich smaków, lub też przygotować
większą ilość tych samych produktów.
Otwarte położenie grilla pozwala na grillowanie różnych
kawałków mięsa o różnej grubości, o różnych stopniach
wysmażenia. W trybie tym niezbędne jest obracanie
produktu podczas ich grillowania.
Urządzenie może być używane z płytami gładkimi, do
przygotowywania naleśników, serów, jajek i bekonu na
śniadanie (rysunek 7).
Duża powierzchnia pieczenia pozwala na jednoczesne
przygotowanie różnych produktów spożywczych lub
przygotowanie dużej ilości tego samego produktu.
Funkcja Piekarnik Grill
Tryb ten (rysunek 8) przeznaczony jest do grillowania
artykułów żywnościowych o dużej grubości, wymagających
wolnego i jednorodnego opiekania.
Przeznaczony jest do przygotowywania warzyw o dużej
zawartości wody, ponieważ umożliwia jej odparowanie.
Trybu tego można używać do przygotowywania miękkich
kanapek oraz żywności niewymagającej dociskania.
- Ułożyć artykuły spożywcze na płycie dolnej.
284
- Obniżyć płytę górną nad artykułami spożywczymi,
ciągnąc ją za uchwyt (rys. A).
- Ustawić blokadę płyty i dźwignię regulacji wysokości
(4) w żądanym położeniu piekarnika, przesuwając
dźwignię.
- Górna płyta zostanie zablokowana w tym położeniu.
Przewidziano 5 różnych regulacji na wysokość (rys. B).
UŻYTKOWANIE
TRYB RĘCZNY
Po prawidłowym przygotowaniu urządzenia i przygotowaniu
artykułów do opiekania, wybrać temperaturę pomiędzy 60°C
a 240°C dla każdej z dwóch płyt (górnej i dolnej), za pomocą
pokręteł 9 i 16.
Nacisnąć przycisk Start/Stop. Włączy się kontrolka ON.
W zależności od wybranej temperatury, należy odczekać
kilka minut na rozgrzanie się urządzenia. Gdy termostat
osiągnie wymaganą temperaturę, urządzenie wyemituje
sygnał dźwiękowy wskazujący, że jest gotowe do pracy. Na
wyświetlaczu pojawi się komunikat „READY”.
Temperaturę można zmienić w dowolnym momencie
gotowania.
FUNKCJA regulatora czasowego
Gdy na wyświetlaczu zostanie wyświetlony komunikat
READY", wybrać kongurację opiekania (patrz paragraf
„Konguracje opiekania urządzenia”), a następnie umieścić
artykuły żywnościowe na płytach. Czas pieczenia może zostać
ustawiony przy pomocy przycisków regulatora czasowego
(14 i 15); po upływie czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawi
się napis "END"; urządzenie wyda 5 sygnałów dźwiękowych,
lecz pozostanie włączone. Kiedy potrawa jest gotowa,
wyłączyć urządzenie poprzez naciśnięcie przycisku start/stop
(8) lub poprzez przekręcenie pokręteł termostatu (9 i 16) na
.
Zanotuj: Urządzenie wyłącza się automatycznie
po 90 minutach funkcjonowania.
FUNKCJA Sear
Funkcja ta umożliwia rozgrzanie na kilka minut płyty
górnej i/lub dolnej do wyższej temperatury. Jest idealna
do szybkiego opieczenia („zapieczętowania”) potraw na
początku gotowania (idealna do grubego kawałka mięsa).
Nacisnąć przycisk start/stop, a następnie nagrzać płyty,
naciskając przyciski „zapieczętowania” (10 i 17).
Podczas podgrzewania migają lampki LED wokół przycisku
„zapieczętowania. Gdy płyta osiągnie wymaganą
temperaturę, urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy, a
lampka LED zaświeci się w sposób ciągły przez jedną minutę.
Natychmiast umieść żywność na płytkach; w tym czasie
urządzenie osiągnie temperaturę zapieczętowania.
Następnie lampka LED zgaśnie, na wyświetlaczu pojawi
się temperatura ustawiona na termostacie i urządzenie
odpowiednio podgrzeje płytę.
Zanotuj: Z tej funkcji można korzystać tylko raz na 30
minut. Po zakończeniu cyklu, jeśli w ciągu 30 minut naciśnie
się przycisk zamykania, lampka LED przycisku zamykania
zamiga 5 razy i urządzenie wyemituje 3 sygnały dźwiękowe.
Operacji nie można ustawić na sterowanie elektroniczne.
TRYB gofry (tylko w niektórych modelach)
- Włożyć płyty do gofrów (19c/19d), zgodnie ze
wskazaniami na rys.1. Należy pamiętać, że w tym
przypadku płyt nie można między sobą zamieniać;
położenie każdej z płyt powinno być takie, jak na
rysunku 9.
19c
19d

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756