Znaleziono w kategoriach:
U Opiekacz RAVANSON OP-7050

Instrukcja obsługi U Opiekacz RAVANSON OP-7050

Powrót
PL Instrukcja oryginalna Opiekacz
MODEL:OP-7050 3 w 1
Producent:
RAVANSON LTD. Sp. z o.o.
ul. Mazowiecka 6, 09-100 Płońsk, Polska
tel.: 0048 23-662-68-01, fax: 0048 23-662-68-02
www.ravanson.pl
PL
Przed przystąpieniem do użytkowania należy przeczytać wszystkie wskazówki i ostrzeżenia
dotyczące bezpieczeństwa użytkowania.
Nie przestrzeganie podanych niżej ostrzeżeń dotyczących bezpieczeństwa i wskazówek
bezpieczeństwa może być przyczyna porażenia prądem elektrycznym, pożaru i/lub poważnych
obrażeń
Zachowaj wszystkie ostrzeżenia i wskazówki dotyczące bezpieczeństwa, aby c skorzystać z
nich w przyszłości
OGÓLNE WSKAZÓWKI BEZPIECZEŃSTWA
To urządzenie może bużywane przez dzieci od 8 lat i powyżej i osoby o ograniczonej sprawności fizycznej,
sensorycznej lub umysłowej, lub z brakiem doświadczenia i wiedzy, jeżeli odbywa się to pod nadzorem lub
zgodnie z instrukcją użytkowania w sposób bezpieczny i osoby te zrozumiały niebezpieczeństwa związane i
użytkowaniem urządzenia. Dzieci nie powinny bawić się urządzeniem. Czyszczenie i konserwacja nie może b
wykonywana przez dzieci bez nadzoru
Dzieci nie zdają sobie sprawy z niebezpieczeństw, które mogą powstać podczas używania urządz
elektrycznych.
Należy trzymać urządzenie oraz jego przewód z dala od dzieci poniżej 8-go roku życia.
1. Nie używaj urządzenia jeżeli przewód zasilający jest uszkodzony
2. Jeżeli przewód zasilający jest uszkodzony, musi zostać wymieniony przez producenta,
autoryzowany serwis lub podobnie wykwalifikowane osoby w celu uniknięcia zagrożenia
3. Należy uważać żeby przewód zasilający nie stykał się z ostrymi krawędziami oraz gorącymi
powierzchniami.
4. Wtyczka urządzenia musi pasować do gniazdka.
5. Nie należy w żaden sposób przerabiać wtyczki
6. Uważać żeby przewód zasilający nie stykał się z ostrymi lub gorącymi powierzchniami.
7. Nie należy narażać urządzenia na działanie deszczu i warunków wilgotnych.
8. Do czyszczenia urządzenia używać miękkiej wilgotnej (nie mokrej) szmatki i delikatnego
detergentu. Do czyszczenia powierzchni stykających się z pożywieniem należy używać
detergentu przeznaczonego do takich powierzchni. Należy zapoznać się ze wskazówkami
producenta detergentu. Nie wolno używać rozpuszczalników, benzyny i innych środków
mogących uszkodzić urządzenie.
9. Urządzenie transportować w oryginalnym opakowaniu, zabezpieczającym przed uszkodzeniami
mechanicznymi.
10. Naprawę urządzenia należy zlecać wyłącznie osobie wykwalifikowanej, wykorzystującej
oryginalne części zamienne.
11. Nie pozostawiać pracującego sprzętu bez nadzoru.
UWAGA! Jeżeli powierzchnia grzewcza jest pęknięta wyłączyć sprzęt, aby uniknąć porażenia
prądem elektrycznym.
UWAGA! Urządzenie nie jest przeznaczone do pracy z użyciem zewnętrznych wyłączników
czasowych lub oddzielnego układu zdalnej regulacji.
UWAGA! Dostępne powierzchnie mogą stać się gorące podczas użytkowania.
12. Nie dotykać dostępnych powierzchni podczas pracy sprzętu
13. Temperatura dostępnych powierzchni może być wyższa, jeżeli urządzenie pracuje. Nie dotykać
rozgrzanej powierzchni płyt grilujących. Do odchylania górnej yty grulującej zawsze używać
uchwytu.
14. Przed czyszczeniem, konserwacją zawsze odłączyć sprzęt od źródła zasilania
15. Przechowywać i transportować w opakowaniu zapewniającym ochronę przed kurzem, wilgocią i
uszkodzeniami mechanicznymi.
16. Nie umieszczać urządzenia na szybko nagrzewających się powierzchniach. Przed postawieniem
gofrownicy na takiej powierzchni należy zastosować podkładkę termoizolacyjną.
17. Nie umieszczać żadnych przedmiotów na zamkniętym opiekaczu.
Przeznaczenie i użytkowanie:
Opiekacz jest przeznaczony do wykorzystywania w warunkach domowych i podobnych.
Nie wolno używać urządzenia na wolnym powietrzu.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Przeczytać wszystkie wskazówki bezpieczeństwa.
Uwaga!
Upewnić się, że źródło zasilania, do którego ma b podłączone urządzenie, odpowiada parametrom
podanym na tabliczce znamionowej.
Opiekacz wykonany jest w pierwszej klasie ochronności oznacza to że musi zostać podłączona do gniazda
elektrycznego z bolcem uziemiającym.
UWAGA!
Przed pierwszym użyciem urządzenia powierzchnie stykające się z pożywieniem należy dokładnie umyć
a następnie wysuszyć.
Nie wolno zanurzać urządzenia w wodzie
Usunąć wszystkie naklejk reklamowe i elementy opakowania. Upewnić się że tace piekarnicze są czyste i wonne
od kurzu. Jeżeli tace nie czyste należy je przetrzeć wilgotną szmatką. Aby uzyskać lepszy rezultat wlać
łyżezkę oleju roślilnnego na płytę grzewczą i rozsmarować go ręcznikiem kuchennym zbierając jednocześnie
jego nadmiar.
Urządzenie należy ustawić na płaskiej powierzchni odpornej na wysoką temperaturę. Po podłączeniu zasiania
od razu zaczyna pracować o czym świadczy włączenie się czerwonej lampki kontrolnej oraz zielonej lampki.
Gdy zielona lampka zgaśnie urządzenie jest gotwe do pracy.
UWAGA ! Podczas pierwszego uruchomienia przez kilka minut może z urządzenia wydobywać się
nieprzyjemny zapach i delikatny dym.
Jeżeli taki stan utrzyma się przez dłuższy czas należy wyłączyć urządzenie.
Użytkowanie
Przed każdym użyciem urządzenia należy sprawdzić jego stan pod kątem uszkodzeń mechanicznych, sprawdzić
czy przewód zasilający nie jest uszkodzony.
A. Lampka gotowości
B. Lampka gotowości
C. Zamknięcie
D. Obudowa dolna
E. Płyta grzewcza
F. Obudowa górna
B
A
C
D
F
F
E
A B C
A- Płyta grzewcza do kanapek
B- Płyta grzewcza do grillowania
C- Płyta grzewcza do gofrów
Uwaga! Nie wolno używać ostrych metalowych narzędzi kuchennych, nie wolno kroić potraw bezpośrednio
na płycie opiekającej może to doprowadzić do uszkodzenia płyt grzejnych.
WYMIANA PŁYT GRZEJNYCH
W celu włożenia odpowiednich płyt grzejnych należy otworzyć opiekacz tak żeby górna i dolna znalazły
się na jednym poziomie. Wsunąć wypusty w płytach grzejnych w zaczepy w grillu od strony zawiasu. Docisnąć
płytę grzejną od strony rączki aż do usłyszenia charaktertystycznego odgłosu (kik). Płyta grzejna powinna zostać
dokładnie zapięta na dwa zaczepy od srony uchwytu grilla. W celu wyęcia płyty grzejnej należy wcisnąć zaczepy
znajdujące się od strony uchwytu grilla. Po wciśnięciu tyc zaczepów płyta grzewcza zostaje zwolniona i można ją
wysunąć
GRILL KONTAKTOWY
1. Ustawić grill na czystej płaskiej powierzchni odpornej na wysoką temperaturę
2. Zamontowaź płytę grzewczą do grillowania B
3. Przygotować hamburgery, kawałki mięsa bez kości lub inne pokarmy
4. Umieścić przygotowane do grillowania pokarmy na dolnej pycie
5. Zamknąć pokrywę grilla. Górna pokrywa musi być całkowicie opuszczona.
UWAGA ! NIE WOLNO UŻYWAĆ DUŻEJ SIŁY W CELU ZAMKNIĘCIA URZĄDZENIA
6. Otwierać pokrywę trzymając wyłączni za uchwyt.
7. Wyjąć żywność za pomocą plastikowej szpatułki
Uwaga. Mtalowe szczypce lub nóż może spowodować uszkodzenie powłoki grila
UWAGA Nie wyjmować mięsa z grilla gołymi rękami. W tym celu należy użyć widelca lub łopatki uważając żeby
nie uszkodzić powierzchni płyt grzejnych.
GRILL OTWARTY
1. Ustawić grill na czystej płaskiej powierzchni odpornejna wysoką temperaturę
2. Otworzyć grill tak aby górna i dolna płyta znalazły się ja jednym poziomie
3. Zamontowaź płytę grzewczą do grillowania B
4. Przygotować hamburgery, kawałki mięsa bez kości lub inne pokarmy
5. Wyjąć żywność za pomocą plastikowej szpatułki
Nie pozostawiać pracującego sprzętu bez nadzoru.
Zawsze używaj załączonej tacki na ściekający tłuszcz.
Uwaga. Mtalowe szczypce lub nóż może spowodować uszkodzenie płyty grzejnej
Uwaga. Termostat będzie utrzymywał odpowiednią temperaturę cyklicznie załączając i wyłączając element
grzejny. Stan ten jest sygnalizowany przez cykliczne włączanie się i wyłączanie zielonej lampki kontrolnej.
OPIEKACZ DO KANAPEK
1. Ustawić opiekacz na czystej płaskiej powierzchni odpornej na wysoką temperaturę
2. Zamontowaź płytę grzewczą do opiekania kanapek A
3. Przygotować kanapki do opiekania.
4. Umieścić przygotowane kanapki na dolnej płycie opiekacza.
5. Opuścić górną pokrywę opiekacza na kanapki i zacicnąć zaczep na dolnym uchwycie.
UWAGA ! NIE WOLNO UŻYWAĆ DUŻEJ SIŁY W CELU ZAMKNIĘCIA URZĄDZENIA
Uwaga ! Po 2 – 3 minutach sprawdzić czy kanapki są wystarczająco opieczone.
Nleży kontrolować stan opiekanych kanapek i wyjąć je w odpowiednim monencie kiedy stopień opieczenia
odpowiada naszym wymaganiom
6. Otwierać pokrywę trzymając wyłącznie za uchwyt.
7. Wyjąć żywność za pomocą plastikowej szpatułki
UWAGA Nie wyjmować kanapek gołymi rękami. W tym celu należy użyć widelca lub łopatki uważając żeby nie
uszkodzić powierzchni płyt grzejnych.
UWAGA ! Nie pozostawiać pracującego sprzętu bez nadzoru.
GOFROWNICA
1. Ustawić opiekacz na czystej płaskiej powierzchni odpornej na wysoką temperaturę
2. Zamontowaź płytę grzewczą do gofrów C
3. Posmarować płyty grzejne olejem jadalnym i zamknąć pokrywę
Przed wlaniem ciasta, zaleca się dobrze i równomiernie rozgrzać urządzenie. W tym celu należy odczekać 2
cykle nagrzewania, tj. zielona lampka kontrolna zaświeci się, następnie zgaśnie i ponownie się zaświeci.
4. Rozprowadzić równomiernie przygotowane ciasto na dolnej płycie grzejnej
5. Delikatnie zamknąć pokrywę
6. Można delikatnie otworzyć pokrywę po 2-3 minutach, aby sprawdzić rezultaty pieczenia.
Wcześniejsze otwarcie pokrywy rozwarstwi gofry
7. Ostrożnie wyjmij upieczone gofry
8. Powtarzaj czynność, aż do całkowitego wyczerpania przygotowanego ciasta
9. Po zakończeniu pieczenia, wyjąć wtyczkę z gniazda sieciowego i pozostawić urządzenie do całkowitego
ostygnięcia, po czym wyczyścić.
Gofry - przykładowy przepis
Składniki:
2 szkl. mąki
2 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/2 szkl. oleju, rozpuszczonej margaryny lub masła
1 i 3/4 szkl. mleka
4 łyżki cukru
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Na płytę rozgrzanej gofrownicy wylewać ciasto i piec
na rumiano, studzić na kratce. Podawać z bitą śmietaną, dżemem, owocami lub ulubionymi dodatkami.
Uwaga!
Podczas pracy urządzenia dostępne powierzchnie stają się gorące. Nie dotykać urządzenia.
Uwaga!
PO ZAKOŃCZENIU PRACY Z URZĄDZENIEM NALEŻY JE NIEZWŁOCZNIE ODŁĄCZYĆ OD ŹRÓDŁA ZASIANIA,
OTWORZYĆ W CELU OSTUDZENIA

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756