Znaleziono w kategoriach:
Dehydrator SENCOR SFD 6601BK

Instrukcja obsługi Dehydrator SENCOR SFD 6601BK

Powrót
- 1 - 01/2021Copyright © 2021, Fast ČR, a.s.
PL Suszarka do żywności
Tłumaczenie oryginalnej instrukcji
SFD 6601BK
- 2 - 01/2021Copyright © 2021, Fast ČR, a.s.
PL Suszarka do żywności
Ważne wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
PRZECZYTAJ UWAŻNIE IZACHOWAJ WCELU SKORZYSTANIA WPRZYSZŁOŚCI
Ostrzeżenia ogólne
Niniejsze urządzenie mogą obsługiwać dzieci wwieku 8 lat oraz starsze lub osoby
z obniżonymi fizycznymi, zmysłowymi lub psychicznymi zdolnościami lub też
zniedostatecznymi doświadczeniami lub wiedzą, oile znajdują się pod nadzorem,
lub jeśli zostały pouczone otym, jak obchodzić się znim wbezpieczny sposób
irozumiejące potencjalne niebezpieczeństwa.
Dzieci nie mogą się bawić urządzeniem. Czyszczenia i konserwacji nie mogą
wykonywać dzieci poniżej 8 roku życia, oile nie są pod nadzorem.
Jeżeli przewód zasilający uległ uszkodzeniu, jego wymianę należy wykonać
w specjalizowanym punkcie serwisowym, w celu uniknięcia pojawienia się
niebezpiecznych sytuacji. Zabrania się używania urządzenia z uszkodzonym
przewodem zasilającym.
Dzieci poniżej 8 roku życia należy trzymać poza zasięgiem urządzenia i jego
przewodu zasilającego.
Powierzchnie urządzenia będące wkontakcie zartykułami spożywczymi, należy
czyścić zgodnie ze wskazówkami podanymi wniniejszej instrukcji.
Ostrzeżenie:
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone do sterowania za
pośrednictwem programatora, zewnętrznego wyłącznika czasowego lub
zdalnego sterowania.
Bezpieczeństwo elektryczne
Przed podłączeniem urządzenia do gniazdka sieciowego upewnij się, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej odpowiada napięciu wTwoim gniazdku.
Urządzenie podłączaj wyłącznie do prawidłowo uziemionego gniazdka sieciowego. Nie używaj przedłużaczy.
Nie odłączaj urządzenia zgniazdka zasilania poprzez pociąganie za przewód zasilający. Mogłoby to spowodować uszkodzenie przewodu zasilającego lub gniazdka. Przewód
wyciągaj zgniazdka trzymając za wtyczkę.
Przewodu zasilającego urządzenia nie podłączaj ani nie odłączaj od gniazdka sieciowego mokrymi rękami.
Zabrania się pokładania przewodu zasilającego urządzenia na ostre przedmioty. Przestrzegaj, aby przewód zasilający nie wsiał przez krawędź stołu albo nie dotykał zagrzanej
lub gorącej powierzchni.
Przewód zasilający przechowuj wsuchym miejscu. Nigdy nie używaj urządzenia wpobliżu wanny, prysznica lub basenu.
Przewodu zasilającego nie podłączaj ani nie odłączaj od gniazdka sieciowego mokrymi rękami.
Nie odkrywaj części elektrycznej urządzenia Nie zawierają żadnych części, które można naprawić przez użytkownika. Serwis zlecaj wykwalifikowanym osobom.
Aby nie dopuścić do ewentualnego porażenia prądem elektrycznym, nie opryskuj urządzenia albo jego przewodu zasilającego wodą ani nie zanurzaj go wwodzie lub innej
cieczy.
Nie używaj urządzenia, jeśli nie działa ono prawidłowo, zostało uszkodzone lub zanurzone wwodzie.
Urządzenie zawsze wyłącz iodłącz od gniazdka sieciowego po zakończeniu używania.
Aby uniknąć niebezpieczeństwa porażenia prądem elektrycznym, zabrania się wykonywania we własnym zakresie napraw, dostosowań imodyfikacji urządzenia. Wszystkie
naprawy należy zlecić do autoryzowanego punktu serwisowego. Ingerując wurządzenie wtrakcie obowiązywania okresu gwarancyjnego, narażasz się na niebezpieczeństwo
utraty prawa do gwarancji.
Bezpieczeństwo podczas obsługi
Niniejsze urządzenie jest przeznaczone do użytku w gospodarstwach domowych, biurach i podobnego rodzaju pomieszczeniach. Zabrania się eksploatacji urządzenia
wśrodowisku przemysłowym na zewnątrz lub wpomieszczaniach odużej wilgotności, na przykład pralnie albo łazienki.
Nie używaj urządzenia do innego celu niż suszenia żywności.
Urządzenie stosuj wyłącznie zoryginalnymi akcesoriami producenta. Nigdy nie używaj akcesoriów, które nie zostały dostarczone razem zniniejszym urządzeniem lub które nie
są dosłownie zalecone przez producenta.
Urządzenia nie narażaj na bezpośrednie promieniowanie słoneczne inie umieszczaj je wpobliżu otwartego płomienia lub urządzeń, które są źródłem ciepła np. kuchenka
gazowa lub elektryczna.
Urządzenie należy zawsze umieszczać na czystej, suchej, poziomej istabilniej powierzchni. Urządzenia nie umieszczaj na krawędzi płyty roboczej albo stołu ani nie używaj je na
płycie ociekacza zlewu. Nie umieszczaj je również na parapetach okien. Wokół urządzenia zawsze zostaw wolną przestrzeń co najmniej 15 cm.
Na urządzeniu nie kładź żadnych przedmiotów ani nie stawaj na nim albo nie siadaj na niego.
- 3 - 01/2021Copyright © 2021, Fast ČR, a.s.
Chroń urządzenie iakcesoria przed upadkiem na podłogę albo na stół nawet zmałej wysokości iprzed upadkiem przedmiotów na niego.
Wotwory wentylacyjne urządzenia nie wsuwaj żadnych przedmiotów. Nie przekrywaj otworów wentylacyjnych urządzenia, grozi niebezpieczeństwo przegrzania.
Jeżeli urządzenie pracuje, uważaj na dzieci izwierzęta domowe.
Nigdy nie zostawiaj urządzenia pracować bez nadzoru. Kontroluj je przez cały czas suszenia żywności.
Otworów do przepływu powietrza nie przekrywaj. Do otworów nie wsuwaj ani nie wrzucaj żadnych przedmiotów.
Jeżeli zurządzenia korzystał będziesz wpobliżu dzieci, bądź nadzwyczaj ostrożnym imiejsce do jego instalacji wybierz tak, by umieszczone było poza ich zasięgiem.
Wpobliżu urządzenia nie stosuj sprayów.
Do przestrzeni wewnętrznej urządzenia nie wkładaj materiałów zpapieru lub tworzywa. Wprzestrzeni wewnętrznej niczego nie magazynuj.
Podczas manipulacji zurządzeniem itacami należy postępować ostrożnie, mogą być gorące!
Temperatura dostępnych powierzchni może być wyższa, kiedy urządzenie pracuje.
Nie przenoś urządzenia, jeżeli jest gorące.
Urządzenie zawsze wyłącz iodłącz od gniazdka sieciowego, jeżeli nie będzie używane oraz przed montażem, demontażem, czyszczeniem lub jego przemieszczaniem.
Tace utrzymuj wczystości, ponieważ są wkontakcie zżywnością.
Urządzenia nie myj pod bieżącą wodą, ani nie zanurzaj je wwodzie lub innym płynie. Oprócz tac, nie można myć żadnej części urządzenia wzmywarce.
- 4 - 01/2021Copyright © 2021, Fast ČR, a.s.
SFD 6601BK
A
TIME
START
STOP
P
Jerky
Apples
Mushrooms
Herbs/Spices
Pasta
35° 40°
45°
50°
55°
60°
65°
70°
B
2
3
4
5
7
6
1
2
3
4
1
5
A
A
TIME
START
STOP
P
Jerky
Apples
Mushrooms
Herbs/Spices
Pasta
35° 40°
45°
50°
55°
60°
65°
70°
B
2
3
4
5
7
6
1
2
3
4
1
5
B
- 5 - 01/2021Copyright © 2021, Fast ČR, a.s.
PL Suszarka do żywności
Instrukcja obsługi
Przed przystąpieniem do eksploatacji urządzenia prosimy o dokładne zapoznanie
się zniniejszą instrukcją, nawet jeżeli używają Państwo produktu podobnego typu.
Używaj urządzenia zgodnie ztreścią niniejszej instrukcji obsługi. Zachowaj niniejszą
instrukcję obsługi do zastosowania w przyszłości. Jeśli będziesz przekazywać
urządzenie innej osobie, zapewnij, aby była załączona z urządzeniem niniejsza
instrukcja obsługi.
Przynajmniej przez okres ustawowej rękojmi za wady produktu lub gwarancji
na jakość zalecamy przechować oryginalne opakowanie transportowe, materiał
opakowaniowy, paragon oraz potwierdzenie o zakresie odpowiedzialności lub
kartę gwarancyjną. Przed transportem, zalecamy urządzenie ponownie zapakować
woryginalny karton producenta.
Rozpakuj uważnie urządzenie, zwracając przy tym uwagę, abyś nie wyrzucił żadnej
części materiału opakowaniowego, zanim nie znajdziesz wszystkich części wyrobu.
OPIS URZĄDZENIA IAKCESORIÓW
A1 Panel sterowania
A2 Korpus zprzestrzenią do suszenia
A3 Wyjmowane tace kratkowane.
6 tac nierdzewnych suszących
pierwszorzędnie przeznaczonych
do jabłek, ziół, kwiatów, marchewki,
grzybów. 6 tac plastikowych
pierwszorzędnie przeznaczonych
do mięsa, ananasa, pomidorów,
bananów.
A4 Przezroczyste drzwiczki
Umożliwiają natychmiastową
kontrolę wzrokową stanu suszenia.
A5 Wyjmowana taca
Nadaje się do przygotowania RAW
potraw, kasz itp.
B1 Pokrętło regulacji temperatury
B2 Wyświetlacz
B3 Kontrolki trybu suszenia
B4 Przycisk podświetlany uruchamiania
iwyłączania (START/STOP).
B5 Przycisk wyboru trybu suszenia
Podczas suszenia służy również do
wskazywania temperatury suszenia.
B6 Przycisk dodawania wartości czasu
(plus)
Stopniowe podwyższanie wartości
czasu wkrokach co 30 minut, do
wartości maksymalnej 23:30
B6 Przycisk odejmowania wartości czasu
(minus)
Stopniowe odejmowanie wartości
czasu wkrokach co 30 minut, do
wartości maksymalnej 00:30
CEL UŻYCIA ICECHY SUSZARKA DO ŻYWNOŚCI
Suszarka przeznaczona jest do suszenia żywności jakimi są owoce, jarzyny, płody runa
leśnego, mięso, nasiona, fasole, orzeszki, grzyby itp. Następnie nadaje się do suszenia
ziół, roślin leczniczych, przypraw albo nawet kwiatów do celów dekoracyjnych albo
wcelu wytworzenia mieszanek aromatycznych.
Suszarka składa się korpusu z przestrzenią do suszenia o dwunastu poziomach
z wyjmowanymi tacami W tylnej części korpusu ukryty jest element grzejny, silnik
zwentylatorem oraz termostat.
Suszarka wyposażona jest w technologię poziomego przepływu powietrza
(Horizontal Air Flow), która zapewnia równomierną dystrybucję ciepła. Dzięki niej
ciepło rozprowadzane jest do wszystkich poziomów przestrzeni suszenia, tak więc nie
ma konieczności wymiany tac zżywnością podczas suszenia.
DLACZEGO UŻYWAĆ SUSZARKI DO ŻYWNOŚCI
Suszenie (dehydratacja) to jeden z najstarszych sposobów konserwacji żywności,
podczas którego dochodzi do zagrzewania żywności inastępnego odparowania wody.
W porównaniu ze zwykłym długotrwałym przechowywaniem (np. zagotowywanie,
zamrażanie) oszczędnym suszeniem pozostaje 80% witamin, substancji mineralnych
i stopowych oraz skoncentrowane są substancje aromatyczne, w ten sposób jest
suszona żywność smaczniejsza. Przy poprawnym magazynowaniu można potem
suszoną żywność spożywać przez cały rok.
Żywność, która podczas tradycyjnego sposobu gotowania i zagotowywania jest
przez dłuższy czas zagrzewana do temperatury powyżej 48 °C, traci swą wartość
odżywczą i zacznie spadać zawartość enzymów. Enzymy są ważne, ponieważ
pomagają cielesnym enzymom trawienia rozkładać żywność na białka, które można
strawić. Odpowiednia suszarka, taka jak ta, potrafi nie tylko utrzymać odpowiednio
niską temperaturę, przy które enzymy nie tracą swego działania, ale zapewni także
temperaturę powietrza dostateczną do szybkiego ususzenia żywności nie wspierając
rozwoju pleśni ibakterii.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Przed pierwszym użyciem suszarki dokładnie umyj wyjmowane tace ciepłą wodą
zużyciem neutralnego środka do mycia naczyń. Następnie opłukaj wczystej wodzie
idokładnie wytrzyj delikatną ścierką.
Lekko zwilżoną ścierką umyj także wnętrze korpusu, następnie wytrzyj do sucha.
Podczas mycia uważaj, byś nie namoczył elementów ogrzewania lub wentylatora
suszarki. Korpus suszarki nigdy nie zanurzaj wwodzie albo innej cieczy.
Przed pierwszym użyciem zalecamy również uruchomić suszarkę luzem ipozostawić
pracować przez czas min. 4 godzin. Po wyłączeniu zostaw suszarkę iwszystkie części
akcesoriów ostygnąć iwywietrzyć, by pozbawione zostały ewentualnego zapachu.
PRZYGOTOWANIE DO UŻYCIA
UMIESZCZENIE SUSZARKI
Suszarkę umieść wdobrze wietrzonym, ciepłym isuchym pomieszczeniu zminimalny
zakurzeniem. Wokół suszarki musi znajdować się wolna przestrzeń co najmniej 15cm
wcelu zapewnienia poprawnego przepływu powietrza.
Powierzchnia do umieszczenia suszarki musi być stabilna, odporna na ciepło
i jednocześnie musi być oddalona od innych źródeł ciepła. Nośność wybranej
powierzchni musi być odpowiednia do masy suszarki warz z przegotowywaną
zawartością.
Miejsce wybierz także zuwzględnieniem tego, że podczas suszenia nie jest zalecane
przemieszczanie suszarki. Bierz także pod uwagę, że podczas suszenia można
w pomieszczeniu czuć aromat suszonej żywności, który nie musi odpowiadać
każdemu.
WYBÓR SUROWCÓW
Poprawnym wyborem żywności ijej przygotowaniem osiągniesz lepszego wyglądu
i smaku, szybszego ususzenia, zatrzymania procesu dojrzewania i wydłużenia
trwałości.
Najlepszych wyników osiągniesz tylko przy użyciu jakościowych surowców. Suszyć
można prawie jakiekolwiek owoce iwarzywa. Do suszenia wykorzystuj tylko dojrzałe,
nie przejrzałe surowce, bez znaków uszkodzenia lub objawami zgnilizny lub pleśni.
Suszyć można kwaśne ilekko słodkie owoce.
Jeżeli chcesz suszyć mięso, musi być świeże ichude.
PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW:
Notatka:
Jest bardzo prawdopodobne, iż warzywa albo owoce zakupione wzwykłym
sklepie, są nawoskowane albo z natryskiem. Większość wosku i natrysku
można umyć biologicznie usuwalnym środkiem albo w wodzie octowej
inastępnie trzeba żywność opłukać czystą wodą. Jeżeli nie uda się usunąć
wosku lub natrysku, zalecamy żywność przed suszeniem oskrobać.
OWOCE
Owoce dokładnie umyj i dobrze wysusz. Przygotuj tylko taką ilość owoców, którą
jesteś podczas jednego cyklu wstanie wysuszyć. Usuń miękkie iuszkodzone części.
Surowce pozbaw pestek albo usuń jądra, korzenie iinne niejadalne części.
Owoce pokrój na identyczną grubość, idealnie od 2 do 4 mm. Kawałki o różnej
grubości zbędnie wydłużają czas suszenia. Krojeniem na mniejsze kawałki
przyspieszysz suszenie ipoprawisz jakość produktu.
Małe owoce, jak np. różne rodzaje jagód (truskawki, czarna jagoda, brusznice) można
pozostawić wcałości. Większe owoce, rozkrój na połowę lub pokrój na plasterki.
Pokrojone owoce wysusz czystą ścierką lub serwetką.
Jeżeli chcesz uniknąć zbrunatnienia niektórych rodzajów owoców (jabłek, gruszek
lub moreli), przed suszeniem namocz pokrojone części wmieszance przygotowanej
z250ml wody i1 łyżki soku cytrynowego albo ananasowego. Do uzyskania ciekawego
smaku możesz owoce skropić miodem, posypać cukrem, cynamonem albo kokosem.
Kawałki owoców zostaw przez chwilę okapać imożesz je natychmiast suszyć. Owoce
zabezpieczone wtaki sposób pozostanie wprzeciągu suszenia jasne i nie brunatni
nawet podczas magazynowania.
Owoce znaturalnie twardą skorupką (wino, śliwki albo figa) możesz do przyspieszenia
procesu suszenia zmoczyć we wrzątku przez 1-2 minuty. Następnie natychmiast
zanurz wzimnej wodzie, zostaw do ostygnięcia, wysusz ipokrój na plasterki.
Niełupane owoce kładź skorupką w dół i ciętą powierzchnią do góry. Nierówne
kształty kładź zawsze na krawędzi ze skorupką, nie na równej powierzchni.
WARZYWA
Warzywa dokładnie wyczyść iumyj.
Wykrój wady powierzchniowe.
Warzywa, które wymagają długotrwałego gotowania, np. warzywa korzeniowe,
strączki, buraki, brokuły, marchewka, seler, kukurydza, ziemniaki ikalafior trzeba przed
suszeniem naparzyć. Konkretne warzywa wystarczy przez około pięć minut gotować
nad parą, by nie utraciły kolor iwitaminy.
Pomidory zalecamy pozbawić skórki.
Pokrojone warzywa możesz zmoczyć wsłonej wodzie.
MIĘSO
Suszyć możesz mięso wołowe, dziczyznę albo mięso z ryb. Wybieraj chude mięso,
które zawiera możliwie jak najmniej tłuszczu. Im chudsze użyjesz mięso, tym szybciej
będzie wysuszone. Im większa zawartość tłuszczu wmięsie, tym krótsza jego trwałość
po ususzeniu.
Mięso dokładnie wyczyść iusuń tłuste kawałki. Potem pokrój go na bardzo cienkie
plasterki o grubości ok 2 do 5mm i szerokości 2,5cm, aby suszenie odbywało się
równomiernie. Długość wybierz według potrzeby.
Gotowe plasterki przypraw według własnych preferencji, począwszy zwykłym
soleniem, marynowaniem, nasmarowaniem przyprawami do grillowania i inne.
Przyprawione mięso pozostaw idealnie przez noc wlodówce.
Po włożeniu mięsa do suszarki, ustaw tryb Jerky, który jest przeznaczony do suszenia
mięsa. Zaleca się kontrolować proces suszenia 1 × na godzinę. Dobrze ususzone mięso
rozpoznasz tak, że kiedy naciśniesz na niego zdwu stron, to złamie się wpołowie.
ZIOŁA, PRZYPRAWY IKWIATY
Zioła susz bardzo oszczędnie. Usuń tylko szypułkę, zioła potem podziel. Zioła liściaste
trzeba podczas procesu suszenia obracać, be zabronić sklejaniu.
Listki do suszenia zrywaj młode ikruche, strączki znasionami zbieraj wcześniej, zanim
się otworzą. Kwiaty zbieraj młode ilekko otwarte.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756