Poradniki Eksperta

Zdaniem eksperta

Funkcja grill w piekarniku – do czego służy?

 2023-08-11 

Codzienne przygotowywanie potraw sprawia, że lubimy eksperymentować w kuchni. Wykorzystujemy różnorodne przyprawy i zioła, aby nasze dania miały niepowtarzalny smak. Ważny jest również sposób ich przyrządzenia. Gotowanie, smażenie, duszenie, a może grillowanie? Ten ostatni sposób, ma wielu zwolenników. Może dlatego, że kojarzy się z latem, wakacjami i odpoczynkiem. Wieczory spędzone przy grillu, w gronie przyjaciół, to niemalże tradycja, którą skrupulatnie pielęgnujemy. Nie bez znaczenia jest oczywiście doskonały smak potraw grillowanych, które przyciągają niejednego smakosza kuchni. Nie zawsze można jednak „odpalić” grilla. Jeśli nagle zmieniła się aura i letni wieczór przypomina jesienną słotę, albo zima w pełni, a Tobie marzy się kawałek soczystego kurczaka z rusztu, doskonałą alternatywą jest wówczas funkcja grilla w piekarniku. Szybko i bez wysiłku przygotujesz potrawy, które zachwycą niejednego gościa. Do czego przydaje się funkcja grill w piekarniku? Czy warto z niej korzystać? Jakie są sposoby przyrządzania doskonałych potraw? Jakim symbolem oznaczony jest grill w piekarniku? Na te i inne pytania, znajdziesz odpowiedź w poniższym poradniku.

Jakie są zalety funkcji grill w piekarniku?

Funkcja grill w piekarniku, jest przydatnym rozwiązaniem dla każdego użytkownika kuchni. Jeśli nie masz pomysłu, co przygotować na obiad, warto wypróbować tę właśnie funkcję. To inny od smażenia, czy gotowania, sposób na soczyste dania o niepowtarzalnym smaku. Ważne jest również to, że na grillowanym mięsie, rybach czy warzywach, nie osadzają się szkodliwe substancje, wydzielane w procesie spalania podczas tradycyjnego grillowania. Zatem jest to zdrowszy sposób przyrządzania żywności. Dania nie ociekają tłuszczem. Nie musisz więc martwić się, o dodatkowe kalorie. Nie potrzeba tu również innych akcesoriów, jak chociażby aluminiowe tacki, węgiel, itp. Z głowy jest problem odpadów, tak niebezpiecznych dla naszego środowiska. Ponadto jest to bardzo szybki sposób obróbki cieplnej, gdyż temperatura podczas grillowania, jest bardzo wysoka. Na koniec wyjmujesz soczyste i chrupiące mięso.

Piekarniki w naszej ofercie:

Na co zwrócić uwagę grillując mięso w piekarniku?

Funkcję grill w piekarniku możesz wykorzystać do przyrządzania mięs. Aby były kruche i smakowały wyjątkowo, zaleca się ich marynowanie. Wybierasz zioła, przyprawy, które są Twoimi ulubionymi i dodajesz odrobinę oleju, wina czy musztardy. W tak przyrządzonej miksturze, pozostawiasz mięso na kilka godzin. Pamiętaj, że kawałki mięsa powinny mieć tę samą grubość, wtedy efekt opiekania będzie najlepszy. Zbyt grube kawałki, będą wymagały dłuższego czasu pieczenia.


Aby nie pobrudzić piekarnika, zaleca się stosowanie blach (czy brytfanek), na których będą zbierały się ściekające soki. Na wyposażeniu piekarników jest ruszt lub specjalna blacha do grillowania, które należy umieścić na odpowiedniej wysokości. Do naczynia, które jest osłonką przed rozpryskiwaniem, warto wlać wodę i umieścić je pod rusztem, na którym grillowane są potrawy. W razie potrzeby, należy wyrównać poziom wody.


Po upływie około połowy czasu pieczenia, konieczne jest obrócenie mięsa, by równomiernie opiekło się ze wszystkich stron. Do tej czynności, użyj specjalnych szczypców, a nie widelca. Zapobiegnie to utracie soku i wysuszeniu mięs. Należy kontrolować stopień zarumienienia, gdyż przy tak wysokiej temperaturze, łatwo przypalić grillowane produkty. Aby zapewnić chrupiącą skórkę, na koniec grillowania posmaruj kawałki mięsa masłem lub wodą z solą.

Jak grillować warzywa i zapiekanki?

Funkcja grill w piekarniku, doskonale sprawdzi się również do przygotowania pysznych i zdrowych warzyw. Możesz je przyprawić ulubionymi ziołami i piec w nieco niższej temperaturze, niż mięso (150-180 stopni Celsjusza). Warto w czasie grillowania przemieszać je, by były soczyste i chrupiące. Niebanalnym rozwiązaniem są również szaszłyki warzywne, które rewelacyjnie grillują się w piekarniku. Są doskonałym produktem dla wegetarian. Opcja grilla w piekarniku, idealnie sprawdzi się również do dań, które wymagają zapieczenia od góry, m.in. wszelkiego rodzaju zapiekanki z serem, tarty, tosty itp. Po kilku minutach, wyjmujesz pyszne i aromatyczne danie. Warto więc korzystać z tej funkcji i cieszyć się wspaniałym smakiem grillowanych potraw.

Jaką temperaturę i czas zaleca się do grillowania w piekarniku?

Temperatura i czas grillowania w dużej mierze zależą od ilości, konsystencji i wielkości produktów. Wybierz funkcję grill i odczekaj, aby piekarnik się nagrzał. Skróci to proces grillowania o kilka minut. Jeśli przygotujesz mięso o większej wadze, należy wybrać nieco niższą temperaturę. Wielu producentów piekarników preferuje zasadę, że im większy kawałek mięsa, tym niższa temperatura i trochę dłuższy czas pieczenia. Warzywa, tosty, zapiekanki i tarty, przyrządzisz w niższej temperaturze, niż mięso. Szczegóły dotyczące czasu i temperatury pieczenia, znajdziesz w każdej instrukcji obsługi załączonej do piekarnika.

Jaki symbol ma funkcja grill w piekarniku?

Oznaczenia piekarnika mogą budzić wiele wątpliwości. Z pomocą zawsze przyjdzie instrukcja, która podpowie, co oznaczają poszczególne symbole. Niektóre z nich łatwo zapamiętać. Inne, zwłaszcza te, które oznaczają funkcje rzadko używane, nastręczają trochę problemów. Swoje oznaczenie ma również funkcja grill w piekarniku. Symbol jest dosyć prosty do przyswojenia dla każdego użytkownika kuchni. To zygzak, tworzący trójkąty o charakterystycznym ostrym zakończeniu. W niektórych modelach piekarnika, spotkasz funkcję małego grilla i dużego grilla, które oznaczone są krótszym bądź dłuższym zygzakiem o ostrym zakończeniu.


Grill może występować w połączeniu z termoobiegiem. Mały grill z termoobiegiem, oznaczony jest symbolem przedstawiającym wentylator z krótszym zygzakiem, umieszczonym tuż nad nim. W przypadku dużego grilla z termoobiegiem, oznaczenie różni się jedynie długością zygzaka, która jest nieco dłuższa. Te symbole warto zapamiętać, gdyż ułatwią Ci korzystanie z funkcji grill w piekarniku.

Jakie funkcje grill występują w piekarniku i do czego służą?

Funkcja grill w piekarniku, może występować w wielu modelach w wariancie mały grill i duży grill. Ta pierwsza sprawdza się do grillowania cieńszych i delikatniejszych potraw, które wymagają lekkiego zapieczenia. Możesz jej użyć do mniejszej ilości zapiekanek, tostów, tart czy pizzy. Natomiast funkcja duży grill, sprawdza się do przygotowania potraw z mięs pieczonych w kawałkach, ryb, owoców morza, czy innych gotowych produktów, które oznaczone są symbolem grilla. Niektóre piekarniki posiadają również funkcje specjalne, takie jak np. TurboGrill. Przeznaczona ona jest do pieczenia dużych porcji mięs. Umożliwia szybkie przygotowanie potraw i zapobiega ich wysuszeniu. Po wyjęciu z piekarnika, mięso jest wyjątkowo soczyste. 


Tej funkcji możesz użyć również do zarumieniania potraw. Przy korzystaniu z funkcji TurboGrill, możesz również użyć rożna. Oczywiście pod warunkiem, że jest ono na wyposażeniu piekarnika. W wielu modelach, występuje również funkcja SuperGrill, która pozwala na podwyższenie temperatury, co powoduje mocniejsze przyrumienienie grillowanych potraw. Dzięki tej funkcji, możesz grillować większe porcje bez obaw, że dania nie będą dopieczone.


Grillowanie w piekarniku jest zdrowe i smaczne. Nie musisz obawiać się zbędnych kalorii, gdyż tłuszcz zostaje wytopiony. Potrawy przygotowane za pomocą funkcji grill w piekarniku, są mało pracochłonne. Wysoka temperatura i krótki czas pieczenia powodują, że dania są soczyste i nie wysychają. Pamiętaj, aby kilka godzin przed grillowaniem, zamarynować mięso i wkładać je tylko do nagrzanego piekarnika. Zalet grillowania jest bardzo wiele. Warto, abyś wypróbował ten sposób przyrządzania potraw i delektował się różnorodnością smaków. Funkcja grill w piekarniku, pozwala Ci grillować przez cały rok bez obaw, że pogoda pokrzyżuje Twoje plany. Nie zwlekaj! Przystąp do działania, zaskocz wszystkich chrupiącym, soczystym i niepowtarzalnym smakiem grillowanych dań.

Piekarniki parowe w naszej ofercie:

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756