Znaleziono w kategoriach:
Okap FABER Cubia Isola Gloss Plus EV8 WH 45

Instrukcja obsługi Okap FABER Cubia Isola Gloss Plus EV8 WH 45

Powrót
INSTRUKCJA UŻYTKOWANIA
OKAPU KUCHENNEGO MODEL
CUBIA
DOM BIANCO Sp. z o.o.
Al. Krakowska 5,05-090 Raszyn
tel. 22/7201198, 7201199
fax. 22/7200688
www.dombianco.pl
Dziękujemy za zaufanie i zakup naszego wyrobu. Gratulujemy
dokonania dobrego wyboru. Mamy nadzieję, że urządzenie będzie
Państwu służyć przez wiele lat.
Okap jest przeznaczony do stosowania w indywidualnych
gospodarstwach domowych i służy do eliminowania oparów i
zapachów powstających podczas przyrządzania potraw.
- 16 -
- 1 -
Spis treści
1. Zalecenia i rady 2
2. Opisy okapów 4
3. Instalacja 5
4. Użytkowanie 9
5. Obsługa bieżąca 11
- 2 -
1. ZALECENIA I RADY
Instalacja
Producent i Generalny Przedstawiciel nie ponoszą żadnej
odpowiedzialności prawnej i/lub materialnej za szkody powstałe w wyniku
niewłaściwej instalacji okapu.
Minimalna bezpieczna odległość między najwyższym punktem płyty
grzewczej a dolną powierzchnią okapu wynosi 550 mm Niektóre okapy
mogą być instalowane niżej – patrz opis instalacji).
Należy sprawdzić, czy parametry prądu w domowej
instalacji elektrycznej odpowiadają wartościom
podanym na tabliczce znamionowej urządzenia
umieszczonej wewnątrz korpusu.
Dla urządzeń klasy I należy skontrolować, czy
domowa instalacja elektryczna zapewnia
odpowiednie uziemienie okapu.
Okap w wersji wyciąg należy łączyć z kanałem
wentylacyjnym za pomocą rur o minimalnej średnicy
120 mm. Dukt powietrzny powinien być możliwie krótki.
Nie wolno podłączać okapu do kanałów, którymi są
odprowadzane spaliny z innych urządzeń (np. term
gazowych i olejowych, kominków itp.).
Jeżeli okap jest instalowany w pomieszczeniu, w
którym znajdują się urządzenia zasilane energią
inną niż elektryczna, to należy zapewnić
odpowiednie przewietrzanie pomieszczenia w celu
zapobiegnięcia nawrotowi spalin. Kuchnia musi być
wyposażona w otwór ścienny wychodzący na zewnątrz budynku
gwarantujący dopływ świeżego powietrza.
Użytkowanie
Okap został zaprojektowany do stosowania wącznie w indywidualnych
gospodarstwach domowych do eliminowania zapachów powstających w
kuchni.
Nie wolno używać okapu do celów innych, niż te, do których został
zaprojektowany.
- 15 -
- 14 -
- 3 -
Nie wolno pozostawiać otwartego płomienia pod okapem podczas jego
pracy.
Wysokość płomienia należy regulować tak, aby nie wychodził on poza
obrys dna naczynia.
Podczas smażenia w ębokim tłuszczu proces
gotowania musi być stale nadzorowany, gdyż
przegrzany tłuszcz może ulec zapaleniu.
Nie wolno pod okapem przyrządzać potraw
flambowanych („płonących”) – zagrożenie pożarem.
Okap nie może być obsługiwany przez osoby ącznie z dziećmi) nie
mające odpowiedniego doświadczenia o ile nie zostały one odpowiednio
poinstruowane przez osoby odpowiedzialne za ich bezpieczeństwo.
Należy uważać, aby dzieci nie bawiły się okapem.
Obsługa bieżąca
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek prac związanych z obsługą bieżącą
okap należy odłączyć od instalacji elektrycznej.
Filtry należy czyścić i/lub wymieniać po upływie czasu podanego w
niniejszej instrukcji.
Do czyszczenia okapu należy używać wilgotnej szmatki i roztworu
neutralnego płynnego detergentu w wodzie.
Symbol na wyrobie lub jego opakowaniu oznacza, że zużyte
urządzenie nie może być traktowane jako odpad komunalny. Należy je
przekazać do odpowiedniej zbiornicy zużytego sprzętu elektrycznego i
elektronicznego zgodnie z wymaganiami dyrektywy 2002/96 WG (w Polsce
ustawa z dnia 19 lipca 2005 r. w sprawie zużytego sprzętu elektrycznego i
elektronicznego wraz z źniejszymi zmianami i uzupełnieniami).
Zapewnienie prawidłowej utylizacji zużytego wyrobu pomaga zapobieganiu
jego potencjalnego negatywnego wpływu na środowisko naturalne oraz
zdrowie ludzi. Szczegółowych informacji w tym zakresie udzielają właściwe
organy samorządowej i państwowej administracji terytorialnej, zakłady
oczyszczania miast i osiedli oraz sprzedawcy.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756