Znaleziono w kategoriach:
U Okap FABER Cylindra EG8 X37

Instrukcja obsługi U Okap FABER Cylindra EG8 X37

Powrót
Felhasználói Kézikönyv
Uživatelská Pøíruèka
Uputstva za Korištenje
Priročnik za uporabo
Instrukcja Obsługi
Kullanim Kilavuzu
Εγχειρίδιο οδηγιών
PL 4
48
INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Ze względów bezpieczeństwa oraz aby zagwarantować prawidłowe
funkcjonowanie, przed przystąpieniem do instalacji i użytkowania urządzenia
należy zapoznać się z treścią niniejszej publikacji. Instrukcję obsługi należy
trzymać zawsze w pobliżu urządzenia oraz przekazać ją razem z
urządzeniem osobom trzecim. Ważne jest, aby wszyscy użytkownicy znali
sposób działania oraz zasady bezpieczeństwa produktu.
Podłączenie przewodów powinno być wykonane przez wykfalifikowanego
instalatora.
 Producent nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne szkody
spowodowane przez nieprawidłową instalację lub użytkowanie.
 Minimalna bezpieczna odległość od powierzchni gotowania do krawędzi
okapu powinna wynosić co najmniej 650 mm (niektóre modele mogą zostać
zainstalowane niżej; patrz odpowiedni rozdział zawierający wymiary robocze i
montażowe).
 Jeśli instrukcja instalacji kuchenki gazowej wskazuje na potrzebę
zastosowana większej odległości niż podana powyżej, należy to wziąć pod
uwagę.
 Sprawdzić, czy napięcie w sieci elektrycznej odpowiada danym
umieszczonym na tabliczce znamionowej znajdującej się wewnątrz okapu.
 Urządzenia przełączające muszą być zainstalowane w instalacji stałej zgodnie
z obowiązującymi przepisami dotyczącymi okablowania.
 W przypadku urządzeń klasy I należy sprawdzić, czy sieć elektryczna
wyposażona jest w odpowiednie uziemienie.
 Podłączyć okap do komina dymnego przy pomocy rury o średnicy minimum
120 mm. Droga, którą pokonuje para/dym powinna być możliwie najkrótsza.
 Należy przestrzegać wszystkich norm dotyczących odprowadzania powietrza.
 Nie podłączać okapu do przewodów odprowadzających spaliny (np. z kotłów,
kominków itp.).
PL 4
49
 Jeżeli okap używany jest w połączeniu z kuchenkami nieelektrycznymi (np.
gazowymi), należy zagwarantować odpowiedni poziom wentylacji lokalu tak,
aby zapobiec powrotowi spalin z komina. Jeżeli okap używany jest w
połączeniu z kuchenkami nieelektrycznymi, podciśnienie w pomieszczeniu nie
może przekraczać 0,04 mbar tak, aby zapobiec powrotowi spalin.
 Powietrze nie może być przesyłane do przewodu kominowego
wykorzystywanego do usuwania spalin urządzeń zasilanych gazem lub
innymi materiałami palnymi.
 Jeżeli kabel zasilający ulegnie uszkodzeniu, musi on zostać wymieniony przez
producenta lub jego serwisanta.
 Wtyczkę należy podłączyć do gniazdka odpowiedniego typu zgodnie z
obowiązującymi normami oraz w miejscu łatwo dostępnym.
 W odniesieniu do kwestii technicznych oraz bezpieczeństwa należy ściśle
przestrzegać obowiązujących przepisów dotyczących odprowadzania spalin,
ustanowionych przez władze lokalne.
OSTRZEŻENIE: przed przystąpieniem do instalacji okapu należy zdjąć folie
ochronną.
 Używać wyłącznie śrub oraz osprzętu typu odpowiedniego dla danego okapu.
OSTRZEŻENIE: brak śrub lub elementu osprzętu zgodnych z instrukcją
może być przyczyną porażenia prądem.
 Nie należy na nią patrzeć za pomocą narzędzi optycznych (lornetka, szkło
powiększające…).
 Nie zapalać potraw pod okapem: może to być przyczyną pożaru.
 Niniejsze urządzenie może być używane przez dzieci w wieku poniżej 8 lat
oraz osoby o ograniczonych zdolnościach psychicznych, fizycznych i
zmysłowych lub o niedostatecznym doświadczeniu i wiedzy na temat jego
działania, powinni oni zostać jednak poinstruowani oraz skontrolowani w
kwestii obsługi urządzenia przez osoby odpowiedzialne za ich
bezpieczeństwo. Należy pilnować, aby dzieci nie bawiły się urządzeniem.
Czyszczenie i konserwacja urządzenia nie powinny być wykonywane przez
dzieci, chyba że są one nadzorowane.
 Dzieci nie należy zostawiać bez nadzoru i nie należy im zezwalać na zabawę
urządzeniem.
PL 5
50
 Urządzenie nie może być użytkowane przez osoby (i dzieci) o
ograniczonych zdolnościach psychicznych, fizycznych i zmysłowych lub o
niedostatecznym doświadczeniu i wiedzy, o ile nie są one nadzorowane
oraz instruowane.
Części zewnętrzne mogą stać się bardzo gorące, jeżeli używane są
razem z urządzeniami przeznaczonymi do gotowania.
 Umyć i/lub wymienić filtry po określonym czasie (zagrożenie pożarowe).
Patrz rozdział Czyszczenie i konserwacja.
 Jeżeli okap używany jest jednocześnie z urządzeniami spalającymi gaz lub
inne paliwa, w pomieszczeniu należy zapewnić odpowiednią wentylację
(nie dotyczy urządzeń, które jedynie pobierają powietrze z pomieszczenia).
 Symbol znajdujący się na urządzeniu lub na jego opakowaniu oznacza,
że nie wolno danego urządzenia wyrzucać razem ze zwykłymi odpadami
domowymi. Zużyty produkt należy przekazać do centrum zbiórki odpadów,
specjalizującego się w recyklingu komponentów elektrycznych i
elektronicznych. Likwidując produkt w sposób właściwy, przyczyniasz się
do zapobiegania ewentualnym ujemnym wpływom na środowisko naturalne
oraz na zdrowie ludzi, które mogłyby powstać w wyniku niewłaściwej
likwidacji. Szczegółowe informacje na temat recyklingu tego produktu
można uzyskać w urzędzie miasta/ gminy, lokalnych instytucjach
zajmujących się likwidacją odpadów lub w sklepie, w którym produkt został
zakupiony.
PL 5
51
WŁAŚCIWOŚCI TECHNICZNE
Wymiary
Min.
550mm
Min.
550mm
540
Części składowe
Odn. Il. Elementy urządzenia
1 1 Korpus okapu wraz z: przyciskami sterowania,
oświetleniem, filtrami
3 1 Wspornik okapu razem z wyciągiem
7 1 Rurka PCW
8 1 Kratka kierunkowa
8c 1 Redukcja wyjścia powietrza ø 120 mm
9 1 Kołnierz redukcyjny ø 150-120 mm
Odn. Il. Elementy montażowe
11 4 Wkręty ø 10
12a 4 Śruby 5 x 70
12b 4 Śruby M4 x 15
12e 2 Śruby 2,9 x 9,5
13 4 Kołki do śrub M4
Il. Dokumentacja
1 Instrukcja
11
12a
3
12b
13
1
9
7
12e
88c

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756