Znaleziono w kategoriach:
Patelnia KINGHOFF KH-1119 28 cm

Instrukcja obsługi Patelnia KINGHOFF KH-1119 28 cm

Powrót
Instrukcja obsługi dla użytkownika
NACZYŃ ŻELIWNYCH I NACZYŃ ŻELIWNYCH POWLECZONYCH EMALIĄ
Przed pierwszym użyciem należy przepłuknaczynie gorącą wodą. Pod żadnym pozorem nie wolno używać
płynu do naczyń.
Należy upewnić się, że uchwyty zawsze dobrze dokręcone (opcjonalnie), w razie potrzeby należy je dokręcić.
Dokładnie osuszone żeliwne naczynie nadaje się do użycia.
Garnki i patelnie z naturalnego żeliwa myje się gorącą wodą bez detergentów, myjką lub gąbką. Naczyń nie należy
myć w zmywarce.
Po użyciu warto nasmarować garnek lub patelnię odrobiną oleju jadalnego, masła lub margaryny. To przywróci
naczyniu świeżość i odpowiednio zakonserwuje je do czasu kolejnego użycia.
Pod żadnym pozorem nie należy wlewdo rozgrzanego naczynia zimnych płynów.
Żeliwa nie rozgrzewa się na palnikach typu Booster (na indukcji). Żeliwo rozgrzewa się błyskawicznie - stąd po
wstępnym nagrzaniu należy znacząco zmniejszmoc palnika czy płyty.
Naczyń, które posiadają pokrywę, nie należy trzymać w szafce przykrytych. W hermetycznie zamkniętym
naczyniu mogą pojawić się oznaki rdzy.
Odpowiednia konserwacja sprawi, że naczynia żeliwne będą służyły przez wiele lat. Specyfika żeliwa tkwi w tym, że
jego wartość rośnie w siłę w miarę upływu lat. Z żeliwem jest tak, jak z dobrym winem.
Nie wolno próbować zmywać jej płynem do mycia naczyń lub innymi środkami pomocniczymi do zmywania, może to
spowodow oderwania się emalii i rdzewienia produktu w takim przypadku należy postępować jak w punkcie
1 poniżej.
Podczas smażenia w głębokich naczyniach poziom napełnienia oleju nie może przekraczać 1/3 wysokości naczynia.
Podczas dodawania składników olej nie może się wylać. Dla bezpieczeństwa należy zawsze stosować termometr do
smażenia oraz przygotować odpowiednią osłonę na wypadek przegrzania lub pryskania tłuszczu. Spód naczynia
powinien być zawsze czysty. Nie należy przesuwnaczynia po kuchence, gdyż spowoduje jej zarysowania.
Nieodpowiednie używanie żeliwnych naczyń może wywołać, między innymi, ich przebarwienie.
1. Jeśli ścianki lub dno naczynia przybiorą szary kolor oznacza to, tłuszcz konserwujący naczynie zostspłukany.
Wtedy trzeba wlać olej, tak, by sięgał do wysokości 2/3 naczynia, gotować go przez 15–30 minut. Gdy naczynie
wystygnie, ewentualny nadmiar tłuszczu należy usunąć suchą szmatką. Konserwację żeliwnych naczyń należy
przeprowadzać w dobrze wentylowanym pomieszczeniu lub przy uchylonym oknie. Trzeba pamiętać, że proces
ten przeprowadza się sporadycznie - nawet raz w roku. Tu wszystko zależy od częstotliwości używania.
2. Jeśli na naczyniu pojawia się oznaki rdzy oznacza to, tłuszcz konserwujący z naczynia został spłukany,
względnie w naczyniu przez dłuższy czas przechowywano pożywnie. Możliwe jest również, że nie wysuszone,
wilgotne naczynie bezpośrednio po użyciu, zostało przykryte pokrywką i odstawione na dłuższy okres czasu. Jeśli
w naczyniu pojawi się rdza, trzeba usunąć szmatką bądź szczoteczką. Następnie trzeba ponownie je
zakonserwować instrukcja w punkcie 1.
3. Jeśli pożywienie zbyt mocno przywiera do naczynia oznacza to, że naczynie jest suche. Warto wtedy wsypać na
dno sporą ilość soli kuchennej i rozgrzać garnek czy patelnię na płycie bądź kuchence. Gdy sól spali się, należy
ostudzić naczynie i usunąć sól.
4. Jeśli na gąbce lub ściereczce użytej do osuszenia naczynia pojawią się czarne plamy, znaczy to, że tłuszcz
konserwujący naczynie zost spłukany. Tym samym naczynie zostało pozbawione naturalnej powłoki, która
zapobiega przywieraniu potraw. Warto wtedy zagotować w naczyniu wodę, wylać ją, osuszyć garnek lub patelnię,
po czym zakonserwowjak podano w punkcie 1.
Przechowywanie i marynowanie środków spywczych jest dopuszczalne jedynie w naczyniach żeliwnych
powleczonych emalią. Warstwa emalii jest nieprzepuszczalna i dlatego może być używana do przechowywania
surowych składników lub ugotowanych potraw. Jest wni przeznaczona do marynowania z dodatkami
zawierającymi kwas, np. winem. Do mieszania i nalewania zalecamy stosowanie pomocnych akcesoriów z silikonu
i nylonu firmy Klausberg lub KingHoff. Zapewniają one dużą wygodę podczas używania i chronią powierzchnię
emaliowaną. Metalowych przedmiotów, łyżek i trzepaczek należy używać z największą ostrożnością, aby nie
zarysowpowierzchni emaliowanej. Nie obstukiwać nimi krawędzi naczynia.
Nie należy używać przyrządów do mieszania zasilanych na baterie lub elektrycznie, ponieważ ich ostrza mogą
uszkodzić warstwę emaliowaną. Noży i innych przedmiotów z ostrymi krawędziami nie należy używać do krojenia
produktów w naczyniu żeliwnym.
Uchwyty żeliwne oraz uchwyt pokrywki ze stali nierdzewnej nagrzewają się podczas gotowania. Dlatego należy ich
dotykać tylko przy użyciu rękawic do garnków, łapek do garnków itp.
Czyszczenie i pielęgnacja Nagrzane naczynia należy zawsze pozostawić na kilka minut, aby ostygły, dopiero wtedy myć
gorącą wodą, a następnie przepłukać czystą wodą i dobrze osuszyć. Nie zanurzać nagrzanych naczyń kuchennych od
razu w zimnej wodzie ani nie nalew do nich zimnej wody, ponieważ może dojść do wstrząsu termicznego
i uszkodzenia warstwy emaliowanej. Jeżeli resztki jedzenia przywarły do naczynia, należy nalać do niego ciepłej wody,
pozostawić na 15-20 minut, aby zmiękły, a następnie przepłuktak jak zwykle. Do usuwania mocno przywierających
resztek jedzenia można stosowzmywaki z włosiem nylonowym lub nylonowe gąbki do mycia bądź inne miękkie
gąbki do czyszczenia. Nie należy używać gąbek do czyszczenia garnków z włókami metalowymi ani ostrych środków
czyszczących, ponieważ powodują one uszkodzenia powłoki emaliowanej. Żeliwne naczynia kuchenne bardzo
trwałe, jednak po upadku lub uderzeniu o twarde powierzchnie mogą ulec uszkodzeniu. Należy pamiętać, że takie
uszkodzenia nie podlegają gwarancji.
Na powierzchni żeliwnych naczyń kuchennych również emaliowanych, w wyniku wielokrotnego pieczenia na oleju,
z biegiem czasu powstaje tak zwana patyna (brązowawa warstwa), naturalna warstwa ochronna, która pomaga
uzyskjeszcze lepsze efekty gotowania.
Uszkodzenia spowodowane nieprzestrzeganiem powyższych instrukcji nie podlega roszczeniom
gwarancyjnym.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756