Znaleziono w kategoriach:
Grill gazowy LUND 99643

Instrukcja obsługi Grill gazowy LUND 99643

Powrót
INSTRUKCJA OBSŁUGI 1
GRILL GAZOWY
GAS BBQ GRILL
DER GASGRILL
ГАЗОВЫЙ ГРИЛЬ
ГАЗОВЫЙ ГРИЛЬ
BBQ DUJINIS GRILIS
GRILS GĀZES
PLYNOVÝ GRIL
PLYNOVÝ GRIL
GÁZGRILL
GRĂTARUL CU GAZ
BARBACOA DE GAS
BARBECUE AU GAZ GRILL
BARBECUE A GAS
GASGRILL
ΨΗΣΤΑΡΙΆ ΥΓΡΑΕΡΊΟΥ
PL
GB
D
RUS
UA
LT
LV
CZ
SK
H
RO
E
F
I
NL
GR
99643
INSTRUKCJA OBSŁUGI
2
I III
II
IV VIV
VII IX
VIII
X XII
XI
XIII XVXIV
XVI XVIII
XVII
1
2
3
5
6
78
9
10 11
12
13
14
16
17
15
18
19
20
21
22
32
26
15
INSTRUKCJA OBSŁUGI 3
XIX XX XXI
XXII XXIII XXIV
XXV XXVI XXVII
XXXXXIXXXVIII
XXXI XXXII
23
23
24
INSTRUKCJA OBSŁUGI
4
WYKAZ CZĘŚCI
1. misa grilla – 1 szt.
2. pokrywa grilla – 1 szt.
3. nogi krótsze – 2 szt.
4. nogi dłuższe – 2 szt.
5. łącznik górny – 2 szt.
6. łącznik dolny – 2 szt.
7. półka dolna – 1 szt.
8. ścianka tylna – 1 szt.
9. koło – 2 szt.
10. łącznik górny – 1 szt.
11. magnes – 1 szt.
12. drzwiczki – 2 szt.
13. uchwyt drzwiczek – 2 szt.
14. oś drzwiczek – 2 szt.
15. półka boczna – 2 szt.
16. regulator gazowy palnika bocznego – 1 szt.
17. pokrętło palnika bocznego – 1 szt.
18. nakładka dekoracyjna palnika bocznego – 1 szt.
19. ruszt palnika bocznego – 1 szt.
20. iskrownik – 1 szt.
21. ruszt pomocniczy – 1 szt.
22. ruszt – 2 szt.
23. wąż gazowy (dostępny osobno)
24. reduktor gazowy (dostępny osobno)
25. pokrętło palnika – 3 szt.
26. zestaw śrub i nakrętek do montażu grilla
INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Stosować tylko na wolnej przestrzeni. Ze względu na możliwość gromadzenia się gazu, co może
doprowadzić do pożaru lub wybuchu, dozwolone jest użytkowanie grilla tylko na wolnej przestrzeni.
Zabronione jest użytkowanie grilla w garażach, halach i innych pomieszczeniach. Grilla nie należy
wystawiać na działanie opadów atmosferycznych.
Przeczytaj instrukcję przed użyciem urządzenia. Zastosowanie się do poleceń zawartych może
uchronić użytkownika przed odniesieniem obrażeń, spowodowaniem pożaru lub wybuchu. Instruk-
cję należy zachować na cały czas użytkowania grilla. W przypadku przekazywania produktu innym
osobom należy przekazać go wraz z instrukcją.
OSTRZEŻENIE: dostępne części urządzenia mogą być bardzo gorące. Trzymaj dzieci z dala
od urządzenia. Posługując się urządzeniem należy mieć na uwadze, że pod wpływem płomieni
części narzędzia nagrzewają się do wysokich temperatur. Należy stosować rękawice chroniące
przed gorącem i chwytać tylko za uchwyty przeznaczone do tego.
Nie przesuwać urządzenia w trakcie jego działania. Przemieszczanie urządzenia podczas jego
działania może doprowadzić do jego przewrócenia, co grozi poważnymi poparzeniami i pożarem.
Podczas przemieszczania może dojść do przerwania elastycznego przewodu łączącego butlę ga-
zową z grillem, co może doprowadzić do niekontrolowanego wypływu gazu i spowodować pożar
lub eksplozję.
Po użyciu należy zakręcić zawór na butli z gazem. Zamknięcie zaworów umieszczonych na
grillu nie spowoduje odcięcia dopływu gazu do grilla. Pozostawienie instalacji pod ciśnieniem może
spowodować niekontrolowany wypływ gazu, co grozi pożarem i eksplozją.
Nie wolno zmieniać konstrukcji urządzenia. Producent jest w stanie zagwarantować bezpie-
czeństwo tylko w przypadku montażu grilla zgodnie z jego zaleceniami. Niewłaściwe przeróbki
mogą spowodować niekontrolowany wypływ gazu, co grozi pożarem i eksplozją.
MONTAŻ GRILLA
Ze względu na ryzyko skaleczenia należy zachować ostrożność podczas montażu grilla. Stosować
rękawice ochronne.
Montaż grilla opisany poniżej należy przeprowadzić w jasno oświetlonym pomieszczeniu.
Za pomocą śrub złączyć nogi przednie i tylne górnym łącznikiem (II).
Uwaga! W przypadku nóg dłuższych należy zwrócić uwagę aby otwory do mocowania kół znajdo-
wały się w jednej linii. Wsporniki znajdujące się u góry nóg, są zamocowane do nóg tylnych i po
montażu były skierowane do wewnątrz.
Pomiędzy nogami przednimi i tylnymi zamocować za pomocą śrub łączniki dolne (III). Uwaga!
Łączniki górne i dolne należy zamontować odwrotnie względem siebie (IV).
Nogi połączyć za pomocą śrub (V) z półką dolną (VI). Następnie zamocować za pomocą śrub
ściankę tylną (VII).
Za pomocą śrub i nakrętek zamocować przy przedniej krawędzi półki dolnej magnes (X).
Do nóg przednich zamocować za pomocą śrub łącznik górny, należy zwrócić uwagę aby magnes
przymocowany do łącznika był skierowany do przodu i do dołu grilla (XI).
Przygotować drzwiczki, za pomocą śrub przymocować do nich uchwyty (XII). Następnie zamoco-
wać je do konstrukcji grilla. W tym celu należy oś obrotu przełożyć przez otwór w górnym łączniku
grilla, otwory w drzwiczkach oraz otwór w półce dolnej (XIII). Sprawdzić czy drzwiczki zamykają się i
otwierają swobodnie, a magnesy utrzymują je w pozycji zamkniętej. W razie potrzeby wyregulować
położenie magnesów.
Do górnej części nóg za pomocą śrub (XV) zamocowaćłki boczne (XVI). Uwaga, półka lewa
posiada otwór na palnik dodatkowy oraz otwór na regulator palnika, należy się upewnić, że otwór
do zamocowania regulatora będzie się znajdował z przodu grilla.
Na nogi nałożyć misę grilla i przymocować ją za pomocą śrub do otworów w górnych łącznikach
nóg (XVII).
Od spodu półki lewej wsunąć w otwór regulator palnika bocznego, a od przodu zamontować na-
kładkę dekoracyjną. Całość zamocować za pomocą śrub, następnie na trzpień regulatora nasunąć
pokrętło (XIX). Trzpień regulatora jest spłaszczony z jednej strony, a otwór w pokrętle ma kształt
dostosowany do kształtu trzpienia. Tylko właściwy montaż spowoduje, że skala palnika będzie
właściwie odczytywana.
Od góry półki bocznej przełożyć palnik boczny, tak aby jego wlot nasunął się na dyszę regulatora.
Palnik przymocować do półki za pomocą śrub wkręcanych od spodu półki (XX).
Do styku regulatora podłączyć przewód iskrownika (XXI), a sam iskrownik przykręcić do półki
(XXII). Palnik zabezpieczyć rusztem bocznym (XXIII).
W szczelinę tylnej ściany wsunąć tacę grilla (XXIV).
PL Otworzyć pokrywę grilla i w pokrywie oraz misie zamocować ruszt pomocniczy, przekładając za-
kończenia prętów rusztu przez otwory w pokrywie oraz misie Zakończenia prętów umieszczonych
w pokrywie zabezpieczyć zawleczkami (XXV). Zapobiegnie to przypadkowemu wypadnięciu rusztu
pomocniczego podczas otwierania lub zamykania pokrywy. Poprawnie zamocowany ruszt pomoc-
niczy pozostaje zawsze w pozycji poziomej, niezależnie od pozycji pokrywy grilla.
Na trzpieniach (XXVII) zamocowanych na wewnętrznej powierzchni przedniej i tylnej ściany misy
położyć osłony palników (XXVIII). Każda osłona jest podpierana przez cztery trzpienie, dwa w przed-
niej i dwa w tylnej ścianie misy. Upewnić się, że osłona nie zsunie się samoistnie z trzpieni podczas
użytkowania grilla. Zabronione jest użytkowanie grilla bez poprawnie założonych osłon palników.
Do misy włożyć ruszt grilla tak, aby oparł się na krawędzi wewnątrz misy (XXIX).
UŻYTKOWANIE GRILLA
OSTRZEŻENIE! Urządzenie podczas używania należy trzymać z dala od materiałów łatwo-
palnych.
OSTRZEŻENIE! Podczas używania grilla należy zakładać rękawice chroniące przed popa-
rzeniem.
OSTRZEŻENIE! Podczas podłączania butli z gazem oraz użytkowania grilla zabronione jest
palenie oraz zbliżanie się z ogniem.
Przeznaczenie grilla
Grill jest przeznaczony do przygotowywania potraw na wolnym powietrzu. Produkt jest przeznaczo-
ny tylko do użytku przez osoby prywatne i nie może być stosowany w handlu lub w zastosowaniach
komercyjnych.
Zabronione jest stosowanie innego paliwa niż wymienionego w instrukcji. Nie należy stosować
do ogrzewania pomieszczeń oraz do nagrzewania innych produktów niż potrawy. Główny ruszt
służy do przygotowywania potraw przez ich bezpośrednie umieszczenie na nim. Zabronione jest
stawianie na nim naczyń takich jak np. garnki czy patelnie. Do podgrzewania potraw w naczyniach
służy palnik boczny, na ruszcie palnika bocznego zabronione jest bezpośrednie przygotowywanie
potraw.
Dane techniczne
Nazwa produktu: Grill gazowy
Numer katalogowy produktu: 99643
Moc cieplna wejściowa: 16,0 kW (1165 g/h) (4 x 3,2 kW + 3,2 kW)
Rodzaj i ciśnienie gazu zasilającego: butan G30 oraz propan G31 przy ciśnieniu 37 mbar
Kategoria urządzenia gazowego wg EN 498: I3B/P(37)
Sposób zasilania gazem: butle gazowe o wadze 11 kg; maksymalne rozmiary butli to 310 mm
średnicy i 600 mm wysokości, mierzonej z zainstalowanym zaworem.
Ilość palników: 4 palniki główne oraz 1 palnik boczny
Średnica dyszy: 0,8 mm
Wymiary rusztu głównego dł. x szer.: 660 x 400 mm
Wymiary zewnętrzne grilla z zamkniętą pokrywą dł. x szer. x wys.: 1480 x 560 x 1060 mm
Masa całkowita grilla bez butli gazowej: ok. 32 kg
Producent oraz autoryzowany serwis: TOYA S.A. ul. Sołtysowicka 13-15, 51-168 Wrocław, Polska
Uwagi do montażu grilla
Zabronione jest samodzielne zmienianie konstrukcji grilla. Nie demontować elementów zmontowa-
nych fabrycznie oraz elementów zaplombowanych fabrycznie, zwłaszcza instalacji gazowej.
W przypadku palnika bocznego może zajść potrzeba regulacji iskrownika przed pierwszym uży-
ciem grilla. Iskra musi przeskakiwać z iskrownika w miejsce otworów palnika. W innym przypadku
iskrownik może niepoprawnie zapalać gaz lub nie zapalać go w ogóle. W razie potrzeby należy przy
użyciu niewielkiej siły zgiąć trzpień iskrownika. Wszelkiej regulacji iskrownika należy dokonywać
przy odłączonej butli gazowej.
Przygotowanie grilla do użytkowania
Upewnić się że grill został zmontowany zgodnie z instrukcją. Grill oraz butle należy umieścić na pła-
skim, równym i niepalnym podłożu. Jeżeli koła grilla zostały wyposażone w blokadę, należy jej użyć
w celu unieruchomienia grilla. Upewnić się, że w pobliżu w tym również nad grillem nie znajdują się
żadne łatwopalne przedmioty, a także inne źródła ognia lub ciepła. Wokół grilla należy zachować
przynajmniej 1 metr wolnej przestrzeni, a nad grillem nie mogą się znajdować żadne przeszkody.
Uwaga! Sprawdzić czy wszystkie pokrętła palników grilla znajdują się w pozycji zamknięty.
Grill należy podłączyć do butli gazowej za pośrednictwem węża elastycznego oraz reduktora ga-
zowego. Zarówno reduktor jak i wąż należy nabyć osobno. Zaleca się użycie gotowych zestawów
węża połączonego z reduktorem VOREL 99670 lub VOREL 99671. Reduktor w wymienionych
zestawach został przystosowany do obniżenia ciśnienia gazu wg wymagań w Polsce. Reduktor nie
umożliwia regulacji ciśnienia gazu, a jedynie ogranicza ciśnienie gazu w butli do ciśnienia bezpiecz-
nego dla grilla. Reduktor musi spełniać wymogi normy europejskiej EN 16129. Jeżeli reduktor jest
podłączony fabrycznie do węża, to nie należy tego połączenia mody kować.
Na luźny koniec węża należy nałożyć metalową opaskę zaciskową, a następnie koniec węża na-
sunąć na krócieć przyłączeniowy grilla (XXXI). Połączenie zabezpieczyć zaciskając opaskę. Nie
należy zbyt mocno zaciskać opaski, tylko w stopniu zapewniającym szczelność połączenia. Zbyt
mocne zaciśnięcie opaski może spowodować uszkodzenie węża. Reduktor gazowy został wypo-
sażony w przyłącze gwintowe, które należy przykręcić do zaworu butli gazowej za pomocą klucza
(XXXII). Butlę ustawić w takim miejscu aby elastyczny wąż nie był zagięty, skręcony ani nadmiernie
naprężony. Przed podłączeniem należy sprawdzić stan węża pod kątem uszkodzeń lub zużycia.
W przypadku wyrycia uszkodzeń lub zużycia węża należy go wymienić na nowy w tym celu należy
przekazać grill do autoryzowanego punktu naprawczego. Zabroniona jest samodzielna wymiana
węża lub zastępowanie go wężem nie przeznaczonym do przesyłania gazu. Wąż powinien mieć 80
cm długości, jego długość nie może przekraczać 150 cm. Należy stosować tylko węże elastyczne
przeznaczone do przesyłania gazu płynnego propanu lub butanu.
Po dokonaniu podłączenia należy dokonać sprawdzenia szczelności instalacji gazowej.
Jeżeli lokalne przepisy wymagają użycia innego węża i / lub reduktora należy nabyć je osobno tak,
aby spełniały wymogi danego miejsca użytkowania.
W normalnych warunkach użytkowania, zaleca się wymianę poprawnie zainstalowanego reduktora
co 10 lat od roku produkcji widocznym na reduktorze. Przepisy lokalne mogą wymagać innych
okresów wymiany reduktora. W przypadku stosowania reduktora na zewnątrz pomieszczeń, należy
go umieścić lub zabezpieczyć przed dostaniem się jakiejkolwiek wody. Podczas używania reduk-
torowi należy zapewnić dobra wentylację, która zapobiegnie kondensacji pary wodnej wewnątrz
urządzenia. Reduktor jest przystosowany do pracy w temperaturze otoczenia od -20 do +50 st. C.
Jeżeli reduktor został zainstalowany za innym reduktorem wtedy należy ciśnienie w instalacji tak
wyregulować aby znajdowało się w zakresie ciśnienia wejściowego obsługiwanego przez reduktor
dołączony do grilla, uwzględniając przy tym spadki ciśnienia na złączach w instalacji. Reduktor nie
INSTRUKCJA OBSŁUGI 5
powinien być umieszczany niżej niż butla gazowa, pozwoli to uniknąć skraplania się gazu podczas
opróżniania butli gazowej. Rury i węże użyte do podłączenia wlotu reduktora powinny obniżać się
w kierunku butli gazowej.
Ze względu na bliskość palników zabronione jest ustawianie butli na dolnej półce grilla. Butla musi
być ustawiona w pionie. Przed przykręceniem należy z zaworu butli zdjąć folię (plombę) zabezpie-
czającą sprawdzić stan uszczelki i w przypadku stwierdzenia braku uszkodzeń i zużycia należy
przykręcić nakrętkę reduktora do zaworu butli. Połączenie należy skręcić siłą wymaganą do uzy-
skania szczelności. Nadmierne skręcenie połączenia może uszkodzić uszczelkę i połączenie nie
uzyska wymaganej szczelności. Zabronione jest przykręcanie reduktora do zaworu z uszkodzoną
uszczelką. W takim przypadku należy uzyskać od producenta butli informacje potrzebne do prze-
prowadzenia wymiany uszczelki.
Odkręcać powoli zawór butli, aż do uzyskania pełnego otwarcia i sprawdzić szczelność połączeń.
OSTRZEŻENIE! Jeżeli już w trakcie otwierania zaworu butli będzie słychać dźwięk ulatniającego
się gazu oraz zapach gazu będzie wyraźnie wyczuwalny, należy natychmiast zamknąć zawór butli.
Sprawdzić czy zawory palników są zamknięte, a następnie sprawdzić szczelność połączeń.
OSTRZEŻENIE! Zabronione jest sprawdzanie szczelności połączenia za pomocą ognia. Grozi to
poparzeniami, pożarem oraz eksplozją. Należy użyć dostępnych w handlu testerów elektronicznych
lub chemicznych. Przed ich użyciem należy się zapoznać z instrukcjami do nich dołączonymi.
Można też przygotować mieszankę wody i mydła w proporcjach ok ¼ mydła na ¾ wody i pokryć nią
instalację gazową. Jeżeli zostaną zauważone pęcherzyki gazu oznacza to miejsce nieszczelności
instalacji. W przypadku zaobserwowania nieszczelności, należy zakręcić zawór butli i usunąć nie-
szczelności, np. przez dokręcenie połączeń. Powtórzyć sprawdzenie szczelności instalacji. Jeżeli
nie da się usunąć nieszczelności należy zamknąć zawór butli, odłączyć butlę od grilla, a następnie
przekazać grill do autoryzowanego punktu naprawczego.
Jeżeli sprawdzanie szczelności instalacji gazowej nie wykryło żadnych nieszczelności można przy-
stąpić do użytkowania grilla.
Jeżeli grill jest uruchamiany po okresie przechowywania należy sprawdzić stan palników. Zdemon-
tować ruszt i osłony palników, sprawdzić stan wszystkich palników w tym także bocznego, pod
kątem zabrudzeń i rdzy. Sprawdzić czy palniki, dysze nie są zatkane przez brud, resztki żywności
lub przez owady. Przed przystąpieniem do użytkowania grilla należy oczyścić palniki za pomocą
środków do czyszczenia grilli lub piekarników. W przypadku stwierdzenia zatkania dyszy gazowej
zabroniona jest samodzielna naprawa. W takim przypadku grill należy przekazać do autoryzowa-
nego punktu serwisowego. Zabronione jest użytkowanie grilla z niesprawnym jednym bądź kilkoma
palnikami.
W przypadku stwierdzenia obecności wilgoci na przykład na skutek kondensacji pary wodnej na-
leży osuszyć dostępne powierzchnie za pomocą tkaniny lub ręczników papierowych, a następnie
pozostawić grill w suchym miejscu w celu osuszenia wilgoci zgromadzonej w miejscach niedostęp-
nych. Dla przyspieszenia osuszania należy otworzyć pokrywę grilla i palnika bocznego, zdemonto-
wać osłony palników oraz ruszt. Zabronione jest osuszanie za pomocą przepuszczenia gazu przez
instalację. Zabronione jest uruchamianie grilla z zawilgoconymi palnikami, może doprowadzić do
niekontrolowanego zapalenia się gazu, co grozi poparzeniami, pożarem lub eksplozją.
Obsługa palników głównych
Uwaga! Otworzyć w pełni pokrywę grilla. Zabronione jest zapalanie palników przy opuszczonej
pokrywie.
Drugi palnik od lewej posiada wbudowany iskrownik, który pozwala na zapalenie mieszanki po-
wietrza i gazu.
Otworzyć zawór butli gazowej. Wcisnąć i przytrzymać pokrętło palnika drugiego z lewej, a następ-
nie obrócić je w prawo o 90 stopni. Jeżeli będzie słyszany dźwięk wyładowania elektrycznego
oznacza to zadziałanie iskrownika. Mieszanka powietrza i gazu powinna się zapalić. Jeżeli to nie
nastąpi należy zamknąć zawór palnika i powtórzyć procedurę.
Jeżeli nawet po kilkukrotnej próbie nie uda się zapalić palnika, może to oznaczać, że dysza palnika
została zablokowana. W takim wypadku należy zamknąć zawór palnika, zamknąć zawór butli, odłą-
czyć butlę od grilla i przekazać go do autoryzowanego punktu naprawczego.
Po udanej próbie zapalenia palnika należy zwolnić nacisk na pokrętło i obracając je wyregulować
wielkość płomienia. Pozostawienie pokrętła obróconego o 90 stopni względem pozycji początkowej
(zawór zamknięty) spowoduje ustawienie maksymalnej wielkości płomienia. Obrót do oporu w lewo
spowoduje ustawienie niewielkiego płomienia, a obrót do oporu w prawo spowoduje zamknięcie za-
woru oraz wygaszenie płomienia. Pozostawienie pokrętła w pozycji pośredni względem opisanych
powyżej pozwala dobrać pożądaną wysokość płomienia.
W przypadku potrzeby zapalenia pozostałych palników głównych należy najpierw zapalić palnik
drugi od lewej strony, a następnie należy wcisnąć i przytrzymać pokrętło jednego z pozostałych
palników i obrócić je w lewo o 90 stopni. Palnik powinien zapalić się samoczynnie od płomienia
zapalanego już palnika. Jeżeli nie następuje zapłon palnika może to oznaczać zablokowanie jego
dyszy. W takim wypadku należy zamknąć zawór palnika, zamknąć zawór butli, odłączyć butlę od
grilla i przekazać go do autoryzowanego punktu naprawczego.
Palniki należy zapalać pojedynczo, kolejne zapalać dopiero o zapaleniu poprzedniego. Zabronione
jest zapalanie kilku palników jednocześnie.
Regulację wysokości płomienia pozostałych palników należy przeprowadzić wg procedury opisanej
powyżej.
Obsługa palnika bocznego
Uwaga! Otworzyć w pełni pokrywę palnika. Zabronione jest zapalanie palnika oraz podgrzewanie
potraw przy opuszczonej pokrywie palnika.
Palnik posiada wbudowany iskrownik, który pozwala na zapalenie mieszanki powietrza i gazu.
Zapalenie palnika bocznego odbywa się tak samo jak zapalanie głównego palnika drugiego z le-
wej strony. Regulacja wielkości płomienia palnika bocznego odbywa się tak samo jak pozostałych
palników opisanych powyżej.
Palnik boczny służy tylko do podgrzewania potrwa w naczyniach z płaskim dnem o średnicy od 16
– 22 cm. Zabronione jest stawianie na nim naczyń z innym dnem niż płaskie, np. woków.
Postępowanie w przypadku wycieku gazu
W przypadku wycieku gazu lub nawet podejrzenia wycieku gazu, na przykład czuć wyraźny zapach
gazu należy natychmiast zamknąć zawór butli gazowej oraz zawory wszystkich palników. Następ-
nie odłączyć butlę gazową od grilla. Jeżeli grill jest gorący poczekać do jego ostygnięcia. Poczekać
do wywietrzenia gazu, sprawdzić instalację gazową na obecność uszkodzeń. Jeżeli takowe nie
zostaną zaobserwowane należy przygotować detektor gazu, podłączyć butlę gazową do grilla
i otwierając zawór butli rozpocząć detekcję miejsca wycieku gazu. Jeżeli nie zostanie znalezione
miejsce wycieku, a nadal dają się zaobserwować efekty wycieku gazu. Należy grill przekazać do
autoryzowanego punktu serwisowego.
Ochrona przed poparzeniem
Grill podczas używania nagrzewa się do wysokich temperatur. Najbardziej nagrzewa się pokrywa
grilla, ruszt oraz osłony palników. Jednak nawet pozostałe części grilla mogą się nagrzać do tempe-
ratur powodujących poważne poparzenia w przypadku dotknięcia ich nieosłoniętą dłonią. Podczas
użytkowania grilla należy nosić rękawice ochronne chroniące przed poparzeniem. Podczas pracy,
nigdy nie chwytać żadnej części grilla nieosłoniętą dłonią.
KONSERWACJA, PRZECHOWYWANIE I TRANSPORT
Po skończeniu używania grilla należy zamknąć zawory wszystkich palników, a następnie zamknąć
zawór butli i odłączyć ją od grilla. Odczekać do całkowitego ostygnięcia wszystkich elementów
grilla. Ruszt, tacę oraz osłony palników należy czyścić po każdym użyciu za pomocą środków
przeznaczonych do czyszczenia grilli lub piekarników. Nie zaleca się używać ostrych metalowych
przedmiotów do oczyszczania zaschniętych resztek żywności.
Pozostałe elementy grilla czyścić za pomocą tkaniny lub gąbki oraz detergentów dostępnych w
handlu i przeznaczonych do czyszczenia metalowych powierzchni.
Przed każdym użyciem należy sprawdzić stan instalacji gazowej w szczególności palników, jeżeli
zostanie zaobserwowana rdza lub uszkodzenia należy wymienić wadliwe elementy na nowe. W
tym celu należy się skontaktować z autoryzowanym serwisem producenta.
Przed każdym użyciem należy sprawdzić stan węża elastycznego. W przypadku zauważenia ja-
kichkolwiek uszkodzeń lub zużycia węża należy go wymienić na nowy. Zaleca się okresową wymia-
nę węża nie rzadziej niż co 10 lat, nawet jak nie wykazuje oznak zużycia.
Przed rozpoczęciem przechowywania grilla należy upewnić się, że wszystkie regulatory gazowe
zostały ustawione w pozycji: „zamknięty”. Należy zamknąć zawór umieszczony na butli z gazem, a
następnie ją odłączyć od grilla. Zabronione jest przechowywanie grilla z podłączoną butlą gazową.
Grill oraz butlę należy przechowywać w suchych i ciemnych pomieszczeniach, zabezpieczonych
przed dostępem osób niepowołanych. Grill przechowywać w miejscach wolnych od kurzu. Podczas
przechowywania należy zamknąć wszystkie pokrywy palników. Podczas dłuższego przechowy-
wania na przykład w czasie zimy, zaleca się nakryć grill, aby ochronić go przed wpływem pyłu i
kurzu. W miejscu przechowywania należy zapewnić dobrą wentylację, zapobiegnie to gromadzeniu
się wilgoci na elementach urządzenia co może prowadzić do korozji. Korozja może spowodować
zmianę parametrów elementów instalacji gazowej, co może doprowadzić do niekontrolowanego
wypływu gazu i skutkować pożarem lub eksplozją.
Nie zakrywać otworów wentylacyjnych pomieszczenia do przechowywania butli. Nagromadzenie
gazu może doprowadzić, do pożaru lub eksplozji.
Grill transportować na niewielkie odległości (kilkanaście metrów) korzystając z kół do niego do-
łączonych. W przypadku potrzeby transportu grilla na znaczne odległości za pomocą osobnych
środków transportu należy grill rozmontować, przetransportować w opakowaniu fabrycznym, a
następnie zmontować ponownie. Zabronione jest transportowanie grilla na dowolną odległość z
podłączoną do niego butlą gazową. Przed rozpoczęciem transportu należy zamknąć zawór butli, a
następnie odłączyć ją od grilla.
Zawór zamknięty
Niewielka wysokość płomienia
Iskrownik
Maksymalna wysokość płomienia

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756