Znaleziono w kategoriach:
Kuchnia RAVANSON KWGE-K90 CHEFF

Instrukcja obsługi Kuchnia RAVANSON KWGE-K90 CHEFF

Powrót
MODEL:
KWGE-K90 CHEFF
Importer/Upoważniony Przedstawiciel:
ul. Mazowiecka 6, 09-100 Płońsk, Polska
tel.: 0048 23 662 68 01, fax: 0048 23 662 68 02
www.ravanson.pl
PL
Instrukcja oryginalna
Kuchnia Gazowo - Elektryczna
UKR
Оригінальна інструкція
Кухонна комбінована (газ+електро)
плита
2
PL
Przed przystąpieniem do użytkowania, należy przeczytać
wszystkie wskazówki i ostrzeżenia, dotyczące
bezpieczeństwa użytkowania.
Nieprzestrzeganie podanych niżej ostrzeżeń, dotyczących
bezpieczeństwa i wskazówek bezpieczeństwa,
niewłaściwe zainstalowanie oraz użytkowanie
urządzenia, może spowodować poważne obrażenia
lub śmierć wskutek poparzeń, wybuchu pożaru,
porażenia prądem oraz zatrucia tlenkiem węgla.
Zachowaj wszystkie ostrzeżenia i wskazówki dotyczące
bezpieczeństwa, aby móc skorzystać z nich w przyszłości.
OGÓLNE WSKAZÓWKI BEZPIECZEŃSTWA
Urządzenie powinno być instalowane zgodnie z obowiązującym
prawem i użytkowane tylko w dobrze wentylowanych
pomieszczeniach. PRZED ZAINSTALOWANIEM I UŻYTKOWANIEM
NALEŻY PRZECZYTAĆ INSTRUKCJĘ OBSŁUGI.
Podłączenie kuchni do wewnętrznej instalacji gazowej lub do butli
z gazem płynnym oraz jej regulację POWINIEN WYKONAĆ
WYŁĄCZNIE UPRAWNIONY instalator urządzeń gazowych
lub technik autoryzowanego zakładu serwisowego, zgodnie
z obowiązującymi przepisami, co winno być potwierdzone wpisem
w karcie gwarancyjnej wyrobu. Brak takiego potwierdzenia
unieważnia gwarancję.
UWAGA! Producent nie ponosi odpowiedzialności za szkody
powstałe wskutek nieprzestrzegania obowiązujących norm
i przepisów lub podłączenia kuchenki przez osobę nieuprawnioną.
3
Urządzenie i jego dostępne części stają się gorące podczas użycia.
Szczególną uwagę należy zwrócić na mliwość dotknięcia
elementów grzejnych. Dzieci poniżej 8 roku życia powinny trzymać
się z daleka, chyba że są pod stałą opieką.
1. To urządzenie musi być zainstalowane zgodnie
z obowiązującymi przepisami.
2. Instalacja oraz konserwacja urządzenia musi
być przeprowadzona przez wykwalifikowaną osobę.
3. Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności za obrażenia
lub uszkodzenia spowodowane przez niewłaściwe
zainstalowanie urządzenia lub jego nieprawidłowe użytkowanie.
4. Nie zezwala się na wykonywanie we własnym zakresie
jakichkolwiek zmian i modernizacji, pod rygorem utraty
uprawnień gwarancyjnych.
5. Urządzenie przeznaczone jest do obsługi wyłącznie przez osoby
dorosłe. Nie zezwalać dzieciom na zabawę w pobliżu
urządzenia.
6. Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do ytkowania
przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonej zdolności fizycznej,
czuciowej lub psychicznej, lub osoby nie mające doświadczenia
lub znajomości sprzętu, chyba że odbywa się to pod nadzorem
lub zgodnie z instrukc użytkowania sprzętu, przekazanej
przez osoby odpowiadające za ich bezpieczeństwo.
7. Należy zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
8. Urządzenie jest przeznaczone do przyrządzania potraw
w warunkach gospodarstwa domowego. Stosowanie
jej do innych celów jest niedozwolone!
9. Kuchnię powinien naprawiać wyłącznie autoryzowany zakład
serwisowy, wykorzystujący oryginalne części zamienne.
10. Nieprawidłowo przeprowadzone naprawy mogą stanowić
źródło znacznych zagrożeń.
11. W przypadku awarii urządzenia, zwłaszcza przy ulatnianiu
się gazu, urządzenie należy odciąć od dopływu gazu
i niezwłocznie skontaktować się z zakładem serwisowym.
4
12. W przypadku ulatniania się gazu należy natychmiast
zamknąć zawór na instalacji gazowej lub na butli
z gazem, dokładnie przewietrzyć pomieszczenie i wezwać
pogotowie gazowe. W tym czasie nie wolno zapalać zapałek,
palić papierosów, włączać wyłączać odbiorników
elektrycznych (radio, dzwonek, włącznik oświetlenia)
lub mechanicznych, powodujących iskrzenie.
UWAGA!
Gaz płynny jest cięższy od powietrza i dlatego ma tendencje
do gromadzenia się na dolnych poziomach. Pomieszczenia,
w których zainstalowano butle z gazem płynnym powinny
być wyposażone w kanały wentylacyjne, wyprowadzone
z pomieszczenia na zewnątrz, umożliwiające wydostanie
się gazu w przypadku nieszczelności. Z tego samego powodu
butle z gazem, zarówno puste jak i częściowo napełnione,
nie powinny być ani instalowane ani przechowywane
w pomieszczeniach usytuowanych pod powierzchnią ziemi
(np. w piwnicach). Butle nie mogą się znajdować zbyt blisko
źródeł ciepła (piecyki, kominki, piekarniki itp.), które mogłyby
zwiększyć temperaturę we wnętrzu butli powyżej 50ºC.
13. Kuchni nie wolno podnosić za uchwyt piekarnika!
14. Przed użyciem należy usunąć wszystkie zabezpieczenie
ochronne założone na czas transportu.
15. Materiały, z których jest wykonane opakowanie, nadają
się do wykorzystania jako surowce wtórne.
16. Zużytą kuchnię należy doprowadzić do stanu
uniemożliwiającego jej ponowne wykorzystanie. Należy zdjąć
drzwi, gdyż mogą stanowić źródło zagrożenia, zwłaszcza
dla dzieci. Następnie urządzenie przekazać
do wyspecjalizowanych jednostek, zajmujących się utylizacją
lub skupem surowców wtórnych.
17. Przed instalacją należy sprawdzić w miejscu instalacji
ciśnienie oraz rodzaj gazu, do którego kuchnia
jest przystosowana.
18. Warunki dotyczące zmiany rodzaju używanego gazu
5
znajdują się w instrukcji obsługi (patrz także tabliczka
znamionowa urządzenia).
19. Upewnić się, że źródło zasilania, do którego
ma być podłączone urządzenie, odpowiada parametrom
podanym na tabliczce znamionowej.
20. Należy uważać, żeby przewód zasilający nie styk
się z ostrymi krawędziami oraz gorącymi powierzchniami.
21. Wtyczka urządzenia musi pasować do gniazdka.
22. Nie należy w żaden sposób przerabiać wtyczki.
23. Nie wolno pozostawiać pracującej kuchni bez nadzoru.
24. Płomień palników powinien być regularny i stabilny.
Jeżeli płomień nie jest regularny, należy oczyścić palnik.
W przypadku usterki wezwać autoryzowany serwis.
25. Sprawdzić, czy pokrętła znajdują się w pozycji „0
(wyłączony), kiedy kuchnia nie jest użytkowana.
26. Nie pozostawiać na wierzchu kuchni (na palnikach) folii
aluminiowej i innych przedmiotów, jeżeli palniki są włączone.
27. Jeżeli kuchnia posiada pokrywę, zabezpieczającą
przed kurzem oraz rozpryskiwaniem tłuszczu
nie wolno używać jej do innych celów. Nie wolno stawi
żadnych przedmiotów na zamkniętej pokrywie.
28. Przed otwarciem pokrywy należy oczyścić.
Przed zamknięciem pokrywy odczekać, aż urządzenie ostygnie.
29. Pokrywy NIE WOLNO zamykać, gdy piekarnik, płyta
lub palniki są jeszcze gorące.
30. Podczas pracy kuchni powstaje ciepło i wilgoć.
Należy zapewnić prawidłową wentylację w pomieszczeniu,
w którym będzie ustawiona kuchnia.
31. Pomieszczenie, w którym ma być zainstalowana kuchnia,
powinno posiadać sprawną wentylację nawiewno wywiewną.
Niesprawna wentylacja może prowadzić do zakłócenia procesu
spalania gazu i powstawiania zwiększonej zawartości tlenku
węgla w pomieszczeniu kuchennym.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756