Znaleziono w kategoriach:
Płyta ceramiczna SMEG P864PO

Instrukcja obsługi Płyta ceramiczna SMEG P864PO

Powrót
Spis treści
195
PL
1 Ostrzeżenia 196
1.1 Ogólne zalecenia dotyczące bezpieczeństwa 196
1.2 Przeznaczenie urządzenia 200
1.3 Odpowiedzialność producenta 200
1.4 Utylizacja 200
1.5 Tabliczka znamionowa 201
1.6 Instrukcja obsługi 201
1.7 Jak czytać instrukcje obsługi 201
2 Opis 202
2.1 Opis ogólny 202
2.2 Strefy grzewcze 202
2.3 Oznaczenia 204
3 Użytkowanie 205
3.1 Czynności wstępne 205
3.2 Użytkowanie płyty kuchennej 206
4 Czyszczenie i konserwacja 209
4.1 Czyszczenie powierzchni 209
4.2 Cotygodniowe czyszczenie płyty 209
4.3 Plamy z żywności lub resztki 209
4.4 Co robić, jeżeli... 210
5 Montaż 211
5.1 Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa 211
5.2 Wycięcie blatu 211
5.3 Zabudowa 214
5.4 Podłączenie elektryczne 215
5.5 Instrukcje dla montażysty 218
Zalecamy Państwu uważne przeczytanie niniejszej instrukcji, ponieważ zawiera ona wskazówki,
dzięki którym możliwe będzie zachowanie estetyki i funkcjonalności zakupionego urządzenia.
Dodatkowe informacje o produkcie dostępne na stronie: www.smeg.com
TŁUMACZENIEM INSTRUKCJI ORYGINALNEJ
Ostrzeżenia
196
1 Ostrzeżenia
1.1 Ogólne zalecenia dotyczące
bezpieczeństwa
Obrażenia na osobach
• Urządzenie i jego elementy są
bardzo gorące podczas
użytkowania. Podczas
użytkowania nie należy dotykać
elementów grzejnych.
• Podczas użytkowania chronić
dłonie za pomocą rękawic
termicznych.
• Nie należy nigdy próbować
gasić płomienia lub pożaru
wodą: wyłączyć urządzenie i
nakryć płomień pokrywą lub
ognioodporną narzutą.
Urządzenie może być używane
przez dzieci powyżej 8 roku
życia oraz osoby o
ograniczonych zdolnościach
psychofizycznych lub
nieposiadające odpowiedniego
doświadczenia lub wiedzy
pozostające pod kontrolą osób
dorosłych odpowiedzialnych za
ich bezpieczeństwo.
Urządzenie nie służy do zabawy.
Dzieci poniżej 8 roku życia nie
powinny przebywać w pobliżu
urządzenia bez opieki osoby
dorosłej.
Nie pozwolić dzieciom poniżej 8
roku życia na zbliżanie się do
funkcjonującego urządzenia.
Czynności związane z
czyszczeniem i konserwacją nie
powinny być wykonywane przez
dzieci bez nadzoru.
• Pamiętać, że strefy grzewcze
nagrzewają się bardzo szybko.
Nie podgrzewać pustych
garnków: niebezpieczeństwo
przegrzania.
• W przypadku podgrzania tłuszcz
i olej mogą się zapalić. Podczas
przygotowywania posiłków z
użyciem oleju lub tłuszczu zaleca
się pozostanie w kuchni. Jeżeli
tłuszcz lub olej zapalą się nie
gasić ognia wodą. Przykryć
garnek pokrywką i wyłączyć
strefę grzewczą.
• Należy nadzorować proces
gotowania. Krótkie gotowanie
należy ciągle nadzorować.
Ostrzeżenia
197
PL
Podczas użytkowania nie kłaść
metalowych przedmiotów, jak
naczynia lub sztućce, na
powierzchni grzewczej ponieważ
mogłyby się nagrzać.
Nie należy wkładać ostro
zakończonych metalowych
przedmiotów (sztućce lub
przyrządy) do szczelin.
• Nie wlewać wody na bardzo
gorące blachy.
• Nie stosować lub przechowywać
łatwopalnych materiałów w
pobliżu urządzenia lub
bezpośrednio pod płytą
kuchenną.
• W pobliżu funkcjonującego
urządzenia nie wolno używać
puszek spray.
• Po zakończeniu użytkowania
wyłączyć urządzenie.
• Nie wprowadzać zmian na
urządzeniu.
Przed jakąkolwiek interwencją na
urządzeniu (montaż,
konserwacja, ustawienie lub
przesunięcie) założyć
odpowiednie środki ochrony
indywidualnej.
Przed każdą czynnością na
urządzeniu odłączyć główne
zasilanie elektryczne.
Montaż i naprawy powinny być
wykonywane przez
wykwalifikowany personel
zgodnie z obowiązującymi
przepisami.
Nigdy nie próbować naprawiać
urządzenia samodzielnie lub bez
pomocy wykwalifikowanego
specjalisty.
Jeśli przewód zasilania
elektrycznego jest uszkodzony,
należy natychmiast skontaktować
się z serwisem technicznym, który
dokona jego wymiany.
Uszkodzenie urządzenia
• Nie stosować ściernych lub
agresywnych detergentów (np.
produktów z granulkami,
odplamiaczy i metalowych
gąbek) na częściach szklanych.
• Ewentualnie używać
drewnianych lub plastikowych
narzędzi.
• Nie siadać na urządzeniu.
• Nie stosować jako blatu.
• Nie zatykać otworów, szczelin
wentylacyjnych i
odprowadzających ciepło.
Nie stosować pary do
czyszczenia urządzenia.
Ostrzeżenia
198
Nie zostawiać urządzenia bez
nadzoru podczas przyrządzania
potraw, które mogą wydzielać
tłuszcz lub olej. Podgrzany tłuszcz
i olej mogą się zapalić. Zwrócić
maksymalną uwagę.
Niebezpieczeństwo pożaru: nie
zostawiać przedmiotów na
powierzchniach gotowania.
W żadnym razie nie używać
urządzenia do ogrzewania
pomieszczeń.
Garnki i patelnie grillowe należy
umieścić wewnątrz obwodu płyty
kuchennej.
Dno wszystkich garnków musi być
płaskie i gładkie.
W przypadku przelania lub
wylania usunąć płyn z płyty
kuchennej.
Nie wylewać na płytę kwaśnych
substancji takich jak sok z cytryny
lub ocet.
Nie wysypywać cukru lub słodkich
mieszanek na płytę podczas jej
użytkowania.
• Podczas użytkowania płyty, nie
kłaść na niej materiałów i
substancji, które mogłyby się
rozpuścić (plastik lub aluminiowa
folia).
Nie kłaść pustych garnków i
patelni na włączonych strefach
grzewczych.
Nie stosować materiałów
chropowatych, ściernych lub
ostrych metalowych skrobaków.
Nie stosować produktów
czyszczących zawierających
chlor, amoniak lub wybielacze na
częściach stalowych lub
wykończonych powłoką
metalową (np. anodowane,
niklowane, chromowane).
Montaż
• Niniejszego urządzenia nie
można montować na łodziach i
w przyczepach kempingowych.
Z pomocą drugiej osoby umieścić
urządzenie w meblu.
Sprawdzić, czy materiał z którego
wykonany jest mebel jest odporny
na wysoką temperaturę.
Sprawdzić, czy posiada
wymagane otwory.
Ostrzeżenia
199
PL
Aby uniknąć przegrzania
urządzenia, nie wolno go
instalować za ozdobnymi
drzwiczkami lub panelem.
Podłączenie elektryczne powinno
być wykonane przez
wykwalifikowany personel
techniczny.
Należy obowiązkowo wykonać
uziemienie, zgodnie z normami
bezpieczeństwa dotyczącymi
instalacji elektrycznych.
Używać przewodów odpornych
na temperaturę co najmniej 90 °C.
Moment dokręcenie śrub
przewodów zasilających listwy
zaciskowej powinien wynosić 1,5
- 2 Nm.
Instalacja i ewentualna wymiana
kabla elektrycznego może być
wykonana wyłącznie przez
wykwalifikowany personel
techniczny.
Informacje na temat omawianego
urządzenia
Jeżeli pojawią się rysy, pęknięcia
lub powierzchnia płyty
witroceramicznej całkowicie
pęknie, należy natychmiast
wyłączyć urządzenie. Odłączyć
zasilanie elektryczne i
skontaktować się z Serwisem
Technicznym.
• Uważać, aby twarde i ciężkie
przedmioty nie upadły na
powierzchnię płyty kuchennej.
Nie używać płyty kuchennej,
jeżeli w zamontowanym pod nią
piekarniku trwa proces pirolizy.
Nie dotykać i nie czyścić
powierzchni płyty kuchennej
podczas funkcjonowania lub, gdy
są włączone lampki sygnalizujące
ciepło szczątkowe.
W przypadku obecności dzieci
lub zwierząt domowych, które
dostają do płyty kuchennej
uaktywnić blokadę przycisków.
Po użyciu, wyłączyć strefy
grzewcze, które pozostają
jeszcze bardzo gorące nawet,
jeżeli są wyłączone. Nie dotykać
powierzchni płyty kuchennej.
• Utrzymywać w czystości przyciski
sensorowe i nie kłaść na nich
żadnych przedmiotów.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756