Znaleziono w kategoriach:
Okap VDB Vector 60 IX

Instrukcja obsługi Okap VDB Vector 60 IX

Powrót
OKAP NADKUCHENNY TELESKOPOWY
TYP
INSTRUKCJA OBSŁUGI
I UŻYTKOWANIA
2
Szanowni Pstwo!
Staliście się Państwo ytkownikami okapu nadkuchennego
typu "VECTOR".
Okap ten został zaprojektowany specjalnie z myślą o spełnieniu
Państwa oczekiwań i z pewnością będzie stanowić integral
część nowocześnie wyposażonego gospodarstwa domowego.
Zastosowane w nim rozwiązania konstrukcyjne zapewniają mu
wysoką funkcjonalność i estetykę.
Przed przystąpieniem do montażu i ytkowania okapu prosimy
o dokładne zapoznanie się z treścią niniejszej instrukcji. Dzięki
temu unikną Państwo błędnej obsługi i przez wiele lat będą mogli
się cieszyć z bezawaryjnej eksploatacji tego urządzenia.
Życzymy satysfakcji i zadowolenia z eksploatacji okapu.
VDB
UWAGA:
Producent nie przyjmuje na siebie żadnej odpowiedzialnci
za uszkodzenia powstałe wskutek montażu niezgodnego
z instrukcją obsługi.
3
I. Charakterystyka
4
II. Wyposażenie
4
III. Dane techniczne
5
IV. Warunki eksploatacji
5
V. Montaż
6
VI. Obsługa i konserwacja
9
4
Okap kuchenny VECTOR uży do usuwania oparów kuchennych. Wymaga on
zainstalowania przewodu odprowadzającego powietrze na zewnątrz. Długość przewodu
(rura Ø 120mm) nie powinna być uższa niż 4-5 m. Po zainstalowaniu filtra
z węglem aktywnym okap może pracować jako pochłaniacz zapachów. W tym
przypadku nie wymaga się instalowania przewodu odprowadzającego powietrze na
zewnątrz.
Okap kuchenny jest urządzeniem elektrycznym wykonanym w II klasie ochrony
przeciwporażeniowej.
Urządzenie posiada niezależne oświetlenie oraz wentylator wyciągowy
z możliwością ustawienia jednej z dwóch prędkości obrotowych.
Okap jest przeznaczony do trwałego zamocowania na szafce ponad kuchenką
gazową lub elektryczną.
Okap jest złożony z następujących elementów (rys. 1):
1. Korpusu okapu, wyposażonego w światła i wentylator,
2. Wysuwanego teleskopowo panelu przedniego,
5
1. Okap do usuwania oparów kuchennych na zewnątrz należy podłączyć do
odpowiedniego kanału wentylacyjnego (nie podłączać do kanałów kominowych,
dymowych lub spalinowych bęcych w eksploatacji).
2. Bezpieczna odległość pomiędzy pły kuchen a okapem nadkuchennym powinna
wynosić przynajmniej 650 mm (rys. 2).
3. Pod okapem nadkuchennym nie wolno pozostawiać odkrytego omienia; podczas
zdejmowania naczyń znad gazu należy ustawić płomień minimalny.
4. Potrawy przygotowywane na tłuszczach powinny być stale nadzorowane, gdyż
przegrzany uszcz me się łatwo zapalić.
5. Filtry przeciwuszczowe do okapu nadkuchennego naly czyścić regularnie, nie
rzadziej niż 1 raz w miescu, gdyż nasycone tłuszczem są łatwopalne.
6. Przed każdą operac czyszczenia, wymia filtra lub przed podjęciem prac
naprawczych, należy wyjąć wtyczkę urządzenia z gniazdka, i ewentualnie zaczekać
do całkowitego zatrzymania się wentylatora.
7. Jeżeli w pomieszczeniu, oprócz okapu, eksploatuje s urządzenia o zasilaniu
nieelektrycznym (np. piece gazowe lub na paliwa ciekłe), to należy zadbać
o wystarczającą wentylację (dopływ powietrza).
8. Bezpieczna eksploatacja jest możliwa, gdy przy jednoczesnej pracy okapu
i urządzeń spalających, zależnych od powietrza w pomieszczeniu, w miejscu
ustawienia tych urządz panuje podciśnienie najwej 0,004 milibara (ten punkt nie
obowiązuje gdy okap nadkuchenny jest użytkowany jako pocaniacz zapachów).
Cechy charakterystyczne
Typ okapu
VECTOR
Napięcie zasilania AC 230V 50Hz
Silnik wentylatora 1
Oświetlenie
Ilość filtrów przeciwtłuszczowych
Stopnie prędkości
Szerokość (cm) 50, 60
Głębokość (cm) 31 – 48
Wysokość (cm) 173
Wylot (Ø mm) 120
Wydajność (m
3
/ h)
Pobór mocy (W)
Głośność (dB)
Rodzaj pracy Wyciąg lub pochłaniacz
Waga netto / brutto (kg) 5,97 / 7,10
Kolor stal chromoniklowa

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756