Znaleziono w kategoriach:
Lodówka WHIRLPOOL ARG 18082

Instrukcja obsługi Lodówka WHIRLPOOL ARG 18082

Powrót
Podręcznik użytkownika
PODRĘCZNIK UŻYTKOWNIKA
1
SPIS TREŚCI
Instrukcjaużytkowaniaikonserwacji.......................................... 2
Oświetleniechłodziarki....................................................... 2
WymianażarówkiLED(wzależnościodmodelu) ........................................... 2
Półki ........................................................................... 2
Drzwiczki ....................................................................... 2
ObsługaUrządzenia ......................................................... 3
Pierwszeużycie ................................................................... 3
Komora chłodziarki i przechowywanie żywności . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
Jakprzechowywaćświeżążywnośćinapoje .............................................. 3
* Komora zamrażarki do przechowywania żywności (w zależności od modelu) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Okres przechowywania żywności w różnych temperaturach . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
* Jak rozmrozić komorę zamrażarki (w zależności od modelu) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Odgłosypracyurządzenia ........................................................... 5
Zalecenia w przypadku nieużywania urządzenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Czyszczenieikonserwacja..................................................... 6
Wymianauszczelki .......................................................... 7
Instrukcja użytkowania i konserwacji PL
2
Oświetlenie chłodziarki
W systemie oświetlenia wewnątrz chłodziarki zastosowano diody LED, które zapewnia lepszą widoczność w porównaniu z
tradycyjnymi żarówkami, przy jednoczesnym bardzo niskim zużyciu energii. W razie konieczności wymiany należy skontaktować
się z serwisem technicznym.
Ważne: Oświetlenie wewnątrz komory chłodziarki jest włączane po otwarciu drzwiczek chłodziarki.
Wymiana żarówki LED (w zależności od modelu)
Przed wymianą żarówki należy zawsze odłączyć urządzenie od źródła zasilania. Następnie postępować zgodnie z instrukcjami,
w zależności od typu dostępnej żarówki. Żarówkę wymienić na żarówkę o tych samych właściwościach, dostęp w serwisie
wsparcia technicznego oraz u autoryzowanych sprzedawców.
Typ żarówki 1)
Aby wyjąć żarówkę, odkręć w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara,
jak pokazano na rysunku. Zaczekaj 5 minut przed ponownym podłączeniem
urządzenia.
Żarówka LED (maks. 25 W)
Typ żarówki 2)
Jeżeli produkt jest wyposażony w diody LED (jak pokazano na poniższych rysunkach), to w przypadku konieczności wymiany
skontaktuj się z serwisem wsparcia technicznego. Diody LED bardziej trwałe niż tradycyjne żarówki, zapewniają lepszą
widoczność wewnątrz urządzenia i nieszkodliwe dla środowiska.
Półki
Wszystkie szuflady, półki drzwiowe i półki w komorze można wyciągnąć.
Drzwiczki
Przekładanie drzwi
Uwaga: Kierunek otwierania drzwiczek można zmienić. Jeżeli operację wykona Serwis Posprzedażowy, jest to usługa nieobjęta gwarancją.
Potrzebne informacje można znaleźć w Instrukcji instalacji urządzenia.
Instrukcja użytkowania i konserwacji
3
Obsługa Urządzenia
Pierwsze użycie
Po instalacji pozostaw urządzenie w bezruchu na co najmniej dwie godziny przed podłączeniem go do sieci. Po podłączeniu
do źródła zasilania urządzenie zaczyna działać automatycznie. Optymalne temperatury przechowywania żywności ustalone
fabrycznie.
Po włączeniu urządzenia należy zaczek 4-6 godzin, zostanie osiągnięta prawidłowa temperatura przechowywania
normalnie wypełnionego urządzenia. Antybakteryjny filtr przeciwzapachowy należy umieścić w wentylatorze, jak pokazano
na opakowaniu filtra (jeżeli w wyposażeniu). Jeśli urządzenie wyda sygnał dźwiękowy, oznacza to, że włączył się alarm
temperaturowy: wcisnąć przycisk, aby wyłączyć alarmy więkowe.
Komora chłodziarki i przechowywanie żywności
Komora chłodziarki umożliwia przechowywanie świeżej żywności i napojów. Komora chłodziarki rozmraża się całkowicie
w sposób automatyczny. Okazjonalna obecność kropel wody na wewnętrznej ścianie tylnej komory jest objawem automatycznej
fazy rozmrażania. Skropliny spływają do otworu spustowego i zbierają się w pojemniku, z którego następnie wyparowują.
Uwaga: temperatura otoczenia, częstotliwość otwierania drzwi i miejsce ustawienia urządzenia mogą mieć wpływ na temperaturę we
wnętrzu obu komór. Wartości temperatury należy ustawić w zależności od tych czynników. W warunkach dużej wilgotności, wewnątrz
komory chłodziarki może występować kondensacja, zwłaszcza na szklanych półkach. W tym przypadku zaleca się zamykanie pojemników
z płynami (np. kubek z bulionem), zawijanie żywności o dużej zawartości wody (np. warzywa) i włączenie wentylatora (jeśli jest dostępny).
Wszystkie szuflady, półki drzwiowe i półki w komorze można wyciągnąć.
Wentylacja powietrza
System wentylacji zapewnia lepszą dystrybucję temperatury wewnątrz komór i, w konsekwencji, większą skuteczność
zachowania świeżości żywności i minimalizowania wilgoci. Nie zasłaniać obszaru wentylacji.
Jak przechowywać świeżą żywność i napoje
Produkty żywnościowe wydzielające duże ilości gazu etylenowego (jabłka, morele, brzoskwinie, awokado, figi, suszone śliwki,
borówki, melony, fasolka) i produkty wrażliwe na ten gaz, takie jak owoce, warzywa i sałaty, należy zawsze umieszczać lub
opakowywać osobno, aby zapobiec skracaniu ich terminu przydatności do spożycia; na przykład nie przechowywać pomidorów
razem z owocami kiwi lub kapustą. Aby zapewnić dostateczną cyrkulację powietrza, nie należy przechowywać artykułów
spożywczych zbyt blisko siebie. Używać pojemników wielokrotnego ytku plastikowych, metalowych, aluminiowych i
szklanych lub folii samoprzylepnej.
Gdy w chłodziarce przechowywana jest niewielka ilość żywności, zaleca się korzystanie z półek nad pojemnikiem na owoce i
warzywa, poniew jest to najzimniejszy obszar w komorze. Żywność i napoje, które mogą wydzielać lub przyjmować zapachy,
należy zawsze przechowywać w zamkniętych pojemnikach lub pod przykryciem. Aby zapobiec przewracaniu się butelek,
można umieścić je w specjalnym uchwycie (występuje w wybranych modelach).
c
Legenda
STREFA UMIARKOWANEJ TEMPERATURY
Zalecana do przechowywania owoców tropikalnych, puszek, napojów, jajek,
sosów, marynat, masła, dżemu
STREFA NISKIEJ TEMPERATURY
Zalecana do przechowywania serów, mleka, wyrobów mleczarskich,
produktów delikatesowych, jogurtów
STREFA NAJNIŻSZEJ TEMPERATURY
Zalecana do przechowywania wędlin i deserów, mięsa oraz ryb
SZUFLADA NA OWOCE I WARZYWA
** Strefa najniższej temperatury w modelach z KOMORĄ „0°ZONE" została oznaczona
w legendzie
Instrukcja użytkowania i konserwacji PL
4
* Komora zamrażarki do przechowywania żywności (w zależności od modelu)
Komora zamrażalnika pozwala na długie przechowywanie zamrożonej żywności. Można używać komory „do
przechowywania” wyłącznie do przechowywania żywności zamrożonej, ale KOMORA TA NIE MA MOŻLIWOŚCI ZAMROŻENIA
ŚWIEŻEJ ŻYWNOŚCI.
Komora chłodziarki umożliwia długotrwałe przechowywanie zamrożonej żywności i mrożenie świeżej żywności. Ilość
świeżej żywności, którą można zamrozić w ciągu 24 godzin, jest podana na tabliczce znamionowej. Rozmieścić świeżą żywność
w obszarze mrożenia wewnątrz komory zamrażarki, pozostawiając wystarczającą ilość miejsca wokół opakowań żywności na
swobodny przepływ powietrza. Nie zaleca się ponownego zamrażania częściowo rozmrożonej żywności. Ważne jest, aby
owinąć żywność w sposób zapobiegający przedostawaniu się wody, wilgoci lub kondensacji.
Kostki lodu
Wypełnić 2/3 tacki na d wodą i włożyć z powrotem do komory zamrażarki. Nigdy nie używać ostrych lub ostro zakończonych
przedmiotów do wyjmowania lodu.
Wyjmowanie szuflad
Wysunąć szuflady maksymalnie na zewnątrz, unieść je i wyjąć. Aby uzyskać większą objętość, z komory chłodziarki można wyjąć
wszystkie szuflady. Po ponownym umieszczeniu żywności na kratkach/półkach należy upewnić się, że drzwi odpowiednio
zamknięte.
c
A
Legenda
A. KOMORA ZAMRAŻARKI(jeśli jest w wyposażeniu chłodziarki)
Okres przechowywania żywności w różnych temperaturach
KOMORA MROŹNA
Urządzenie Okres przechowywania (-
12°C) Zalecany okres
przechowywania (-18°C) Okres przechowywania (-
24°C)
Masło lub margaryna 1 miesiąc 6 miesięcy 9 miesiące
Ryby 1 miesiąc 1-3 miesiące 6 miesięcy
Owoce (z wyjątkiem owoców
cytrusowych) & Warzywa 1 miesiąc 8-12 miesięcy 12 miesiące
Mięso - Szynka - wędliny
Mięsa pieczone (wołowina-
wieprzowina-baranina)
Steki lub kotlety (wołowina-
baranina-wieprzowina)
1 miesiąc 2 miesiące
8-12 miesięcy
4 miesiące
12 miesiące
Mleko, Świeże płyny, Ser,
Lody lub sorbet 1 miesiąc 1-3 miesiące 5 miesięcy (niezalecane dla
lodów)
Drób (kurczak-indyk) 1 miesiąc 5-7 miesięcy 9 miesiące
Okres przechowywania żywności w różnych temperaturach
KOMORA NIEMROŹNA
Urządzenie Okres przechowywania 0-
3°COkres przechowywania (3-
6°C) Okres przechowywania 6-
8°C
Puszki, napoje, jajka, sosy,
pikle, masło, dżem 3-4 tygodnie 3-4 tygodnie 3-4 tygodnie
Owoce tropikalne Niezalecane 2-4 tygodnie 3-4 tygodnie
Sery, mleko, nabiał, artykuły
delikatesowe, jogurty 2-5 dni 2-5 dni 2-5 dni
Wędliny, desery, mięso i ryby
oraz domowe potrawy 3-5 dni 1-2 dni Niezalecane

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756