Poradniki Eksperta

Zdaniem eksperta

Soki z sokownika – jak zrobić zdrowy sok?

 2023-07-18 

Soki z sokownika, to samo zdrowie. Owoce i warzywa kryją w sobie niezliczone ilości składników odżywczych, które wspomagają nasz organizm. Robiąc sok w zaciszu domowym, nie musisz obawiać się o środki konserwujące czy barwniki, które mają niekorzystny wpływ na Twoje zdrowie. Samodzielnie przygotowane przetwory, to sama natura. Ich zapach oraz smak sprawiają, że z przyjemnością je degustujemy. Wielu odstrasza sama myśl robienia soków i przetworów. Uważają, że to nie lada wyczyn i lepiej się za to nie zabierać. Nic bardziej mylnego! Tu nie potrzeba wyjątkowych umiejętności. Liczą się chęci i odrobina dobrej woli. Trochę zaangażowania w przygotowanie soków, da Ci stuprocentową satysfakcję. Nie ma przecież nic cenniejszego, niż nasze zdrowie. Zatem, jak zrobić soki z sokownika? Czy to urządzenie jest przydatne? Jak działa? Oto kilka porad na ten temat.

Jakie są właściwości zdrowotne soków z warzyw i owoców?

Soki z warzyw i owoców, to bomba witaminowa dla naszego organizmu. Są niezwykle odżywcze. Dlaczego warto pić soki? Plusów jest mnóstwo, jak chociażby, np.: poprawiają metabolizm, mają działanie antybakteryjne, czy też zwiększają odporność naszego organizmu. Mają właściwości lecznicze i dietetyczne. Dostarczają nam dużą porcję energii, tak niezbędnej w codziennym funkcjonowaniu. Dla przykładu, sok z buraka obniża ciśnienie krwi, a sok z malin, ze względu na dużą zawartość witaminy C, wspomaga organizm w przeziębieniu, natomiast sok z jarmużu, ma właściwości antynowotworowe, dodatkowo sok z jabłek, zapobiega chorobom serca i obniża poziom cholesterolu we krwi. Pijąc soki, regulujemy gospodarkę wodną naszego organizmu. Korzyści jest wiec bardzo dużo. Latem pijmy więc soki ze świeżych owoców, a zimą te z domowej spiżarni. Warto mieć je zawsze pod ręką, by cieszyć się zdrowiem.

Jakie owoce do soku z sokownika?

Każdy z nas, ma swoje ulubione owoce. Wiosną i latem jemy truskawki, maliny i borówki. Jesienią zajadamy się soczystymi gruszkami i jabłkami. Często też, dla odmiany przyrządzamy sok ze świeżych owoców. Jednakże soki powinniśmy pić, przez cały rok. Co zatem zimą, kiedy brak świeżych owoców i warzyw. Otóż idealnym rozwiązaniem są soki z sokownika. Soki można przygotować, niemalże ze wszystkich owoców. Najlepsze są jednak te najbardziej dojrzałe, pozbawione plam i pleśni. Z nich uzyskasz najwięcej soku. Natomiast mniej dojrzałe owoce, są również mniej wydajne, jeśli chodzi o ilość soku. Poza tym, nie mają tak aromatycznego smaku. Zwróć również uwagę na to, by były one ekologiczne. Owoce z własnego ogrodu, bądź ze sprawdzonego źródła są zdrowsze. Idealnie do aromatycznych i smacznych soków, nadają się: maliny, truskawki, jeżyny, jagody, czarna i czerwona porzeczka, wiśnie, jabłka, gruszki, czy też aronia. Każdy z tych owoców, ma swój niepowtarzalny smak i zapach.

Jakie warzywa do robienia soków z sokownika?

Chociaż soki z owoców są popularniejsze, to nie można zapomnieć o warzywach, które są również bardzo smaczne i wykazują właściwości zdrowotne. Twarde warzywa (np. buraki), wymagają nieco dłuższego czasu odparowywania, niż te miękkie (np. pomidory, szpinak). Podczas przyrządzania soków z warzyw, możesz dodać odrobinę ulubionych ziół, które nadadzą sokom jeszcze bardziej aromatycznego smaku. Soki z warzyw idealnie nadają się do picia, ale mogą być również dodatkiem do zup. Możesz przygotować sok z buraków, pomidorów, szpinaku, jarmużu, itp. Można również łączyć warzywa z owocami, np. buraki z jabłkami. Wszystko to wyśmienicie smakuje, a na dodatek, ma zbawienny wpływ na organizm.

Jak prawidłowo przygotować owoce i warzywa do sokownika?

Żeby soki z sokownika idealnie smakowały, warzywa i owoce muszą być odpowiednio przygotowane. Nie powinieneś więc wrzucać do koszyka malin czy szpinaku, zanim ich dokładnie nie oczyścisz. W pierwszej kolejności, dokładnie przebierz owoce (zwłaszcza te małe, jak maliny, czy truskawki) odszypułkuj, odrzuć te które są nadgnite i pokryte pleśnią. Wybierz suche listki, gałązki, które mogły dostać się do pojemnika podczas zbierania. Owoce miękkie wypłucz dokładnie pod zimną wodą. Nie rób tego zbyt długo, by zbytnio nie rozmiękły. Przy owcach twardych i warzywach, należy umyć skórkę, na której gromadzą się zabrudzenia. Jeśli przyrządzasz sok z jabłek czy gruszek, pamiętaj o usunięciu gniazd nasiennych. Możesz to zrobić za pomocą drylownicy. Jeśli ich nie usuniesz, Twój sok będzie miał ciemniejszą barwę. Twarde warzywa i owoce, pokrój na mniejsze kawałki. Wtedy proces parowania w sokowniku będzie szybszy. Natomiast małe, miękkie warzywa czy owoce, możesz włożyć w całości. Tak przygotowane produkty, gwarantują zdrowy sok.

Jak zrobić sok w sokowniku?

Gdy już wybrałeś ulubione warzywa i owoce oraz starannie je przygotowałeś usuwając wszelkie zanieczyszczenia, możesz przystąpić do przyrządzania soku w sokowniku. Zastanawiasz się, jak zrobić sok w sokowniku? Instrukcja działania, jest dosyć prosta. Oto wyjaśnienie krok po kroku, by przygotowanie soków było przyjemnością i frajdą, a nie przykrym obowiązkiem. Umyj i dokładnie osusz sokownik. To urządzenie składa się z trzech części. Gdy spojrzysz na nie, wygląda trochę jak piętrowy garnek. Do pierwszego naczynia nalej wodę. Nie więcej, niż jedna trzecia wysokości garnka. Tę część ustawiasz bezpośrednio na kuchence lub płycie grzewczej. Drugie piętro naszego garnka, to naczynie w którym będzie gromadził się sok. Na nim ustawiasz najwyższą część, do której wsypujesz owoce lub warzywa (oczywiście wcześniej przebrane i umyte). Owoce posypujesz cukrem. Są zwolennicy wcześniejszego zasypywania owoców cukrem i pozostawiania na około 2 godziny. Każdy ma swój ulubiony sposób, ale tak jeden, jak i drugi jest prawidłowy. Na koniec, przykrywasz owoce pokrywką i zaciskasz klamerkę wężyka. Teraz pozostaje Ci tylko uruchomienie kuchenki lub płyty grzewczej, które podgrzeją wodę.

Jak działa sokownik?

Soki z sokownika, wytwarzane są za pomocą pary pod ciśnieniem. Z dolnego naczynia, przedostaje się ona przez środkowe do górnego, w którym umieszczone są warzywa lub owoce. Pod wpływem działania pary, owoce miękną i zaczynają wydzielać sok. Poprzez dziurkowane dno garnka, w którym umieszczone są warzywa, czy też owoce, gotowy sok ścieka do środkowego naczynia, do którego przymocowany jest wężyk. Jak długo trwa proces parowania? Czas przyrządzenia soku w sokowniku, w dużej mierze zależy od twardości owoców, czy warzyw. Mniej dojrzałe i twarde parują się dłużej, zaś te miękkie i bardziej dojrzałe krócej. A więc chwilkę dłużej poczekasz na sok z jabłek czy buraków, niż na sok z malin, czy szpinaku. Generalnie, cały proces może trwać około 20-60 minut.

Jak przelać soki z sokownika?

Gdy zobaczysz, że sok zaczyna spływać do środka naczynia, otwórz zacisk wężyka. Umożliwi to jego spływanie do przygotowanego wcześniej naczynia. Bardzo ważne jest również przygotowanie naczyń, do których przelejesz sok. Najlepsze są oczywiście słoiki i szklane butelki z korkiem, zakrętką czy zamknięciem typu weck. Mają one różną pojemność. Możesz więc dobrać sobie ich wielkość, według własnych potrzeb. Przed przelaniem do nich soku, pamiętaj o dokładnym ich umyciu i wyparzeniu. To bardzo ważne! Gdy Twój domowej roboty sok znajdzie się w tych naczyniach, dokładnie je zamknij i przystąp do pasteryzacji. Możesz użyć do tego garnka z wodą lub wyprażyć je w piekarniku. W zależności od wielkości słoików lub butelek, pasteryzuj sok przez 20-30 minut.


Pasteryzacja służy konserwacji żywności. Zapobiega psuciu się soku. Tak przygotowane soki, będą cieszyć przez cały rok. Praktycznym sposobem, jest umieszczanie etykiet z nazwą soku i datą jego produkcji. Ułatwi Ci to znalezienie w domowej spiżarni soku, który w danym momencie chcesz spożyć. Butelka przyozdobiona stylowym sznureczkiem lub wstążką, nada Twojemu dziełu niepowtarzalnego i estetycznego wyglądu. Tak przygotowane produkty, możesz odstawić do spiżarni.

Jak zbudowane są sokowniki i do czego jeszcze mogą służyć?

Sokownik to urządzenie, które składa się z trzech garnków nakładanych na siebie. Dolna część służy, jako pojemnik na wodę, z której wytwarza się para. Środkowa, przeznaczona jest na sok, zaś górna na warzywa lub owoce. Podstawową jego funkcją, jest oczywiście wytwarzanie soku. Może być wykorzystany również do przyrządzania posiłków na parze. To praktyczny sposób na zdrową żywność. Ponadto z niektórych owoców, pozostałych po przelaniu soku, możesz przygotować dżem. Jest to więc urządzenie, które ma kilka zastosowań.

Jaka może być pojemność sokownika?

W ofercie naszego sklepu, znajdziesz sokowniki o różnych pojemnościach. Możesz wybrać urządzenie np. 5 l, 8 l, 10 l, czy 12 l. Według własnego uznania decydujesz, który będzie dla Ciebie najbardziej odpowiedni. Jeśli masz dużą rodzinę i lubisz robić przetwory, niewątpliwie trafnym wyborem będzie sokownik o większej pojemności. Mniejszy natomiast, bez problemu schowasz do szafki kuchennej.

Z czego wykonane są sokowniki i na jakie kuchenki przeznaczone?

Materiał z którego wykonane jest to urządzenie, ma duże znaczenie ze względu na jego wytrzymałość na uszkodzenia, czy działanie wysokiej temperatury. Najczęściej sokowniki wykonane są z aluminium lub ze stali nierdzewnej. Są to materiały bezpieczne w kontakcie z żywnością. Sokowniki mogą być przeznaczone na kuchenki ceramiczne, elektryczne, gazowe lub indukcyjne. Wybierz ten, który będzie pasował do Twojej kuchenki.

Jakie praktyczne rozwiązania mogą być zastosowane w sokowniku?

Pierwszym i zapewne najważniejszym dla wielu użytkowników tego urządzenia, jest oczywiście możliwość mycia w zmywarce. To duże ułatwienie i dobre rozwiązanie, na pozbycie się brudnych naczyń. Innym praktycznym rozwiązaniem, jest pokrywka z dziurką do odprowadzania pary, wykonana z żaroodpornego szkła. Dzięki temu, nie musisz jej unosić, by zobaczyć owoce czy warzywa. Niektóre sokowniki wyposażone zostały w trójwarstwowe dno, które równomiernie rozprowadza ciepło i dłużej je utrzymuje. Sokowniki, to funkcjonalne i przydatne urządzenia, które pomogą Ci przygotować zdrowe, domowe soki. Ich smak i zapach, przypomną Ci letnie słoneczne dni. Soki z sokownika, będą rarytasem dla Ciebie i Twoich bliskich. Nie zwlekaj więc, tylko przystąp do działania.

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756