Znaleziono w kategoriach:
FRYTKOWNICA ELDOM FR18

Instrukcja obsługi FRYTKOWNICA ELDOM FR18

Powrót
www.eldom.eu
model: FR18
FRYTOWNICA
DEEP FRYER
FRITOVACÍ HRNEC
FRITTEUSE
ФРИТЮРНИЦА
FRITŐZ
FRITOVACÍ HRNIEC
FREIDORA
freet
Eldom Sp. z o.o.
ul. Pawła Chromika 5a, 40-238 Katowice, POLAND
tel: 32 255-33-40, fax: 32 253-04-12
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
- przed pierwszym użyciem należy uważnie zapoznać
się z całością treści niniejszej instrukcji,
- przewód przyłączeniowy należy podłączyć do
gniazdka o parametrach zgodnych z podanymi w
instrukcji,
- należy zwrócić uwagę na to, by do jednego obiegu
prądu nie włączać za dużo odbiorników
- urządzenie należy odłączać od sieci zawsze poprzez
pociągnięcie za wtyczkę a nie za przewód zasilający
- wyłączyć urządzenie z sieci, jeśli nie jest już ono
używane oraz przed jego czyszczeniem
- nie zanurzać przewodu lub urządzenia w wodzie,
- nie używać na wolnym powietrzu,
- nie pozostawiać dzieci bez opieki w pobliżu
urządzenia,
- Niniejszy sprzęt może być użytkowany przez dzieci w
wieku co najmniej 8 lat i przez osoby o obniżonych
możliwościach fizycznych, umysłowych i osoby o braku
doświadczenia i znajomości sprzętu, jeżeli zapewniony
zostanie nadzór lub instruktaż odnośnie do użytkowania
sprzętu w bezpieczny sposób, tak aby związane z tym
zagrożenia były zrozumiałe. Dzieci nie powinny bawić
się sprzętem. Dzieci bez nadzoru nie powinny
wykonywać czyszczenia i konserwacji sprzętu.
- urządzenie to nie jest przeznaczone do obsługi z
użyciem wyłączników czasowych oraz oddzielnych
systemów zdalnego sterowania,
- urządzenie ustawić na stabilnym i suchym podłożu,
- nigdy nie ustawiać urządzenia blisko gorących
przedmiotów,
- nie pozostawiać urządzenia bez nadzoru,
- sprzęt oddawany do reklamacji powinien być czysty i
kompletny,
- nie chwytać urządzenia mokrymi rękami,
- urządzenie przeznaczone jest tylko do użytku
domowego,
- nie włączać frytownicy bez wlanego oleju, może to
doprowadzić do uszkodzenia,
- używając frytownicę nie należy dopuszczać do niej
dzieci,
2
- urządzenie jest zbudowane z materiałów, które mogą być poddane
ponownemu przetwarzaniu lub recyklingowi,
- należy je przekazać do odpowiedniego punktu, który zajmuje się
zbieraniem i recyklingiem urządzeń elektrycznych i elektronicznych.
OCHRONA ŚRODOWISKA
GWARANCJA
- urządzenie przeznaczone jest do użytku prywatnego w gospodarstwie domowym,
- nie może być używane do celów zawodowych,
- gwarancja traci ważność w przypadku nieprawidłowej obsługi,
- sprzęt oddawany do reklamacji powinien być czysty i kompletny
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
- aby uniknąć niebezpieczeństwa wykipienia nie
przeładowywać koszyka, przede wszystkim
produktami mrożonymi,
- w trakcie smażenia nie trzymać dłoni nad komorą
filtra,
- nie przenosić frytownicy gdy znajdujący się w niej
tłuszcz jest gorący.
- nie wylewać oleju z gorącej frytownicy. Poczekać do
ostygnięcia urządzenia,
- w przypadku zapalenia się tłuszczu, zamknąć pokrywę
i zdławić ogień. W żadnym przypadku nie próbować
gasić ognia wodą.
- nie zanurzać urządzenia w wodzie.
- używać tylko z oryginalnie dołączonymi akcesoriami,
- nie używać w przypadku uszkodzenia przewodu
zasilającego, gdy urządzenie spadło lub zostało
uszkodzone w inny sposób. Naprawę urządzenia
należy powierzyć autoryzowanemu serwisowi; wykaz
serwisów w załączniku oraz na stronie www.eldom.eu,
- napraw sprzętu może dokonać jedynie autoryzowany
punkt serwisowy. Wszelkie modernizacje lub
stosowanie nieoryginalnych części zamiennych lub
elementów urządzenia jest zabronione i zagraża
bezpieczeństwu użytkowania.
- Firma Eldom Sp. z o. o. nie ponosi odpowiedzialności
za ewentualne szkody powstałe w wyniku
niewłaściwego używania urządzenia.
3
INSTRUKCJA OBSŁUGI
FRYTOWNICA FR18
7
5
1
OPIS OGÓLNY
DANE TECHNICZNE
UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
8
6
2
3
4
9
10
Po rozpakowaniu urządzenia należy upewnić się, czy nie uległo ono uszkodzeniu w czasie transportu.
W razie jakichkolwiek wątpliwości należy wstrzymać się z jego użyciem do czasu skontaktowania się z punktem
serwisowym.
Przed pierwszym użyciem należy umyć kosz i pojemnik na tłuszcz.
Napełnianie pojemnika z tłuszczem
Ustawić urządzenie na płaskim, twardym, stabilnym i odpornym na wysokie temperatury podłożu.
- otworzyć pokrywę przez wciśnięcie przycisku (4)
- wyjąć koszyk uchwytem (10) ku górze a następnie wysunąć koszyk z zaczepu
- napełnić pojemnik tłuszczem (około 2-2,5l)
Zalecane jest stosowanie czystego oleju roślinnego. Nie mieszać różnych olejów lub tłuszczów. Poziom oleju nie
może przekraczać oznaczeń umieszczonych wewnątrz pojemnika. Przy używaniu roślinnego tłuszczu stałego
należy pokroić go na małe kawałki, rozpuścić w oddzielnym naczyniu, po czym wlać do frytownicy (900 g
tłuszczu stałego odpowiada 1 litrowi oleju). Nigdy nie dodawać tłuszczu bezpośrednio na koszyk, gdyż urządzenie
może zostać w ten sposób uszkodzone.
Włączanie frytownicy
Pokrętło termostatu (9) oraz włącznik (1) ustawić w pozycji „0”. Włączyć urządzenie do sieci.
Włącznik (1) ustawić w pozycji „1”. Praca frytownicy sygnalizowana jest kontrolką (3).
Ustawić pokrętłem (9) żądaną temperaturę smażenia.
Termostat skalibrowany jest na temperatury 150oC, 170oC i 190oC.
Po około 10 minutach tłuszcz osiąga właściwą temperaturę.
Ułożenie produktów
- otworzyć pokrywę (5) frytownicy poprzez wciśnięcie przycisku (4),
- umieścić koszyk w zaczepie fot.1
- przygotowane uprzednio produkty umieścić w koszyku,
- zamknąć pokrywę frytownicy lekko dociskając aż do słyszalnego zatrzaśnięcia,
W czasie smażenia kontrolka termostatu (2) może kilkakrotnie zaświecić się i gasnąć.
Kontrolka gaśnie z chwilą osiągnięcia nastawionej temperatury.
Po zakończeniu frytowania należy podnieść koszyk, zamontować na korpusie fot.1 i
odczekać aż tłuszcz ocieknie.
1. Włącznik
2. Sygnalizacja grzania (WORKING)
3. Sygnalizacja włączenia (POWER)
4. Przycisk otwarcia pokrywy
5. Pokrywa
6. Okienko
7.
8. Blokada uchwytu
9. Regulacja temperatury
10. Składany uchwyt
- moc: 1800W
- napięcie zasilania: 230V ~ 50Hz
- pojemność: 2,5l
- regulacja temp. oleju 150oC-190oC
Filtr
PL
fot.1
4
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
PRAKTYCZNE PORADY
- nie umieszczać w koszu zbyt dużo żywności,
- nie dolewać wody do oleju, która pogarsza jego jakość,
- nie mieszać świeżego oleju ze starym,
- nie mieszać różnych typów tłuszczów,
- starać się używać możliwie jak najsuchsze potrawy, odszronić mocno zamrożone,
- W przypadku mocno oszronionych produktów należy najpierw zanurzyć kosz z
potrawą, odczekać około 10 sekund i dopiero zamknąć pokrywę frytownicy. W
przeciwnym przypadku dochodzi do zjawiska kondensacji pary wewnątrz frytownicy,
co objawia się wyciekami pary wodnej z boku urządzenia.
- nie nachylać się nad pokrywą frytownicy podczas smażenia a w szczególności nad
otwartą frytownicą, w której znajduje się nagrzany tłuszcz,
- w razie zaistnienia nieprawidłowości w funkcjonowaniu urządzenia należy zwrócić
się do autoryzowanego serwisu. Każda ingerencja, również wymiana przewodu
zasilającego może być dokonana jedynie przez uprawniony warsztat naprawczy,
- nie należy stawiać frytownicy w pobliżu źródeł ciepła,
1. Pojemnik na tłuszcz.
Tłuszcz należy regularnie wymieniać (co 8 do 12 smażeń), nie tylko w celu osiągnięcia
najlepszego smaku, lecz także lekkości potraw. Wartość spożywcza smażonych potraw zależy
w dużej mierze od jakości tłuszczu. Zużytego tłuszczu nie należy wylewać do zlewozmywaka.
Lepiej jest go ostudzić i wyrzucić do śmieci. Przed wylewaniem tłuszczu i czyszczeniem pojemnika
należy zdjąć pokrywę otwierając i wysuwając z mocowań na tylniej ścianie korpusu
frytownicy. Do czyszczenia pojemnika prosimy używać gorącej wody, płynnego środka do
mycia naczyń oraz gąbki. Nie należy stosować środków szorujących. Gdyby pojemnik był
przypalony, radzimy przed myciem zalać go na około 30 min wodą. Przed użyciem pojemnik
dokładnie osuszyć.
Urządzenia nie wolno zanurzać w wodzie.
4. Korpus.
Powierzchnie zewnętrzne oraz przewód elektryczny należy czyścić wilgotną ściereczką. Nie
stosować środków szorujących ani ostrych narzędzi może to spowodować usunięcie
piktogramów. Przed schowaniem urządzenia należy zwinąć przewód w tylnej części.
2. Pokrywa.
Zdjąć pokrywę (fot. 2) z mocowań korpusu. Czyścić
wilgotną ściereczką z dodatkiem płynnego środka
czyszczącego. Przed ponownym zamontowaniem
pokrywy na korpusie dokładnie ją osuszyć.
3. Koszyk.
Koszyk należy myć w gorącej wodzie używając szmatki
i płynu do mycia naczyń.
Fot. 2
Fot. 3
5. Filtr siatkowy.
W pokrywie urządzenia z tyłu (fot. 3) znajduje się filtr. Stan filtra
należy regularnie sprawdzać. Zanieczyszczony filtr należy
umyć.
5

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756