Znaleziono w kategoriach:
Piekarnik SMEG SFP750AOPZ

Instrukcja obsługi Piekarnik SMEG SFP750AOPZ

Powrót
Spis treści
291
PL
1 Ostrzeżenia 292
1.1 Ogólne zalecenia dotyczące bezpieczeństwa 292
1.2 Odpowiedzialność producenta 297
1.3 Przeznaczenie urządzenia 297
1.4 Utylizacja 297
1.5 Tabliczka znamionowa 298
1.6 Instrukcja obsługi 298
1.7 Źródła światła 298
1.8 Oszczędność energii 299
1.9 Jak czytać instrukcje obsługi 299
2 Opis 300
2.1 Opis ogólny 300
2.2 Panel sterowania 301
2.3 Pozostałe części 302
2.4 Dostępne akcesoria 302
3 Użytkowanie 304
3.1 Ostrzeżenia 304
3.2 Pierwsze użycie 304
3.3 Użytkowanie akcesoriów 305
3.4 Użytkowanie piekarnika 306
3.5 Porady dotyczące przygotowywania potraw 308
3.6 Zegar 309
4 Czyszczenie i konserwacja 314
4.1 Czyszczenie powierzchni 314
4.2 Czyszczenie drzwiczek 314
4.3 Czyszczenie komory urządzenia 316
4.4 Piroliza: automatyczne czyszczenie piekarnika 318
5 Instalacja 322
5.1 Podłączanie do instalacji elektrycznej 322
5.2 Wymiana przewodu 322
5.3 Ustawianie 323
Zalecamy uważne przeczytanie niniejszej instrukcji, ponieważ zawiera ona wskazówki,
dzięki którym możliwe będzie zachowanie estetyki i funkcjonalności zakupionego
urządzenia.
Dodatkowe informacje o produkcie dostępne są na stronie www.smeg.com.
Ostrzeżenia
292
1 Ostrzeżenia
1.1 Ogólne zalecenia dotyczące
bezpieczeństwa
Obrażenia osób
UWAGA: urządzenie i jego
dostępne elementy stają się
bardzo gorące podczas
użytkowania — małe dzieci
powinny przebywać z dala od
nich.
UWAGA: urządzenie i jego
dostępne elementy stają się
bardzo gorące podczas
użytkowania — nie dotykać
elementów grzejnych podczas
użytkowania.
Podczas przekręcania
żywności w komorze pieczenia
należy chronić ręce,
zakładając rękawice termiczne.
Nie należy nigdy próbować
gasić płomienia lub pożaru
wodą: wyłączyć urządzenie i
nakryć płomień pokrywą lub
ognioodporną narzutą.
Urządzenie może być
używane przez dzieci powyżej
8 roku życia oraz osoby o
ograniczonych zdolnościach
psychofizycznych lub
nieposiadające
odpowiedniego
doświadczenia lub wiedzy
pozostające pod kontrolą osób
dorosłych odpowiedzialnych
za ich bezpieczeństwo.
Urządzenie nie służy do
zabawy.
Dzieci poniżej 8. roku życia nie
powinny przebywać w pobliżu
urządzenia bez stałej opieki
osoby dorosłej.
Nie pozwolić dzieciom poniżej
8 roku życia na zbliżanie się do
funkcjonującego urządzenia.
Czynności związane z
czyszczeniem i konserwacją nie
powinny być wykonywane
przez dzieci bez nadzoru.
Należy stale nadzorować
proces pieczenia. Proces
krótkiego pieczenia należy
stale nadzorować.
Ostrzeżenia
293
PL
Nie pozostawiać urządzenia
bez nadzoru podczas
przyrządzania potraw, które
mogą wydzielać tłuszcz lub
olej. Podgrzany tłuszcz i olej
mogą się zapalić. Zachować
maksymalną ostrożność.
•Nie wlewać wody
bezpośrednio na bardzo
gorące blachy.
Podczas pieczenia drzwiczki
powinny być zamknięte.
Przy sprawdzaniu potrawy lub
pod koniec pieczenia otworzyć
drzwiczki na 5 cm na kilka
sekund, aby uwolnić parę, a
następnie całkowicie otworzyć
drzwiczki.
Nie należy wkładać ostro
zakończonych metalowych
przedmiotów (sztućce lub
przyrządy) do szczelin.
Po zakończeniu użytkowania
wyłączyć urządzenie.
NIE UŻYWAĆ ANI NIE
PRZECHOWYWAĆ
MATERIAŁÓW
ŁATWOPALNYCH W
POBLIŻU URZĄDZENIA.
W POBLIŻU DZIAŁAJĄCEGO
URZĄDZENIA NIE WOLNO
UŻYWAĆ SPREJÓW.
NIE WPROWADZAĆ ZMIAN
W URZĄDZENIU.
Montaż i naprawy powinny
być wykonywane przez
wykwalifikowany personel,
zgodnie z obowiązującymi
przepisami.
Nigdy nie próbować
naprawiać urządzenia
samodzielnie lub bez pomocy
wykwalifikowanego technika.
Nigdy nie ciągnąć za
przewód, aby wyjąć wtyczkę.
Uszkodzenie urządzenia
Na elementach szklanych nie
należy stosować detergentów
ściernych, agresywnych lub
korozyjnych (np. produktów w
proszku, odplamiaczy i gąbek
drucianych), materiałów
szorstkich lub ostrych
metalowych skrobaków,
ponieważ mogą one
zarysować powierzchnię,
powodując pęknięcie szkła.
Ewentualnie używać
drewnianych lub plastikowych
narzędzi.
Ostrzeżenia
294
Nie siadać na urządzeniu.
Nie stosować produktów
czyszczących zawierających
chlor, amoniak lub wybielacze
na częściach stalowych lub
wykończonych powłoką
metalową (np. anodowane,
niklowane, chromowane).
Ruszty i blachy powinny być
wkładane w boczne
prowadnice, aż do
całkowitego zatrzymania.
Mechaniczne blokady
bezpieczeństwa, które
zapobiegają ich wyjęciu,
powinny być odwrócone do
dołu, w kierunku tylnej części
komory.
Nie stosować strumieni pary do
czyszczenia urządzenia.
Nie rozpylać produktów w
sprayu w pobliżu urządzenia.
Nie zatykać otworów, szczelin
wentylacyjnych i
odprowadzających ciepło.
•Ryzyko pożaru: nie
pozostawiać przedmiotów w
komorze pieczenia.
W ŻADNYM RAZIE NIE
UŻYWAĆ URZĄDZENIA DO
OGRZEWANIA
POMIESZCZEŃ.
Nie używać naczyń stołowych
lub plastikowych pojemników
do przyrządzania potraw.
Nie wkładać do komory
pieczenia potraw w
zamkniętych puszkach lub
pojemnikach.
Wyjąć z komory pieczenia
wszystkie blachy i ruszty, które
nie są używane podczas
pieczenia.
Nie przykrywać dna komory
pieczenia folią aluminiową lub
cynfolią.
Nie kłaść garnków lub blach
bezpośrednio na dnie komory
urządzenia.
Ostrzeżenia
295
PL
W razie konieczności można
użyć rusztu do blachy (element
wyposażenia lub sprzedawany
oddzielnie w zależności od
modeli), umieszczając go na
dnie jako element wsporczy
podczas pieczenia.
W przypadku
przygotowywania potrawy w
papierze do pieczenia, należy
umieścić go tak, aby nie
zakłócał cyrkulacji gorącego
powietrza wewnątrz komory
pieczenia.
Nie kłaść garnków ani blach
bezpośrednio na środkowej
szybce otwartych drzwiczek.
Nie używać otwartych
drzwiczek jako dźwigni do
ustawienia urządzenia w
meblu.
Nie wywierać zbyt dużego
nacisku na otwarte drzwiczki.
Nie używać klamki do
podnoszenia lub przenoszenie
urządzenia.
W przypadku urządzeń z pirolizą
Podczas pirolizy powierzchnie
mogą osiągać wyższe
temperatury niż zazwyczaj.
Trzymać z dala od dzieci.
Przed uruchomieniem pirolizy
należy usunąć z wnętrza
komory pieczenia resztki
żywności lub pozostałości z
poprzedniego pieczenia.
Przed uruchomieniem pirolizy
należy wyjąć wszystkie
akcesoria z komory pieczenia.
Przed uruchomieniem pirolizy
należy wyłączyć palniki lub
płyty elektryczne płyty
kuchennej, która może być
zainstalowana nad
piekarnikiem.
Montaż i konserwacja
NINIEJSZEGO URZĄDZENIA
NIE MOŻNA INSTALOW
NA ŁODZIACH I W
PRZYCZEPACH
KEMPINGOWYCH.
Niniejsze urządzenie nie może
być instalowane na żadnej
podstawie.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756