Znaleziono w kategoriach:
Płyta gazowa SMEG SE60SGH3

Instrukcja obsługi Płyta gazowa SMEG SE60SGH3

Powrót
154 - OSTRZEŻENIA 91477A842/A
OSTRZEŻENIA 154
Ogólne zalecenia dotyczące bezpieczeństwa 154
Montaż 157
Przeznaczenie urządzenia 159
Instrukcja obsługi 159
Odpowiedzialność producenta 159
Tabliczka znamionowa 159
Utylizacja 159
Dane techniczne dotyczące efektywności
energetycznej 160
Oszczędność energii 160
Jak czytać instrukcje obsługi 160
OPIS 161
Opis ogólny 161
UŻYTKOWANIE 161
Środki ostrożności 161
Użytkowanie płyty 162
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA 163
Czyszczenie płyty kuchennej 163
Czyszczenie powierzchni 163
Co robić, jeżeli... 164
MONTAŻ 164
Podłączenie gazu 164
Rodzaj gazu i Kraje 167
Tabele danych palników i dysz 168
Podłączanie do instalacji elektrycznej 169
Wycięcie blatu 169
Zabudowa 170
Mocowanie do mebla w zabudowie 171
Instrukcje dla montażysty 171
Instrukcje te obowiązują wyłącznie w krajach przeznaczenia podanych na tabliczce z danymi
przymocowanej do urządzenia.
Niniejsza płyta kuchenna do zabudowy należy do klasy 3.
OSTRZEŻENIA
Ogólne zalecenia dotyczące
bezpieczeństwa
Obrażenia osób
UWAGA: Urządzenie i jego
dostępne elementy stają się
bardzo gorące podczas
użytkowania. Trzymać
urządzenie z dala od dzieci.
Podczas użytkowania chronić
dłonie za pomocą rękawic
termicznych.
Nie należy nigdy próbować
gasić płomienia lub pożaru
wodą: wyłączyć urządzenie i
nakryć płomień pokrywą lub
ognioodporną narzutą.
Urządzenie może być
używane przez dzieci powyżej
8. roku życia oraz osoby o
ograniczonych zdolnościach
psychofizycznych lub
nieposiadające
odpowiedniego
doświadczenia lub wiedzy, o
ile pozostają one pod
nadzorem lub zostały
poinstruowane w zakresie
bezpiecznego użytkowania
urządzenia i związanych z nim
potencjalnych zagrożeń.
Urządzenie nie służy do
zabawy.
Dzieci poniżej 8 roku życia nie
powinny przebywać w pobliżu
urządzenia bez stałej opieki
osoby dorosłej.
Nie pozwolić dzieciom
poniżej 8 roku życia na
zbliżanie się do
OSTRZEŻENIA - 15591477A842/A
9
funkcjonującego urządzenia.
Czynności związane z
czyszczeniem i konserwacją
nie powinny być wykonywane
przez dzieci bez nadzoru.
Upewnić się, że korony
znajdują się na swoim miejscu
oraz posiadają nakładki.
Należy stale nadzorować
proces gotowania. Proces
krótkiego pieczenia należy
stale nadzorować.
UWAGA: Gotowanie bez
nadzoru żywności
zawierającej tłuszcze i/lub
oleje może być niebezpieczne
i wywołać pożar.
W przypadku podgrzania
tłuszcz i olej mogą się zapalić.
Podczas przygotowywania
posiłków z użyciem oleju lub
tłuszczu zaleca się pozostanie
w kuchni. Jeżeli tłuszcz lub olej
zapalą się nie gasić ognia
wodą. Przykryć garnek
pokrywką i wyłączyć
odpowiedni palnik.
Podczas gotowania nie kłaść
na powierzchni grzewczej
metalowych przedmiotów,
takich jak naczynia lub sztućce,
ponieważ mogłyby się
nagrzać.
UWAGA: gotowanie bez
nadzoru na kuchence z
tłuszczem lub olejem może być
niebezpieczne i wywołać
pożar. NIGDY nie próbować
gasić pożaru wodą, lecz
wyłączyć urządzenie, a
następnie przykryć płomień na
przykład pokrywką lub kocem.
Do gotowania nie używać
puszek, zamkniętych
pojemników lub pojemników z
tworzywa sztucznego.
Nie należy wkładać ostro
zakończonych metalowych
przedmiotów (sztućce lub
przyrządy) do szczelin
urządzenia.
Nie stosować lub
przechowywać łatwopalnych
materiałów w pobliżu
urządzenia lub bezpośrednio
pod płytą kuchenną.
Po zakończeniu użytkowania
wyłączyć urządzenie.
Nigdy nie ciągnąć za
przewód, aby wyjąć wtyczkę
(jeśli obecny).
•W POBLIŻU
FUNKCJONUJĄCEGO
URZĄDZENIA NIE WOLNO
UŻYWAĆ PUSZEK SPRAY.
NIE WPROWADZAĆ ZMIAN
W URZĄDZENIU.
Przed jakąkolwiek interwencją
na urządzeniu (montaż,
konserwacja, ustawienie lub
przesunięcie) zawsze należy
wyposażyć się w odpowiednie
środki ochrony indywidualnej.
Nie przeprowadzać operacji
czyszczenia, gdy urządzenie
jest jeszcze gorące lub
podczas jego działania.
Przed każdą czynnością na
156 - OSTRZEŻENIA 91477A842/A
urządzeniu odłączyć główne
zasilanie elektryczne.
Nigdy nie próbować
naprawiać urządzenia
samodzielnie lub bez pomocy
wykwalifikowanego technika.
W celu zapobiegania
wszelkim niebezpieczeństwom,
jeśli przewód zasilania
elektrycznego jest uszkodzony,
należy natychmiast
skontaktować się z serwisem
technicznym, który dokona
jego wymiany.
UWAGA: Używanie
gazowego urządzenia do
gotowania, prowadzi do
wytwarzania ciepła, wilgoci i
produktów spalania w
pomieszczeniu, w którym jest
ono zainstalowane. Upewnić
się, że zapewniona jest
odpowiednia wentylacja,
zwłaszcza gdy urządzenie jest
w użyciu: utrzymywać otwarte
naturalne otwory wentylacyjne
lub zainstalować urządzenie
do wentylacji mechanicznej.
Intensywne i długotrwałe
użytkowanie urządzenia może
wymagać dodatkowej
wentylacji, na przykład
otwarcia okna lub bardziej
efektywnej wentylacji, na
przykład poprzez zwiększenie
mocy ewentualnego
mechanicznego systemu
wyciągowego.
Uszkodzenie urządzenia
Nie siadać na urządzeniu.
Nie używać urządzenia jako
blatu.
Nie zatykać otworów, szczelin
wentylacyjnych i
odprowadzających ciepło.
Nie używać płyty kuchennej,
jeżeli w zamontowanym pod
nią piekarniku trwa proces
pirolizy.
Nie stosować strumieni pary
do czyszczenia urządzenia.
Nie pozostawiać urządzenia
bez nadzoru podczas
przyrządzania potraw, które
mogą wydzielać tłuszcz lub
olej. Podgrzany tłuszcz i olej
mogą się zapalić. Zachować
maksymalną ostrożność.
•Niebezpieczeństwo pożaru:
nie zostawiać przedmiotów na
powierzchniach gotowania.
W ŻADNYM RAZIE NIE
UŻYWAĆ URZĄDZENIA DO
OGRZEWANIA
POMIESZCZEŃ.
Garnki i patelnie grillowe
należy umieścić wewnątrz
obwodu płyty kuchennej.
Dno wszystkich garnków musi
być płaskie i gładkie.
W przypadku przelania lub
wylania usunąć płyn z płyty
kuchennej.
Nie wylewać na płytę
kwaśnych substancji takich jak
sok z cytryny lub ocet.
Nie wysypywać cukru lub
OSTRZEŻENIA - 15791477A842/A
9
słodkich mieszanek na płytę
podczas jej użytkowania.
Podczas gotowania nie kłaść
na płycie materiałów lub
substancji, które mogłyby się
rozpuścić lub zapalić (papier,
plastik lub folia aluminiowa).
Kłaść naczynia bezpośrednio
na kratkach nad palnikami.
Nie kłaść pustych garnków i
patelni na włączonych
palnikach.
Nie stosować materiałów
chropowatych, ściernych ani
ostrych metalowych
skrobaków.
Nie stosować produktów
czyszczących zawierających
chlor, amoniak lub wybielacze
na częściach stalowych lub
wykończonych powłoką
metalową (np. anodowane,
niklowane, chromowane).
Nie myć w zmywarce
zdejmowanych części takich
jak kratki, korony i nakładki.
To urządzenie nie zostało
zaprojektowane do działania
z zewnętrznymi
programatorami czasowymi
lub z systemami zdalnego
sterowania.
Montaż
NINIEJSZEGO URZĄDZENIA
NIE MOŻNA MONTOW
NA ŁODZIACH I W
PRZYCZEPACH
KEMPINGOWYCH.
Niniejszego urządzenia nie
można instalować nad
zmywarką.
Z pomocą drugiej osoby
umieścić urządzenie w meblu.
Przed rozpoczęciem instalacji
należy upewnić się, że lokalne
warunki dystrybucji (rodzaj i
ciśnienie gazu) oraz regulacja
urządzenia są kompatybilne.
Niniejsze urządzenie nie jest
podłączone do systemu
odprowadzającego produkty
spalania. Należy je
zainstalować i podłączyć
zgodnie z obowiązującymi
wymogami instalacyjnymi.
Należy zwrócić szczególną
uwagę na zalecenia
dotyczące wentylacji.
Ustawienia dla omawianego
urządzenia wskazano na
etykiecie regulacji gazu.
Podłączenie gazowe powinno
być wykonane przez
wykwalifikowany personel.
Podłączenie elektryczne
powinno być wykonane przez
wykwalifikowany personel
techniczny.
Przy podłączeniu za pomocą
giętkiego przewodu długość
instalacji nie może
przekraczać 2 metrów w
przypadku giętkich stalowych
przewodów oraz 1,5 metra w
przypadku gumowego węża.
Przewody przyłączeniowe
gazu nie mogą stykać się z
ruchomą częścią modułu do
158 - OSTRZEŻENIA 91477A842/A
zabudowy (np. z szufladą) i nie
mogą przebiegać w
miejscach, w których mogłyby
być narażone na zgniecenia.
•Gdzie wymagane,
wyregulować ciśnienie
zgodnie z obowiązującymi
przepisami.
Po każdej interwencji
sprawdzić moment dokręcenia
przyłączy gazowych; musi się
zawierać w przedziale od 10
Nm do 15 Nm.
Po zamontowaniu sprawdzić
ewentualne wycieki za
pomocą wody z mydłem,
nigdy nie stosować ognia.
Sprawdzić, czy mebel posiada
wymagane otwory.
Sprawdzić, czy materiał z
którego wykonany jest mebel
jest odporny na wysoką
temperaturę.
Montaż i naprawy powinny
być wykonywane przez
wykwalifikowany personel,
zgodnie z obowiązującymi
przepisami.
Należy obowiązkowo
wykonać uziemienie, zgodnie
z normami bezpieczeństwa
dotyczącymi instalacji
elektrycznych.
Używać przewodów
odpornych na temperaturę co
najmniej 90 °C.
Przeciągnąć kabel zasilający
w tylnej części mebla.
Uważać, aby nie zetknął się z
dolną obudową płyty
kuchennej lub ewentualnie
znajdującym się pod nią
piekarnikiem.
Uważać podczas
podłączania dodatkowych
urządzeń elektrycznych. Kable
podłączeniowe nie mogą
dotykać gorących stref
grzewczych.
Moment dokręcenia śrub
przewodów zasilających listwy
zaciskowej powinien wynosić
1,5 - 2 Nm.
Instalacja i ewentualna
wymiana kabla elektrycznego
może być wykonana
wyłącznie przez
wykwalifikowany personel
techniczny.
W celu zapobiegania
wszelkim niebezpieczeństwom,
jeśli przewód zasilania
elektrycznego jest uszkodzony,
należy natychmiast
skontaktować się z serwisem
technicznym, który dokona
jego wymiany.
Przed jakąkolwiek interwencją
na urządzeniu (montaż,
konserwacja, ustawienie lub
przesunięcie) zawsze
wyposażyć się w odpowiednie
środki ochrony indywidualnej.
Przed każdą czynnością na
urządzeniu odłączyć główne
zasilanie elektryczne.
Umożliwić odłączenie
urządzenia po instalacji, za

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756