Znaleziono w kategoriach:
Płyta indukcyjna SMEG SI2641D

Instrukcja obsługi Płyta indukcyjna SMEG SI2641D

Powrót
Spis treści
211
PL
1 Ostrzeżenia 212
1.1 Ogólne zalecenia dotyczące bezpieczeństwa 212
1.2 Przeznaczenie urządzenia 215
1.6 Utylizacja 216
1.7 Jak czytać instrukcje obsługi 217
2 Opis 218
2.1 Opis ogólny 218
2.2 Panel sterowania 219
3 Użytkowanie 220
3.1 Ostrzeżenia 220
3.2 Czynności wstępne 221
3.3 Pierwsze uruchamianie 221
3.4 Użytkowanie płyty 221
4 Czyszczenie i konserwacja 228
4.1 Ostrzeżenia 228
4.2 Czyszczenie powierzchni 228
4.3 Cotygodniowe czyszczenie płyty 228
4.4 Plamy z żywności lub resztki 228
4.5 Co robić, jeżeli... 229
5 Montaż 230
5.1 Podłączenie elektryczne 230
5.2 Instrukcje dla montażysty 231
5.3 Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa 231
5.4 Wycięcie blatu 232
5.5 Zabudowa 233
5.6 Elementy mocujące 235
Zalecamy uważne przeczytanie niniejszej instrukcji, ponieważ zawiera ona wskazówki, dzięki
którym możliwe będzie zachowanie estetyki i funkcjonalności zakupionego urządzenia.
Dodatkowe informacje o produkcie dostępne są na stronie www.smeg.com
Ostrzeżenia
212
1 Ostrzeżenia
1.1 Ogólne zalecenia dotyczące
bezpieczeństwa
Obrażenia osób
• Urządzenie i jego dostępne elementy
stają się bardzo gorące podczas
użytkowania.
• Podczas użytkowania nie należy
dotykać elementów grzejnych.
• Podczas użytkowania chronić dłonie
za pomocą rękawic termicznych.
• Nie należy nigdy próbować gasić
płomienia lub pożaru wodą:
wyłączyć urządzenie i nakryć
płomień pokrywą lub ognioodporną
narzutą.
• Urządzenie może być używane
przez dzieci powyżej 8 roku życia
oraz osoby o ograniczonych
zdolnościach psychofizycznych lub
nieposiadające odpowiedniego
doświadczenia lub wiedzy
pozostające pod kontrolą osób
dorosłych odpowiedzialnych za ich
bezpieczeństwo.
• Urządzenie nie służy do zabawy.
• Dzieci poniżej 8 roku życia nie
powinny przebywać w pobliżu
urządzenia bez stałej opieki osoby
dorosłej.
• Nie pozwolić dzieciom poniżej 8
roku życia na zbliżanie się do
funkcjonującego urządzenia.
• Czynności związane z czyszczeniem
i konserwacją nie powinny być
wykonywane przez dzieci bez
nadzoru.
• Pamiętać, że strefy grzewcze
nagrzewają się bardzo szybko. Nie
podgrzewać pustych garnków:
niebezpieczeństwo przegrzania.
• W przypadku podgrzania tłuszcz i
olej mogą się zapalić. Podczas
przygotowywania posiłków z
użyciem oleju lub tłuszczu zaleca się
pozostanie w kuchni. Jeżeli tłuszcz lub
olej zapalą się nie gasić ognia wodą.
Przykryć garnek pokrywką i wyłączyć
strefę grzewczą.
• Nie używać funkcji Booster do
podgrzewania żywności tłustej lub
olejów – ryzyko pożaru.
• Należy stale nadzorować proces
gotowania. Proces krótkiego
pieczenia należy stale nadzorować.
• Podczas użytkowania nie kłaść
metalowych przedmiotów, jak
naczynia lub sztućce, na powierzchni
grzewczej ponieważ mogłyby się
nagrzać.
• Nie należy wkładać ostro
zakończonych metalowych
przedmiotów (sztućce lub przyrządy)
do szczelin.
• Nie wlewać wody bezpośrednio na
bardzo gorące blachy.
• Nie stosować lub przechowywać
łatwopalnych materiałów w pobliżu
urządzenia lub bezpośrednio pod
płytą kuchenną.
Ostrzeżenia
213
PL
• W POBLIŻU FUNKCJONUJĄCEGO
URZĄDZENIA NIE WOLNO
UŻYWAĆ PUSZEK SPRAY.
• Po zakończeniu użytkowania
wyłączyć urządzenie.
• NIE DOKONYWAĆ ZMIAN NA
URZĄDZENIU.
• Przed jakąkolwiek interwencją na
urządzeniu (montaż, konserwacja,
ustawienie lub przesunięcie) zawsze
wyposażyć się w odpowiednie środki
ochrony indywidualnej.
• Przed każdą czynnością na
urządzeniu odłączyć główne
zasilanie elektryczne.
• Montaż i naprawy powinny być
wykonywane przez wykwalifikowany
personel, zgodnie z obowiązującymi
przepisami.
• Nigdy nie próbować naprawiać
urządzenia samodzielnie lub bez
pomocy wykwalifikowanego
technika.
• Jeśli przewód zasilania elektrycznego
jest uszkodzony, należy natychmiast
skontaktować się z serwisem
technicznym, który dokona jego
wymiany.
Uszkodzenie urządzenia
• Nie stosować ściernych ani
agresywnych detergentów (np.
produktów w proszku, odplamiaczy i
metalowych gąbek) na częściach
szklanych.
• Ewentualnie używać drewnianych lub
plastikowych narzędzi.
• Nie siadać na urządzeniu.
• Nie stosować jako blatu.
• Nie zatykać otworów, szczelin
wentylacyjnych i odprowadzających
ciepło.
• Nie stosować strumieni pary do
czyszczenia urządzenia.
• Nie pozostawiać urządzenia bez
nadzoru podczas przyrządzania
potraw, które mogą wydzielać tłuszcz
lub olej. Podgrzany tłuszcz i olej
mogą się zapalić. Zachować
maksymalną ostrożność.
• Niebezpieczeństwo pożaru: nie
zostawiać przedmiotów na
powierzchniach gotowania.
• W ŻADNYM RAZIE NIE UŻYWAĆ
URZĄDZENIA DO OGRZEWANIA
POMIESZCZEŃ.
• Garnki i patelnie grillowe należy
umieścić wewnątrz obwodu płyty
kuchennej.
• Dno wszystkich garnków musi być
płaskie i gładkie.
• W przypadku przelania lub wylania
usunąć płyn z płyty kuchennej.
• Nie wylewać na płytę kwaśnych
substancji takich jak sok z cytryny lub
ocet.
• Nie wysypywać cukru lub słodkich
mieszanek na płytę podczas jej
użytkowania.
Ostrzeżenia
214
• Podczas gotowania nie kłaść na
płycie materiałów lub substancji, które
mogłyby się rozpuścić lub zapalić
(papier, plastik lub folia aluminiowa).
• Kłaść naczynia bezpośrednio na
powierzchni witroceramicznej.
• Nie kłaść pustych garnków i patelni
na włączonych strefach grzewczych.
• Nie stosować materiałów
chropowatych, ściernych ani ostrych
metalowych skrobaków.
• Nie stosować produktów
czyszczących zawierających chlor,
amoniak lub wybielacze na
częściach stalowych lub
wykończonych powłoką metalową
(np. anodowane, niklowane,
chromowane).
Montaż
• NINIEJSZEGO URZĄDZENIA
NIE
MOŻNA MONTOWAĆ
NA
ŁODZIACH I W PRZYCZEPACH
KEMPINGOWYCH.
• Z pomocą drugiej osoby umieścić
urządzenie w meblu.
• Sprawdzić, czy materiał z
którego wykonany jest mebel jest
odporny na wysoką temperaturę.
• Sprawdzić, czy mebel posiada
wymagane otwory.
• Aby uniknąć przegrzania
urządzenia, nie wolno go
instalować za ozdobnymi
drzwiczkami lub panelem.
• Podłączenie elektryczne powinno
być wykonane przez
wykwalifikowany personel
techniczny.
• Należy obowiązkowo wykonać
uziemienie, zgodnie z normami
bezpieczeństwa dotyczącymi
instalacji elektrycznych.
Używać przewodów odpornych
na temperaturę co najmniej 90 °C.
• Moment dokręcenia śrub
przewodów zasilających listwy
zaciskowej powinien wynosić
1,2 - 1,5 Nm.
• Instalacja i ewentualna wymiana
kabla elektrycznego może być
wykonana wyłącznie przez
wykwalifikowany personel
techniczny.
Informacje na temat omawianego
urządzenia
• Jeżeli pojawią się rysy, pęknięcia lub
powierzchnia płyty witroceramicznej
całkowicie pęknie, należy
natychmiast wyłączyć urządzenie.
Odłączyć zasilanie elektryczne i
skontaktować się z Serwisem
Technicznym.
• Uważać, aby twarde i ciężkie
przedmioty nie upadły na
powierzchnię płyty kuchennej.
• Nie używać płyty kuchennej, jeżeli w
zamontowanym pod nią piekarniku
trwa proces pirolizy.
• Nie dotykać i nie czyścić powierzchni
płyty kuchennej podczas
funkcjonowania lub, gdy są włączone
lampki sygnalizujące ciepło
szczątkowe.
Ostrzeżenia
215
PL
• W przypadku obecności dzieci lub
zwierząt domowych, które dostają do
płyty kuchennej uaktywnić blokadę
przycisków.
• Po użyciu, wyłączyć strefy grzewcze,
które pozostają jeszcze bardzo
gorące nawet, jeżeli są wyłączone.
Nie dotykać powierzchni płyty
kuchennej.
Po użyciu wyłączyć płyty. Nigdy
nie należy polegać wyłącznie na
czujniku obecności garnka.
Zwrócić maksymalną uwagę na
bezpieczeństwo dzieci,
ponieważ mogą nie zauważyć
wskazania o gorących jeszcze
powierzchniach. Po użyciu, przez
jakiś czas strefy grzewcze
pozostają jeszcze bardzo gorące
nawet, jeżeli są wyłączone.
Uważać, aby dzieci ich nie
dotykały.
Powierzchnia witroceramiczna
jest bardzo wytrzymała na
uderzenia. Należy jednak unikać
upadku przedmiotów na
powierzchnię grzewczą,
ponieważ jeżeli są ostre mogłyby
spowodować jej pęknięcie.
Nie wolno stosować
witroceramicznej powierzchni
grzewczej jako blatu.
• Jeżeli obecny, przed otwarciem
usunąć z pokrywy ewentualny płyn,
który się wylał.
• Przed zamknięciem pokrywy,
poczekać na całkowite ostudzenie
płyty kuchennej.
• Osoby posiadające rozrusznik serca
lub inne podobne urządzenia
powinny się upewnić, czy ich
funkcjonowanie nie zostanie
zakłócone przez pole indukcyjne,
którego częstotliwość zawiera się w
przedziale od 20 do 50 kHz.
• Zgodnie z przepisami dotyczącymi
kompatybilności
elektromagnetycznej, płyta
indukcyjna należy do grupy 2 i klasy
B (EN 55011).
1.2 Przeznaczenie urządzenia
• Urządzenie jest przeznaczone do
pieczenia potraw w warunkach
domowych. Każde inne użycie jest
nieprawidłowe.
• Urządzenie nie zostało
zaprojektowane do działania z
zewnętrznymi programatorami
czasowymi lub z systemami zdalnego
sterowania.
1.3 Odpowiedzialność
producenta
• Producent nie ponosi żadnej
odpowiedzialności za szkody
osobowe lub rzeczowe powstałe w
wyniku:
• użycia urządzenia w sposób
niezgodny z przeznaczeniem;
• nieprzestrzegania zaleceń zawartych
w instrukcji użytkowania;
• naruszenia chociaż jednej części
urządzenia;
• używania nieoryginalnych części
zamiennych.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756