To urządzenie należące do grupy małego AGD jest pełne zalet bez względu na to, jaki rodzaj pożywienia preferujesz, czy jesteś weganinem lub wegetarianinem, czy wręcz przeciwnie – lubisz mięso, zwłaszcza przypiekane. Mały grill elektryczny prosto i szybko przyrządzi warzywa, ryby, owoce morza i oczywiście niemal każdy rodzaj mięsa. Urządzenie nie jest tylko prostym grillem, jak jeszcze niedawno. Możesz nawet na nim gotować i dusić, zależy bowiem, jaki model wybierzesz. Poza tym mały grill elektryczny postawisz wszędzie – na stoliku swojej kuchni, na werandzie, tarasie, a nawet na balkonie. Przygotujesz więc dania jarskie a także wysmażysz mięso i to tak, jak lubisz. Mało tego, mając takie urządzenie możesz opiekać przez cały rok, gdyż taki grill nie wytwarza dymu.
Moc ma znaczenie
Grille będące w sprzedaży, mogą pobierać od 350 do nawet 3000 W energii elektrycznej, a im wyższa jest moc, tym szybciej nagrzewa się grzałka i szybciej przyrządzisz to, co akurat zamierzasz. Dobry model elektryczny to taki, który ma moc od 1500 do 2200 W, tak przynajmniej się uważa. Oczywiście, jeśli urządzenie jest „uboższe” w różne funkcje dodatkowe, to może pobierać mniej energii elektrycznej. Warto jednak wspomnieć, że są modele, które mają trzykrotną, a nawet 10-krotną regulację temperatury, a to ma wpływ na pobieraną moc.
Rodzaje grilli elektrycznych
Jest ich wiele i chociaż działają podobnie, gdyż do pracy potrzebują energii elektrycznej, to jednak różnią się między sobą wyposażeniem, funkcjami dodatkowymi czy też wielkością powierzchni grillowania. W grupie grilli elektrycznych, są zatem modele:
Wymiary powierzchni grillującej
Jest ich wbrew pozorom wiele, bo nie wystarczy tylko podłączenie przewodu do gniazdka. Wszystkie w zasadzie wyposażono w:
Dodatkowe funkcje grilli elektrycznych
Modele droższe mają szereg innych, dodatkowych funkcji, ale mogą je mieć także grille całkiem tanie. Na szczególną uwagę zasługują te, które mają:
Zalety i wady grilli elektrycznych
Tego rodzaju urządzenia uważane są za dosyć bezpieczne i idealnie nadają się do mieszkań, choćby, dlatego, że nie wytwarzają dymu. Można je też użytkować przez cały rok, niezależnie od tzw. sezonu grillowego. Pozwalają przygotowywać dania bez dodawania tłuszczu, co jest z pewnością zdrowsze niż smażenie. Grill, zwłaszcza mały, dosyć łatwo jest schować.
Ma on też swoje minusy, za które uważa się to, że wymaga podłączenia do prądu, co ogranicza zastosowanie urządzenia. Zarzuca mu się także to, że dania z grilla elektrycznego smakują nieco inaczej niż te „doprawione dymem” powstałym ze spalanego drewna.
Obsługa klienta
Informacje
Zakupy
Moje konto
Pomoc
Zadzwoń do nas
Tel. 756 756 756
Pon - Pt
08:00 - 20:00
Sob
10:00 - 18:00
Niedz
10:00 - 18:00
Fax 22 122 31 11
Інфолінія:
пн-пт: 8:00 - 20:00
Infoline:
Mon-Fri: 8:00 - 20:00
Znajdź swój sklep
Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756