Poradniki Eksperta

Zdaniem eksperta

Jak grillować na grillu elektrycznym?

  2023-05-01


Obok grilla węglowego i gazowego, występuje również grill elektryczny. Do swojego działania, potrzebuje energii elektrycznej. Urządzenia te zyskują coraz więcej zwolenników, ze względu na łatwy i szybki sposób ich użytkowania. Bez względu na porę roku i temperaturę za oknem, możesz cieszyć się smakiem ulubionych grillowanych dań. Kompaktowe wymiary, umożliwiają przechowanie sprzętu nawet w niewielkich kuchniach. Producenci wyposażają swoje modele w nowoczesne technologie i przydatne funkcje, by ułatwić i udogodnić użytkownikom ich obsługę. Gdy brak pomysłów na dania obiadowe, czy dania na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi, idealnym rozwiązaniem są smaczne, soczyste i aromatyczne potrawy z grilla. Jak grillować na grillu elektrycznym? Jakich zasad przestrzegać? Na te i inne pytania, znajdziesz odpowiedź w poniższym poradniku.

Bezpieczeństwo podczas grillowania

Przed rozpoczęciem grillowania, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach bezpieczeństwa. Unikniesz w ten sposób niepożądanych konsekwencji. Co zatem powinieneś mieć na uwadze?

  • Staraj się nie stawiać urządzenia w pobliżu kuchni elektrycznej, gazowej, piekarnika elektrycznego oraz materiałów łatwopalnych.
  • Ustaw urządzenie na prostej i stabilnej podstawie, np. blat kuchenny.
  • Ze względu na gorącą parę wydobywającą się z urządzenia, zachowaj ostrożność przy jego otwieraniu.
  • Przed rozpoczęciem grillowania, przetrzyj powierzchnię płyt wilgotną ściereczką, a następnie wytrzyj do sucha.
  • Przed ułożeniem potraw, odsącz z nich wodę.
  • Nie wlewaj wody na rozgrzaną płytę grilla.
  • Sprawdź, czy wszystkie elementy grilla są prawidłowo zamontowane.
  • Opróżniaj na bieżąco pojemnik z nagromadzonym tłuszczem.

Grill elektryczny nie wymaga do swego działania węgla ani podpałki. Dzięki temu, nie wydobywają się z niego toksyczne dla zdrowia substancje. Natomiast smak potraw, nie odbiega od tych z grilla tradycyjnego.

Funkcje przydatne podczas grillowania

Jak grillować na grillu elektrycznym? Nie jest to skomplikowana czynność pod warunkiem, że zapoznasz się z instrukcją obsługi urządzenia. Grille elektryczne wyposażone zostały w różne funkcje, które ułatwiają przyrządzanie potraw. Zawsze należy pamiętać, o doborze temperatury grillowania. Delikatniejsze potrawy, jak np. warzywa, wymagają niższej temperatury, niż np. mięso. Jeśli posiadasz urządzenie z inteligentną technologią doboru temperatury, sprzęt automatycznie dostosuje temperaturę i czas grillowania do produktów. W wielu modelach, zaprogramowane są automatyczne ustawienia, dedykowane poszczególnym rodzajom potraw, jak np. kurczak, ryba, wieprzowina, bekon, czerwone mięso, czy owoce morza.


Wystarczy więc, że wybierzesz ten właściwy i możesz cieszyć się idealnie przyrządzonymi potrawami. Któż z nas nie lubi chrupiącej podsmażonej skórki? Oczywiście prawidłowa temperatura i obracanie mięsa podczas procesu grillowania, zapewnia ten efekt. Jednak dla ułatwienia, niektóre urządzenia zostały wyposażone we wskaźnik poziomu wysmażenia, który sygnalizuje jego poziom za pomocą dźwięku. Bardzo ważnym elementem w grillu elektrycznym, jest płyta grzewcza, na której układasz potrawy. W niektórych modelach producenci zalecają, aby posmarować ją odrobiną tłuszczu. W większości przypadków nie jest to konieczne, ze względu na wyposażenie tych urządzeń w powłoki nieprzywierające, które zapobiegają przywieraniu potraw, a tym samym eliminują używanie tłuszczu.


Grill może występować w wersji z płytami zamkniętymi i płytą otwartą, albo łączyć obie te konstrukcje. Jak grillować na grillu elektrycznym zamkniętym? Najpierw otwórz pokrywę urządzenia. Następnie umieść przygotowane wcześniej potrawy na dolnej płycie grzewczej i zamknij pokrywę górną, dociskając ją delikatnie do żywności. Dzięki temu, dania będą idealnie wypieczone z obu stron. W przypadku grilla z pokrywą otwartą, potrawa będzie grillowana z jednej strony. Dania układasz na płycie i po chwili obracasz produkty tak, by były równomiernie podpieczone z obu stron. Pamiętaj, aby podczas grillowania używać łopatki lub szczypiec wykonanych z drewna lub tworzywa sztucznego, by nie zarysować płyt grzewczych urządzenia.

Mięso z grilla elektrycznego

Jak grillować na grillu elektrycznym mięso? Na tym urządzeniu możesz przygotować różne rodzaje mięs: wieprzowe, drobiowe, wołowe. Aby były soczyste i miały niepowtarzalny smak, koniecznie przed grillowaniem należy je zamarynować i odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie ułóż je na płycie grzewczej i ustaw czas pieczenia (jeśli urządzenie ma taką funkcję). Będzie on różny, w zależności od rodzaju mięsa i oscyluje w granicach kilku, czy kilkunastu minut. Na koniec wyjmujesz mięso za pomocą drewnianej szpatułki. Tak przyrządzone mięso jest mniej kaloryczne, a jego intensywny smak zaspokoi najbardziej wymagających smakoszy.

Warzywa z grilla elektrycznego

Grillowane warzywa zachowują swoje wartości odżywcze i są bardzo zdrowe. W ten sposób, możesz przygotować paprykę, cebulę, cukinię, kalafiora, bakłażana, pieczarki i wiele innych. Przed grillowaniem, warto posypać je ulubionymi przyprawami, ziołami i skropić odrobiną oleju. Dla skrócenia czasu pieczenia, możesz również pokroić je w plastry. Warzywa grilluje się znacznie szybciej niż mięso, dlatego zwróć uwagę, aby ich nie przypalić. Po ułożeniu na płycie, zamknij górną pokrywę. Urządzenie wyposażone w termoregulację, gwarantuje zachowanie odpowiedniej temperatury.

Ryba z grilla elektrycznego

Niepodważalnym faktem jest, że ryby są bardzo zdrowe. Powinny być zatem stałym składnikiem każdego domowego menu. Można je smażyć, piec ale i grillować. Podobnie jak mięso i warzywa, rybę przed grillowaniem warto doprawić, aby wydobyć z niej aromat i soczystość. Możesz użyć soku z cytryny, soli, pieprzu i ulubionych przypraw. Po kilku minutach od ułożenia na płycie grzewczej, ryba będzie gotowa. Na koniec nie zapomnij o wyczyszczeniu urządzenia za pomocą wilgotnej ściereczki i płynu do naczyń. Szybko, smacznie i zdrowo, to podstawowe zalety przyrządzania dań na grillu elektrycznym. Efekt końcowy, daje sto procent satysfakcji.

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756