Poradniki Eksperta

Zdaniem eksperta

Młynek ceramiczny czy stalowy – jaki wybrać?

 2023-08-28 

Według licznych badań przeprowadzanych na całym świecie, zapach świeżo mielonej i świeżo zaparzonej kawy, jest jednym z pierwszych zapachów kojarzonych z porankiem.  Coraz częściej, zgodnie z zasadną zrównoważonego rozwoju i dbania o środowisko, wybieramy produkty jak najbardziej naturalne i nieprzetworzone. To samo dotyczy kawy. Wybierając kawę w ziarnach stajemy przed kolejnym wyborem – jak będziemy ją przyrządzać? Wybrać młynek czy ekspres do kawy? Niezależnie od wyboru sprzętu będziemy się zastanawiać, czy lepszy będzie młynek ceramiczny czy stalowy? Jaki wybrać, aby spełnił nasze oczekiwania – podpowiadamy w naszym poradniku.

Młynek czy ekspres do kawy?

To zależy od naszych indywidualnych preferencji oraz czasu, jaki chcemy przeznaczyć na przygotowanie kawy. Ekspres automatyczny ma wbudowany młynek i cały proces parzenia kawy odbywa się bez ingerencji użytkownika. To bardzo wygodne rozwiązanie, jeśli liczy się dla nas czas. Jeżeli z jakiegoś powodu nie lubimy kawy z ekspresu, wolimy zaparzyć kawę w kafeterce albo chcemy stosować alternatywne metody – wtedy zdecydujmy się na sam młynek do kawy. Będzie nam służył do mielenia kawy, a cały proces zaparzania wykonamy sami, tak, jak najbardziej lubimy. Dokonując wyboru między ekspresem a młynkiem, jednym z parametrów, na który warto zwrócić uwagę, jest rodzaj żaren. Jaki młynek – stalowy czy ceramiczny? W dalszej części poradnika przedstawiamy wady i zalety obu rozwiązań.

Młynki do kawy w naszej ofercie:

Rodzaje młynków - stalowe i ceramiczne

Młynki do kawy dzielimy ze względu na materiał, z którego zostały wykonane. Będą to młynki ceramiczne i stalowe. Stalowe najczęściej występują w młynkach wolnostojących, natomiast ceramiczne w ekspresach automatycznych. Co nie oznacza, że nie mogą być i nie występują zamiennie. Jeśli zależy nam na którymś rozwiązaniu, oferta producentów w tym zakresie jest bardzo szeroka. Młynek stalowy czy ceramiczny? Spróbujmy przyjrzeć się obu materiałom.

Młynek stalowy

Jego żarna wykonane zostały ze stali. Są precyzyjnie naostrzone i sprawiają, że kawa podczas mielenia jest równomiernie cięta, a następnie mielona. Podczas przygotowywania dużej liczby kaw w krótkim czasie młynek stalowy nagrzewa się, co może zmieniać smak kawy. Dotyczy to częściej użytkowania gastronomicznego czy profesjonalnego niż takiego w domowym zaciszu.

Młynek ceramiczny

Jest w całości wykonany z ceramiki. Nie nagrzewa się ona, bez względu na ilość przyrządzonych kaw, co może być przewagą nad młynkiem stalowym. Niemniej ceramiczne ostrza, z uwagi na kruchość materiału, nie mogą być tak precyzyjnie naostrzone, jak stalowe. To sprawia, że kawa najpierw jest miażdżona, a następnie mielona.

Wady i zalety obu rozwiązań

Wybierając młynek stalowy czy ceramiczny określmy najpierw jego przeznaczenie. Jeśli będzie nam służył do tak zwanego użytku domowego – nie ma większego znaczenia, czy wybierzemy młynek ceramiczny czy stalowy. Oba rozwiązania sprawdzą się doskonale. Jeśli jednak wiemy, że będziemy przygotowywali większą liczbę kaw, warto zastanowić się nad stroną praktyczną. Na przykład, jeśli nie mamy pewności, co do pochodzenia naszej kawy ziarnistej i mogą znaleźć się w opakowaniu jakieś ciała obce lub niedopalone ziarenka, one mogą uszkodzić młynek ceramiczny. 


Z uwagi na kruchość materiału jest bardziej podatny na uszkodzenia. Młynek stalowy w takim przypadku po prostu się zatnie. Do odblokowania będzie potrzebna ingerencja serwisowa, ale w większości przypadków młynek nie ulegnie uszkodzeniu. Kolejna kwestia to precyzja mielenia. Panuje przekonanie, że stal jest łatwiejsza w obróbce i metalowe żarna można naostrzyć z większą precyzją. To z kolei wpływa na dokładność mielenia, a potem na smak zaparzonej kawy. Z drugiej strony, ceramiczne żarna, pomimo mniejszej precyzyjności ostrzenia, pracują ciszej. Jeśli cicha praca jest dla Ciebie kluczowa, wybór młynka ceramicznego będzie dobrym rozwiązaniem.

Kawa do młynka – na co zwrócić uwagę?

Bez względu na to czy wybierzemy młynek ceramiczny, czy stalowy, zwróćmy uwagę na kawę, którą będziemy w nim mielić. Na początek, jeśli szukamy swojego smaku, zdecydujmy się na mniejsze opakowania. Opisy na paczkach powiedzą nam, skąd pochodzi kawa, kiedy została wypalona oraz czy jest to mieszanka czy kawa jednorodna. Kawa jednorodna oznacza zazwyczaj czystą arabikę, a mieszkanka to połączenie arabiki i robusty. W zależności od przeważania jednego lub drugiego rodzaju, kawa będzie odznaczała się innym smakiem oraz aromatem. Co najważniejsze, biorąc pod uwagę młynek do kawy, sprawdzajmy, czy w opakowaniu nie ma jakichś podejrzanych elementów, innych niż brązowe ziarna kawy. W szczególności kawałków drewna, niedopalonych ziarenek lub kamyczków. Każdy z tych przedmiotów może unieruchomić, a nawet uszkodzić młynek. Im bardziej wyselekcjonowana kawa, tym możemy być pewniejsi, że w opakowaniu będzie jedynie prażone ziarno. 


Warto również wspomnieć, że sklepy oferują rozmaite mieszanki kaw, z przeznaczeniem do konkretnego mielenia i parzenia. Taka informacja może znajdować się na opakowaniu i sugeruje, która kawa będzie idealna do mielenia w młynku i samodzielnego zaparzenia, a która do przyrządzania kawy w ekspresie automatycznym.

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756