Poradniki Eksperta

Porządny robot do wyrabiania ciasta - ranking [TOP10]

Data dodania: 12-04-2023

Porządny robot do wyrabiania ciasta przyspiesza i ułatwia pracę w kuchni. Poszczególne modele różnią się parametrami, funkcjami i zastosowanymi w nich technologiami. Sprzęt ten bardzo często wyposażony jest w dodatkowe akcesoria, które są niezwykle przydatne podczas przyrządzania posiłków. Robot kuchenny może służyć nie tylko do wyrabiania ciasta. Bardzo często łączy w sobie wiele innych praktycznych funkcji.

1

MIEJSCE

10.0 / 10

2

MIEJSCE

10.0 / 10

3

MIEJSCE

10.0 / 10

4

MIEJSCE

9.5 / 10

5

MIEJSCE

9.5 / 10

6

MIEJSCE

9.5 / 10

7

MIEJSCE

9.0 / 10

8

MIEJSCE

9.0 / 10

9

MIEJSCE

9.0 / 10

10

MIEJSCE

9.0 / 10

Rodzaje robotów do wyrabiania ciasta

Jaki robot do ciasta idealnie sprawdzi się w każdej kuchni? Jest wiele rodzajów sprzętów, które są przydatne do przyrządzania domowych wypieków. Pierwszym z nich są miksery, które występują w wersji z misą lub bez misy (miksery ręczne). Ich atutem jest to, że są lekkie i zawsze można je mieć pod ręką. Nie zajmują dużo miejsca. Te sprzęty z łatwością ubiją pianę i wyrobią ciasto. Idealnie sprawdzą się do szybkiego i częstego przygotowania ciast np. na naleśniki.


Innymi bardziej zaawansowanymi technologicznie sprzętami są roboty wielofunkcyjne. Mogą one zastąpić w kuchni nawet kilkanaście urządzeń. Takim wieloczynnościowym i nowoczesnym urządzeniem, które służy nie tylko do wyrabiania ciast, jest robot planetarny. Sprzęt ten został wyposażony w specjalne mieszadła, które obracają się wokół własnej osi i wokół misy. Ciasta wyrabiane czy mieszane w robocie planetarnym mają idealną konsystencję. Innym rodzajem są wielofunkcyjne roboty kuchenne Cooking Chef wyposażone w różnorodne funkcje, jak chociażby gotowanie na parze. Ten wszechstronny sprzęt charakteryzuje się wysoką jakością i funkcjonalnością.


Do prostych zadań kulinarnych w tym do mieszania i wyrabiania ciasta sprawdzi się również malakser. Budowa tego sprzętu nie jest skomplikowana. Został on wyposażony w podajnik z pojemnikiem oraz obudową, w której umieszczony jest silnik. Zaletą takiego urządzenia jest jego cicha praca. Dodatkowym jego atutem są różne przystawki, które dołączone są do zestawu. Większość robotów kuchennych służy do bardzo wielu czynności. Nie tylko do wyrabiania i mieszania ciasta, ale również mielenia, ugniatania, siekania, krojenia, ścierania i kruszenia. Jeden sprzęt wyręczy Cię więc w wielu czynnościach.

Dobre parametry to podstawa

Porządny robot do wyrabiania ciasta powinien charakteryzować się odpowiednią mocą. Im wyższa moc urządzenia, tym sprawniejsze jego działanie i większa wydajność. Roboty kuchenne o mocy np. 700 w sprawdzą się do mniej wymagających zadań. Natomiast modele o mocy silnika 1000 W i więcej idealnie poradzą sobie z wyrobieniem ciasta np. drożdżowego, chlebowego i innymi nieco trudniejszymi zadaniami.


Jeszcze bardziej skuteczne są roboty wyposażone w funkcję turbo i tryb pulsacyjny. Dzięki przyciskowi turbo urządzenie pracuje na jeszcze wyższych obrotach. Natomiast tryb pulsacyjny umożliwia stopniowe rozdrabnianie składników (zwłaszcza twardych). Podczas wyrabiania ciasta przydatna jest możliwość regulacji prędkości mieszania. Urządzenia mogą mieć kilka poziomów pracy, które w zależności od potrzeb można zwiększać. Roboty sterowane elektronicznie same dobierają odpowiednią prędkość. Często wyposażone są w wyświetlacz LCD, który pokazuje wybrane funkcje czy np. postęp pracy urządzenia. Nowoczesne roboty kuchenne są ciche i energooszczędne. 


Porządny robot do wyrabiania ciasta powinien mieć odpowiednią pojemność misy, aby zmieścić wszystkie składniki. Mniejsze misy mogą mieć pojemność np. 3-4 litry a nieco większe np. 6-7 litrów. Dodatkowym atutem są pokrywy ze specjalnym otworem, które stanowią ochronę przed rozchlapywaniem się składników i umożliwiają ich wygodne i precyzyjne dodawanie. Ponadto większość robotów kuchennych charakteryzuje się wysokiej jakości obudowami wykonanymi z tworzywa sztucznego lub metalu. Są one zazwyczaj odporne na zarysowania i uszkodzenia.

Mieszadła-udogodnienie podczas wyrabiania ciasta

Porządny robot do wyrabiania ciasta wyposażony jest w specjalne mieszadła. Każde z nich przeznaczone jest do przyrządzania różnego rodzaju ciast. Mieszadło płaskie idealnie wyrabia i miesza masy o nieco gęstszej konsystencji, jak np. kruche ciasta czy lukier. Do zagniatania bardziej wymagających ciast drożdżowych, ciast na pizzę czy chleb przeznaczona jest końcówka w kształcie haka. Niezwykle przydatną jest końcówka do ubijania piany (rózga) z białek czy ubijania bitej śmietany. Sprawdza się ona także do wyrabiania ciast biszkoptowych.

Różnorodność zestawu

Niektóre modele robotów kuchennych występują w wersji podstawowej. Posiadają więc jedną misę i jedno, ewentualnie dwa mieszadła. Natomiast urządzenia wielofunkcyjne, jak sama nazwa mówi pełnią wiele funkcji. Wyposażone są więc w kilka różnych końcówek, tarcz i nakładek. W niektórych modelach istnieje możliwość poszerzenia ich funkcjonalności poprzez dokupienie dodatkowego wyposażenia. Nowoczesny roboty kuchenne dodatkowo wyposażony jest np. w blender (przydatny do przygotowania świeżych koktajli), końcówkę do mielenia mięsa (często z wymiennymi sitkami), sokowirówkę (do przyrządzania soków z warzyw i owoców), młynek do mielenia (np. przypraw, kawy), szatkownicę czy wyciskarkę do cytrusów. Ponadto robot kuchenny posiada bardzo często różnego rodzaju tarcze do krojenia, ścierania, tarcia, siekania.


Nowoczesne roboty kuchenne zostały wyposażone w funkcję gotowania na parze. To sprawdzony sposób na przygotowanie zdrowych i smacznych posiłków każdego dnia. Porządny robot do wyrabiania ciasta jest przydatny nie tylko do robienia ciast, ale również do przyrządzenia wielu innych potraw.

Udogodnienia zastosowane w robotach

Najlepszy robot do ciasta to sprzęt nie tylko o wielu możliwościach, ale również wielu udogodnieniach. Praktycznym rozwiązaniem jest np. funkcja elektronicznego timera czy podświetlenie LED. Umożliwia ono sprawdzenie, czy wszystkie składniki w misie zostały dokładnie wymieszane. Na jakość ciasta mają wpływ odpowiednio dobrane proporcje poszczególnych składników. Robot kuchenny z wbudowaną wagą dokładnie odmierza składniki niezbędne do przygotowania ciasta. Ważenie najczęściej odbywa się bezpośrednio w misie. Nie ma więc potrzeby przenoszenia składników, co jest dużym udogodnieniem.


W zaawansowanych technologicznie urządzeniach poza możliwością ustawienia temperatury, czasu czy obrotów, można wybrać jeden z kilku automatycznych programów. Zaledwie jedno kliknięcie ekranu sprawia, że robot np. zagniecie i wyrobi ciasto czy przygotuje inne danie. Programy te automatycznie ustawiają temperaturę, tempo mieszania czy moc.

Zabezpieczenia w robotach kuchennych

Porządny robot do wyrabiania ciasta jest również bezpieczny. Większość tych sprzętów posiada antypoślizgowe nóżki czy gumowe podkładki. Zwiększają one stabilność urządzeń i zapobiegają przesuwaniu się ich podczas pracy. W wielu modelach zastosowano zabezpieczenie przed przypadkowym uruchomieniem. Jeśli np. ramię robota jest uniesione do góry to nie ma możliwie uruchomienia urządzenia. Bezpieczeństwo sprzętu gwarantuje również funkcja automatycznego wyłączania się, gdy jego temperatura niebezpiecznie wzrośnie.

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756