Zlewozmywak w każdej kuchni jest podstawowym sprzętem tak zwanej strefy zmywania. Dobór tego urządzenia powinien być poprzedzony analizą potrzeb użytkowników, przestrzenią, jaką dysponujemy, a także dodatkowymi sprzętami w kuchni. Podstawowym parametrem, na który należy zwrócić uwagę, jest jego wielkość. Nie chodzi tylko o wymiary ogólne, ale również liczbę komór i dostępność dodatkowego ociekacza. Wymienione elementy będą determinowały również jego ostateczny kształt. Wśród zlewozmywaków producenci oferują nieskończenie wiele kształtów, które można zamontować nawet w trudno dostępnych miejscach, jak narożniki czy niewielkie blaty. Nie brakuje również sprzętów, które doskonale sprawdzą się na kuchennych wyspach. Kolejnym ważnym aspektem jest materiał wykonania. Od niego zależeć będą trwałość urządzenia, a także łatwość utrzymania go w czystości. Nie mniej ważną kwestią będzie też wybarwienie, które powinno pasować wizualnie i stylistycznie do kuchennej przestrzeni.