TV, Audio i RTV
AGD
AGD do zabudowy
AGD małe
Komputery i tablety
Smartfony i zegarki
Foto i kamery
Gaming
Rowery i hulajnogi
Fitness i sport
Dom
Warsztat i ogród
Artykuły dla zwierząt
Zabawki i LEGO
Supermarket
Outlet
Promocje
TV, Audio i RTV
AGD
AGD do zabudowy
AGD małe
Komputery i tablety
Smartfony i zegarki
Foto i kamery
Gaming
Rowery i hulajnogi
Fitness i sport
Dom
Warsztat i ogród
Artykuły dla zwierząt
Zabawki i LEGO
Supermarket
Outlet
Promocje
Grill ogrodowy to niezwykle przydatny sprzęt domowego użytku. Dzięki modzie na weekendowe grillowanie, stał się nieodzownym elementem wyposażenia. Dzięki niemu możemy przygotować pyszne jedzenie z rusztu, kiedy tylko mamy na to ochotę. Jaki grill ogrodowy wybrać i na co zwrócić uwagę podczas zakupu?
Najpierw zwróćmy uwagę na bogaty wybór grilli ogrodowych. Jest to ogromna grupa produktów, wśród których znajdziemy duże grille z betonowych komponentów, grille gazowe oraz tradycyjne, i cieszące się olbrzymią popularnością, grille węglowe. Każda z tych grup ma swoje plusy i minusy. Grille betonowe to całkiem pokaźnych rozmiarów konstrukcje, które sprawdzą się w większych ogrodach i z powodzeniem stanowić będą centrum ogrodowego kącika przyjęć. Ze względu na gabaryty nie są one mobilne, więc miejsce na ich ustawienie musimy dobrze przemyśleć i zaaranżować. Ich wadą może być też duża cena. Jednak zdecydowanym użytkownikom przyniosą wielką uciechę, będąc również efektowną ozdobą ogrodu.
Grill ogrodowy gazowy rozmiarowo przypomina większe modele węglowe, jednak jego wygląd i konstrukcja są wyraźnie odmienne. Grill tego typu można swobodnie przestawiać z miejsca na miejsce, a nawet zabrać ze sobą na wypad za miasto. Wygodne przenoszenie umożliwiają kółka, które są w tej grupie standardem. Zwykle są dwa, rzadziej cztery.
Grille gazowe różnią się między sobą rozmiarami, liczbą palników oraz ich mocą. Najmniejsze modele mają 2-3 palniki, większe – 4, a nawet 6. Całkowita moc palników jest przy tym istotna, bo daje użytkownikowi informację o tym, jak szybko przygotuje swoje dania. Grille tego typu często wyposażone są w rozwiązania, takie jak: termometr, wbudowany zapalnik piezoelektryczny, wysuwane półki czy dodatkowe płyty grzejne, dzięki którym grill staje się niemal przenośną kuchnią. Wykonane są z trwałych i odpornych na temperaturę materiałów, jak stal szlachetna i żeliwo. Ich głównym mankamentem jest konieczność pamiętania o paliwie, którego zakup i przetrzymywanie jest nieco bardziej kłopotliwe, iż w przypadku grilla węglowego.
Grill ogrodowy w najbardziej popularnej wersji to oczywiście model węglowy z okrągłym lub prostokątnym rusztem. Wykonany jest ze stali nierdzewnej i cechuje się lekką konstrukcją, co sprawia, że łatwo można go zabrać ze sobą w dowolne miejsce. Najbardziej zaawansowane modele mają rozwiązania, takie jak dodatkowe półki boczne, otwory wentylacyjne oraz pokrywę. Standardem jest regulacja wysokości, która w większych modelach może odbywać się pokrętłem, a tradycyjnie polega na przełożeniu rusztu z jednego poziomu na drugi. Niektóre grille wyposażone są w klapę, która ułatwia dotarcie do misy paleniskowej.
Na koniec warto wspomnieć o grillach elektrycznych, które stają się coraz popularniejsze – nie tylko jako urządzenia kuchenne, ale i ogrodowe. Choć fanom grillowania nie dostarczą charakterystycznych walorów zapachowych i smakowych, jakie znamy z grilli „z ogniem”, to na pewno można na nich przygotować pyszne i zdrowe dania pozbawione tłuszczu. Jest to propozycja specjalnie dla tych, którzy lubią grillowanie, ale wolą jedzenie w zdrowszej, mniej kalorycznej wersji. Zobacz także produkty z kategorii: wędzarnia oraz palenisko ogrodowe.