Beczka dębowa BIOWIN 370025 z kranem mosiężnym (25 litrów)
Domowe wino, jest jednym z najszlachetniejszych alkoholi, a zatem musi być przechowywane w szczególnych warunkach. Beczka produkowana z wyselekcjonowanego, sezonowanego na wolnym powietrzu drzewa dębowego jest najwłaściwszym do tego celu miejscem. Dąb jest mocnym i trwałym drzewem o jednorodnej strukturze, zawierającym działająco antybakteryjnie garbniki np. taninę. W przeciwieństwie do szklanych lub plastikowych pojemników drzewo dębowe "oddycha" co powoduje, że zawartość beczki jest stale wzbogacana tlenem, a to sprzyja wytwarzaniu substancji aromatycznych tworzących bukiet wina. W trakcie procesu wytwarzania beczka została poddana procesowi wypalania, który wzmacnia drzewo, tworzy naturalny filtr oraz nadaje zapach wanilii i chleba. Zalana została również roztworem wodnym z dodatkiem pirosiarczynu potasu o właściwościach dezynfekujących, aby zapobiec wysychaniu drzewa i jego rozszczelnieniu. W trakcie produkcji beczki nie użyto żadnych środków chemicznych, które mogłyby wpłynąć na jakość przechowywanych w niej trunków. Z zewnątrz wyrób pokryty jest naturalnym woskiem pszczelim, który jako jedyny umożliwia mu oddychanie i nadaje naturalny wygląd. Beczka posiada kranik mosiężny oraz podpórkę ekspozycyjną. Spełnia wszystkie normy do leżakowania wina oraz alkoholi wysokoprocentowych.
Wykorzystanie: Beczkę dębową wykorzystuje się do przechowywania wina, ale również można ją wykorzystać do mocniejszych alkoholi np. koniaku, rumu.
Sposób użycia: Przed wlaniem trunku do beczki należy ją odpowiednio doszczelnić. Najbardziej popularną metodą jest napełnienie beczki na 4-5 dni czystą, pitną wodą, a następnie całkowite, ponowne jej wypełnienie na okres ok. 3 tygodni roztworem wodnym z dodatkiem pirosiarczynu potasu (symbol BIOWIN: PIR), aby zapewnić ponowną dezynfekcję. Jeśli po tym okresie beczka jest szczelna można ją przepłukać ciepłą, gotowaną wodą i zalać trunkiem. Jeśli nadal nie jest szczelna należy ponownie zalać ją wodą oraz przesunąć okalające ją pierścienie w stronę wypukłości beczki w celu dociśnięcia klepek.
Uwaga: Beczka powinna być cały czas wilgotna, gdyż jeśli przez dłuższy czas pozostanie pusta może ulec rozeschnięciu. Przy przechowywaniu alkoholu w beczce należy pamiętać, że moc spirytusu maleje przy leżakowaniu w pomieszczeniach wilgotnych tj. wilgotności względnej 70-80 % i niskiej temperaturze 6-12 °C. Natomiast wzrasta w pomieszczeniach suchych tj. o wilgotności względnej 20-30 % i temperaturze powyżej 12°C. Zjawisko to tłumaczy się większą lotnością alkoholu niż wody w pomieszczeniach o dużej wilgotności. Natomiast w pomieszczeniach suchych woda dyfunduje szybciej przez pory klepek niż alkohol (wobec czego moc wzrasta).
Dane techniczne
Producent/podmiot odpowiedzialny
Nazwa:
BROWIN SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ SP.K.