Kolagen od A do Z – wszystko, co musisz wiedzieć

Sabina Tasz
Autor: Sabina Tasz
Data dodania: 15-04-2025

Dlaczego warto pić kolagen? Kto powinien po niego sięgnąć i w jaki sposób to robić? Jak działa i jakie efekty można zauważyć przy regularnym stosowaniu? W naszym poradniku odpowiadamy na te pytania i nie tylko. Zapraszamy do zapoznania się z naszym kompleksowym poradnikiem dotyczącym kolagenu.

Czym jest kolagen?

Kolagen to jedno z najważniejszych białek w ludzkim organizmie – stanowi około 30% wszystkich białek i pełni kluczową rolę w utrzymaniu jego struktury. Odpowiada za elastyczność i jędrność skóry, a także za wytrzymałość kości, ścięgien, stawów, chrząstek, naczyń krwionośnych czy rogówek oka. Chroni również narządy wewnętrzne, takie jak nerki, wątrobę czy żołądek, tworząc wokół nich barierę. Co więcej, wspiera także układ odpornościowy.


Efekty stosowania kolagenu, jako suplementu, mogą się różnić w zależności od wieku i trybu życia. Sprawdź, jak wpływa na urodę, jakie znaczenie ma dla osób aktywnych fizycznie oraz dlaczego jego suplementacja jest szczególnie istotna dla seniorów.

Kolagen w naszej ofercie:

Kolagen dla urody

Jednym z głównych powodów, dla których decydujemy się na suplementację kolagenem jest wsparcie naszej urody. To kluczowe białko odpowiedzialne za jędrność skóry, zdrowy wygląd włosów i paznokci. Niestety, już po 25. roku życia jego naturalna produkcja zaczyna spadać – nawet o 1,5% rocznie. To właśnie wtedy warto rozważyć suplementację, aby spowolnić procesy starzenia i zachować młodzieńczy blask skóry. W połączeniu z odpowiednią dietą kolagen może skutecznie wspierać urodę od wewnątrz.

Kolagen dla sportowców

Kolagen jest niezwykle istotnym białkiem, którego nie powinno zabraknąć w diecie sportowców. Jego regularne suplementowanie wpływa skutecznie na poprawienie elastyczności i wytrzymałości stawów. Ponadto wspiera odbudowę mikrourazów, ścięgien i mięśni oraz zmniejsza ryzyko kontuzji. Bardzo ważne, by kolagen przyjmować w połączeniu ze składnikami wzmacniającymi jego działanie, jak np: witamina C, kwas hialuronowy, miedź lub cynk. W ten sposób szybciej się wchłonie, jednocześnie dbając o zachowanie zdrowia i mobilności ciała.

Kolagen dla seniorów

Dlaczego tak ważna jest suplementacja kolagenu u seniorów? Jego produkcja zmniejsza się wraz z procesem starzenia, co wpływa m.in. na zmniejszenie elastyczności stawów oraz zwiększenie łamliwości kości. Jakie są efekty regularnego stosowania tego białka? Kolagen z pewnością przyda się osobom, które zmagają się z osteoporozą lub mają tendencję do złamań kości. Dla seniorów najlepszym wyborem może okazać się forma hydrolizowana, która szybko się wchłania. W połączeniu z witaminą C przyspiesza jego działanie.

Rodzaje kolagenu – suplementy pochodzenia zwierzęcego

Chcąc wybrać najlepszy kolagen do regularnego stosowania, należy wziąć pod uwagę kilka kryteriów klasyfikacji. Jednym z nich jest jego źródło. Może on być bowiem pozyskiwany od różnych zwierząt.


Kolagen wołowy: otrzymywany głównie z tkanki łącznej bydła, szczególnie z kości, chrząstek, ścięgien i skóry. Jest bogaty w aminokwasy, a najczęściej wykorzystuje się go w suplementach diety oraz produktach kosmetycznych lub leczniczych.


Kolagen drobiowy: pochodzi od kur i kurczaków, najczęściej z chrząstek oraz skóry. Wytrzymały i elastyczny w swojej strukturze ze względu na zawartość długich łańcuchów aminokwasów. Podobnie jak wołowy stosowany jest w kosmetykach i suplementach.


Kolagen wieprzowy: pozyskiwany z tkanek świń, zazwyczaj z kości, skóry i chrząstek. Używa się go w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.


Kolagen rybi (znany też jako kolagen morski): otrzymywany z ich skóry, łusek i ości. Łatwo przyswajalny i niskokaloryczny, zawiera śladowe ilości tłuszczów oraz węglowodanów. Wykorzystywany zarówno w suplementach jak i kosmetykach.

Kolagen w płynie w naszej ofercie:

Najważniejsze typy kolagenu

Typ kolagenu natomiast wynika z jego struktury, czyli charakterystyki włókien w organizmach, do których należy. Co prawda istnieje aż 28 odmian, lecz dla człowieka najważniejsze są trzy:


Typ I: występuje w skórze, kościach, ścięgnach czy więzadłach. Jest jednym z najbardziej wytrzymałych białek, choć odpowiada też za elastyczność.


Typ II: znajdziemy go w chrząstkach oraz tkankach umieszczonych w stawach. Daje im elastyczność i zapewnia płynność w ruchu.


Typ III: obecny w skórze, naczyniach krwionośnych, organach wewnętrznych i tkance łącznej. Niezbędny między innymi do utrzymania jędrności skóry. Wspomaga działanie typu I.

Skuteczne suplementowanie kolagenu - formy, wchłanianie i sposoby stosowania

Samo przyjmowanie kolagenu to nie wszystko – kluczem do sukcesu jest systematyczność i odpowiedni sposób stosowania. Sprawdź, jak prawidłowo suplementować kolagen, aby zmaksymalizować jego działanie. 


Najlepiej przyswajalny jest kolagen hydrolizowany w proszku, ponieważ organizm szybciej go trawi i wykorzystuje. Doskonale rozpuszcza się w wodzie, koktajlach lub ciepłych napojach (ale nie gorących, by nie stracił swoich właściwości). Witamina C jest niezbędna do syntezy kolagenu, dlatego warto przyjmować ją razem z dodatkiem w postaci np.: soku z cytryny, aceroli lub suplementu diety. 


Drugim szybko wchłaniającym się kolagenem jest ten dostępny w płynie. Taka forma tego białka sprawia, że organizm nie musi go dodatkowo rozkładać. Skraca to czas trawienia, umożliwia szybsze przenikanie aminokwasów do krwiobiegu, przyspieszając jego szybkie wchłanianie.


Kolagen w tabletkach jest chętnie wybierany ze względu na wygodę stosowania i dłuższy termin przydatności. Proces ich trawienia zaczyna się jednak dopiero w żołądku, gdzie muszą zostać rozbite i rozpuszczone. Z tego powodu wchłanianie kolagenu w tej formie może się wydłużyć.

Kolagen w diecie – naturalne źródła i wsparcie syntezy

Z wiekiem (już po 25. roku życia!) naturalna produkcja kolagenu spada nawet o 1-2% rocznie, co prowadzi do utraty jędrności skóry, powstawania zmarszczek, sztywności stawów i wolniejszego gojenia się ran. Dodatkowo, czynniki takie jak promieniowanie UV, stres oksydacyjny czy niezdrowa dieta przyspieszają jego degradację. Dlatego tak ważne jest jego uzupełnianie zarówno przez odpowiednią suplementację, jak i bogatą dietę.


Jak stosować kolagen? Aby wzmocnić działanie suplementacji, warto włączyć do diety produkty pobudzające jego produkcję: 


•    Bulion kostny – bogaty w naturalny kolagen

•    Ryby i owoce morza – zawierają cynk i kwasy omega-3 wspierające syntezę kolagenu. 

•    Warzywa (papryka, szpinak, pomidory) – dostarczają antyoksydantów chroniących włókna kolagenowe.


Pamiętaj, że kolagen to nie tylko suplement - to codzienny rytuał dbania o siebie, który procentuje z czasem. Każda jego porcja to krok w kierunku bardziej witalnego życia.

Wróć

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756