Kolagen to kluczowe białko w naszym organizmie, odpowiadające za elastyczność skóry, wytrzymałość stawów i kondycję włosów. Wyróżnia się różne jego rodzaje oraz typy. Każdy z nich ma inne właściwości i zastosowania. Kluczowe pytanie brzmi - jaki kolagen wybrać? Zapraszamy do lektury poradnika.
Czym jest kolagen? To białko strukturalne występujące w organizmie ludzkim odpowiedzialne za elastyczność, wytrzymałość i regenerację skóry, kości, stawów, ścięgien oraz innych tkanek.
W przypadku tego białka istnieje podział na źródła jego pozyskiwania oraz funkcje, jakie pełni w organizmie. Poniżej wyjaśniamy tę kwestię.
Rodzaj kolagenu zazwyczaj odnosi się do jego pochodzenia lub źródła, z którego jest pozyskiwany. Najczęściej spotykane są:
Typ kolagenu natomiast rozumiany jest jako strukturalna klasyfikacja tego białka, czyli rodzaj kolagenowych włókien w organizmach, do których należy. Wyróżnia się ponad 28 jego odmian, które różnią się między sobą budową, funkcją i miejscem występowania w ciele. Przykłady typów kolagenu to:
Jaki kolagen wybrać? W kolejnych częściach poradnika opiszemy pokrótce zarówno jego, jak i najpopularniejsze typy. Dzięki temu będziesz mieć świadomość, który z nich najbardziej odpowiada Twoim potrzebom.
Kolagen rybi (inaczej morski) pochodzi z ryb, głównie z ich skóry, łusek i ości. Jest łatwo przyswajalny przez organizm dzięki mniejszym cząsteczkom, które ułatwiają jego wchłanianie. Co więcej, charakteryzuje się on niskokalorycznością i zawiera śladowe ilości tłuszczu czy węglowodanów. Jest tym samym świetnym dodatkiem do diety, zwłaszcza w przypadku osób dbających o zdrowie skóry i stawów. Kolagen rybi często stosuje się w suplementach diety oraz kosmetykach.
Właściwości kolagenu rybiego to m.in.: poprawa elastyczności skóry, zmniejszenie widoczności zmarszczek i wspomaganie regeneracji tkanek. To białko wspiera ponadto zdrowie stawów, redukując ból i poprawiając funkcje chrząstki stawowej. Ma on również działanie przeciwzapalne, dzięki czemu łagodzi stany zapalne w organizmie. Korzystnie wpływa na układ krwionośny, poprawiając elastyczność naczyń krwionośnych. Jest dodatkowo bogaty w aminokwasy, które są niezbędne do produkcji kolagenu.
Co charakteryzuje kolagen wołowy? Pozyskuje się go z tkanki łącznej bydła, a szczególnie z ich skóry, ścięgien, kości i chrząstek. Jest on bogaty w aminokwasy, takie jak glicyna, proliny, hydroksyproliny oraz alanina, które stanowią podstawę budowy włókien kolagenowych. Warto także nadmienić, że omawiany tutaj rodzaj białka bardzo często wykorzystuje się w suplementach diety oraz produktach kosmetycznych lub leczniczych ze względu na swoje właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne.
Jaki jest najlepszy kolagen? Z pewnością taki, który wspomaga zdrowie stawów i poprawia elastyczność skóry. Kolagen wołowy poprawia ponadto elastyczność skóry, redukując powstawanie zmarszczek i wzmacnia włosy oraz paznokcie. Dba również o regenerację tkanek, wspomagając tym samym gojenie ran, urazów i kontuzji. To białko ma również korzystny wpływ na zdrowie jelit, ponieważ wspiera produkcję mazi stawowej, a także poprawia strukturę błony śluzowej przewodu pokarmowego.
Zobacz także: Ranking kolagenów [TOP10]
Jakie rodzaje kolagenu warto jeszcze znać? Przedstawiamy kolejny z nich, który spotkasz m.in.: w suplementach diety, czy kosmetykach. Kolagen drobiowy znajduje się w tkance łącznej drobiu, zwłaszcza w kurczaku. Obejmuje to zarówno naturalne białka kolagenowe, jak i inne substancje wspomagające regenerację stawów, jak glukozamina i chondroityna. Struktura kolagenu drobiowego charakteryzuje się długimi łańcuchami aminokwasów, które tworzą potrójną helisę, odpowiedzialną za jego wytrzymałość i elastyczność.
Jaki kolagen na stawy wybrać, by utrzymać ich elastyczność i zredukować ich ból? Kolagen drobiowy odnajdzie się w tym zadaniu, dodatkowo wspierając regenerację chrząstki. Jest on również odpowiedzialny za poprawę struktury skóry, wzmacniając jej jędrność. Suplementacja tego białka pomaga poprawić wygląd cery, zmniejszając tym samym oznaki starzenia. Jeżeli zależy Ci na wzmocnieniu kości, by były bardziej wytrzymałe i sprężyste, to również ten kolagen Ci to zapewni.
Kolagen wieprzowy pozyskuje się najczęściej z tkanki łącznej świń. Ma on strukturę włóknistą, tworzącą sieć włókien, które zapewniają elastyczność i wytrzymałość tkanek. Jest to białko o dużej masie cząsteczkowej, zbudowane głównie z aminokwasów takich jak glicyna, proliny i hydroksyproliny. Kolagen stosuje się w przemyśle spożywczym (produkcja np. galaretek, słodyczy), farmaceutycznym (kapsułki, tabletki, opatrunki) oraz kosmetycznym (w celu redukcji zmarszczek i poprawie nawilżenia).
Jaki kolagen na skórę najbardziej Ci się przyda? Wieprzowy wspomaga elastyczność i nawilżenie skóry, co może przyczynić się do zmniejszenia widoczności zmarszczek oraz poprawy ogólnego wyglądu skóry. Ten kolagen jest kluczowym składnikiem chrząstki stawowej, a jego suplementacja może pomóc w łagodzeniu bólu stawów i poprawie mobilności w przypadku chorób takich jak artretyzm. Dzięki poprawie struktury skóry i tkanki łącznej, może również wpłynąć pozytywnie na kondycję włosów i paznokci.
Kolagen typu I to białko, które występuje głównie w skórze, kościach, ścięgnach, więzadłach i innych strukturach podporowych ciała. Ma on formę włókienek, które są bardzo wytrzymałe i elastyczne. Dzięki temu tkaniny, w których się znajduje, są mocne, ale jednocześnie elastyczne. Kolagen typu I jest odpowiedzialny za gojenie ran i regenerację tkanek, ponieważ wspiera procesy naprawcze w organizmach.
Kolagen typu I jest jednym z najbardziej wytrzymałych białek w organizmach, co czyni go podstawą dla wielu tkanek, które muszą wytrzymywać duże obciążenia, takich jak skóra czy kości. Mimo swojej twardości, cechuje się dużą elastycznością, co pozwala na zachowanie sprężystości. Ma on także właściwości regenerujące i odmładzające - istotna jest jego suplementacja, szczególnie po 25 roku życia.
Zobacz także: Kolagen – efekty i sposób stosowania
Kolagen typu II to jeden z rodzajów kolagenu, który występuje głównie w chrząstkach, czyli tkankach, które znajdują się w stawach. Ma on specyficzną strukturę, która pozwala na tworzenie włókien, dzięki czemu chrząstka staje się bardziej elastyczna i odporna na uszkodzenia mechaniczne. To białko pomaga utrzymać strukturę stawów, zapewnia im elastyczność i wytrzymałość, a także umożliwia ich prawidłowe funkcjonowanie.
Suplementacja kolagenu typu II pomaga m.in: w utrzymaniu zdrowia stawów, zmniejszając tarcie między kośćmi i chroniąc je przed uszkodzeniami. Dzięki niemu chrząstka jest bardziej elastyczna. Pozwala to na lepsze amortyzowanie wstrząsów i sił działających na stawy. Wspomaga także ich regenerację i łagodzi bóle, tym samym poprawiając ich ruchomość i zmniejszając stany zapalne.
Kolagen typu III to białko, które jest bardzo ważne dla naszej skóry, naczyń krwionośnych i narządów wewnętrznych. Można go porównać do elastycznej siatki, która wzmacnia i uelastycznia tkanki. Można go znaleźć w skórze, ścięgnach, mięśniach i narządach wewnętrznych. Jego produkcja maleje z wiekiem, dlatego dbałość o zdrową dietę (bogatą w witaminę C, cynk i aminokwasy) oraz suplementację może wspomóc jego utrzymanie.
Pomaga on skórze być jędrną i odporną na rozciąganie. Wspiera naczynia krwionośne, wzmacniając ich ściany, co wpływa tym samym na zdrowe krążenie. Kolagen typu III wspomaga regenerację tkanek, ułatwiając gojenie ran i odbudowę uszkodzeń skóry. W połączeniu z kolagenem typu I tworzą mocne i elastyczne struktury w organizmie, co wpływa na poprawę jego działania.
Zadzwoń do nas
Tel. 756 756 756
Pon–Pt
08:00–20:00
Sob
10:00–18:00
Niedz
10:00–18:00
Fax 22 122 31 11
Інфолінія:
пн–пт: 8:00–20:00
Infoline:
Mon–Fri: 8:00–20:00
Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 943 750,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756