Wybierając maszynkę do lodów, w pierwszej kolejności warto podjąć decyzję, czy ma być ona wyposażona w kompresor. Ten rodzaj urządzeń umożliwia samoczynne wymieszanie i zamrożenie lodów. W przypadku maszynek bez kompresorów wyrobione lody należy umieścić w zamrażarce. Istotnym parametrem wartym rozważenia jest moc maszynek. Decyduje ona o szybkości i dokładności wymieszania składników, z których przyrządzane są domowe lody. Urządzenia mogą mieć moc np. 7 W, 12 W, 150 W czy 180 W. Kolejnym istotnym parametrem jest pojemność, która decyduje, jaką porcję lodów można przygotować podczas jednego cyklu. Warto również zwrócić uwagę na gabaryty urządzenia oraz materiał, z którego zostało wykonane (np. stal nierdzewna czy dobrej jakości tworzywo sztuczne). Przydatny w urządzeniu jest także minutnik czy wyświetlacz LCD. Dużym ułatwieniem podczas korzystania z maszynki do lodów są antypoślizgowe nóżki i otwierana pokrywa, ułatwiająca dodawanie składników.