Zamrażarki szufladowe mają zróżnicowaną pojemność, a ta jest jednym z ważniejszych parametrów. Jeśli masz własny ogródek lub działkę – wybierz bardziej pojemną, najczęściej mają od 80 do 300, a nawet więcej litrów. Temperatura zamrażania decyduje, jak długo i co można w niej przechowywać. Zużycie prądu – im model pojemniejszy, tym zużywa więcej energii (od ok. 200 do 400 kWh). Zdolność zamrażania – jest ważna, a wynosi 6 – 21 kg mrożonek na 24h, to znaczy, że tylko tyle można swobodnie zamrozić w ciągu doby i po tym czasie można mrozić dalej (zależnie od pojemności). Wyłączenia prądu ten proces przerywają, dlatego istotne stają się informacje, jak długo urządzenie potrafi utrzymać temperaturę i ta wielkość wnosi od ok. 8 do ok. 16 godzin, gdy zamrażarki w tym czasie nie otwieramy. Jej głośność wynosi do ok. 40 dB, nie pracuje zatem głośno. Niektóre modele należą do grupy No Frost, warto zatem to sprawdzić, kupując. Przydatna jest też funkcja regulacji temperatury oraz alarm otwartych drzwi.