Składniki: kurczak filety z piersi - 230 g | kurczak mięso z udka - 800 g | kurczak wątróbka - 650 g boczek surowy - 250 g | bulion mięsny - 1,2 l | gałka muszkatołowa mielona - 4 g jajko L z wolnego wybiegu - 2 szt. | masło klarowane - 50 g | natka pietruszki - 20 g pistacje obrane solone i prażone - 100 g | włoszczyzna zestaw - 1 szt. | żurawina suszona namoczona - 44 g | bułka sucha kajzerka - 1 szt. | ząbek czosnku - 2 szt. masło 82% - 1/3 szt. | mleko 3,2 % do namoczenia bułki - 150 ml | bułka tarta - 80 g sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie - do smaku
Pasztet z żurawiną i pistacjami - przygotowanie: 1. Nagrzać piekarnik na 190°C termoobieg góra i dół. 2. Mięso drobiowe umyć, zalać około 1,2 litra zimnym bulionem, dodać boczek, włoszczyznę, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować i na wolnym ogniu gotować ok. 1,5 h. 3. W tym czasie umyć wątróbkę i wrazie potrzeby oczyścić, wysuszyć na ręczniku papierowym i na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym usmażyć i wystudzić. 4. Namoczyć bułkę w mleku. 5. Wyjąć z wywaru mięso i warzywa, wystudzić. Mięso obrać z kości, z boczku zdjąć skórę i wrazie potrzeby wykroić chrząstkę. 6. Mięso, boczek, warzywa, czosnek, odciśniętą z mleka bułkę i wątróbkę zmielić dwukrotnie na drobnym oczku. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać bardzo dokładnie, dodając żółtka jaj pojedyńczo, pistacje i żurawinę, 7. Z pozostałych białek ubić sztywną piane i dodać powoli wkręcając ją w pasztet dla pulchności tak aby nie rozbić pęcherzyków powietrza. 8. Masę na pasztet przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej dokładnie bułką tartą po czym dokładnie uklepujemy masę w foremce stukając kilka razy o blat. Wstawić do piekarnika i piec około 60 minut. 9. Wystudzić w keksówce w tem. pokojowej , a następnie włożyć na noc do lodówki. 10. Smacznego.
SZAMPAŃSKA LINIA ASTON
1
Stylowy kolor szampana.
2
Nieprzywierająca powłoka wewnętrzna.
3
Nienagrzewające się rączki soft touch.
4
Uchwyt pokrywki pozwala odłożyć łyżkę lub łopatkę bez bałaganu.