Znaleziono w kategoriach:
Okap AMICA OMS515I

Instrukcja obsługi Okap AMICA OMS515I

Powrót
Okap użytkować dopiero po przeczytaniu tej instrukcji
OMS 515 I
Odsavač používejte teprve po přečtení tohoto návodu!
NÁVOD K OBSLUZE CZ
Kuchyňského odsavače.............................................2
NÁVOD NA OBSLUHU SK
Kuchynského odsávača...........................................16
Odsávač používajte iba po prečítaní tohto návodu!
INSTRUKCJA OBSŁUGI PL
Okap nadkuchenny.....................................................2
2
SZANOWNY KLIENCIE,
Okap nadkuchenny Amica to połączenie wyjątkowej łatwości obsługi i doskonałej efektyw-
ności. Po prze czy ta niu niniejszej instrukcji, obsługa okapu nie będzie problemem.
Prosimy Państwa o uważną lekturę instrukcji obsługi przed uruchomieniem urządzenia.
Przestrzeganie zawartych w niej wskazówek uchroni Państwa przed niewłaściwym użyt ko
wa niem.
Instrukcję należy zachować i przechowywać tak, aby mieć ją zawsze pod ręką.
Należy dokładnie przestrzegać instrukcji obsługi w celu uniknięcia nieszczęśliwych
wypadków.
Uwaga!
Okap nadkuchenny przeznaczony jest wyłącznie do użytku domowego.
Producent zastrzega sobie możliwość dokonywania zmian niewpływających na dzia
ła nie urządzenia.
Masz wątpliwości? Nie wszystko, co przeczytałeś w instrukcji jest zrozumiałe?
 za dzwoń do Centrum Serwisowego, gdzie uzyskasz wszechstronną pomoc.
tel.0-801 801 800
3
SPIS TREŚCI
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa użytkowania............................................4
Charakterystyka..............................................................................................5
Budowa.................................................................................................6
Montaż................................................................................................................7
Obsługa...............................................................................................................9
Czyszczenie i konserwacja...................................................................................10
Gwarancja, obsługa posprzedażna...................................................................13
Ochrona środowiska...................................................................................14
Oświadczenie producenta...................................................................................14
530
310
135
238
30
500
270
199
245
4
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
ZALECENIA:
1. Sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej odpowiada miejscowym parame-
trom zasilania.
2. Przed montażem rozwinąć i wyprostować przewód sieciowy.
3. Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania przez osoby (w tym dzieci) o ograniczo-
nej zdolności zycznej, czuciowej lub psychicznej, lub osoby o braku doświadczenia lub zna-
jomości sprzętu, chyba że odbywa się to pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytkowania
sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające za ich bezpieczeństwo.
Należy zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się okapem.
OSTRZEŻENIA:
1. Okap nadkuchenny, który służy do usuwania oparów kuchennych na zewnątrz (praca jako
wyciąg) należy podłączyć do odpowiedniego kanału wentylacyjnego (nie podłączać do ka-
nałów kominowych, dymowych lub spalinowych, będących w eksploatacji).
2. Urządzenie należy zamontować na wysokości: co najmniej 650 mm od płyty roboczej ku-
chenki elektrycznej lub ceramicznej, oraz 750 mm w przypadku kuchenek gazowych (lub
elektryczno-gazowych)- Rys. 1.
3. Pod okapem nadkuchennym nie wolno pozostawiać odkrytego płomienia. Podczas zdejmo-
wania naczyń znad palnika, należy ustawić minimalny płomień.
4. Potrawy przygotowywane na tłuszczach powinny być stale nadzorowane, gdyż przegrzany
tłuszcz może się łatwo zapalić.
5. Filtr tłuszczowy do okapu nadkuchennego należy czyścić średnio co 2-3 tygodnie. Filtr zbyt
mocno nasycony tłuszczem jest łatwopalny.
6. Przed każdą operacją wymiany ltra lub przed podjęciem prac naprawczych, czyszczenia,
należy wyjąć wtyczkę urządzenia z gniazdka.
7. Jeżeli w pomieszczeniu, oprócz okapu, eksploatuje się inne urządzenia o zasilaniu nieelek-
trycznym (np. piece na paliwa ciekłe, grzejniki przepływowe, termy), należy zadbać o wystar-
czającą wentylację (dopływ powietrza). Bezpieczna eksploatacja jest możliwa, gdy przy jed-
noczesnej pracy okapu i urządzeń spalających, zależnych od powietrza w pomieszczeniu,
w miejscu ustawienia tych urządzeń panuje podciśnienie najwyżej 0,004 milibara (ten punkt
nie obowiązuje, gdy okap kuchenny jest użytkowany jako pochłaniacz zapachów).
8. Przy podłączeniu do sieci 230 V wymagane jest podłączenie do sprawnego gniazda elek-
trycznego ze sprawnym obwodem ochronnym.
9. Okap nie powinien służyć jako
płaszczyzna podparcia dla osób
znajdujących się w kuchni.
10. Okap powinien być często czyszczony
zarówno na zewnątrz jak i od wewnątrz
(PRZYNAJMNIEJ RAZ NA 1 MIESIĄC),
z zachowaniem wskazówek podanych w
niniejszej instrukcji).
Nieprzestrzeganie zasad dotyczących
czyszczenia okapu oraz wymiany ltrów
węglowych (tylko praca jako pochłaniacz)
powoduje powstanie zagrożenia pożarem.
Producent nie ponosi żadnej odpowiedzial-
ności za ewentualne szkody lub pożary
spowodowane przez urządzenie
a wynikające z nieprzestrzegania
zaleceń podanych w niniejszej instrukcji.
Min.65
cm
Min.75 cm
Rys.1
5
Wymagania elektryczne
Należy sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej odpowiada parametrom
zasilania elektrycznego w domu, przy czym zasilanie to musi być oznaczone jako ~ (prąd
przemienny).
Po podłączeniu do sieci elektrycznej (zgodnie z określonymi wcześniej wymaganiami)
należy sprawdzić czy działa oświetlenie okapu oraz czy prawidłowo pracuje jego silnik.
Po zainstalowaniu okapu gniazdo powinno być dostępne w celu odłączenia wtyczki od
zasilania.
Uwaga! Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, to powinien być wymieniony
w specjalistycznym zakładzie naprawczym.
Urządzenie zapakowane jest w folię, która może być źródłem niebezpieczeństwa. Aby
uniknąć ryzyka wypadku należy folię schować przed dziećmi.
Niniejsze urządzenie posiada oznaczenia zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/EC w
sprawie zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego (WEEE).
UWAGA: przed podłączeniem okapu do zasilania sieciowego i sprawdzeniem jego pra-
widłowego działania należy zawsze skontrolować czy kabel zasilania został prawidłowo
zainstalowany i NIE został przygnieciony przez okap w trakcie czynności montażowych.
CHARAKTERYSTYKA
Okap nadkuchenny OMS 515 I służy do usuwania oparów kuchennych. Wymaga on za-
instalowania przewodu odprowadzającego powietrze na zewnątrz - poza mebel kuchenny
(zarówno w wersji jako wyciąg i pochłaniacz). Długość przewodu (najczęściej rura Ø wewn.
120mm) nie powinna być dłuższa niż 4-5 m. Po zainstalowaniu ltra z węglem aktywnym
okap może pracować jako pochłaniacz zapachów.
Okap nadkuchenny jest urządzeniem elektrycznym wykonanym w I klasie ochrony prze-
ciwporażeniowej i dlatego gniazdo zasilające, do którego zostanie podłączony, musi być
bezwzględnie wyposażone w bolec ochronny.
Okap posiada niezależne oświetlenie oraz wentylator wyciągowy z możliwością ustawie-
nia jednej z trzech prędkości obrotowych.
Okap jest przeznaczony do trwałego zamocowania w szafce ponad kuchenką gazową lub
elektryczną.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756