Bądź na

Aktywuj już teraz

korzystaj ze zniżek przez okrągły rok!

Więcej

Schowek
Twój koszyk jest pusty
Koszyk
Znaleziono w kategoriach:
Wypiekacz do chleba ARIETE 133

Instrukcja obsługi Wypiekacz do chleba ARIETE 133

Powrót
Ważne wskazówki
Przeczytaj uważnie przed użyciem.
* Sprawdź, czy napięcie w gniazdku jest zgodne z danymi umieszczonymi na tabliczce znamionowej
urządzenia.
* Nie używaj urządzenia w pobliżu ścian i firanek.
* Nigdy nie zanurzaj części elektrycznych urządzenia, przewodu sieciowego lub wtyczki w wodzie
ani w innym płynie.
* Uważaj, aby kabel elektryczny nie stykał się z gorącymi powierzchniami.
* Wyciągaj wtyczkę z kontaktu przed przystąpieniem do czyszczenia urządzenia lub po wyłączeniu urządzenia.
* Nigdy nie odłączaj urządzenia od prądu poprzez pociągnięcie kabla.
* Nie używaj urządzenia uszkodzonego. Powinno być ono naprawione w autoryzowanym Punkcie Serwisowym.
* Uszkodzony przewód sieciowy powinien być wymieniony w autoryzowanym Punkcie Serwisowym
lub przez uprawnioną do tego osobę, z wykluczeniem wszelkiego ryzyka.
* Użycie przedłużacza nie dopuszczonego przez producenta może spowodować szkody i wypadki.
* Nie umieszczaj urządzenia w pobliżu żadnego urządzenia grzewczego.
* Urządzenie przeznaczone jest wyłącznie do użytku domowego. W zamkniętym pomieszczeniu zaleca się
użycie wyciągu w celu poprawy cyrkulacji powietrza.
* Do czyszczenia urządzenia nie używaj środków żrących ani zmywarki.
* Nigdy nie zostawiaj uruchomionego urządzenia w pobliżu dzieci.
* Nie dotykaj gorących części urządzenia.
* Nie pozostawiaj urządzenia bez nadzoru podczas jego pracy.
* Urządzenie umieść na powierzchni suchej i równej.
* Elementy opakowania należy schować przed dziećmi.
Dystrybucja w Polsce: GERO Sp. z o.o.
00-697 Warszawa, Al. Jerozolimskie 47/1
mod. 133
INSTRUKCJA OBSŁUGI
Urządzenie do wypieku chleba
Pane Express Metal
OPIS URZĄDZENIA
10 krókich dźwięków, sygnalizując możliwość otworzenia pokrywy i dodania składników.
A. Obudowa H. Okienko Aby zatrzymać pracę urządzenia wystarczy nacisnąć włącznik na 3 sekundy.
B. Przyciski zwiększenie/zmniejszenie minutnik I. Mieszadło Kiedy urządzenie skończy pracę na wyświetlaczu pojawi się "0:00".
C. Przycisk programowania wagi L. Misa Urządzenie wyda 10 krótkich dźwięków i automatycznie przejdzie w tryb podtrzymywania temperatury (1 godz.).
D. Przycisk programowania menu M. Miarka W trybie tym symbol ":" świeci się (oprócz programu "Impasto").
E. Wyświetlacz N. Łyżeczka dozująca Po godzinie tryb podtrzymywania temperatury przestanie działać. Na wyświetlaczu pojawi się symbol koła .
F. Otwory wentylujące O. Włącznik/wyłącznik Aby wyłączyć ten tryb wcześniej wystarczyć wcisnąć włącznik na 3 sekundy.
G. Pokrywa P. Przycisk programowania stopnia wypieczenia Wyciągnąć wtyczkę z kontaktu i otworzyć pokrywę.
Obrócić misę w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara i wyciągnąć ją za pomocą uchwytu Rys. 5.
OPIS PANELU STERUJĄCEGO UWAGA! Misa jest gorąca. Należy zachować ostrożność.
A. Odpoczynek F. Waga L. Podtrzymanie temp. P. Wypiek średni UWAGA! Nigdy nie używać przyborów metalowych do wyciągania wypieku.
B. Wyrabianie G. Minutnik M. Zakończenie Q. Wypiek lekki
C. Wyrastanie H. Podgrzewanie wstępne N. Marmolada R. Wskaźnik programu PRZERWA W PRACY URZĄDZENIA
D. Minutnik I. Gotowanie O. Wypiek intensywny Jeśli przerwa w pracy urządzenia trwa nie dłużej niż 10 minut, urządzenie wraca automatycznie do pracy.
Jeśli przerwa trwa ponad 15 minut, program zatrzyma się. W takim wypadku należy odłączyć urządzenie
KRÓTKA INFORMACJA O URZĄDZENIACH DO WYPIEKU CHLEBA od prądu, schłodzić je, opróżnić misę, oczyścić i ponownie uruchomić urządzenie.
Urządzenie do wypieku chleba pozwala oszczędzić czas. Jest urządzeniem, w którym ciasto jest zagniatane,
rośnie i piecze się. Aby uzyskać optymalne rezultaty należy przestrzegać podstawowych zasad i zaleceń. KODY BŁĘDU
Najważniejsze z nich dotyczą etapu dobierania składników. Na wyświetlaczu mogą pojawić się następujące kody błędu:
H:HH - zbyt wysoka temperatura wewnątrz misy
OBSŁUGA nacsinąć włącznik na 3 sekundy, aby zatrzymać program
UWAGA! Przed pierwszym uruchomieniem należy oczyścić wszystkie podzespoły. odłączyć urządzenie od prądu
Uruchomić urządzenie w trybie COTTURA na około 10 minut, odczekać na schłodzenie urządzenia i ponownie podnieść pokrywę i odczekać ok. 10-20 minut
oczyścić wszystkie podzespoły. UWAGA! Podczas pierwszego uruchomienia z urządzenia mogą wydobyć się małe ponownie uruchomić urządzenie
dawki dymu i przykry zapach. Efekt ten ustąpi po kilku sekundach. E:EO - sensor temperatury nie działa poprawnie - sprawdzić urządzenie w serwisie
Zamontować mieszadło na trzpieniu znajdującym się we wnętrzu misy Rys. 3.
Odmierzyć składniki za pomocą miarki lub łyżeczki (lub zważyć je) i włożyć do misy. MINUTNIK
Włożyć misę na trzpień wewnątrz urządzenia i zablokować obracając ją w kierunku zgodnym z ruchem Za pomocą minutnika można zaprogramować czas późniejszego uruchomienia (15 godzin).
wskazówek zegara Rys. 4. UWAGA! Używając tej funkcji należy mieć na uwadze, że niektóre składniki ulegają zepsuciu.
UWAG! Istotne jest przestrzeganie kolejności wkładania składników do misy. Generalnie kolejność jest następująca: Jeśli chcemy mieć gotowy wypiek na 6.00 rano, a jest godzina 21.00, powinno się zaprogramować przedział
9 godzin za pomocą przycisku minutnika (interwały 10 minutowe). Nie można zmienić czasu dla danego programu.
ostatnie. Unikać kontaktu drożdży z solą i składnikami płynnymi.
Zamknąć pokrywę i podłączyć urządzenie do prądu. Wyświetlacz pokaże "3:00", z migającymi kropkami.
KONSYSTENCJA CIASTA
Urządzenie ma zaprogramowany program "1".
Zaleca się obserowanie pracy urządzenia przez pierwsze 5 minut (przez okienko). Dodane składniki powinny
Za pomocą przycisku D wybrać program.
utworzyć jednolitą masę. Jeśli tak nie jest, niewykluczone, że powinno się zmodyfikować przepis. Podnieść
Za pomocą przycisku B wybrać wagę (waga nie jest wybierana w programach 8-19).
pokrywę. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodać łyżeczkę mąki. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodać łyżeczkę ciepłej
Za pomocą przycisku A wybrać stopień wypieczenia (stopień wypieczenia nie jest wybierany w programch 8-19).
wody. Pokrywa nie powinna być podniesiona zbyt długo - ciasto może nie wyrosnąć.
Za pomocą przycisku B można ustawić czas uruchomienia urządzenia.
UWAGA! Zawsze dodawana zgodnie z przepisem woda powinna być ciepła, ok. 37 st. C.
Jeśli czas nie zostanie zaprogramowany, urządzenia zacznie pracę natychmiast.
UWAGA! Powinno się stosować mąkę typ 0 lub specjalną do wypieku chleba.
Nacisnąć włącznik, aby uruchomić urządzenie.
Urządzenie wyda krótki dźwięk i rozpocznie pracę.
KONSERWACJA
Zjawisko wydostawania się pary spod pokrywy urządzenia jest naturalne.
Przed przystąpieniem do czyszczenie odłączyć urządzenie od prądu i poczekać na jego schłodzenie.
Jeśli program przewiduje dodawanie składników (na przykład suszone owoce, ziarna itp.) urządzenie wyda
PROGRAMY
1 Podstawowy
5. Pełnoziarnisty
WAGA
WAGA
1000 g
CZAS
CZAS
4:05
WODA
WODA
270 ml
OLEJ
OLEJ
3 łyżki/45 g
SÓL
SÓL
1 łyżka/5 g
CUKIER
CUKIER *
3 łyżki/39 g
MĄKA
MAKA **
2 kieliszki/220 g
DROŻDŻE
MĄKA ***
2 kieliszki/220 g
DROŻDŻE
25 g świeżych/1 saszetka
2. Szybki * brązowy ** biała *** pełnoziarnista
WAGA 6. Żytni
CZAS
WAGA
1000 g
WODA
CZAS
3:35
OLEJ
WODA
270 ml
SÓL
OLEJ
3 łyżki/45 g
CUKIER
SÓL
1 łyżeczka/5 g
MĄKA
CUKIER *
3 łyżki/39 g
DROŻDŻE
MAKA **
2 kieliszki/220 g
MĄKA ***
2 kieliszki/220 g
3. Słodki
DROŻDŻE
25 g świeżych/1 saszetka
WAGA * brązowy ** biała *** żytnia
CZAS 7. Bezglutenowy
WODA
WAGA
1000 g
OLEJ
CZAS
3:05
SÓL
WODA
230 ml
JAJKO
OLEJ
3 łyżki/45 g
CUKIER
SÓL
1 łyżeczka/5 g
MLEKO *
CUKIER
3 łyżki/39 g
MĄKA
MAKA *
2 i 1/4 kieliszka/ 325 g
DROŻDŻE
MĄKA **
3/4 kieliszka/ 110 g
* odtłuszczone
DROŻDŻE
25 g świeżych/1 saszetka
4. Francuski
* bezglutenowa
** ryżowa
WAGA
8. Ryżowy
WAGA
1000 g
CZAS
CZAS
2:50
WODA
WODA
240 ml
OLEJ
OLEJ
3 łyżki/ 39 g
SÓL
SÓL
1 łyżeczka/5 g
CUKIER
JAJKO
1 jajko/ 60 g
MĄKA
CUKIER
2 łyżki/ 30 g
DROŻDŻE
* z glutenem
MĄKA *
3 kieliszki/ 435 g
* ugotowany
RYŻ *
1/2 kieliszka
DROŻDŻE
25 g świeżych/1 saszetka
500 g
3:25
180 ml
2 łyżki/ 26 g
1 i 1/2 kieliszka/ 180 g
25 g świeżych/ 1 saszetka
2/3 łyżeczki/ 3 g
1 i 3/4 łyżki/ 20 g
750 g
3:30
220 ml
2 i 1/2 łyżki/ 38 g
3/4 łyżeczki/ 4 g
2 łyżki/ 26 g
1 kieliszek/145 g
1 kieliszek/145 g
3/4 porcji dla 750 g
750 g
4:00
220 ml
2 i 1/2 łyżki/ 38 g
3/4 łyżeczki/ 4 g
2 łyżki/ 26 g
1 i 1/2 kieliszka/ 180 g
1/4 kieliszka
1/3 kieliszka
3/4 porcji dla 750 gr
25 g świeżych/ 1 saszetka
500 g 750 g
2:40 2:45
150 ml 190 ml
2 łyżki/ 26 g 2 i 1/2 łyżki/ 38 g
2/3 łyżeczki/ 3 g 3/4 łyżeczki/ 4 g
1 jajko/ 60 g 1 jajko/ 60 g
1/2 kieliszka/ 70 g
25 g świeżych/ 1 saszetka
1/4 kieliszka/ 35 g
3/4 porcji dla 750 g
2 i 1/2 łyżki/ 38 g
2 kieliszki/ 290 g
2 łyżki/ 30 g
1 i 3/4 kieliszka/ 255 g
2 i 1/2 łyżki/ 33 g
3/4 łyżeczki/ 4 g
2 łyżki/ 26 g
2/3 łyżeczki/ 3 g
3:00
190 ml
2:55
140 ml
3/4 porcji dla 750 g
25 g świeżych/ 1 saszetka
750 g500 g
1 kieliszek/145 g
1 kieliszek/145 g
1 i 1/2 kieliszka/ 180 g
1 i 1/2 kieliszka/ 180 g
1 łyżka/15 g 2 łyżki/ 30 g
2 kieliszki/ 290 g
2 i 1/2 kieliszka/ 360 g
2/3 łyżeczki/ 3 g
1 i 3/4 łyżki/ 20 g
180 ml
2 łyżki/ 26 g
500 g
3:55
500 g 750 g
2:55 3:00
210 ml 260 ml
1 i 1/2 łyżki/ 15 g 2 i 1/2 łyżki/ 25 g
1/2 łyżeczki/ 3g 1 łyżeczka/ 6 g
1 łyżka/ 15 gr 2 łyżki/ 30 gr
3 kieliszki/ 420 g
25 g świeżych/ 1 saszetka
2 i 1/3 kieliszka/ 320 g
3/4 porcji dla 750 g
500 g 750 g
1:55 2:00
140 ml 190 ml
2 łyżki/ 26 g 2 i 1/2 łyżki/ 33 g
2/3 łyżeczki/ 3g 3/4 łyżeczki/ 4 g
1 łyżka/ 26 g 2 łyżki/ 30 gr
2 kieliszki/ 290 g 2 i 1/2 kieliszka/ 360 g
3/4 porcji dla 750 gr
25 g świeżych/ 1 saszetka
500 g 750 g
3:40 3:45
120 ml 160 ml
1 i 1/2 łyżki/ 20 g 2 łyżki/ 26 g
2 kieliszki/290 g 2 i 3/4 kieliszka/380 g
3/4 porcji dla 750 g
25 g świeżych/ 1 saszetka
1/2 łyżeczki/ 2 g 1/2 łyżeczki/ 2 g
1/4 kieliszka/35 g 1/3 kieliszka/47 g
1/ 60 g 1/ 60 gr
2 łyżki/ 30 g 3 łyżki/ 45 g
500 g 750 g
3:55 4:00
180 ml 260 ml
1 łyżka/ 10 g 1 i 1/2 łyżki/ 15 g
2 łyżeczka/ 12 g 2 i 1/2 łyżeczki/ 15 g
1 i 1/2 łyżki/ 23 g 1 i 1/2 łyżki/ 23 g
2 i 1/4 kieliszka/ 300 g 2 i 3/4 kieliszka/ 400 g
3/4 porcji dla 750 g
25 g świeżych/ 1 saszetka
1000 g
3:05
320 ml
3 łyżki/ 45 g
1 łyżeczka/ 6 g
2 łyżki/ 30 gr
3 i 1/2 kieliszka/ 500 g
25 g świeżych/ 1 saszetka
1000 g
2:05
230 ml
3 łyżki/ 39 g
1 łyżeczka/ 5 g
3 łyżki/ 39 g
3 kieliszki/ 435 g
25 g świeżych/ 1 saszetka
1000 g
3:50
200 ml
2 i 1/2 łyżki/ 32 g
1/2 łyżeczki/ 2 g
1/ 60 g
4 łyżki/ 60 g
1/2 kieliszka/70 g
3 i 1/2 kieliszka/500 g
25 g świeżych/ 1 saszetka
1000 g
4:05
3 i 1/2 kieliszka/ 500 g
25 g świeżych/ 1 saszetka
320 ml
2 łyżki/ 20 g
3 łyżeczki/ 18 g
2 łyżki/ 30 g
WAGA
9. Kanapkowy
12. Ciasto na pizzę
CZAS
CZAS
WODA
WODA
SÓL
OLEJ
OLIWA
SÓL
MĄKA
CUKIER
MĄKA
DROŻDŻE
13. Ciasto drożdżowe
10. Ciasto na słodkości
CZAS
CZAS
WODA
OLEJ
SÓL
JAJKA
OLIWA
CUKIER
CUKIER
MĄKA *
* z drożdżami
MĄKA
11. Ciasto pełnoziarniste
14-15. MIX
CZAS
CZAS
CUKIER
DROŻDŻE
OLEJ
MĄKA
SÓL
OLEJ
WODA
SÓL
MĄKA * WODA
* pełnoziarnista
18. Rozmrażanie
CZAS
16. Marmolada
11. Ciasto mieszane CZAS
CZAS
PULPA
MĄKA *
19. GOTOWANIE
CUKIER
CUKIER
CZAS
SOK z cytr.
OLEJ
SÓL
WODA
MĄKA **
17. Jogurt
CZAS
MLEKO *
* biała ** pełnoziarnista JOGURT
CUKIER
* tłuste
1000 ml
100 ml
60 g
można dodać 200 gr pulpy owocowej
8:00 (regulacja od 0:06 do 10.00 - przycisk Peso)
00:30 (regulacja od 0:10 do 2:00)
temperatura rozmrażania wynosi 50 st. C
01:00 (regulacja od 0:20 do 2:00)
1:20
300 g
150 g
1/2 cytryny
330 ml
program nr 14 przewiduje czas pracy - 15 minut, program nr 15 - od 8 do 45 minut
temperatura do 150 st. C
DROŻDŻE
1 i 1/4 łyżki
560 g
2 łyżki
1 łyżeczka
zaleca się dodanie cukru po 20 minutach, w małych dawkach
DROŻDŻE
od 8 do 45 minut
25 g świeżych/ 1 saszetka
1:30
350 ml
1 i 1/2 łyżeczki
2 łyżki
2 łyżeczki
600 g
25 g świeżych/ 1 saszetka
170 ml
1 łyżeczka
1 łyżka
300 g
4
130 g
DROŻDŻE 25 g świeżych/ 1 saszetka
370 ml
3:10
2 łyżeczki
2 łyżki
1 i 1/2 łyżeczki
380 ml
25 g świeżych/ 1 saszetka
600 ml
DROŻDŻE
25 g świeżych/ 1 saszetka
150 g
2 łyżeczki
BUDYŃ
3:10
2:20
3 łyżki
1 i 1/2 łyżeczki
425 g
2/3 łyżeczki/ 3 g
3/4 łyżeczki/ 4 g
2 kieliszki/ 290 g
2 i 1/2 kieliszka/ 360 g
175 g
2 łyżeczki
2 łyżki
3/4 porcji dla 750 g
1/2 łyżki/ 6 g 3/4 łyżki/ 10 g
2/3 łyżeczki/ 3 g 3/4 łyżeczki/ 4 g
4:55 5:00
210 ml 250 ml
500 g 750 g 0:45750 g
5:05
300 ml
1 i 1/3 łyżki/ 15 g
1 łyżeczka/ 5 g
1 łyżeczka/ 5 g
3 kieliszki/ 435 g
25 g świeżych/ 1 saszetka

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756