Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje BOSCH
›
Instrukcja Lodówka BOSCH KAD93VBFP Side by Side No frost 178.7cm Czarna Podajnik wody Kostkarka
Znaleziono w kategoriach:
Lodówki
(82)
Wróć
Instrukcja obsługi Lodówka BOSCH KAD93VBFP Side by Side No frost 178.7cm Czarna Podajnik wody Kostkarka
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
KAD..
pl
Ins
tr
uk
cja
o
bs
ł
u
g
iim
o
n
t
a
ż
u
Ch
ł
odziarko
‐
zamra
ż
arka
pl
2
Spis
tre
ś
ci
Wskaz
ów
ki
do
tycz
ą
ce
bezp
i
ecze
ń
stw
a
3
.........
Info
rma
cje
d
ot
yc
z
ą
c
e
te
j
in
st
ru
kcji
3
...............
Nieb
ezpi
ecze
ń
st
wo
wybu
chu
3
....................
Nieb
ezpi
ecze
ń
stwo
por
a
ż
enia
p
r
ą
dem
3
...........
Nieb
ezpi
ecze
ń
st
wo
poparze
ń
przez
zimno
3
.......
Nieb
ezpi
ecze
ń
stwo
obr
a
ż
e
ń
3
....................
Zapo
biega
n
ie
za
gro
ż
e
n
iom
d
la
d
zie
c
i
i
os
ó
b
szczególni
e
nara
ż
onyc
h
na
n
ie
bez
pie
c
ze
ń
stwo
4
...
Ogólne
ustaleni
a
4
..............................
Uszkod
zenia
m
ateri
alne
4
........................
Ci
ęż
ar
4
........................................
Wskaz
ów
ki
do
tycz
ą
ce
utyl
i
zacji
4
................
Usuwani
e
opak
owani
a
4
.........................
Ut
yliz
a
cja
z
u
ż
ytego
ur
z
ą
dzen
ia
4
..................
Zakres
d
ost
awy
5
...............................
Us
tawia
nie
urz
ą
dze
nia
5
.........................
Tran
spo
rt
5
.....................................
Demo
n
ta
ż
drz
wi
urz
ą
dzen
ia
5
.....................
Mi
ej
sce
ustawi
enia
5
.............................
Pod
ł
o
ż
e5
.......................................
Wy
mag
ana
temper
atura
pom
i
eszczenia
i
prawid
ł
ow
a
wenty
lacja
5
.........................
Mon
t
a
ż
elementów
d
ystansow
ych
6
...............
Wy
mi
ar
y
ustawi
enia
i
k
ą
ty
otw
arci
a
drzwi
6
.........
Zam
ocowani
e
uchwytu
6
.........................
Pozi
om
owani
e
urz
ą
dzenia
7
......................
Wyrówn
ywan
ie
drz
wi
7
...........................
Pod
łą
czan
ie
u
rz
ą
dzenia
8
........................
Pod
łą
czeni
e
urz
ą
dzenia
do
sie
ci
wodo
ci
ą
gowe
j
8
...
Pod
łą
czani
e
do
si
eci
elektr
ycznej
9
...............
Opis
urz
ą
dz
eni
a
10
...............................
Panel
obs
ł
u
g
iiw
s
k
a
z
a
ń
11
........................
W
łą
czanie
u
rz
ą
d
zen
ia
12
.........................
Zabezpieczenie
przed
dzi
e
ć
mi
12
..................
Wy
łą
cz
en
ie
bl
oka
dy
prz
yc
iskó
w
12
.................
W
łą
cze
n
ie
bl
o
kad
y
przyc
is
ków
12
..................
Us
tawia
nie
te
mpe
ra
tury
12
........................
Komo
ra
za
mra
ż
ania
12
............................
Komo
ra
ch
ł
odzenia
12
............................
Pojemno
ść
u
ż
yt
kow
a
12
..........................
Komo
ra
zamra
ż
an
ia
13
...........................
Zaku
p
mro
ż
onek
13
...............................
Po
je
mn
ik
na
mro
ż
onki
13
..........................
Pe
ł
ne
wy
kor
zystani
e
poj
emno
ś
ci
zam
ra
ż
ani
a
13
.....
Zdol
no
ść
zamra
ż
ani
a
13
..........................
Zamra
ż
an
ie
ś
wie
ż
yc
h
produk
tów
s
po
ż
yw
cz
ych
13
..
Pa
ko
wan
ie
prod
ukt
ó
w
mro
ż
onych
13
...............
Trwa
ł
o
ść
produ
któw
mro
ż
onych
14
.................
Kalend
arz
zam
ra
ż
ani
a
14
..........................
Sup
ermro
ż
eni
e
14
................................
W
łą
cza
n
ie
su
pe
rmro
ż
enia
14
......................
Wy
łą
cz
an
ie
s
up
ermro
ż
enia
14
.....................
Rozmra
ż
anie
produk
tów
mro
ż
onych
14
............
Komo
ra
ch
ł
o
d
zen
ia
15
............................
Zas
ady
do
tycz
ą
ce
przechow
yw
ania
p
roduk
tów
15
...
Zró
ż
n
ico
wa
ne
s
t
refy
zimn
a
w
komo
rze
c
h
ł
odzenia
15
Po
je
mnik
n
a
owo
c
e
i
wa
rz
ywa
15
..................
Supe
rc
h
ł
od
zen
i
e
15
..............................
W
łą
czani
e
superch
ł
odzenia
15
.....................
Wy
łą
czanie
sup
erch
ł
odzeni
a
15
....................
Dy
str
ybut
or
lodu
i
wody
16
.......................
Pobi
erani
e
wod
y
16
...............................
Kos
tka
rka
do
l
o
du
16
.............................
Pobi
erani
e
lodu
16
................................
Zmie
nny
uk
ł
ad
wn
ę
trza
17
........................
Fu
nkcj
a
al
armu
17
...............................
Alar
m
otwar
tych
dr
zwi
17
..........................
Try
b
urlopowy
18
................................
W
łą
czani
e
tryb
u
urlop
oweg
o
18
....................
Wy
łą
czanie
tr
yb
u
urlopow
ego
18
...................
Try
b
osz
cz
ę
d
zania
en
ergi
i
18
.....................
W
łą
czani
e
tryb
u
oszcz
ę
dzani
a
energ
ii
18
............
Wy
łą
czanie
tr
ybu
oszcz
ę
dzani
a
energ
ii
18
...........
Wy
łą
czani
e
u
rz
ą
dzenia
i
wy
łą
czani
e
na
d
ł
u
ż
szy
cza
s
18
...............................
Wy
łą
czanie
ur
z
ą
dzen
ia
18
.........................
Wy
łą
czanie
ur
z
ą
dzen
ia
na
d
ł
u
ż
szy
czas
18
..........
Rozmra
ż
an
i
e
19
..................................
Komo
ra
za
mra
ż
ania
19
............................
Komo
ra
ch
ł
odzenia
19
............................
Czyszcz
eni
e
urz
ą
dzen
i
a
19
.......................
Sposób
post
ę
powania
19
.........................
Dyst
rybu
to
r
l
odu
i
wod
y
19
........................
Wypos
a
ż
enie
20
..................................
Obs
ł
uga
poj
emni
ka
na
k
ostki
lodu
20
..............
Rozm
ra
ż
ani
e
21
..................................
Wymi
ana
f
il
tra
w
o
dy
22
...........................
K
u
p
n
on
o
w
e
g
of
i
l
t
r
aw
o
d
y
2
2
......................
Demo
n
ta
ż
starego
f
iltr
a
wod
y
22
...................
Mon
t
a
ż
no
wego
fil
t
ra
wody
22
.....................
O
ś
wiet
lenie
(LE
D)
23
.............................
Oszcz
ę
dno
ść
energi
i
23
..........................
Odg
ł
os
y
pr
ac
y
urz
ą
dz
eni
a
23
.....................
Norm
alne
odg
ł
osy
23
.............................
Zapo
biegan
ie
powst
awan
iu
odg
ł
osów
23
...........
Sa
modzie
lne
usuwa
nie
drobny
ch
uste
re
k
24
.......
Ser
wis
25
........................................
Napra
wy
i
porady
w
przypa
dku
wyst
ą
pieni
a
usterek
25
pl
3
(
Wskazówki
dotycz
ą
ce
bezpiecze
ń
stwa
Niniejsze
urz
ą
dzenie
jest
zgodne
z
przepisami
bezpiecze
ń
stwa
dla
urz
ą
dze
ń
elektryc
znych
i
nie
emituje
zak
ł
óce
ń
oc
z
ę
stotliwo
ś
ci
radio
wej.
Obieg
ch
ł
odniczy
jest
spra
wdzony
pod
k
ą
tem
szczelno
ś
ci.
Informacje
dotycz
ą
ce
tej
instrukcji
Ø
Nale
ż
yp
r
z
e
c
z
y
t
a
ć
instrukcj
ę
mont
a
ż
ui
bezpiecze
ń
stwa
i
stosowa
ć
si
ę
do
niej.
Zawiera
ona
istotne
informacje
na
temat
ustaw
ienia,
u
ż
ytkowania
i
konserwacji
urz
ą
dzenia.
Ø
Producent
nie
ponosi
odpowiedzialno
ś
ci
w
przypadku
nieprzestrzegania
wskazówek
io
s
t
r
z
e
ż
e
ń
zawartych
w
instrukcji
monta
ż
ui
obs
ł
ugi.
Ø
Wszystkie
dokumenty
nale
ż
yz
a
c
h
o
w
a
ć
do
pó
ź
niejsz
ego
wgl
ą
du
lub
w
celu
prze
kazania
kolejnym
posiadaczom
urz
ą
dzenia.
Niebezpiecze
ń
stwo
wybuchu
Ø
Wewn
ą
trz
urz
ą
dzenia
nie
wolno
u
ż
ywa
ć
ż
adnych
urz
ą
dze
ń
elektrycznych
(
np.
grzej
ników,
elektrycznych
kostkarek
do
lodu).
Ø
Nie
przechowywa
ć
wu
r
z
ą
dzeniu
produktów
zawieraj
ą
cych
palne
gaz
y
aerozolowe
(np.
dozownikó
w
spray)
ani
materia
ł
ów
wybuchowych.
Ø
Wysokoprocentowe
alkohole
przecho
wywa
ć
tylko
w
szczelnie
zamkni
ę
tych
butelkach,
w
p
ozycji
st
oj
ą
cej.
Ø
Poza
informacjami
podanymi
przez
producenta,
nie
nale
ż
yp
o
d
e
j
m
o
w
a
ć
ż
adnych
dodatkowych
dzia
ł
a
ń
wc
e
l
u
przyspieszenia
rozmra
ż
ania.
Niebezpiecze
ń
stwo
pora
ż
enia
pr
ą
dem
Niew
ł
a
ś
ciwie
przeprowadzony
monta
ż
lub
naprawy
mog
ą
zagra
ż
a
ć
bezpiecze
ń
stwu
u
ż
ytkownika
urz
ą
dzenia.
Ø
Podczas
stawiania
urz
ą
dzenia
nale
ż
y
zapewni
ć
,b
yp
r
z
e
w
ó
dz
a
s
i
l
a
j
ą
cy
nie
zosta
ł
przygnieciony
ani
uszkodzony.
Ø
W
przypadku
uszkodzenia
przewodu
sieciowego:
natychmiast
od
łą
czy
ć
urz
ą
dzenie
od
sieci.
Ø
Nie
stos
owa
ć
listew
zasilaj
ą
cych
,
przed
ł
u
ż
aczy
ani
przej
ś
ciówek.
Ø
Naprawy
ur
z
ą
dzenia
nale
ż
yp
o
w
i
e
r
z
a
ć
wy
łą
cznie
producentowi,
serwisowi
lub
osobom
o
podobnych
kwal
ifikacjach.
Ø
Stosowa
ć
tylko
oryginalne
cz
ęś
ci
producenta.
W
przypadku
tych
cz
ęś
ci
producent
gwarantuje,
ż
es
p
e
ł
niaj
ą
one
wymagania
dotycz
ą
ce
bezpiecze
ń
stwa.
Niebezpiecze
ń
stwo
poparze
ń
przez
zimno
Ø
Produktów
mro
ż
onych
nie
wk
ł
ada
ć
do
ust
bezpo
ś
rednio
po
wyj
ę
ciu
z
komory
zamra
ż
ania.
Ø
Unika
ć
d
ł
ugotrwa
ł
ego
kontaktu
skóry
z
zamro
ż
onymi
produktami,
lodem
i
rurami
w
komorze
zamra
ż
arki
.
Niebezpiecze
ń
stwo
obra
ż
e
ń
Pojemniki
z
napojami
gazowanymi
mog
ą
p
ę
ka
ć
.
W
komorze
zamra
ż
arki
nie
nale
ż
y
przechowywa
ć
poje
mników
z
napojami
gazowanymi.
Niebezpiecze
ń
stwo
po
ż
aru
/
zagro
ż
enia
przez
czynnik
ch
ł
odniczy
Wr
u
r
a
c
ho
b
i
e
g
uc
h
ł
odniczego
kr
ąż
y
niewielka
ilo
ść
niegro
ź
nego
dla
ś
rodowiska,
ale
ł
atwopalnego
czynnika
c
h
ł
odniczego
(R600a).
Nie
uszkadza
on
warstwy
ozonowej
ani
nie
zwi
ę
ksza
efektu
cieplarnianego.
W
przypadku
wycieku
czynnika
ch
ł
odniczego
mo
ż
eo
nu
s
z
k
o
d
z
i
ć
wzrok
lub
zapali
ć
si
ę
.
Ø
Nie
uszkadz
a
ć
rur.
W
przypadku
uszko
dzenia
rur:
Ø
Urz
ą
dzenie
trzyma
ć
zd
a
l
ao
d
ź
róde
ł
ognia
iz
a
p
ł
onu.
Ø
Przewietrzy
ć
pomieszczenie.
Ø
Wy
łą
czy
ć
urz
ą
dzenie
i
wyci
ą
gn
ąć
wtyczk
ę
zg
n
i
a
z
d
a
.
Ø
Wezwa
ć
serwis.
Niebezpiecze
ń
stwo
po
ż
aru
Przeno
ś
ne
listwy
zasilaj
ą
ce
lub
przeno
ś
ne
zasilacze
mog
ą
si
ę
przegrzewa
ć
iw
y
w
o
ł
a
ć
po
ż
ar.
Nie
umieszcza
ć
za
urz
ą
dzeniem
przeno
ś
nych
listew
zasilaj
ą
cych
lub
zasilaczy.
pl
4
Zapobieganie
zagro
ż
eniom
dla
dzieci
i
osób
szczególnie
nara
ż
onyc
h
na
niebezpiecze
ń
stwo
Zagro
ż
one
s
ą
:
Ø
dzieci,
Ø
osoby
o
ograniczonych
zdolno
ś
ciach
fizycznych,
psychiczny
ch
i
percepcyjnych,
Ø
osoby
nieposiadaj
ą
ce
wystarczaj
ą
cej
wiedzy
o
bezpiecznej
eksploatacji
urz
ą
dzenia.
Dzia
ł
ania:
Ø
Upewni
ć
si
ę
,
ż
e
dzieci
i
osoby
szczególnie
nara
ż
o
ne
na
niebezpiecze
ń
stwo
s
ąś
wia
dome
zagro
ż
e
ń
.
Ø
O
s
o
b
ao
d
p
o
w
i
e
d
z
i
a
l
n
az
ab
e
z
p
i
e
c
z
e
ń
stwo
musi
nadzorowa
ć
lub
przy
uczy
ć
dzieci
i
osoby
szczególnie
nara
ż
one
na
n
iebez
piecze
ń
stwo
znajduj
ą
ce
si
ę
wp
o
b
l
i
ż
u
urz
ą
dzenia.
Ø
Zezwala
ć
na
u
ż
ytkowanie
urz
ą
dzenia
tylko
dzieciom
od
8
roku
ż
yc
ia.
Ø
Podczas
czyszczenia
i
konserwacji
nadzorow
a
ć
dzieci.
Ø
Nigdy
nie
zezwal
a
ć
,
aby
dzieci
bawi
ł
ys
i
ę
urz
ą
dzeniem.
Niebezpiecze
ń
stwo
uduszenia
Ø
Opakowania
ani
jego
e
lementów
nie
pozostawia
ć
dzieciom
do
zabawy.
Ogólne
ustalenia
Ø
Urz
ą
dzenie
jest
przeznaczon
e
do
prywat
nego
u
ż
ytku
w
gospodarstwach
do
mowych.
Ø
Urz
ą
dzenie
przeznaczone
jest
do
u
ż
ytku
na
wysoko
ś
ciach
do
2000
m
n.p.m.
Uszkodzenia
materialne
Aby
zapobiec
szkodom
mat
erialnym:
Ø
Nie
nale
ż
yw
c
h
o
d
z
i
ć
na
coko
ł
y,
szuflady
i
drzwi
ani
nie
opiera
ć
si
ę
on
i
e
.
Ø
Cz
ęś
ci
plastikowe
i
uszczelki
drzwi
musz
ą
by
ć
wolne
od
oleju
i
smaru.
Ø
Przy
wyci
ą
ganiu
wtyczki
z
gniazda
nale
ż
y
trzyma
ć
za
wtyczk
ę
,n
i
ec
i
ą
gn
ąć
za
prze
wód
przy
łą
czeniowy.
Ci
ęż
ar
Urz
ą
dzenie
jest
bardzo
ci
ęż
kie.
Ustawianie
oraz
transport
u
rz
ą
dzenia
powinny
odbywa
ć
si
ę
przy
udziale
minimum
2
osób.
Wskazówki
dotycz
ą
ce
utylizacji
*
Usuwanie
opakowania
Opakowanie
chroni
urz
ą
dzenie
przed
uszkodzeni
em
podczas
transportu.
Wszyst
kie
zastosowane
materia
ł
y
s
ą
przyjazne
dla
ś
rodowiska
i
nadaj
ą
si
ę
do
powtór
nego
przetworzenia.
W
celu
a
ktywnego
udzia
ł
uw
ochronie
ś
rodowiska
naturalnego:
n
ale
ż
yu
s
u
n
ąć
opakowanie
zgodnie
z
przepisami
o
ochronie
ś
rodowiska.
Aktualn
e
informacje
doty
cz
ą
ce
mo
ż
liwo
ś
ci
usuwania
odpadów
mo
ż
na
uzyska
ć
w
pun
kcie
zakupu
urz
ą
dzenia,
w
urz
ę
dzie
miasta
lub
gminy.
*
Utylizacja
zu
ż
ytego
urz
ą
dzenia
Zu
ż
yte
urz
ą
dzenia
nie
s
ą
bezwarto
ś
ciowym
odpadem!
Utylizacja
zgodn
a
z
przepisami
o
ochronie
ś
rodowiska
umo
ż
liwia
odzyskanie
cennych
surowców.
To
urz
ą
dzenie
je
st
oznaczone
z
godnie
zD
y
r
e
k
t
y
w
ą
Europejsk
ą
2012/19/UE
oraz
polsk
ą
Ustaw
ą
z
dnia
29
lipca
2005
r.
"O
zu
ż
ytym
sprz
ę
cie
elektrycznym
i
elektro
nicznym"
(Dz.U.
z
2005
r.
Nr
180,
poz.
1495)
symbolem
przekre
ś
lonego
konten
era
na
odpady.
Takie
oznakow
anie
informuje,
ż
es
p
r
z
ę
tt
e
n
,
po
okresie
jego
u
ż
ytk
owania,
ni
e
mo
ż
eb
y
ć
umies
zczony
łą
cznie
z
innymi
odpadami
pochodz
ą
cymi
z
gos
podarstwa
domowe
go.
U
ż
ytkownik
jest
zobowi
ą
zany
do
oddania
go
prowadz
ą
cym
zbieranie
zu
ż
ytego
sprz
ę
tu
elektryczne
go
i
elektronicznego
.
Prowadz
ą
cy
zbieranie,
w
tym
lokalne
pun
kty
zbiórki,
sklepy
oraz
gminne
je
dnostki,
twor
z
ą
odpowiedni
system
umo
ż
liwiaj
ą
cy
oddanie
tego
sprz
ę
tu.
W
ł
a
ś
ciwe
post
ę
powanie
ze
zu
ż
ytym
sprz
ę
tami
elektrycznym
i
elektronicznym
przyczynia
si
ę
do
unikni
ę
cia
szkodliwyc
h
dla
zdrowia
ludzi
i
ś
rodowiska
naturalnego
konsekwen
cji,
wynikaj
ą
cych
z
ob
ecno
ś
ci
sk
ł
adników
niebezpiecznych
oraz
niew
ł
a
ś
ciwego
sk
ł
adowania
i
przet
warzania
takiego
sprz
ę
tu.
:
Ostrze
ż
enie
W
przypadku
zu
ż
ytych
urz
ą
dze
ń
1.
Wyci
ą
gn
ąć
wtyczk
ę
z
gniazda.
2.
Przeci
ąć
przewód
przy
łą
cz
eniowy
i
us
un
ąć
razem
zw
t
y
c
z
k
ą
.
3.
Nie
wyjmowa
ć
pó
ł
ek
i
pojemni
ków,
aby
utrudni
ć
dzieciom
wchodz
enie
do
urz
ą
dzenia!
4.
Nigdy
nie
zezwala
ć
,
aby
dzieci
bawi
ł
ys
i
ę
zu
ż
ytym
urz
ą
dzeniem
.
Niebezpiecze
ń
stwo
uduszenia!
Urz
ą
dzenia
ch
ł
odnicze
z
awieraj
ą
czynnik
ch
ł
odnicz
y
oraz
gazy
w
materiale
izolacyjnym.
Czynnik
ch
ł
odniczy
ig
a
z
yn
a
l
e
ż
yz
u
t
y
l
i
z
o
w
a
ć
zgodnie
z
obowi
ą
zuj
ą
cymi
zasadami
.
Przed
przekaza
niem
do
utyliz
acji
nie
uszkodzi
ć
przewodów
rurowych
obiegu
czynnika
ch
ł
odniczego.
)
pl
5
Zakres
dostawy
Po
rozpakowaniu
sprawdzi
ć
wszystkie
elementy
pod
k
ą
tem
ewent
ualnych
u
szkodze
ń
w
transporcie.
W
przypadku
jakichkolwiek
zastrze
ż
e
ń
skontaktowa
ć
si
ę
ze
sprzedawc
ą
,
u
którego
zakupione
zosta
ł
ou
r
z
ą
dzenie,
lub
z
serwis
em.
W
zakres
dostawy
wchodz
ą
nast
ę
puj
ą
ce
elementy:
Ø
Urz
ą
dzenie
wolnostoj
ą
ce
Ø
Torba
z
elementami
monta
ż
owymi
Ø
Filtr
wody
Ø
Wyposa
ż
enie
(zale
ż
nie
od
modelu)
Ø
Instrukc
ja
u
ż
ytkowania
Ø
Ksi
ąż
ka
serwisowa
Ø
Karta
gwarancyjna
Ø
Informacj
e
dotycz
ą
ce
zu
ż
ycia
en
ergii
i
poziomu
ha
ł
asu
Ustawianie
urz
ą
dzenia
Transpor
t
Urz
ą
dzenie
jes
t
ci
ęż
kie.
Na
le
ż
y
je
zabez
piecza
ć
podczas
t
ransp
ortu
i
mo
nta
ż
u!
Ze
wzgl
ę
du
na
ci
ęż
ar
i
wymiary
urz
ą
dzenia,
jak
równie
ż
w
celu
ograniczenia
do
minimum
ryzyka
ob
ra
ż
e
ń
lub
uszkodzenia
ur
z
ą
dzenia,
do
jego
bezpiecznego
ust
a
wienia
potrzebne
s
ą
co
najmniej
2
osoby.
Demonta
ż
drzwi
urz
ą
dzenia
Istnieje
mo
ż
liwo
ść
zdemontowania
drzwi
urz
ą
dzenia,
je
ś
li
urz
ą
dzenie
nie
mie
ś
ci
si
ę
wo
t
w
o
r
a
c
hd
r
z
w
id
o
m
u
lub
mieszkania.
Uwaga!
Odkr
ę
canie
dr
zwi
urz
ą
dzenia
mo
ż
eb
y
ć
wykonane
wy
łą
cznie
przez
pracow
nika
serwisu.
Miejsce
ustawienia
Urz
ą
dzenie
nale
ż
yu
s
t
a
w
i
ć
ws
u
c
h
y
m
,d
o
b
r
z
ew
e
n
t
y
l
o
wanym
miejscu.
Miejsce
ustawienia
nie
powin
no
by
ć
nara
ż
one
na
bezpo
ś
rednie
dzia
ł
anie
promieni
s
ł
onec
z
nych
ani
znajdowa
ć
si
ę
wp
o
b
l
i
ż
u
ź
róde
ł
ciep
ł
a,
np.
kuchenki,
grzejnika
itp.
Je
ś
li
nie
mo
ż
na
unikn
ąć
ustawienia
obok
ź
ród
ł
ac
i
e
p
ł
a,
nale
ż
yz
a
s
t
o
s
o
w
a
ć
odpowiedni
ą
p
ł
yt
ę
izolacyjn
ą
lub
zachowa
ć
nast
ę
puj
ą
ce
odst
ę
py
minimalne:
Ø
Od
kuchen
ki
elektryc
znej
lub
gaz
owej
3
cm.
Ø
Od
pieca
olejo
wego
lub
w
ę
glowego
30
cm.
W
przypadku
s
tawiani
a
obok
innej
ch
ł
odziarki
lub
zamra
ż
arki
nale
ż
yz
a
c
h
o
w
a
ć
minimaln
ą
odle
g
ł
o
ść
boczn
ą
25
mm,
aby
unikn
ąć
ko
ndensacji
wilgo
ci.
W
przypadku
mont
a
ż
yn
a
du
r
z
ą
dzeniem
os
ł
ony
lub
szafki
nale
ż
yp
r
z
e
w
i
d
z
i
e
ć
szczelin
ę
ow
y
s
o
k
o
ś
ci
30
mm,
aby
w
razie
potrzeby
mo
ż
na
by
ł
ow
y
c
i
ą
gn
ąć
urz
ą
dzenie
w
wn
ę
ki.
Ogrzane
pow
ietrze
z
ty
ł
uu
r
z
ą
dz
enia
musi
by
ć
ws
t
a
n
i
e
ulatnia
ć
si
ę
bez
utrudnie
ń
.
Pod
ł
o
ż
e
Uwaga!
Urz
ą
dzenie
jes
t
bardzo
ci
ęż
kie.
Pod
ł
oga
w
miejscu
ustawienia
nie
mo
ż
es
i
ę
ugina
ć
,
w
razie
potrzeb
y
wzmocni
ć
pod
ł
og
ę
.
Aby
zapewni
ć
mo
ż
liwo
ść
otwierania
drzwi
a
ż
do
o
poru,
nale
ż
yz
a
c
h
o
w
a
ć
minimalne
odleg
ł
o
ś
ci
boczne,
gdy
urz
ą
dzenie
jest
postawio
ne
w
rogu
lub
wn
ę
ce
pomieszczeni
a
(
~
Rozdzia
ł
„Wymiary
ustawienia”
).
Je
ś
li
g
łę
boko
ść
s
ą
siaduj
ą
cych
ur
z
ą
dze
ń
kuchennych
przekracza
60
cm,
nale
ż
yz
a
c
h
o
w
a
ć
mi
nimalne
odle
g
ł
o
ś
ci
boczne,
aby
wykorzysta
ć
pe
ł
ny
k
ą
to
t
w
a
r
c
i
a
drzwi
(
~
Rozdzia
ł
„K
ą
ty
otwarcia
drzwi”
).
Wymagana
temperatur
a
pomieszczenia
i
prawid
ł
owa
wentylacja
Temperatura
pom
ieszczenia
Klasa
klima
tyczna
umieszcz
ona
jest
na
t
abliczce
znamionowej.
Pod
aje
zakres
temperatury,
w
którym
mo
ż
na
eksploatowa
ć
urz
ą
dzenie.
Tabliczka
znamionowa
znajduje
si
ę
zp
r
a
w
e
js
t
r
o
n
y
w
komorze
ch
ł
odzenia.
Klasa
klimaty
czna
Dopuszczalna
temperatura
pomieszczenia
SN
+10
°C
do
32
°C
N
+16
°C
do
32
°C
ST
+16
°C
do
38
°C
T
+16
°C
do
43
°C
Wskazówka:
U
ż
ytkowanie
urz
ą
dzenia
w
pomiesz
czeniu
o
tempera
turze
mies
zcz
ą
cej
si
ę
w
zakresie
okre
ś
lonej
klasy
klimatycznej
zap
ewnia
jego
prawid
ł
owe
dzi
a
ł
anie.
Je
ś
li
urz
ą
dzenie
klasy
klimatyc
znej
SN
b
ę
dzie
u
ż
ytko
wane
w
pomie
szczeniu
o
ni
ż
szej
temperaturze,
uszkodzenie
u
rz
ą
dzenia
jest
ma
ł
o
pr
awdopodobne,
je
ś
li
temp
eratura
n
ie
spadni
e
poni
ż
ej
+5
°C.
NOWOŚCI
Nintendo Switch 2
Philips OneUp
iPhone 16e
JBL Flip 7
JBL Charge 6
Etui iPhone 16e
PS5 Pro
Router Starlink
Mac mini
Call of Duty Black Ops 6
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Tekken 8
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
NA CZASIE
Karma dla psa
Karma dla kota
Obroża Foresto
MagSafe
Kolagen
Frytkownica beztłuszczowa
Ranking suszarek do prania
Piekarnik do zabudowy ranking
Termometr bezdotykowy ranking
Ranking zmywarek
PORADNIK MEDIA EXPERT
Odkurzacz pionowy ranking
Smartwatch damski ranking
Jaka parownica do ubrań najlepsza?
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Najlepsze gry planszowe
Robot sprzątający ranking
POMYSŁ NA PREZENT
Pomysł na prezent
Prezent na komunię
Prezent na urodziny
Ranking smartwatchy
Słuchawki bezprzewodowe ranking
Prezent dla mężczyzny
Etui iPhone 16 Pro Max
Prezent na 40. urodziny
Prezent dla 7-latka
Prezent dla 5-latka
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Jak bezpiecznie podróżować z kotem?
Czym jest MagSafe? Poznaj technologię, która upraszcza życie
Kody do The Forest – przedmioty, mutanty, budowanie i wiele więcej
Assassin’s Creed Shadows trafi na Nintendo Switch 2? Wszystko na to wskazuje!
Zewnętrzna karta graficzna - sposób działania i zastosowanie
Ranking hulajnóg elektrycznych dla dzieci [TOP10]
Inteligentna lodówka smart – jak odmieni Twoje życie?
Telewizor w sypialni - czym się kierować podczas wyboru?
Kolagen od A do Z – wszystko, co musisz wiedzieć
Ranking kamer sportowych do 1000 zł [TOP10]
Ranking lodówek turystycznych [TOP10]
Ranking zmywarek do zabudowy 45 cm [TOP10]
Co zrobić, gdy pies boi się transportera?
The Elder Scrolls V: Skyrim – kody na umiejętności, przedmioty i wiele innych
Colorful iGame GeForce RTX 5080 Vulcan White – Biała elegancja z czterema wentylatorami w świecie kart graficznych
Sprawdź więcej poradników