Znaleziono w kategoriach:
Opiekacz BREVILLE DuraCeramic VST070X

Instrukcja obsługi Opiekacz BREVILLE DuraCeramic VST070X

Powrót
Opiekacz do kanapek
Duraceramic
VST070X
Instrukcja obsługi
r
y
w
qiu
t
e
WAŻNE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
UWAŻNIE PRZECZYTAJ I ZACHOWAJ NA PRZYSZŁOŚĆ.
Urządzenie to może być używane przez
dzieci od 8. roku życia oraz osoby o
ograniczonej sprawności zycznej, czuciowej
lub psychicznej lub osoby niemające
doświadczenia ani wiedzy, pod warunkiem
że korzystają z urządzenia pod nadzorem
lub zostały poinstruowane odnośnie do
bezpiecznego używania urządzenia oraz
mają świadomość ryzyka związanego z jego
użytkowaniem. Dzieci nie powinny bawić się
urządzeniem. Dzieci nie powinny czyścić ani
konserwować urządzenia, chyba że mają
więcej niż 8 lat i są nadzorowane.
Urządzenie i jego przewód z dala od dzieci
w wieku poniżej 8 lat.
Pieczywo może się zapalić, dlatego nie
należy używać urządzenia w pobliżu
materiałów łatwopalnych, takich jak ranki.
Nie wolno używać tostera pod szafkami
ściennymi lub półkami.
Nigdy nie obsługuj urządzenia za pomocą
osobnego wyłącznika czasowego lub
systemu zdalnego sterowania.
Podczas działania urządzenia nie dotykaj
jego metalowych części, ponieważ mogą być
bardzo gorące.
Nigdy nie używaj urządzenia niezgodnie
z jego przeznaczeniem. Urządzenie jest
przeznaczone wyłącznie do użycia w
gospodarstwie domowym. Nie wolno go
używać na zewnątrz.
W celu uniknięcia zagrożenia uszkodzony
przewód zasilający może być wymieniony
jedynie przez producenta, autoryzowany
serwis lub wykwalikowaną osobę.
Nigdy nie dotykaj wtyczki ani wyłącznika zasilania wilgotnymi
rękami.
Zawsze używaj urządzenia na stabilnej, bezpiecznej, suchej
i poziomej powierzchni.
Należy zachować ostrożność, gdy urządzenie jest używane na
powierzchniach, które może uszkodzić wysoka temperatura.
W takiej sytuacji zaleca się użycie podkładki izolacyjnej.
Tego urządzenia nie można umieszczać na żadnych potencjalnie
gorących powierzchniach (takich jak kuchenki gazowe lub
elektryczne) ani w ich pobliżu.
Przewód zasilający nie może zwisać nad krawędzią blatu ani
dotykać gorących powierzchni; nie wolno go zapętlać, przycinać
ani przyciskać.
Nie używaj urządzenia, które zostało upuszczone lub posiada
widoczne oznaki uszkodzenia.
Przed czyszczeniem urządzenie musi zostać wyłączone i
odłączone od gniazda zasilania.
Przed czyszczeniem lub odłożeniem na miejsce przechowywania
urządzenie musi ostygnąć.
Nie zanurzaj w wodzie (ani innym płynie) obudowy, przewodu
zasilającego ani wtyczki.
Nigdy nie pozostawiaj działającego urządzenia bez nadzoru.
OPIS
qZatrzask
wUchwyt
eKontrolka zasilania (zielona)
rKontrolka temperatury (żółta)
tPrzycisk zwalniający górną płytę grzejną
yPrzycisk zwalniający dolną płytę grzejną
uWyjmowane płyty grzejne z powłoką DuraCeramic
iDwa ustawienia temperatury
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Rozpakuj tostownicę. Opakowanie może się przydać
w przyszłości.
Wyjmij i dokładnie umyj płyty grzejne, aby usunąć wszystkie
zanieczyszczenia i pozostałości z procesu produkcyjnego
(postępuj zgodnie ze wskazówkami w części Czyszczenie).
Wyczyść tostownicę od zewnątrz miękką ściereczką lekko
zwilżoną wodą z detergentem. Pokrywę można wytrzeć
suchą, miękką szmatką.
Podczas pierwszego użycia tostownicy może być wyczuwalny
swąd i może się pojawić dym. To normalne objawy, które po chwili
ustępują.
KORZYSTANIE Z TOSTOWNICY
Płyty grzejne są pokryte wyjątkową powłoką DuraCeramic.
Ta specjalna naturalna powłoka ceramiczna przekazuje ciepło
szybciej i wydajniej niż zwykłe powłoki zapobiegające przywieraniu,
dzięki czemu pyszne domowe przekąski można przygotować
szybciej. Powłoka DuraCeramic jest też odporna na zarysowania
i czterokrotnie trwalsza niż zwykłe powłoki zapobiegające
przywieraniu — będzie Ci służyć przez całe lata. Powłoka
DuraCeramic nie zawiera PTFE ani PFOA, jest więc nie tylko
trwała i łatwa do czyszczenia, ale też bezpieczna.
Powłoka DuraCeramic — sprawdzi się w każdej sytuacji.
Dwa ustawienia temperatury
Dwa ustawienia temperatury umożliwiają zmianę mocy grzejnej
podczas przygotowywania różnego rodzaju potraw. Niska moc to
ustawienie idealne do przygotowywania potraw o dużej zawartości
cukru (np. ciastek). Wysoka moc to ustawienie zalecane do
przygotowywania tostów.
Ważne informacje:
Pamiętaj, żeby zawsze zostawić 2 cm odstępu między
nadzieniem a brzegiem kromki.
Nigdy nie wkładaj do grzanek za dużo nadzienia, zwłaszcza
jeśli używasz składników zawierających barwniki
spożywcze albo kolorowych serów. Jeśli nadzienia będzie
za dużo, może wypłynąć i zabarwić obudowę tostownicy.
1. Podłącz tostownicę do gniazdka zasilania. Zaświeci się zielona
kontrolka zasilania i tostownica zacznie się nagrzewać.
2. Używając funkcji dwóch ustawień temperatury, wybierz
odpowiednią moc (niską lub wysoką).
3. Gdy tostownica w pełni się nagrzeje, zaświeci się kontrolka
temperatury. Kontrolka ta będzie się zaświecać i gasnąć
podczas opiekania.
4. Posmaruj kanapki OD ZEWNĄTRZ masłem lub innym
tłuszczem.
5. Połóż obie kromki pieczywa na dolnej płycie, posmarowaną
stroną do dołu. Umieść kromki tak, aby każda była skierowana
górną skórką na zewnątrz urządzenia, czyli jedna na lewo,
a druga na prawo (rys. 1).
6. Dodaj dodatki. Głębiej wyprofilowane płyty grzejne pozwalają
na użycie większej ilości ulubionych składników, ale pamiętaj,
żeby wokół dodatków zostawić margines ok. 2 cm (rys. 2).
Pozwoli to na właściwe formowanie kanapek i będzie
zapobiegać wyciekaniu ich zawartości. W celu uzyskania
najlepszego efektu ilość sera, gdy jest to jedyny składnik w
kanapce, nie powinna przekraczać 60 g. W przypadku
dodawania też innych składników zalecamy odpowiednio
ograniczyć ilość sera.
7. Umieść pozostałe kromki pieczywa na wierzchu, posmarowaną
stroną na zewnątrz (pozwoli to uzyskać po opieczeniu
apetyczny, złoty kolor kanapki).
8. Zamknij pokrywę na zatrzask i opiekaj przez mniej więcej 4–5
minut, aż do zrumienienia. Opiekaj dłużej lub krócej, zależnie
od indywidualnych upodobań.
9. Zwolnij zatrzask i otwórz pokrywę. Uważaj na parę
wydobywającą się z tostownicy — użyj ręcznika lub załóż
rękawice kuchenne. Wyjmij gotową kanapkę, używając
drewnianej lub sylikonowej łopatki. Nie używaj metalowych
przedmiotów, aby nie uszkodzić powłoki DuraCeramic™ na
płytach grzejnych.
10. Zachowaj ostrożność podczas jedzenia przygotowanych
kanapek, ponieważ dodatki, zwłaszcza owoce lub pomidory,
mogą być bardzo gorące.
CZYSZCZENIE
Przed czyszczeniem tostownicy wyłącz ją, wyjmij wtyczkę
z gniazdka i poczekaj, aż całkiem ostygnie. Nie zanurzaj w
wodzie (ani innym płynie) obudowy, przewodu zasilającego ani
wtyczki.
Do czyszczenia tostownicy nie używaj stalowych
zmywaków, myjek z twardej wełny, środków czyszczących o
właściwościach ściernych ani metalowych narzędzi.
1. Przetrzyj płyty grzejne bibułą lub wilgotną, miękką szmatką.
2. Wyczyść tostownicę od zewnątrz miękką ściereczką lekko
zwilżoną wodą z detergentem. Pokrywę można wytrzeć suchą,
miękką szmatką.
3. Naciśnij przyciski zwalniające płyty grzejne i zdejmij płyty z
tostownicy. Umyj płyty ciepłą wodą z mydłem. Opłucz czystą
wodą. Wytrzyj do sucha miękką szmatką. Aby zapobiec
utlenianiu powierzchni płyt niezabezpieczonej powłoką, umieść
płytę ponownie w tostownicy i nagrzewaj ją przez 1 minutę
przy zamkniętej pokrywie.
Uwaga: Aby chronić powłokę DuraCeramic, zalecamy myć
płyty grzejne wyłącznie ręcznie.
TURN ON YOUR CREATIVITY
Zespół rmy Breville® zaprasza Cię do świata potraw i napojów,
gdzie możesz puścić wodze swojej fantazji. Nie musisz udawać się
daleko: aby odkryć naszą BEZPŁATNĄ witrynę internetową ze
wspaniałymi, pobudzającymi wyobraźnię pomysłami i przepisami,
wystarczy sięgnąć po komputer, tablet lub smartfon. Dołącz do nas:
www.turnonyourcreativity.com
PRZYKŁADOWE PRZEPISY
Przygotowywanie opiekanych kanapek jest łatwe i przyjemne.
Korzystając z podstawowych składników, można w ciągu kilku minut
przygotować smakowite, słodkie lub pikantne przekąski, idealne
na każdą porę dnia. Poniżej kilka klasycznych wersji opiekanych
kanapek, które warto wypróbować.
tuńczyk (tuńczyk, cebula, majonez i ser)
ser i pomidor
ser, fasola i szynka
indyk, nadzienie i żurawina
szynka, ser typu brie, pieczarki i rukola
kotlet i pieczarki
BLT (chudy boczek, sałata i pomidor)
chudy boczek i ser
kurczak, czerwona papryka i ser typu brie
kurczak na słodko z chili
camembert i żurawina
banan i czekolada
jabłko i tof
®
Pieczywo
W celu uzyskania najlepszego efektu używaj kromek średniego,
białego chleba. Dla odmiany wypróbuj chleb pełnoziarnisty, chleb
typu duńskiego, z ziarnami, na zakwasie lub z owocami.
Ser
Najlepsze do opiekanych kanapek są klasyczne sery o dobrej
topliwości, typu cheddar, jarlsberg, fontina, gruyere i ementaler,
ale warto wypróbować też inne rodzaje.
Ciasto
Spróbuj cienko zwijanego kruchego ciasta z różnymi dodatkami,
zarówno słodkimi, jak i pikantnymi. Użyj świeżych lub mrożonych
jagód (uprzednio rozmrożonych) lub poszukaj w sklepie owocowego
nadzienia w puszce.
PRZEPISY
PRZYGOTOWYWANIE POTRAW W WYSOKIEJ
TEMPERATURZE
Przygotuj kanapki zgodnie z punktem Korzystanie z tostownicy.
Każdy przepis zawiera liczbę składników do przygotowania dwóch
opiekanych kanapek.
Ser i szynka
4 kromki pieczywa
średnie plasterki sera cheddar
2 plasterki szynki
Ser i pomidor
4 kromki pieczywa
średnie plasterki sera cheddar
2 średnie pomidory
Ser i cebula
4 kromki pieczywa
średnie plasterki sera cheddar
plasterki cebuli
Pizzowe kieszonki
4 kromki chleba
40 g sera mozzarella
2 łyżki stołowe sosu do pizzy
Dodatki do pizzy: oliwki pokrojone w plasterki, drobno
posiekana papryka, papryczki chili lub pepperoni, tuńczyk,
posiekany gotowany kurczak, ugotowane i pokrojone w plasterki
grzyby, plastry pomidorów itp.
1. Przygotuj kanapkę, rozkładając dodatki na dolnej kromce.
Dodaj ser mozzarella i wybrane dodatki.
2. Opiekaj przez 4 minuty, aż będą chrupiące i złociste.
3. Podawaj z sałatą z rukoli i parmezanu, skropioną oliwą z oliwek
i octem balsamicznym.
PRZYGOTOWYWANIE POTRAW W NISKIEJ TEMPERATURZE
Czekolada, orzechy laskowe i ser brie
4 kromki pieczywa brioche
15 g posiekanych, prażonych orzechów laskowych
60 g sera brie, pokrojonego w plastry
15 g gorzkiej czekolady pokrojonej na kawałki
miód (opcjonalnie)
1. Posmarować masłem wszystkie kromki pieczywa brioche.
Położyć dwie kromki na dolnej płycie.
2. Ułożyć ser na kromkach. Posypać orzechami i czekoladą
oraz polać odrobiną miodu, według uznania.
3. Położyć na wierzch pozostałe dwie kromki pieczywa brioche
i opiekać przez 3–4 minuty. Pieczywo brioche zapieka się
dość szybko.
4. Ostrożnie wyjąć z tostownicy, ponieważ kanapki będą bardzo
gorące.
Ciastka zbożowo-owocowe — 4 szt.
Ten przepis wymaga wykorzystania papieru do pieczenia.
100 g płatków owsianych
25 g mieszanki ziaren (np. pestek dyni i nasion sezamu)
50 g suszonych owoców
50 g masła
1 łyżka stołowa syropu cukrowego
50 g brązowego cukru
1. Wsyp płatki owsiane, ziarna i suszone owoce do miski.
W kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej rozpuść
razem masło, syrop i brązowy cukier.
2. Połącz wszystkie składniki i dobrze wymieszaj, aby wszystkie
płatki owsiane zostały pokryte.
3. Rozgrzej tostownicę.
4. Na dolnej płycie połóż kwadratowy kawałek papieru do
pieczenia. Musi on być nieco większy niż płyta.
Podziel równo masę między płyty, zamknij pokrywę i piecz
przez 6–7 minut.
5. Kiedy ciastka będą upieczone i złociste, ostrożnie wyjmij je
razem z papierem z tostownicy i ostudź na kratce przez
mniej więcej 1 godzinę. Po ostygnięciu oderwij papier.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756