Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje BROWIN
›
Instrukcja Szynkowar BROWIN 313015
Znaleziono w kategoriach:
Szynkowary
(2)
Wróć
Instrukcja obsługi Szynkowar BROWIN 313015
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
1
-
I
NST
R
UKCJ
A
OBSŁUG
I
-
SZY
N
KOW
AR
1
,
5
kg
No 31
301
5
2
J
ĘZY
K
I
Inst
ruk
cja ob
sł
ugi
–
Szynkowa
r
–
1,
5
kg
P
L
-
3
Opera
tion
m
anual
-
Pres
sure
ham cooker
–
1,5
kg
GB
- 5
Bedi
enungsan
leit
ung
–
Schi
nk
enkoch
er 1
,5
kg
DE
- 7
Руководс
тв
о по
экспл
уатаци
и
–
Вет
чин
ни
ца 1,5
кг
RU
- 9
Naudoji
mo in
struk
ci
ja -
Mė
sos šuti
ntuvas
1,5
kg
LT
-
11
Ap
kal
po
š
anas
r
okasgr
ā
mata -
Šķ
iņķ
a p
agatavotājs 1
,5
kg
LV -
13
Kasu
tusjuhend
-
Si
ngival
mistaja
1,5
kg
EE
-
15
Inst
rucți
uni
de uti
li
zare
-
Vas de
pr
eparat
șuncă 1
,5
kg
RO
-
18
Návod k
ob
slu
ze
-
Šunk
ovar 1,
5
kg
CZ
-
20
Návod na
použi
tie
-
Šunk
ovar 1,
5
kg
SK
-
22
Noti
ce d’
uti
li
sation
-
Cuise
ur de
jam
b
on 1,
5
kg
FR
-
24
3
Instrukcja obs
ługi
Szyn
kowar
1,5
kg
Szynkowar to ur
ządzenie wy
k
onane ze stali nierdze
wnej, przy pomoc
y którego przygotujesz zarówno d
omową
szynkę, zdrową wędli
nę kanapkową, ale równie
ż inne potrawki, dania obiado
we, pasty, pasztet
y
oraz dan
ia
bezmięsne.
Możliwości jest jednak
o wiele więce
j
!
Na stronie www.bro
win.pl znajdziesz wiele spra
wdzonych przepisów.
Zestaw zaw
iera:
- naczynie sz
y
nko
waru (1)
-
płytkę docisk
ową (2)
-
sprężynę (3)
-
pokr
y
wę z otworem
na termom
et
r (4)
Wymiary:
-
średnica 10 cm
- w
ysokość
naczynia szynkowaru 17
cm
- w
ysokość
całkowita z pokrywą 19
cm
Sposób użytkow
ania:
Dokładne zapoznani
e się z poniższymi zaleceniam
i umożliwi właściwe k
orzy
stan
ie z szynkowaru i pozwoli
w pełni
cieszyć się jego efek
tami.
Do szynkowaru 1
,5
kg wchod
zi maksymalnie
1,1
-1
,2
kg m
ięsa.
Min
imalna ilość wsadu to ok
. 0,7
kg m
ięsa.
Przed pierwsz
y
m uż
y
ciem
umyć szynkowar w ciepłej
wodzie bądź w zm
y
warce, dok
ładnie wypłukać i wysusz
y
ć.
1. Przygotowan
y
wsad o
wadze
0,
7-
1,2
kg um
ieść ciasno w naczyniu szynko
waru (1).
2. Sprężynę (3) um
ieść w wytłoc
zeniach płytki dociskowej (2).
3. Płytkę ze spręż
y
ną um
ieść na wsadzie, w nac
zyniu szynkowaru.
4. Centralnie na sprę
żynie umieść pokr
yw
ę w taki spo
sób, aby sprężyna znala
zła się w jej wytłoczeniu.
5. Sprężynę dociśnij p
okrywą (4), ustawiając ją
w taki spos
ób, aby po przek
ręceniu uległa zblokowaniu.
6. Szynkowar um
ieść w garnku z wodą, tak ab
y jej poziom b
y
ł powyżej wsadu, a
jednocześnie, aby woda nie
dostawała się do środk
a naczynia.
7. Po uzyskaniu we
wnątrz wsadu odpowiedn
iej temperatury lub po zadan
y
m c
za
s
ie parzenia sz
y
nkowar
wyjmij i
schłodź. A następnie
umieść w lodówce w celu ca
łkowitego wystud
zenia.
UWAGA: Nie należ
y stawiać naczynia bezpoś
rednio na ogniu bądź pł
ycie grzewczej.
Dodatkowe w
skazówki:
1.
Jeśli wsad um
ieszczamy bezpośrednio w nac
zyniu s
zy
nko
waru, pozbywam
y
się zbędne
go tłuszczu i
galantyny. W
ty
m
wy
padk
u przy wyjmowaniu wsadu nale
ży naczynie szynkowaru
polać gorącą wodą, co
ułatwi wyjęcie sprę
żyny z przytwierdzoną do pł
y
tk
i potrawką.
2.
W
sad
m
oż
na um
ieścić dodatkowo w dedykowan
y
m
woreczku,
co ułatwi wyjęcie
go z szynkowaru oraz
pozwali na zachowan
ie galantyny wewnątrz potra
wy.
3.
W
sad
m
oż
na owinąć ded
y
k
owaną osłonką z przyprawam
i, co zapewni oprócz wz
bogaconego smak
u
również eleganck
i wy
gląd
naszym potrawą.
4.
By wędlina w
y
szła arom
atyczna i wyra
zista w smaku, m
oż
na ją zapek
lować –
zarówno na m
okro, jak i na
sucho. Mięso m
ożna również po prostu dopra
wić ulubionymi pr
zy
prawam
i, włożyć do szynko
waru i
odstawić na kilk
a godzin do lodówki, b
y
m
ięso „nabrało smak
u”.
W
szy
stk
o w zależności od tego, co lu
b
imy
i czego oczekujem
y
!
Bardzo ważna podc
zas przygotowania m
ięsny
c
h produktów w sz
y
nko
warze jest temperatura
wody podczas
parzenia oraz tem
peratura wewnątrz wsadu m
ięsnego. Dzięki jej
kontroli uzyskam
y
zawsze pyszne i
wartościowe
produkty.
TYPY
PRODUKTY MI
ĘSNEGO
TEMEPRATURA W
NĘTRZA
WSADU [°C]
TEMPERATURA WODY
[°C]
WIEPRZOWINA
Szynka
68
75
-
80
Schab
62
-
63
65
-
75
Karczek
70
-
72
80
-
85
Łopatka
68
-
70
75
-
85
4
Boczek
72
-
73
80
-
85
Słonina
65
-
72
75
-
80
MIELONKI
68
-
70
75
-
80
WOŁOWINA
68
-
70
75
-
80
DRÓB
72
75
-
85
W
po
wyższej tabeli
znajdują się temperatur
y parzenia poszczególn
y
ch m
ięs
–
dolny zakres dla zwolennik
ów mięs
bardziej soczyst
y
ch, górn
y dla preferujących m
ięsa bardziej suche. W
przy
padku s
łoniny sytuacja ma się inaczej
–
parząc w niższych tem
peraturach słoni
na będzie bardziej chrup
iąca, a w wyższych m
aślana.
CZYSZCZENIE I KON
SERWACJA
Naczynie przystoso
wane do m
y
cia w zm
y
warce.
Stal nierdzewna jest o
dporna na korozję dzięk
i pierwiastkom stopowym twor
zącym na jej powier
z
chni ci
enką
przeźroczystą war
stwę ochronną. Jeżeli
zostanie ona uszkodzona w sposób m
echaniczny i nie będzie
odpowiednio konserw
owana, mogą poja
wić się na niej wżer
y
. Często
tliwość czyszczenia i konser
wacji uzależniona
jest od stopnia ek
sploatacji i warunków, w jak
ich sprzęt jest prze
chowywan
y. Każda stal nierdzewna, k
tórej
powłoka zostanie us
zkodzona będzie rdze
wieć jeśli nie jest zabezpiec
zona.
PODCZ
A
S CZYSZCZE
NIA STALI NIERDZEWNE
J:
nigdy nie stosować m
ateriałów silnie ściernych,
nigdy nie czyścić k
wasami nieorganicznymi, które m
ogą
spowodować przebarwie
nia powierzchni i koro
z
ję
wżerową,
nigdy nie dopuszczać d
o kontaktu stali nierd
zewnej ze stalą niestopową (c
ząstki tych stali ulegną
przyspieszonej k
orozji na powierzchni stali nier
dzewnej).
ZALECENI
A
:
stały brud i zaniecz
y
szcze
nia spłuk
ać czy
s
tą wodą, przetrzeć powier
zchnię miękką szmatką,
dla cięższych zabrud
zeń użyć łagodnego m
y
dła lub det
ergentu i miękk
ą szczotkę nylonową,
po czyszczeniu dok
ładnie spłukać,
elementy czyścić co naj
mniej raz w roku (
w środowiskach nadmorsk
ich i na tere
nach przem
ysłowych
częściej).
KONSERW
A
CJ
A
W
PRZYPADKU:
Lekkiej rdzy
Domowe środki c
zy
szcząc
e dedykowane dla stali ni
erdzewnej zawierającej
węglan wapnia lub kwas
cytrynowy. Dokładnie
spłukać wodą.
Średniego przebar
wienia
Czyścić specjaln
y
mi środk
ami do
s
tali nierdzewnej zgodnie
z zaleceniem producenta. Po c
zysz
c
zeniu
dokładnie spłuk
ać wodą.
Silnej rdzy
Korzystać z profesjona
lnych usługodawców lub ded
y
k
owanych produktów do
wy
t
rawiania i pasywacji stali.
Po obróbce powier
z
c
hnię zawsze dokładnie sp
łukać wodą.
Prosimy stosować się
do zaleceń z instrukcj
i
obsługi detergentu.
Zabrudzenia z oleju:
Zabrudzenia z oleju, tłus
zczu, smarów zm
y
wać rozp
usz
cza
lnikami organic
z
n
y
mi następnie ci
epłą wodą z
mydłem lub łagodn
y
m de
tergentem. Płukać c
zy
stą,
zimną wodą i wycier
ać do su
cha.
ZASADY BEZPIECZE
ŃSTWA
Szynkowar jest pr
zeznaczony do wyrobu dom
owych potraw par
z
onych.
Urządzanie nie jest pr
zeznaczone do użytku k
omercyjnego,.
Używanie urządzenia
niezgodnie z przeznac
zeniem jest zabronione.
Urządzenie nie nadaje s
ię do zab
a
wy
dla d
zieci.
Wzór użytkow
y
chronion
y w Urzędzie Patentow
ym RP EP2745757
A1
5
Operation manu
al
Pressure ham co
oker
1,
5
kg
A pressure ham
cooker is a stainless steel dev
ice that you can use to prepare
homemade ham
, a healthy meat for
sandwiches. Howe
ver, you can also use it for m
aking pot pies, dinner dishes, spre
ads, pâtés, and meatless d
ishes.
And the possibilities are f
ar from ending at t
hat!
You can find man
y
pro
ven recipes at the www.bro
win.c
om website.
The set includes:
- pressure ham
cooker container (1)
- pressure plate (2)
- spring (3)
- lid with an open
ing for a thermom
eter (4)
Dimensions:
- diameter: 10 cm
- pressure ham
cooker container height: 17
cm
- total height with co
ver: 19
cm
How to use:
Familiarising
you
rself
thoroughly with the recom
mendations below will enable
using the pressure ham
cooker
properly and full
y enjoy the products m
ade using it.
A
1,5
kg
pressure ham cook
er can hold up to 1,1-
1,2
kg of m
eat. Minimum content quantit
y
is 0,7
kg of m
eat.
Prior to using the pres
sure ham c
oo
k
er for the first time it should be washed in
warm water or in a dish
washer,
rinsed thorough
ly, and dried.
1. The prepared co
ntent with weight of
0,
7-1,2 k
g should be fit tightly into the press
ure ham cook
er container (1).
2. The spring (3) shou
ld be placed in the em
bossing of the pressure pl
ate (2).
3. Place the pressure p
late with spring on
the content,
inside the pressure ham
cooker container.
4. Place to cover centr
ally on the spring so that the sp
ring is placed inside the cover em
bossing.
5. Tighten the spring
with the cover (4), setting it up
in such a manner that it beco
mes locked after
turning.
6. Place the pressure ham
cooker in a pot
with water so that its level is a
bove the content, but it does
not get inside
the container.
7. After achieving appro
priate temperature inside t
he content or after the set sc
alding time, rem
ove the pressur
e
ham cooker and coo
l it down appropriate
ly. Afterwards, place the press
ure ham cooker in a ref
rigerator to cool it
down completel
y.
NOTE: Do no
t place the pressure ham cook
er directly over fire or on a
cooktop.
Additional tips:
1.
If the content is put dire
ctly into the pressure h
am cooker container, we get ri
d of excess fat and galant
ine.
In such a case, it is n
ecessary to pour hot
water on the pressure ham
cooker container when rem
oving the
content, which will m
ake it easier to rem
ove the spring with the f
ood bound to
the plate.
2.
The content can b
e additionally placed in a dedica
ted bag, which facilitates rem
oving it from
the pressure
ham cooker and helps k
eep galantine with
in the food prepared.
3.
The content can b
e wrapped in a dedicated cas
ing with seasoning
, which
will provide our dish not onl
y with
a richer flavour, but also
with elegant appearance.
4.
In order for the process
ed meat to turn out arom
atic and with a distinct flavour, it
can be cured
–
either dr
y
or wet. You can also
add your favourite seasoning
s to m
eat, put it into a pressure
ham cooker, and leave it
in a refrigerator for a f
ew hours in order to for it to “ga
in flavour”. Ever
y
thing depe
nds on what you pref
er
and expect!
W
hat
is very important
during preparation of m
eat products in a pressure h
am
cooker is the water tem
perature
during scalding and th
e temperature inside the m
eat content. Thanks to having c
ontrol over it we will alwa
y
s
receive delicious and nutr
itious products.
MEAT PRODUCT TYPE
TEMPERATURE OF T
HE MEAT
INSIDE [°C]
WATER TEMPERA
T
URE [°C]
PORK
Ham
68
75
-
80
Loin
62
-
63
65
-
75
Neck
70
-
72
80
-
85
Shoulder
68
-
70
75
-
85
Bacon
72
-
73
80
-
85
NOWOŚCI
Nintendo Switch 2
Philips OneUp
iPhone 16e
JBL Flip 7
JBL Charge 6
Etui iPhone 16e
PS5 Pro
Router Starlink
Mac mini
Call of Duty Black Ops 6
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Tekken 8
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
NA CZASIE
Karma dla psa
Karma dla kota
Obroża Foresto
MagSafe
Kolagen
Frytkownica beztłuszczowa
Ranking suszarek do prania
Piekarnik do zabudowy ranking
Termometr bezdotykowy ranking
Ranking zmywarek
PORADNIK MEDIA EXPERT
Odkurzacz pionowy ranking
Smartwatch damski ranking
Jaka parownica do ubrań najlepsza?
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Najlepsze gry planszowe
Robot sprzątający ranking
POMYSŁ NA PREZENT
Pomysł na prezent
Prezent na komunię
Prezent na urodziny
Ranking smartwatchy
Słuchawki bezprzewodowe ranking
Prezent dla mężczyzny
Etui iPhone 16 Pro Max
Prezent na 40. urodziny
Prezent dla 7-latka
Prezent dla 5-latka
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Jak bezpiecznie podróżować z kotem?
Czym jest MagSafe? Poznaj technologię, która upraszcza życie
Kody do The Forest – przedmioty, mutanty, budowanie i wiele więcej
Assassin’s Creed Shadows trafi na Nintendo Switch 2? Wszystko na to wskazuje!
Zewnętrzna karta graficzna - sposób działania i zastosowanie
Ranking hulajnóg elektrycznych dla dzieci [TOP10]
Inteligentna lodówka smart – jak odmieni Twoje życie?
Telewizor w sypialni - czym się kierować podczas wyboru?
Kolagen od A do Z – wszystko, co musisz wiedzieć
Ranking kamer sportowych do 1000 zł [TOP10]
Ranking lodówek turystycznych [TOP10]
Ranking zmywarek do zabudowy 45 cm [TOP10]
Co zrobić, gdy pies boi się transportera?
The Elder Scrolls V: Skyrim – kody na umiejętności, przedmioty i wiele innych
Colorful iGame GeForce RTX 5080 Vulcan White – Biała elegancja z czterema wentylatorami w świecie kart graficznych
Sprawdź więcej poradników