Znaleziono w kategoriach:
Piekarnik CANDY FLG202/1N Czarny Gazowy A+

Instrukcja obsługi Piekarnik CANDY FLG202/1N Czarny Gazowy A+

Powrót
PIEKARNIKI GAZOWE FLG
Instalacja Obsługa – Użytkowanie
2
Drogi użytkowniku,
Gratulujemy i dziękujemy za wybranie naszego urządzenia.
Producent
!! WAŻNE !!
Urządzenie musi być zainstalowane przez wykwalifikowany i
profesjonalny personel zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Tabliczka znamionowa (a) zawierająca dane piekarnika dostępna
jest także po zainstalowaniu urządzenia. Na tabliczce widocznej
po otworzeniu drzwi podane są wszystkie parametry piekarnika
oraz rodzaj gazu do którego został wyregulowany.
Urządzenie przeznaczone jest do zabudowy w klasie III.
Zalecamy dokładne zapoznanie się z instrukcją obsługi w celu
prawidłowej eksploatacji piekarnika.
Urządzenie zaprojektowane jest do użytku w warunkach gospodarstwa domowego.
Producent nie ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialności za ewentualne szkody w
mieniu czy na osobach wynikające z niewłaściwej instalacji lub nieprawidłowego czy
nierozważnego użytkowania.
Urządzenie nie może być obsługiwane przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonych
własnościach fizycznych, czuciowych lub umysłowych lub przez osoby nie
posiadające niezbędnych wiadomości lub doświadczenia chyba że pozostają one pod
nadzorem lub zostały uprzednio odpowiednio przeszkolone przez osobę odpowiadającą za
ich bezpieczeństwo. Należy dopilnować aby dzieci nie bawiły się urządzeniem.
Rysunek 1
RYS. 1
3
SPIS TREŚCI
INSTRUKCJE DLA INSTALATORA .................................................................str.4
PRZEPISY DOTYCZĄCE INSTALACJI
LOKALIZACJA
WENTYLACJA POMIESZCZENIA
PODŁĄCZENIE DO SIECI GAZOWEJ
PRZYŁĄCZE GAZOWE
PRZYSTOSOWANIE DO INNEGO RODZAJU GAZU
TABELA DYSZ
REGULACJA MINIMUM PŁOMIENIA PRZY ZMIANIE RODZAJU GAZU
ZABUDOWA PIEKARNIKA
PODŁĄCZENIE DO SIECI ELEKTRYCZNEJ
INSTRUKCJE DLA UŻYTKOWNIKA…………………………..……………….str.10
PIERWSZE URUCHOMIENIE
PANELE KATALITYCZNE
PANEL STEROWANIA:
PIEKARNIK GAZOWY Z GRILLEM ELEKTRYCZNYM
TERMOSTAT PIEKARNIKA
GRILL ELEKTRYCZNY
MINUTNIK MECHANICZNY
PANEL STEROWANIA:
PIEKARNIK GAZOWY Z GRILLEM GAZOWYM
TERMOSTAT PIEKARNIKA
GRILL GAZOWY
OŚWIETLENIE PIEKARNIKA, ROŻEN
TERMOOBIEG
ROZMRAŻANIE
GRILL
WENTYLATOR CHŁODZENIA
PIECZENIE
DEMONTAŻ OSŁONY PALNIKA DOLNEGO
WYMIANA ŻARÓWKI WIETLENIA PIEKARNIKA
DEMONTAŻ DRZWI
OCHRONA ŚRODOWISKA
4
INSTRUKCJE DLA INSTALATORA
PRZEPISY DOTYCZĄCE INSTALACJI
(LOKALIZACJA I WENTYLACJA POMIESZCZENIA)
W zakresie instalacji, użytkowania i obsługi urządzeń gazowych do użytku domowego
należy przestrzegać obowiązujących norm.
Poniżej przedstawiamy ich skrót. We wszystkich kwestiach nie opisanych w niniejszej
instrukcji proszę stosować się do obowiązujących przepisów.
LOKALIZACJA
(Rys.2) urządzenia do gotowania muszą odprowadzać produkty spalania do okapów
podłączonych do kominów, kanałów spalinowych lub bezpośrednio na zewnątrz.
W razie gdy użycie okapu nie jest możliwe dopuszcza się zastosowanie wentylatora
elektrycznego zainstalowanego w oknie lub w ścianie zewnętrznej, uruchamianego na czas
działania urządzenia przy rygorystycznym spełnieniu wymagań norm dotyczących wentylacji
pomieszczenia.
WENTYLACJA POMIESZCZENIA
(Rys.2) niezbędne jest aby do lokalu w którym zainstalowane są
urządzenia spalające gaz zapewnić dopływ powietrza z zewnątrz
przynajmniej w takiej ilości jakiej wymagają łącznie do procesu
spalania zainstalowane urządzenia.
Jest zatem niezbędne dla zapewnienia dopływu powietrza do
pomieszczenia pozostawienie otworów wentylacyjnych spełniających
poniższe wymagania:
a) przekrój ich powinien wynosić przynajmniej 6cm2 na 1 kW mocy,
minimalnie 100 cm2 (taki otwór można uzyskać np. zwiększając
prześwit pod drzwiami pomieszczenia)
b) otwory winny znajdować się w dolnej części ściany w miarę
możliwości przeciwległej do tej na której ustawione jest urządzenie i
odprowadzane są gazy spalinowe
c) otwory powinny być umieszczone tak aby nie zachodziło
niebezpieczeństwo ich zatkania a jeżeli są one wykonane w ścianie
zewnętrznej powinny być od zewnątrz zabezpieczone kratką lub
siatką metalową itp. z zachowaniem wymaganego minimalnego
światła otworu.
Jeżeli wentylacja wymuszona jest przez wentylator otwory wentylacyjne muszą zapewniać
wymianę powietrza wynoszącą minimum 35 m3/h na każdy kW mocy zainstalowanej w
pomieszczeniu.
RYS. 2
5
PODŁACZENIE DO SIECI GAZOWEJ
Piekarnik może być zasilany gazem naturalnym (metan) lub gazem płynnym (LPG).
Przystosowanie piekarnika rodzaju gazu jest czynnością prostą i jest opisane w dalszej
części instrukcji obsługi. Połączenie piekarnika do sieci gazowej musi być wykonane przez
wykwalifikowanego technika z uprawnieniami oraz zgodnie z obowiązującymi przepisami. W
razie zasilania piekarnika gazem płynnym (LPG) z butli należy zastosować regulator
ciśnienia zgodny z obowiązującymi przepisami.
PRZYŁĄCZE GAZOWE
Urządzenie można podłączyć do instalacji gazowej za pomocą kolanka G (Rys.3) lub za
pomocą giętkiego przyłącza z wzmocnieniem ze stali nierdzewnej o długości maksymalnej
2m. Kolanko G oraz uszczelki C dostarczone są z urządzeniem i spełniają wymagania
odnośnych norm.
Ważne:
do montażu kolanka G należy użyć dwóch kluczy: ustawić kolanko we właściwym położeniu
a następnie dokręcić mocno nakrętkę A (Rys.3).
RYS. 3
OSTRZEŻENIE – WAŻNE:
po podłączeniu urządzenia do sieci gazowej lub butli LPG należy SPRAWDZIĆ
SZCZELNOŚĆ połączenia za pomocą mydlin (nigdy nie używać w tym celu płomienia).
PRZYSTOSOWANIE DO INNEGO RODZAJU GAZU
Przed przystąpieniem do operacji przystosowania do innego rodzaju gazu należy sprawdzić
do jakiego rodzaju przystosowany jest piekarnik (dane podane są na tabliczce A – Rys.1).
Odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego.
Średnice dysz podano w tabeli.
Wymiana dyszy palnika dolnego
1) zdemontować osłonę palnika (patrz rozdział DEMONTAŻ OSŁONY PALNIKA)
2) odkręcić śrubę mocującą palnik i wyjąć go ze wspornika razem z czujnikiem termicznym
oraz zapalarką (Rys.5)

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756