Znaleziono w kategoriach:
Wypiekacz do chleba DELIMANO 11006657JOY

Instrukcja obsługi Wypiekacz do chleba DELIMANO 11006657JOY

Powrót
www.delimano.pl
Gotuj i świętuj każdego dnia!
Urządzenie do pieczenia chleba
Joy Bread Maker
~ Więcej niż tylko domowa piekarnia!
Wszyscy kochamy świeże pieczywo. Jego zapach, smak,
pierwszy kęs w ustach... Niestety, pieczenie chleba jest żmudnym
iczasochłonnym procesem.
W czasach zalecenia #ZOSTAŃWDOMU czasu mamy jeszcze mniej,
ponieważ pracujemy i uczymy dzieci z domu, a także zajmujemy s
innymi obowiązkami domowymi. Jeśli chcemy codziennie mieć na stole
świeży chleb, mamy dwie możliwości:
wychodzić codziennie do sklepu (czego staramy się unikać),
lub samemu przygotować chleb wdomu (idealne - jeśli nie masz pracy,
dzieci i psa).
Mamy dla Ciebie rozwiązanie
– urządzenie DelimanoJoy Bread Maker
czyli WYPIEKACZ DO CHLEBA.
DLACZEGO POTRZEBUJESZ
URZĄDZENIA DO PIECZENIA CHLEBA?
Automatyczne iłatwe
wużyciu urządzenie
Stwórz pieczywo, jakie tylko
chcesz – klasyczne puszyste,
jasne, francuskie lub żytnie,
bardziej zbite. Toproste –
wystarczy włożyć składniki,
wybrać jeden spośród szerokiej
gamy programów iwłączyć
urządzenie.
Urządzenie, które pozwala na
wielozadaniowość
Możesz skupić się na ważniejszych
zadaniach, np.przygotowywaniu
innych potraw, opiece nad
dziećmi iinnych obowiązkach
domowych.
Mniej bałaganu wporównaniu
do pieczenia wpiekarniku
Cały proces wykonywany jest
wurządzeniu do pieczenia chleba
– wkuchni nie ma bałaganu!
Zarządzaj swoim pieczywem
Twoje pieczywo, Twoje zasady
iTwoje składniki. Cierpisz
zpowodu nietolerancji glutenu?
Nie ma problemu. Urządzenie
ma program dla Ciebie! Wolisz
ciemne czy jasne pieczywo? Nie
ma problemu. Wybierz kolor
swojego pieczywa.
Wybierz wielkość. Wybierz kolor. Jasne, średniociemne lub ciemne
700 g lub 900 g
Jasne, średniociemne lub ciemne
PROGRAM CHLEB
BEZGLUTENOWY
2 3
Urządzenie pomoże Ci też przygotow
inne przysmaki,
to znacznie więcej niż pyszny chleb!
* Dotyczy to wszystkich programów oprócz programu szybki, ciasto na chleb, ciasto, dżem, jogurt, wyrabianie.
** W przypadku tego programu nie zalecamy korzystania z funkcji opóźnienia.
*** Czas ustawiony automatycznie; ale można go regulować w zakresie 6-12 godzin.
**** Czas ustawiony automatycznie; ale można go reguloww zakresie od 10 do 60 minut.
W dłszej perspektywie urządzenie przynosi oszczędności
Piekarniki zużywają dużą ilość energii elektrycznej, ato oznacza
wyższy rachunek za prąd, przez co urządzenie do pieczenia chleba
jest bardziej energooszczędne.
pieczenie
chleba
przygotowanie
jogurtu
pieczenie
ciasta
przygotowanie
ciasta
przygotowanie
dżemu
PRZEGLĄD PROGRAMÓW
Zapoznaj się zdostępnymi programami iwybierz odpowiedni
doprzygotowania swojego ulubionego chleba lub deseru.
USTAWIENIE
PROGRAMU
CYKLE
PROGRAMU
WYRABIANIE/
MIESZANIE
WYRASTANIE/
FERMENTACJA
WYRASTANIE/
MIESZANIE
900 g
700 g
03:10
03:03
godz./
min.
1. ZWYKŁY
2. FRANCUSKI
10
9
20
20
15
14
65
65
80
75 60
(można dodać
owoce lub bakalie)*
WYRASTANIE/
FERMENTACJA
PIECZENIE/
GOTOWANIE
UTRZYMANIE CIEPŁA
POZAKCZENIU
OPÓŹNIENIE
13:00
900 g
700 g
04:00
03:50
godz./
min.
18
16
40
40
22
19
75
75
85
80
60 13:00
900 g
700 g
03:55
03:47
godz./
min.
3. WIELO-
ZIARNISTY
4. SZYBKI
10
9
25
25
20
18
95
95
85
80 60 13:00**
02:25 godz./
min. 10 12 13 30 80 60 13:00
8. CIASTO
02:55 godz./
min. 10 5 20 65 75 60 13:00
10. JOGURT
10:00 godz./
min.
6. CIASTO
NA CHLEB
01:30 godz./
min. 18 72 13:00
11. WYRA-
BIANIE
00:18 godz./
min. 18
12. PIECZENIE
01:00 godz./
min.
900 g
700 g
03:05
03:00
godz./
min.
5. PIECZYWO
SŁODKIE
10
10
5
5
20
20
70
70
80
75 60 13:00
900 g
700 g
03:35
03:30
godz./
min.
7. BEZ-
GLUTENOWY
12
12
20
20
13
13
90
90
80
75 60 13:00
01:20 godz./
min.
9. DŻEM
15 min.
gotow.
45 min.
miesz.
i gotow.
10:00***
(godzin)
20 min.
oczek.
60**** 60
4 5
Chleb jest gotowy, aTy jeszcze nie? Ne ma problemu, urządzenie
zachowa dla Ciebie ciepłe pieczywo
Zaraz po upieczeniu przejdzie wtryb UTRZYMANIA CIEPŁA iutrzyma
świeżo upieczony chleb wcieple przez następne 60 minut.
Chleb zopóźnieniem –ale całkowicie na czas
Wiele urządzeń ma funkcję opóźnienia startu, ale szczerze mówiąc,
czy chętnie zniej korzystamy? Wielu zWas prawdopodobnie nie.
Dlaczego? Ponieważ często nie wiemy jakzniej korzystać. A to takie
proste!
Oto przykład dla Ciebie:
Obecnie jest godzina 20:30, aTy chcesz zjeść świeże pieczywo
następnego ranka ogodzinie 7, czyli za 10 godzin i30 minut.
Wybierz żądany program, kolor skórki irozmiar bochenka, anastępnie
naciśnij „+”, aby dodać czas do 10:30 na wyświetlaczu LCD.
Następnie po prostu włącz urządzenie, które aktywuje ten program
zopóźnieniem. Możesz zobaczyć, że wwietlacz LCD odlicza czas
ipokazuje pozostały czas.
WSKAZÓWKI DLA UZYSKANIA
NAJLEPSZYCHEFEKW PODCZAS
KORZYSTANIA ZURDZENIA
ka –jeśli mąka ba przechowywana przez długi czas, mogła
nabrać wilgoci lub zbytnio się wysuszyć. Zalecamystosowanie
świeżej mąki do pieczenia chleba.
Droże –świe droże są prawdopodobnie najważniejszym
składnikiem przy pieczeniu chleba. Jeślidroże nie są świe,
chleb może nie wyrosnąć. Lepiejjest kupić nowe droże niż
zaryzykować iużyć drdży, które były przechowywane zbyt
długo.
Jeśli nie masz pewności co do świeżości drożdży, możesz je
przetestować:
Napełnij szklankę wodą, anastępnie wymieszaj wniej 2łyżeczki
cukru.
Wsyp łyżkę drożdży na powierzchnię wody ipoczekaj.
Po 15 minutach dre powinny się spienić ipowinien pojawić s
wyraźny zapach. Brak jakiejkolwiek reakcji oznacza, że droże są
stare inależy je wyrzucić.
O godzinie 7:00 chleb jest gotowy! A jeśli będziesz chciał pospać
dłużej, urządzenie do pieczenia chleba utrzyma je wcieple przez
60 minut po upieczeniu.
Należy jednak pamiętać, że funkcja opóźnienia nie nadaje się do każd-
ego rodzaju chleba –dlatego nie należy jej stosować do przepisów
na pieczywo, które zawierają łatwo psujące się składniki, takie jak jajka,
świeże mleko, owoce, cebula itp.
Zawsze upewnij się,
że składniki, zktórych korzystasz są świeże.
13 GODZIN
OPÓŹNIENIA
UTRZYMANIA
CIEPŁA
6 7
Użyj dokładnych ilości składników
To NAJWAŻNIEJSZY sekret robienia chleba. Zawszedokładnie
odmierz składniki.
Kolejność składników ma znaczenie
Dodawaj składniki do formy do pieczenia wkolejności podanej
wprzepisie. Ogólnie rzecz biorąc, należy zapamiętać następującą
regułę:
JAKO PIERWSZE: składniki płynne
JAKO DRUGIE: składniki suche
JAKO OSTATNIE: droże – zrób niewielkie wgłębienie wsuchych
składnikach iumieść wnim drożdże, tak, aby nie miały absolutnie
żadnej styczności zpłynami lub solą. Jest to szczególnie ważne,
gdy używasz opcji Opóźnienie. W końcu nie chcesz, aby drożdże
zaczęły działać zbyt wcześnie!
Jaką mąkę wybrać?
Zamiast mąki uniwersalnej należy stosować odmiany mąki owyższej
zawartości białka izapewniającej lepszą teksturę chleba. Jeśli nie
podano inaczej wprzepisie, użyj mąki chlebowej. Bez względu na
wybraną mąkę, zawsze jąprzesiej. Dodaje to powietrza do mąki, które
jest niezbędne dla drożdży, aby mogły działać prawidłowo. Przesiewanie
sprawi, że ciasto wyrośnie bardziej równomiernie.
Mąka bezglutenowa
Białko glutenu jest niezbędne, aby chleb mógł nabrać właściwą
teksturę ikształt, dlatego jeśli usuniesz go zprzepisu nie osiągniesz
pożądanego efektu. Aby temu zapobiec, wmące bezglutenowej
stosuje się dodatkowe składniki. Są to zazwyczaj guma ksantanowa,
guma guar, hydroksypropylometyloceluloza (HPMC), skrobia
kukurydziana lub jaja. Chociaż te składniki są uważane za bezpieczne,
skonsultuj ich stosowanie zlekarzem lub specjalistą.
Poniżej znajduje się uniwersalny przepis na bezglutenową mieszankę
mąki odpowiednią do wyrobu chleba zwykorzystaniem skrobi jako
substytutu glutenu.
Porcja: 4 szklanki
1 ½ szklanki pełnoziarnistej mąki
Możesz wybierać spośród następujących pełnoziarnistych mąk:
mąki zbrązowego ryżu, mąki gryczanej, mąki jaglanej, mąki
owsianej, mąki zkomosy ryżowej, mąki sorgo lub mąki te. Jeśli
chcesz uzyskać białą mąkę, zastąp mąkę pełnoziarnistą białą
mąką ryżową.
1 ½ szklanki skrobi
Możesz wybierać spośród następujących skrobi: skrobi
ziemniaczanej, słodkiej mąki ryżowej, mąki ztapioki, mąki
trzcinowatej lub skrobi kukurydzianej.
½ szklanki białej mąki
Możesz wybierać spośród następujących białych mąk: białej mąki
ryżowej, mąki migdałowej, mąki orzechowej, masy harina.
½ szklanki mąki zfasoli
Możesz wybierać spośród następujących mąk zfasoli: mąki
zciecierzycy, mąki zurady, mąki zfasoli fava, mąki sojowej.
8 9

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756