Znaleziono w kategoriach:
Multicooker ELDOM MF1500

Instrukcja obsługi Multicooker ELDOM MF1500

Wróć
www.eldom.eu
URZĄDZENIE WIELOFUNKCYJNE
MULTI-FUNCTION COOKER
MULTIFUNKČNÍ ZAŘÍZENÍ
MEHRZWECKGERÄT
МНОГОФУНКЦИОНАЛЬНЫЙ КОМБАЙН
R
MF 1500
Eldom Sp. z o.o.
ul. Pawła Chromika 5a, 40-238 Katowice, POLAND
tel: +48 32 2553340, fax: +48 32 2530412
OPIS OGÓLNY DANE TECHNICZNE
1. Lampka kontrolna
2. Włącznik i regulator temperatury
3. Korpus
4. Zbiornik
5. Szklana pokrywa
6. Kosz
7. Uchwyt kosza
8. Kratka do gotowania na parze
9. Łyżka
10. Widelce do founde
moc: 1500W
napięcie zasilania: 230V ~ 50Hz
regulacja temperatury: 80-240oC
pojemność 5 litrów
UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
R
1
5
8
7
6
10
9
Urządzenie wielofunkcyjne Wonder Cooker MF1500 umożliwia przygotowanie posiłków na wiele różnych
sposobów, dzięki takim funkcjom jak:
• podgrzewanie,
• fondue,
• duszenie,
• gotowanie,
• gotowanie na parze,
• smażenie,
• grillowanie,
• smażenie w głębokim oleju,
Po rozpakowaniu urządzenia należy upewnić się, czy nie uległo ono uszkodzeniu w czasie transportu. W razie
jakichkolwiek wątpliwości należy wstrzymać się z jego użyciem do czasu skontaktowania się z punktem
serwisowym.
Przed pierwszym użyciem należy umyć: zbiornik (4), kosz (6), kratkę (8), łyżkę (9) oraz widelce (10) - patrz rozdział
„CZYSZCZENIE I KONSERWACJA”.
Ustawić urządzenie na płaskim, twardym, stabilnym i odpornym na wysokie temperatury podłożu.
- zbiornik (4) umieścić w korpusie (3)
- regulator (2) ustawić w pozycji „Off”
2
3
INSTRUKCJA OBSŁUGI
URZĄDZENIE WIELOFUNKCYJNE MF1500
2
4
3
Regulator (2) umożliwia włączenie urządzenia i wybranie jednej z funkcji (FONDUE, WARM, BRAISE, BOIL, STEAM,
ROAST, GRILL, DEEP FRY). Po wybraniu funkcji zapala się lampka kontrolna (1), która sygnalizuje nagrzewanie
urządzenia. Lampka kontrolna (1) gaśnie po osiągnięciu odpowiedniej temperatury.
Podczas pracy urządzenia lampka kontrolna (1) zapala się i gnie. Oznacza to, że termostat utrzymuje
odpowiednią temperaturę.
Po zakończeniu pracy, należy ustawić regulator temperatury w pozycji „OFF” i odłączyć urządzenie od sieci elektrycznej.
PODGRZEWANIE
• ułożyć produkty bezpośrednio w zbiorniku (4)
• nałożyć pokrywę (5)
• podłączyć urządzenie do sieci
• regulator (2) ustawić w pozycji „WARM”
FONDUE
• ułożyć produkty bezpośrednio w zbiorniku (4)
• podłączyć urządzenie do sieci
• regulator (2) ustawić w pozycji „FONDUE”
• do moczenia jedzenia w sosie należy używać widelców (10)
DUSZENIE
• ułożyć produkty bezpośrednio w zbiorniku (4)
• nałożyć pokrywę (5)
• podłączyć urządzenie do sieci
• regulator (2) ustawić w pozycji „BRAISE”
GOTOWANIE
• ułożyć produkty bezpośrednio w zbiorniku (4) i zalać wodą
Nie napełniać powyżej poziomu MAX zaznaczonego na wewnętrznej ściance zbiornika (4)
• nałożyć pokrywę (5)
• podłączyć urządzenie do sieci
• regulator (2) ustawić w pozycji „BOIL”
GOTOWANIE NA PARZE
• zbiornik (4) zalać wodą
Nie napełniać powyżej poziomu MAX zaznaczonego na wewnętrznej ściance zbiornika (4)
• na zbiorniku (4) ułożyć kratkę (8)
• ułożyć produkty na kratce (8)
• podłączyć urządzenie do sieci
• regulator (2) ustawić w pozycji „STEAM”
SMAŻENIE
• włożyć produkty do zbiornika (4). Do smażenia użyć niewielką ilość tłuszczu
• nałożyć pokrywę (5)
• podłączyć urządzenie do sieci
• regulator (2) ustawić w pozycji „ROAST”
GRILLOWANIE
• włożyć produkty do zbiornika (4). Do grillowania można użyć niewielką ilość tłuszczu lub opiekać bez tłuszczu
• podłączyć urządzenie do sieci
• regulator (2) ustawić w pozycji „GRILL”
SMAŻENIE W GŁĘBOKIM OLEJU
•do zbiornika (4) wlać olej. Nie napełniać powyżej poziomu MAX zaznaczonego na wewnętrznej ściance
zbiornika (4)
• podłączyć urządzenie do sieci
• regulator (2) ustawić w pozycji „DEEP FRY”
• nałożyć pokrywę (5) i poczekać aż olej nagrzeje się do wyznaczonej temperatury - zgaśnie kontrolka (1)
• włożyć produkty do kosza (6) i zanurzyć w oleju
• nie napełniać kosza (6) ponad poziom maksymalny zaznaczony na ściance kosza
• do manipulacji koszem (6) należy używać uchwytu kosza (7)
Aby zamontować uchwyt należy ścisnąć jego zaczepy do siebie i wsunąć do otworów kosza (fot. 01) a następnie
zablokować (fot. 02)
• po zakończeniu pracy można zawiesić kosz na brzegu zbiornika (fot. 03) i oczekać aż tłuszcz ocieknie
Wszystkie opcje regulatora (2) są tylko orientacyjne i należy je dostosować indywidualnie do używanych
produktów oraz swoich wymagań. Regulator (2) umożliwia zmianę temperatury w zakresie od 80-240oC.
Obrót regulatora (2) w prawą stronę podwyższy temperaturę, a obrót regulatora w lewą stronę obniży temperaturę.
fot. 2
fot. 1 fot. 3 fot. 4
urządzenie jest zbudowane z materiałów, które mogą być poddane ponownemu
przetwarzaniu lub recyklingowi
należy przekazać do odpowiedniego punktu, który zajmuje się zbieraniem i recyklingiem
urządzeń elektrycznych i elektronicznych
OCHRONA ŚRODOWISKA
GWARANCJA
urządzenie przeznaczone jest do użytku prywatnego w gospodarstwie domowym
nie może być używane do celów zawodowych
gwarancja traci ważność w przypadku nieprawidłowej obsługi
Warunki gwarancji podane są w załączniku.
4
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
PRAKTYCZNE PORADY
Zaleca się czyścić urządzenie po każdym użyciu, aby zapobiec gromadzeniu się tłustych
zanieczyszczeń, przypieczonych resztek produktów i powstawaniu nieprzyjemnego zapachu.
Przed rozpoczęciem czyszczenia odłączyć urządzenie od sieci i pozostawić do ostygnięcia.
nie używać ostrych środków czyszczących, detergentów, rozpuszczalników itp.
nie zanurzać korpusu (3) oraz zbiornika (4) w wodzie lub innych cieczach oraz nie myć w
zmywarkach do naczyń
korpus (3), zewnętrzne ścianki zbiornika (4) oraz przewód zasilający czyścić przy pomocy
wilgotnej ściereczki
do czyszczenia wewnętrznych ścianek zbiornika (4) można używać gorącej wody, płynnego
środka do mycia naczyń oraz gąbki
pozostałe elementy i akcesoria można myć w gorącej wodzie używając gąbki i płynu do
mycia naczyń
Przed ponownym montażem i użyciem urządzenia należy odczekać wszystkie elementy
dokładnie wyschną.
• nie umieszczać w zbiorniku (4), koszu (6) oraz na kratce (8) zbyt dużo żywności
• nie mieszać różnych typów tłuszczów
• starać się używać możliwie jak najbardziej suche potrawy, odszronić mocno zamrożone
• nie nachylać się nad pokrywą podczas pracy urządzenia a w szczególności nad otwartym
urządzeniem w trakcie smażenia na głębokim oleju
• należy zachować szczególną ostrożność podczas manipulacji z gorącą kratką oraz koszem
• składany uchwyt kosza ułatwia przechowywanie urządzenia
• do przenoszenia urządzenia używać uchwyty znajdujące się w korpusie, fot. 4
• stosować tylko drewniane lub plastikowe narzędzia kuchenne odporne na wysokie
temperatury
• schłodzony olej można przechowywać w oddzielnym pojemniku w lodówce
przy otwieraniu pokrywy podczas smażenia uchodzi duża ilość gorącej pary, dlatego należy
zachowywać bezpieczną odległość od urządzenia (ryzyko poparzenia)
• nie dolewać wody do oleju
• nie mieszać świeżego oleju ze starym
• tłuszcz należy regularnie wymieniać, nie tylko w celu osiągnięcia najlepszego smaku, lecz
także lekkości potraw. Wartość spożywcza smażonych potraw zależy w dużej mierze od jakości
tłuszczu
• zużytego tłuszczu nie należy wylewać do zlewozmywaka. Lepiej jest go ostudzić i wyrzucić
do śmieci
istnieje możliwość zdjęcia gumowej uszczelki ze szklanej pokrywy (5) w celu jej dokładniejszego
umycia
• przed pierwszym użyciem należy uważnie zapoznać się z całością treści niniejszej instrukcji
przewód przyłączeniowy należy podłączyć do gniazdka o parametrach zgodnych z
podanymi w instrukcji
• przed odłączeniem urządzenia od sieci regulator (2) ustawić w pozycji „OFF”
urządzenie to nie jest przeznaczone do obsługi z użyciem wyłączników czasowych oraz
oddzielnych systemów zdalnego sterowania
• wyłączyć urządzenie z sieci, jeśli nie jest już ono używane oraz przed jego czyszczeniem
• aby wyłączyć urządzenie z sieci nigdy nie ciągnąć za przewód, zawsze używać wtyczki
• ustawić urządzenie na płaskim, twardym, stabilnym i odpornym na wysokie temperatury
podłożu
• wyłączyć urządzenie z sieci, jeśli nie jest już ono używane oraz przed jego czyszczeniem
• nie zanurzać przewodu lub urządzenia w wodzie
• nie używać na wolnym powietrzu
• urządzenie wyłącznie do użytku domowego
• nie wolno wlewać wody do gorącego oleju
• nigdy nie ustawiać urządzenia blisko gorących przedmiotów
• nie przekraczać dopuszczalnych poziomów (MAX) zaznaczonych na ściankach zbiornika i
kosza
nie używać w pobliżu materiałów łatwopalnych jak pościel, papier, ubrania, firany,
wykładziny itp.
• nie należy pozostawiać używanego urządzenia bez nadzoru
• nie włączać bez produktów lub oleju, może to doprowadzić do uszkodzenia urządzenia
• urządzenie to nie jest przeznaczone do użytku przez osoby (w tym dzieci) z ograniczonymi
zdolnościami fizycznymi, sensorycznymi lub umysłowymi, chyba że będą one nadzorowane
przez osobę odpowiedzialną za ich bezpieczeństwo. Należy zwracać uwagę aby dzieci nie
bawiły się sprzętem
• nie pozostawiać dzieci bez opieki w pobliżu urządzenia
• nie chwytać urządzenia mokrymi rękami
podczas otwierania pokrywy może uchodzić bardzo gorący strumień pary. Najlepiej przy
tej czynności włożyć rękawice kuchenne
aby uniknąć niebezpieczeństwa wykipienia nie przeładowywać koszyka oraz zbiornika,
przede wszystkim produktami mrożonymi
nie nachylać się nad pokrywą podczas pracy urządzenia a w szczególności nad otwartym
urządzeniem w trakcie smażenia na głębokim oleju
• nie przenosić ani nie przesuwać w trakcie użytkowania
• nie wylewać gorącego oleju. Poczekać do ostygnięcia urządzenia
w przypadku zapalenia się tłuszczu, zamknąć pokrywę i zdławić ogień. W żadnym
przypadku nie próbować gasić ognia wodą
• nie dotykać metalowych elementów uruchomionego urządzenia
• używać tylko z oryginalnie dołączonymi akcesoriami
nie używać w przypadku uszkodzenia przewodu zasilającego, gdy urządzenie spadło lub
zostało uszkodzone w inny sposób
wszelkie modernizacje lub stosowanie innych niż oryginalne części zamiennych lub
elementów urządzenia jest zabronione i zagraża bezpieczeństwu użytkowania
• napraw sprzętu może dokonać jedynie autoryzowany punkt serwisowy. Wykaz serwisów w
załączniku oraz na stronie www.eldom.eu
Firma Eldom Sp. z o. o. nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne szkody powstałe w
wyniku niewłaściwego używania urządzenia.
WSKAZÓWKI BEZPIECZEŃSTWA
5

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756