Znaleziono w kategoriach:
Okap FRANKE FSMD 508 YL 335.0530.202 Żółty matowy

Instrukcja obsługi Okap FRANKE FSMD 508 YL 335.0530.202 Żółty matowy

Wróć
IT
LIBRETTO DI USO
EN
USER MANUAL
DE
GEBRAUCHSANLEITUNG
FR
MANUEL D’UTILISATION
TR
TAIK KULLANIN
ES
MANUAL DE USO
PT
LIVRO DE INSTRÕES PARA UTILIZAÇÃO
GR
ΟΔΗΓΊΕΣ ΧΡΗΣΗΣ
RU
РУКОВОДСТВО ПО ЭКСПЛУАТАЦИИ
NL
GEBRUIKSAANWIJZING
SI
NAVODILO ZA UPORABO
SV
ANNDNINGSHANDBOK
PL
INSTRUKCJA UŻYTKOWANIA
CZ
VOD K POITÍ
HR
KNJIŽICA S UPUTAMA
HU
HASZLATI ÚTMUTATÓ
SR
КОРИСНИЧКО УПУТСТВО
LT
NAUDOTOJO VADOVAS
LV
LIETANAS PAMĀCĪBA
ET
KASUTUSJUHEND
FI
YTOHJEET
UK
ІНСТРУКЦІЯ З ЕКСПЛУАТАЦІЇ
RO
MANUAL DE FOLOSIRE
DA
BRUGSVEJLEDNING
NO
BRUKSVEILEDNING
BG
РЪКОВОДСТВО НА ПОТРЕБИТЕЛЯ
AR
ليلد مدختسملا
FSMD 508
PL
1. INFORMACJE
DOTYCZĄCE
BEZPIECZEŃSTWA
Dla zapewnienia własne-
go bezpieczeństwa oraz
prawidłowego działania
urządzenia, przed przy-
stąpieniem do instalacji
oraz użytkowania prosimy
uważnie przeczytać po-
niższą instrukcję obsługi.
Instrukcję obsługi należy
trzymać zawsze w pobliżu
urządzenia, a w przypad-
ku odsprzedaży przeka-
zać razem z urządze-
niem osobom trzecim.
Ważne jest, aby wszyscy
użytkownicy znali sposób
działania oraz zasady
bezpieczeństwa urządze-
nia.
Podłączenie kabli powin-
no być wykonane przez
wykwalifikowanego tech-
nika.
Producent nie ponosi odpo-
wiedzialności za ewentualne
szkody powstałe na skutek
niewłaściwie wykonanej in-
stalacji lub nieprawidłowego
użytkowania.
Minimalna bezpieczna odle-
głość pomiędzy płytą kuchen-
a okapem wynosi 650 mm
(niektóre modele można in-
stalować niżej; patrz punkt na
temat wymiarów roboczych i
instalacji).
Jeśli instrukcje dotyczące in-
stalacji płyty kuchennej gazo-
wej podają większą odległość
niż wspomniana, należy to
wziąć pod uwagę.
Sprawdzić, czy napięcie sie-
ciowe odpowiada wskazane-
mu na tabliczce znamiono-
wej, przymocowanej we-
wnątrz okapu.
Wyłączniki sekcyjne należy
zainstalować w instalacji sta-
cjonarnej, zgodnie z przepi-
sami dotyczącymi systemów
okablowania.
W przypadku urządzeń Klasy
I, sprawdzić czy domowa sieć
zasilająca jest wyposażona w
odpowiedni układ uziemiają-
cy.
Podłączyć okap do przewodu
kominowego rurą o średnicy
co najmniej 120 mm. Prze-
bieg rury odprowadzającej
dymypowinien być jak naj-
krótszy.
Należy przestrzegać wszyst-
kich przepisów regulujących
kwestię odprowadzania po-
wietrza.
Nie podłączać okapu wycią-
gowego do przewodów komi-
nowych odprowadzających
spaliny (np. z kotłów, komin-
ków, itp.).
Jeżeli okap używany jest w
połączeniu z urządzeniami
nieelektrycznymi (np. gazo-
wymi), należy zagwaranto-
wać odpowiedni poziom wen-
tylacji w pomieszczeniu, aby
zapobiec powrotowi odpro-
wadzanych dymów. Jeżeli
okap używany jest w połącze-
niu z urządzeniami, które nie
zasilane prądem elek-
trycznym, podciśnienie w po-
47
mieszczeniu nie może prze-
kraczać 0,04 mbar, aby unik-
nąć powrotu dymów z okapu
do wnętrza pomieszczenia.
Nie należy odprowadzać po-
wietrza przewodem wykorzy-
stywanym do odprowadzania
dymów z urządzeń spalino-
wych zasilanych gazem lub
innymi paliwami.
Jeżeli kabel zasilający ule-
gnie uszkodzeniu, musi być
wymieniony przez producen-
ta lub technika centrum serwi-
sowego.
Wtyczkę należy podłączyć do
gniazdka spełniającego wy-
mogi obowiązujących przepi-
sów, znajdującego się w ła-
two dostępnym miejscu.
W odniesieniu do kwestii
technicznych oraz bezpie-
czeństwa, należy ściśle prze-
strzegać obowiązujących
przepisów miejscowych doty-
czących odprowadzania dy-
mów.
OSTRZEŻENIE: przed
przystąpieniem do instala-
cji okapu, usunąć folię
ochronną.
Używać wyłącznie śrub oraz
elementów montażowych od-
powiednich dla danego oka-
pu.OSTRZEŻENIE: instala-
cja śrub lub elementów
mocujących wykonana
niezgodnie z poniższymi
wskazówkami może stwa-
rzać ryzyko porażenia prą-
dem.
Nie patrzeć na nie bezpo-
średnio przez przyrządy
optyczne (lornetka, szkło po-
większające...).
Nie flambirować potraw pod
okapem: może to być przy-
czyną pożaru.
Urządzenie może być używa-
ne przez dzieci w wieku powy-
żej 8 lat oraz osoby o ograni-
czonych zdolnościach psy-
chicznych, fizycznych i zmy-
słowych lub z niedostatecz-
nym doświadczeniem i wie-
dzą na temat jego działania,
pod warunkiem że nie-
ustannie nadzorowane i zo-
stały poinstruowane w kwestii
bezpiecznej obsługi urządze-
nia oraz wynikających z tego
zagrożeń. Należy pilnować,
aby dzieci nie bawiły się urzą-
dzeniem. Czyszczenie i kon-
serwacja urządzenia nie po-
winny być wykonywane przez
dzieci, chyba że są one nad-
zorowane.
Dzieci należy nadzorować w
celu upewnienia się, że nie
bawią się urządzeniem.
Urządzenie nie może być
używane przez osoby (w tym
dzieci) o ograniczonych zdol-
nościach psychicznych, fi-
zycznych i zmysłowych lub
bez wystarczającego do-
świadczenia lub wiedzy na te-
mat jego działania, chyba że
zostały poinstruowane i
nieustannie nadzorowane.
48
Osiągalne części mogą
się bardzo rozgrzać w
trakcie używania ich ra-
zem z urządzeniami prze-
znaczonymi do gotowa-
nia.
Wyczyścić i/lub wymienić fil-
try po upływie określonego
czasu (ryzyko pożaru). Patrz
punkt Konserwacja i czysz-
czenie.
Jeżeli okap używany jest jed-
nocześnie z urządzeniami
spalającymi gaz lub inne pali-
wa, w pomieszczeniu należy
zapewnić odpowiednią wen-
tylację (nie dotyczy urządzeń,
które odprowadzają wyłącz-
nie powietrze obecne w po-
mieszczeniu).
Ten symbol umieszczony
na produkcie lub na jego opa-
kowaniu oznacza, że nie
można go usuwać jako zwy-
kłego odpadu pochodzącego
z gospodarstwa domowego.
Zużyty produkt należy prze-
kazać do centrum zbiórki od-
padów specjalizującego się w
recyklingu komponentów
elektrycznych i elektronicz-
nych. Utylizując produkt w
sposób właściwy, przyczy-
niasz się do zapobiegania
ewentualnym ujemnym wpły-
wom na środowisko natural-
ne oraz na zdrowie ludzi, któ-
re mogłyby powstać w wyniku
niewłaściwej utylizacji.
Szczegółowe informacje na
temat recyklingu tego pro-
duktu można uzyskać w urzę-
dzie miasta, lokalnych insty-
tucjach zajmujących się likwi-
dacją odpadów lub w sklepie,
w którym produkt został zaku-
piony.
2. UŻYTKOWANIE
Okap został zaprojektowany wyłącz-
nie do użytku domowego, do elimina-
cji zapachów kuchennych.
Okapu nie należy używać do celów
innych niż te, do których jest on prze-
znaczony.
Nigdy nie pozostawiać włączonego
dużego płomienia pod okapem, kiedy
jest on uruchomiony.
Intensywność płomienia należy regu-
lować w taki sposób, aby znajdował
się wyłącznie pod naczyniem do go-
towania i nie wystawał po jego bo-
kach.
Nie zostawiać frytkownic bez nadzoru
podczas używania: rozgrzany olej
może się zapalić.
3. CZYSZCZENIE I
KONSERWACJA
Filtra węglowego nie można myć ani
regenerować, lecz trzeba go wymie-
niać mniej więcej co 4 miesiące użyt-
kowania lub częściej, jeśli jest używa-
ny bardzo intensywnie (W).
Filtry przeciwtłuszczowe należy czy-
ścić co 2 miesiące użytkowania lub
częściej, jeżeli są używane bardzo in-
tensywnie. Można je myć w zmywar-
ce do naczyń (Z).
49
Czyścić okap wilgotną ściereczką i
neutralnym płynem do mycia.
Do czyszczenia zewnętrznej i we-
wnętrznej strony okapu unikać stoso-
wania produktów zawierających alko-
hol lub silikon.
Jeśli produkt lub jedna z jego części jest
wykonana ze stali nierdzewnej, używać
specjalnych produktów nieściernych, a
podczas czyszczenia śledzić satynowe
linie wykończenia.
4. POLECENIA
Światło Aby włączyć oświetlenie, wcisnąć i zwolnić
pokrętło, aby wyskoczyło z obudowy.
Aby wyłączyć oświetlenie, ponownie wci-
snąć pokrętło, ustawiając je w pozycji wyłą-
czonego wyłącznika.
Regulacja
prędkością
silnika
Wcisnąć i zwolnić pokrętło, aby wyskoczyło
z obudowy; następnie obróć je, ustawiając
na jednej z dostępnych prędkości zasysa-
nia.
5. OŚWIETLENIE
W celu wymiany należy skontakto-
wać się z centrum serwisowym (“W
celu zakupu zwrócić się do centrum
serwisowego”).
50

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756